به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، نارنج میوهای ترش از خانواده مرکبات است و درخت نارنج که بومی آسیا و مدیترانه است به عنوان مادر مرکبات شناخته میشود و پایه بسیار خوبی برای پیوند شاخههای نارنگی یا پرتقال است.
طبع نارنج سرد و خشک است، از نارنج، پوست نارنج و بهار نارنج برای تهیه سس سالاد، مربا و مارمالاد و به عنوان طعمدهنده غذا استفاده میشود، همچنین از روغن نارنج نیز برای تهیه داروها، لوازم آرایشی و صابون استفاده میشود.
بهار نارنج مانند چای سبز و دیگر گیاهان دارویی، غنی از آنتیاکسیدان است که از بدن در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند، همچنین دمنوش بهار نارنج دارای خواص ضدالتهاب و ضدآلرژی است؛ بنابراین مصرف چای و دمنوش این گیاه، در درمان و پیشگیری از سرطان مفید است.
فواید و خواص نارنج برای پوست و مو
نارنج پوست را آبرسانی کرده و به عنوان مرطوب کننده طبیعی پوست استفاده میشود.
درمان آکنه و جوش صورت
پوست نارنج دارای خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی بوده و برای درمان آکنه و جوش صورت مفید است.
درمان قارچ پای ورزشکاران
نارنج و پوست نارنج دارای خواص ضد قارچی بوده و برای درمان قارچ پای ورزشکاران مفید است.
درمان ریزش مو
نارنج برای درمان ریزش مو مفید است و به تقویت و افزایش رشد مو کمک میکند.
نرمکننده طبیعی مو
نارنج پخته شده را بر روی موها بمالید تا موها را نرم و درخشان کند.
لاغری و کاهش وزن
تحقیقات نشان داده که آلکالوئید سینافین موجود در نارنج باعث افزایش متابولیسم بدن و کاهش اشتها شده و در کنار ورزش میتواند باعث لاغری و کاهش وزن افراد شود.
سرماخوردگی
نارنج مانند خانواده مرکبات سرشار از ویتامین C بوده و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، گرفتگی بینی و درمان سینوزیت مفید است.
جنین و زنان باردار
مقادیر بالای ویتامین C موجود در نارنج باعث افزایش جذب آهن شده و برای درمان کم خونی در زنان باردار مفید است. تاکنون در مورد عوارض جانبی نارنج برای زنان باردار و جنین در دوران بارداری و شیردهی تحقیقات انجام نشده اما بهتر است در این دوران از مصرف زیاد نارنج خودداری کنید.
فشار خون
در منابع داخلی و ایرانی گفته شده است که مصرف آب نارنج باعث کنترل فشار خون بالا میشود.
اما در برخی از منابع انگلیسی زبان نیز نوشته شده است که نارنج فقط برای افراد مبتلا به فشارخون پایین مفید است و بهتر است کسانی که فشار خون بالا دارند نارنج مصرف نکنند، چون که باعث افزایش فشار خون آنها میشود.
دیابت و قند خون
تحقیقات نشان میدهد که نوشیدن چای بهار نارنج و میوه نارنج برای 4 ماه باعث کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع دو میشود. میوه نارنج سطوح گلوکز خون افراد مبتلا به دیابت را کاهش میدهد.
قلب
نارنج کاهش دهنده کلسترول بالای خون است و میتواند برای پیشگیری از بیماریهای قلبی مفید باشد اما مصرف نارنج و آب نارنج ممکن است باعث افزایش فشار خون شود که آن هم باعث افزایش ضربان قلب میشود.
معده و دستگاه گوارش
تحقیقات نشان داده که مصرف نارنج سو هاضمه، معده درد و زخم معده را درمان کرده و با بهبود حرکات روده یبوست و اسهال را درمان میکند.
خواص بهارنارنج
بهار نارنج همان شکوفه درخت نارنج است که در فصل بهار باعث زیباتر شدن این درخت میشود و در پاییز و زمستان این درخت، میوه نارنج میدهد.
طبع بهار نارنج گرم و خشک است و برای افرادی که طبع سردی دارند بسیار مناسب است. تقویت سیستم عصبی بدن و آرامبخشی از خواص چای بهار نارنج است. این چای سردردهای عصبی و میگرنی را سریعاً کاهش میدهد. از دیگر خواص چای بهار نارنج میتوان به تقویت معده و رفع اضطراب و استرس و تپش نامنظم قلب اشاره کرد. چای بهارنارنج تشنجها و همچنین حملات قلبی را کنترل میکند.
آرامش اعصاب
دمنوش بهار نارنج با ایجاد آرامش و کاهش اضطراب و تحریکات عصبی، تاثیرات مثبتی روی سیستم عصبی میگذارد. این دمنوش برای رفع قولنجهای عصبی و برطرف کردن غم و افسردگی بسیار مفید است.
بهبود دستگاه گوارش
نوشیدن دمنوش بهار نارنج به تسکین دردهای پی در پی شکمی، درمان دردهای نفخ معده، اسپاسم، سوء هاضمه و سکسکه مفید است. به طورکلی مصرف منظم دمنوش بهار نارنج اشتهاآور است و تاثیر بسیاری در تقویت معده دارد.
بهبود خواب
برای داشتن خواب آرام و راحت شبانه مصرف دمنوش بهار نارنج راه حل خوبی است، البته نباید در مصرف آن زیادهروی شود. افرادی دچار اختلال خواب هستند، با نوشیدن مقدار عرق بهار نارنج ۲ ساعت قبل از خواب، خواب بسیار آرامی خواهند داشت.
