حسینی: خروج از بنگاه‌داری برای صندوق‌های بازنشستگی آسان نیست/ لزوم خروج از دارایی‌های غیرمولد

سید فرهنگ حسینی در میزگرد صندوق‌های بازنشستگی در فارس، ضمن ارائه 5 راهکار مهم در راستای تقویت این نهادهای بین‌نسلی به لزوم خروج از بنگاه‌داری در صندوق‌های بازنشستگی اشاره کرد و گفت: کسری منابع می‌تواند ضمن اصلاح ساختارها در کنار سایر راهکارهای ارائه شده، استراتژی خروج از دارایی‌های غیر مولد، کنترل شود.
محمد صادق‌پور، گروه اقتصادی: میزگرد اقتصادی بررسی چالش‌ها و فرصت‌های صندوق‌های بازنشستگی با حضور معاون اقتصادی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مسئولانی از بازار سرمایه و صندوق‌های بازنشستگی کشوری در خبرگزاری فارس برگزار شد.در این نشست، سوالات متعددی از جانب خبرنگاران مطرح شد که مهم‌ترین محورهای آن شامل سرمایه‌گذاری‌های صندوق‌های بازنشستگی، راهکار جبران کسری سرمایه گذاری در صندوق‌ها، لزوم اصلاح ساختار برخی شرکت‌ها همزمان با استراتژی خروج از شرکت‌های کم‌بازده یا زیان‌ده و صنایع بدون مزیت نسبی است.علاوه بر این، فقدان ثبات در لایه‌های مختلف اقتصادی کشور که منجر به زیان‌های سنگین صندوق‌ها در گذشته شده‌ بود، لزوم بررسی راهکارهای مختلف در این زمینه را افزایش می‌دهد تا در مقیاس بزرگ و حتی خرد چالش‌های پیشرو  مورد تأکید قرار گیرد.در واقع یکی از مهم‌ترین مراکز حساس و اثرگذار بر اقتصاد کشور علاوه بر دربرگیری گسترده آن، صندوق‌های بازنشستگی در کشور هستند که به موجب تعمیق لایه‌های رکود و احتمال افزایش دامنه نگرانی‌ها از آینده این صندوق‌ها، ضروت آسیب‌شناسی و بنیادی این نهادهای بین نسلی را چند برابر کرده است.
* مساله بحران صندوق‌ها و عوامل موثر در ایجاد آندر جریان این نشست، سید فرهنگ حسینی، معاون سرمایه‌گذاری هلدینگ مالی صندوق بازنشستگی کشوری گفت: چالشی که در خصوص صندوق ها وجود دارد، نه فقط مختص ایران، بلکه چالشی بین‌المللی است که در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و حتی توسعه یافته نیز حتی با ابعاد بزرگتر وجود داردوی افزود: بخشی از این کسری به دلیل تغییرات دموگرافیک بوده و بخش دیگر ناشی از قوانین و مقررات است و نمی توان تمام این کسری را به علت مقررات دانست. برخی از صندوق ها پیش از رسیدن به بلوغ، به پیری رسیدند و با تعهدات بالا روبرو شدند، در عمل حتی در بهترین شرایط نیز با پارامترهای تعیین شده، صندوق به صورت تامین مالی شده، شکل نمی گرفت.* راهکار برای جبران کسری سرمایه گذاری در صندوق‌هاحسینی با تأکید بر اینکه راهکارهای متعددی در خصوص کسری‌ها به‌کار می‌روند، گفت: در بسیاری از کشورها، تغییرات در مکانیزم‌های بازار کار و پرداختی‌ها رخ داده است تا بتوانند وضعیت تعهدات صندوق‌ها را متعادل سازند؛ اما راهکارهایی در سمت سرمایه گذاری‌ها نیز وجود دارد.این استاد دانشگاه افزود: بایستی توجه داشت که سمت سرمایه‌گذاری‌ها زمانی می‌تواند، موثر واقع شود که دارایی‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها در مقایسه با تعهدات رقم متناسبی باشد؛ با توجه به رقم فعلی سرمایه گذاری‌ها، باید دقت بیشتری شود.
