تهیه شاخص‌های جدید توسط یونسکو درباره بین‌المللی سازی آموزش عالی

رئیس بخش علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز گفت: یونسکو تهیه رشته‌ای از شاخص‌ها پیرامون بین المللی سازی آموزش عالی در آسیا را به منظور کمک به دانشگاه‌ها و سیاستگذاران آموزشی در دست تهیه دارد.
جعفر مهراد رئیس بخش علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز از تهیه شاخص‌های جدید توسط یونسکو درباره بین‌المللی سازی آموزش عالی خبر داد و گفت: یونسکو تهیه رشته‌ای از شاخص‌ها پیرامون بین المللی سازی آموزش عالی در آسیا را به منظور کمک به دانشگاه‌ها و سیاستگذاران آموزشی در دست تهیه دارد تا از این طریق به شناخت چشم انداز بین المللی سازی و ارتقائ پیوندهای آموزش عالی بین‌المللی کمک کند. وی افزود: در این راستا، دفتر منطقه‌ای یونسکو در آسیا و اقیانوسیه در بانکوک (تایلند) میزبان نشست مقامات عالی‌رتبه آموزشی 10 کشور عضو آسه آن به اضافه استرالیا، چین، هند، ژاپن و زلاند نو و کره جنوبی یعنی گروهی از کشورها بود که به آسه آن+6 مشهور است. مهراد گفت: هدف این نشست بررسی و تهیه شاخص های بین المللی سازی آموزش عالی بود. بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خاطر نشان کرد: کشورهای آسه آن شامل برونئی، کامبوج، اندونزی، لائوس، مالزی، میانمار، فیلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام است. به گفته مهراد در سال 2013 میلادی تعداد یک میلیون و هفتصد هزار دانشجو از کشورهای آسیا-اقیانوسیه در خارج از کشورهای خود به تحصیل اشتغال داشتند. بر این اساس، بین المللی سازی آموزش عالی برای منطقه آسه آن حائز اهمیت است.
 این استاد دانشگاه بیان کرد: بین المللی سازی آموزش عالی مورد علاقه فراوان کشورهای عضو آسه آن است و تقریبا تمام این کشورها در دهه‌های گذشته توسعه‌های زیادی در آموزش عالی بوجود آورده و گام‌های موثری برای ایجاد دانشگاه‌های تراز اول برداشته اند وی ادامه داد: بعضی از دولت‌ها مانند چین با پروژه 985 و کره جنوبی با برنامه Brain Korea 21و در یک سطح پایین‌تر ژاپن با برنامه Abeducation در این حوزه نقش بیشتری ایفا می‌کنند. استاد دانشگاه شیراز گفت: آسیا در بین المللی سازی آموزش عالی منحصر بفرد است. خدمات آموزش عالی تجاری مانند شعبه های بی المللی در این منطقه نمود بیشتری دارد که سایر مناطق قدرت رقابت با آن را ندارند. مهراد بیان داشت: بعضی از شاخص‌های بین المللی سازی آموزش عالی را می‌توان در ادبیات رشته مشاهده کرد و برخی دیگر نیز توسط سازمان‌های رتبه بندی دانشگاهی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این شاخص ها عمدتا به درصد همکاری‌های پژوهشی بین المللی و مقالات منتشرشده مشترک، مبادله دانشجو و نسبت اعضای هیات علمی بین‌المللی توجه دارند. وی افزود: هدف یونسکو تولید رتبه بندی دیگری در حوزه آموزش عالی نیست، بلکه هدف تهیه معیارهایی برای خود ارزیابی است. در جدول رتبه بندی‌های دانشگاهی به آسانی می توان خروجی را با تعدیل شاخص ها تغییر داد. از این رو، یونسکو و آسه آن ترجیح می دهند از ابزاری مفایسه ای که موردی کاملا متفاوت است استفاده کنند.