رفع سنگ کلیه
مصرف بهارنارنج به همراه آب کرفس، جهت استخراج سنگهای کلیه و مثانه و خرد کردن آنها بسیار مفید است.
تقویت سیستم ایمنی بدن
بهار نارنج سرشار از آنتیاکسیدان است که از بدن در مقابل رادیکالهای آزاد محافظت کرده و سبب کاهش خطر ابتلا فرد به بیماریهای جدی و مزمن و در نهایت سبب تقویت سیتم ایمنی بدن میشود.
طرز تهیه این دمنوش
برای تهیه دمنوش بهارنارنج حدود ۱۰ گرم یا دو قاشق از گل بهار نارنج را در دو لیوان آب جوش بریزید و اجازه دهید حدود ۲۰ دقیقه به آرامی بجوشد. (در قوری روی حرارت کم) سپس آن را با صافی صاف کنید و میل کنید. برای طعم دار کردن آن میتوانید از عسل استفاده کنید. میتوانید کمی بهار نارنج خشک شده، عرق بهار نارنج یا قدری چای سیاه به آن اضافه کنید.
عوارض مصرف بهارنارنج
عصاره بهار نارنج سبب بالا رفتن فشارخون و افزایش ضربان قلب میشود و افراد دچار بیماری قلبی باید از استفاده بیش از حد آن پرهیز کنند. بهار نارنج در دوران بارداری و شیردهی با احتیاط مصرف شود.زیاده روی در خوردن عرق نارنج بیخوابی ایجاد میکند.
خواص پوست نارنج
پوست نارنج برای کاهش وزن و لاغری، درمان ناراحتی معده، گرفتگی بینی و سندرم خستگی مزمن مفید است، همچنین پوست نارنج را برای خستگی و سرماخوردگی، سردرد، درد عضلانی، درد مفاصل، کبودی و زخم بستر استفاده میکنند.
خواص بهار نارنج
گلهای میوه نارنج را بهار نارنج مینامند و از آن ها برای درمان مشکلات گوارشی مانند زخم معده، یبوست، اسهال، وجود خون در مدفوع استفاده میکنند.
همچنین از عرق بهار نارنج برای کاهش چربی خون، کاهش قند خون در افراد دیابتی، سمزدایی خون، اختلالات کبد و کیسه صفرا، بیماریهای کلیه و مثانه و درمان بی خوابی استفاده میکنند.
فواید آب نارنج
خوردن آب نارنج صفرای زیادی را از بدن خارج میکند. آب نارنج برای درمان سرماخوردگی و تب مفید است.
مصرف آب نارنج میتواند ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند که در روزهای شیوع کرونا تقویت سیستم ایمنی بدن یک از راههای مهار و مقابله با این ویروس است.
آب نارنج یک ضدعفونی کننده است که مصرف آن در زمان گلو درد تاثیر بسیاری دارد. برای رفع تورم گلو و حلق، می توان آب نارنج را غرغره کرد. همچنین میتوان نصف لیوان آب نارنج را با یک قاشق عسل ترکیب کرده و بعد از غذا میل کرد.
از دیگر اثرات آب نارنج میتوان به ضدسرطان، ضدحساسیت، آنتیاکسیدان، محافظ کبد، کاهنده قند، کلسترول خون، پایین آورنده پرفشاری خون، کاهش اسیداوریک و محرک سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
درمان کم خونی
ویتامین C موجب جذب آهن غذا در بدن میشود. بنابراین مصرف آب نارنج به همراه غذاهای گوشتی میزان جذب آهن در خون را افزایش میدهد. بنابراین افرادی که دچار کم خونی هستند بهتر است خوردن آب نارنج را به همراه غذای خود فراموش نکنند.
کاهش قند خون و دیابت
یکی از خواص نارنج ، کاهش قند خون است. به همین دلیل به بیماران دیابتی توصیه می شود که این چاشنی خوشمزه را به سالاد و یا غذای خود اضافه کنند.
دفع سموم بدن
آب نارنج باعث دفع صفرا و فعالیت بهتر کبد میشود. همچنین از خواص آب نارنج میتوان کمک به تصفیه خون، درمان اختلالات کبدی، کاهش ترشح صفرا و تسکین سردردهایی که حاصل از مشکلات صفراوی است، اشاره کرد.
از آب نارنج می توان در درمانهای خانگی برای رفع نفخ، سوء هاضمه، درمان حالت تهوع و افزایش اشتها استفاده کرد.
خواص برگ نارنج
برگ نارنج آرامبخش بوده و برای درمان استرس، اضطراب و افسردگی مفید است. دمنوش برگهای درخت نارنج برای درمان اختلالات کبدی مفید است.
عوارض و مضرات نارنج
نارنج در برخی افراد باعث تشدید سردردهای میگرنی میشود. پوست نارنج فواید زیادی برای پوست دارد، اما بهجای آن بهتر است از روغن نارنج استفاده کنید. براساس تحقیقات، استفاده از روغن نارنج که از پوست نارنج تهیه میشود برای از بین بردن التهابات پوستی ناشی از قارچ بسیار مناسب است. میتوانید برای درمان التهابات قارچی پوست روغن خالص یا خودِ نارنج را یک بار در روز بهمدت یک تا سه هفته روی پوست خود بمالید.
اگر دارویی مصرف میکنید، حتما قبل از استفاده از نارنج با پزشک خود صحبت کنید. زیرا نارنج با بسیاری از داروها تداخل دارویی ایجاد میکند.
انتهای پیام/۶۳۱۰۱/ج۲۰/