وی در عین حال گفت: سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بالادستی نفت و پتروشیمی با رویکردی مانند استفاده از اهرم بالا از طریق تامین مالی ارزان قیمت صندوق توسعه یا بین المللی که با توجه به ارائه تضامین دولتی، امکان پذیر است، می‌تواند یکی از راهکارهای اساسی باشد* اصلاح ساختارها و استراتژی خروج از دارایی‌های غیرمولدحسینی با اشاره به راهکار دیگر، در این زمینه خاطرنشان کرد: فعالیت در حوزه‌های جذاب دانش‌بنیان می‌تواند، بازده مناسبی و بالایی برای صندوق‌ها داشته باشد؛ از سوی دیگر، برنامه‌ریزی جهت اصلاح ساختار برخی شرکت‌ها همزمان با استراتژی خروج از شرکت‌های کم بازده یا زیان ده و صنایع بدون مزیت نسبی برای مدیریت و کنترل در صندوق‌ها می تواند به مولد شدن دارایی‌ها کمک کند.وی افزود: باید توجه داشت که عدم مزیت نسبی سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها به معنی نبود مزیت نسبی در اقتصاد نیست؛ بلکه ساختار صنعت از جمله توانایی تولید جریان نقدی و امکان سرمایه برداری در کنار وجود مزیت ابعاد آن برای مدیریت در صندوق در این خصوص اهمیت دارد.معاون سرمایه‌گذاری هلدینگ مالی صندوق‌ بازنشستگی کشوری، معتقد است که صندوق‌ها باید متمرکز بر فعالیت‌های خود باشند و این موضوع از طریق رویکرد هلدینگ‌های تخصصی و ایجاد زنجیره ارزش در راستای فعالیت‌های این هلدینگ‌ها میسر است؛ علاوه بر این، سرمایه گذاری های صندوق ها می تواند در زیرساخت ها و دارایی های با جریان نقدی پایدار و غیر وابسته به سیکل های تجاری باشد.
شاید برخی از صندوق ها در جهان به دنبال شرکت داری نیستند ، اما در بازارهایی که این شرکت ها فعالیت و سرمایه گذاری می کنند، امکان خرید و فروش و خروج از یک شرکت به سادگی وجود دارد که این موضوع در بازار ما امکان پذیر نیست حسینی در رابطه با سوالی مبنی بر اینکه آیا رویه‌فعلی مبنی بر شرکت‌داری را مناسب می‌دانید، یا خیر، تصریح کرد: باید گزینه‌های ممکن در مقابل شرکت‌داری بررسی شود؛ شاید برخی از صندوق‌ها در جهان به دنبال شرکت‌داری نیستند، اما در بازارهایی که این شرکت‌ها فعالیت و سرمایه‌گذاری می‌کنند، امکان خرید و فروش و خروج از یک شرکت به سادگی وجود دارد که این موضوع در بازار ما امکان پذیر نیست.وی ادامه داد: علاوه بر این، مکانیزم حمایت از سهامداران اقلیت و حقوق سهامداران جزء در کنار برخی از فرایندهای قانون تجارت به نحوی است که در صورتی که صندوق‌ها قدرت مدیریتی یا حتی کنترلی بر شرکت ها نداشته باشند، قادر به حفظ حقوق بازنشستگان نیستند و در نتیجه باید این موضوع را به صورت اقتضایی نگاه کرد و یک پاسخ کلی دشوار است.* قوانین بالادستی به افزایش تعهدات صندوق‌ها انجامیدحسینی افزود: بخش عمده‌ای از قوانین به افزایش تعهدات صندوق ها منجر شده است که عمدتا رویکرد اجتماعی و حمایتی داشته است ، اما بخشی از قوانین نیز ناظر بر حمایت از صندوق ها بوده است؛ در قانون برنامه پنجم  کاهش حمایت های غیر بیمه‌ای صندوق‌ها، تقویت فعالیت‌های اقتصادی‌، سرمایه‌گذاری سودآور با اولویت بازار پول و سرمایه مصوب شده است.
وی در رابطه با نحوه حمایت دولت‌ها از جامعه با استفاده از ابزار صندوق‌ها در کشور، گفت: رویکرد ساختار و نظام صندوق‌ها در قانون برنامه، سه سطحی است، به نحوی که شامل سطح حمایتی، سطح پایه و سطح تکمیلی استمعاون سرمایه‌گذاری هلدینگ صندوق بازنشستگی کشوری، گفت: انتظار می‌رود که دولت بخش حمایتی را ارائه دهد و سطح پایه از طریق بیمه های اجباری کارفرمایان اجرایی شود و سطح تکمیلی با سرمایه گذاری و پس انداز اختیاری فرد در طرح های بازنشستگی در دوران اشتغال به کار تامین شود.وی گفت: با این حال، استراتژی ادغام صندوق‌ها می‌تواند به عنوان یک رویکرد در سطح پوشش پایه مورد توجه قرار گیرد تا ضمن چابک سازی و متمرکز نمودن فعالیت ها ، امکان هم افزایی صندوق‌ها را نیز فراهم سازد.انتهای پیام/آ.
سید فرهنگ حسینی
14:11 - 10 اسفند 1395

4 بازنشر
28 بازدید



1 پاسخ