در اینجا صحبت از کمبود داده نیست، بلکه هدف شفافیت، سودمندی و دسترس پذیری داده‌ها است در اینجا لازم است ظرفیت دانشگاه‌ها را برای استفاده از داده‌های موجود به جای خلق یک پلاتفرم دیگر ارتقا داد. بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام  گفت: بعضی از معیارها که توسط نظام‌های رتبه بندی بین المللی استفاده نمی‌شود، می‌تواند توسط دانشگاه‌های منطقه آسه آن در حمایت از بین المللی سازی مورد استفاده قرار گیرد مثل اعطای ویزا، یا اقامت و یا اجازه کار که به نفع دانشجویان، پژوهشگران و اعضای هیات علمی بین الملی تمام می‌شود. وی ادامه داد: بعضی از شاخص‌ها توسط دانشگاه‌های ژاپن تحلیل شده و تقریبا 30 شاخص اثربخش برای ارزیابی بین المللی سازی دانشگاه‌های ژاپن تهیه شده است. به علاوه، تعداد زیادی شاخص نیز در همین منطقه وجود دارد که بعضی از آنها بسیار پیچیده است. علت اصلی، آن است که این شاخص‌ها با انگیزه‌های مختلف تهیه شده است. بعضی از کشورها افزایش در رقابت جویی را دوست دارند. بعضی دیگر، با جوامعی روبرو هستند که جمعیت آنها رو به پیری گذاشته و صندلی‌های دانشگاههایشان خالی است که در این مورد واگذاری این صندلی‌ها را به دانشجویان سایر کشورها از اولویت‌های یرنامه‌های آموزشی می دانند. کشورهای دیگری هم هستند که می خواهند به کانونی برای آموزش عالی دانشجویان بین المللی تبدیل شوند.
هم اکنون عمده دانشجویان بین المللی در استرالیا، ژاپن و کره جنوبی تحصیل می‌کنند، اما نظام‌های دیگری نیز مانند سریلانکا را مشاهده می‌کنیم که دوست دارند به کانون آموزش عالی منطقه تبدیل شوند لذا، بین المللی سازی آ موزش عالی تنها موضوع مورد علاقه موسسات خاص نیست.  مهراد گفت: شاخص‌های آموزش عالی از جمله درباره بین المللی سازی توسط  اهداف توسعه پایدار (SDG) به ویژه SDG4 - Education 2030که مورد توافق جهانی است تاکید شده و توسعه یافته است. وی افزود: نظامهای آموزش عالی در جهان به شاخص‌هایی نیاز دارند که این هدف‌ها را برآورده کنند. هدف، ایجاد فرهنگ پاسخگویی و گزارش دهی در سطوح ملی  و بین المللی برای تولید زیرساخت های آماری به منظور استفاده از داده‌های موجود است. این استاد علم اطلاعات و دانش شناسی بیان داشت: به یقین تولید شاخص‌های بین المللی سازی آموزش عالی توسط موسسات و نظام‌های آموزش عالی با شفافیت بیشتر دنبال خواهد شد که الزاما به تغییرات بیشتری نیاز نخواهد داشت. مهراد افزود: مرحله بعدی انجام مقابله بین دیپلم های تحصیلی و رشته‌ها با موافقت موسسات و کشورها است که در نهایت به استقرار نظامهای ممیزی برای همسازی و موافقت‌های اصولی مانند دیپلم‌های تحصیلی، انتقال واحدها، و مدارک تحصیلی مشترک منتهی خواهد شد. آین فرایند هم اکنون در منطقه آسه آن در حال اجرا است که تحت نظارت یونسکو به سایر کشورهای آسیایی تسری خواهد یافت.
 به گفته چهره ماندگار علمی کشور هماهنگ سازی با سیاست‌های  «فرایند بلونیا» گام نهایی است، هر چند که این احتمال وجود دارد که تمام کشورهای منطقه آسیا-اقیانوسیه مایل نباشند در بعد بین المللی سازی آموزش عالی تا  سطح این فرایند اقدام کنندانتهای پیام/.
جعفر مهراد رئیس پایگاه استنادی جهان اسلام
10:04 - 28 آذر 1395

2 بازنشر
9 بازدید



1 پاسخ