اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  کردستان

امیدهایی برای پایان کولبری/برکتِ «بنیاد برکت» سر سفره کولبران

کولبری یکی از شغل‌های غیررسمی در مناطق کردنشین و خاصتا در کردستان است که افراد زیادی به دلیل نبود اشتغال به آن روی آورده‌اند و اکنون بنیاد برکت برای پایان دادن به این مساله و دست‌یابی این افراد به شغل آبرومند موجی از امید در دل کولبران ایجاد کرده است.

امیدهایی برای پایان کولبری/برکتِ «بنیاد برکت» سر سفره کولبران

خبرگزاری فارس استان کردستان؛ «کولبر» و «کولبری»، دو واژه‌ای هستند که در مناطق مرزی استان‌های کردنشین بیشتر شنیده می‌شود، «کولبر» فردی است که در مناطق صعب‌العبور و سخت کوهستان‌های کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی کوله‌های چند 10 کیلویی را حمل می‌کند.

کولبران معمولا افرادی هستند که در نقاط مرزی ساکن هستند و به دلیل نبود شغل، نداشتن درآمد کافی و تنها برای تامین معیشت خانواده به شغل کاذب کولبری روی آورده‌اند.

مرگ چهار کولبر سردشتی در سال 96، مرگ آزاد و فرهاد خسروی، دو برادر مریوانی در آذرماه سال 98 و خبرهای ناگوار زیادی از این دست ناشی از کولبری در مناطق کوهستانی است که یکی از عمده دلایل آن توسعه نامتوازن اقتصادی در این مناطق است.  

افراد دیگری هم در مسیر کولبری به گونه‌ای آسیب دیده‌اند که برای همیشه در بستر بیماری در خانه ماندگار شوند.

خطر سقوط به دره‌، ماندن در زیر برف و همچنین خطر رفتن روی مین برای این افراد وجود دارد؛ افرادی که گاها ناچار به حمل یک یخچال و یا لاستیک خودروهای سنگین بر پشت خود و آن هم برای مبلغی ناچیز در حدود 200 تا 300 هزار تومان می‌شوند.

اگرچه سودهای کلان این شغل، نه به جیب خود کولبران بلکه به جیب دلالان و قاچاقچیان می‌رود، اما خطرات اصلی آن را این قشر زحمتکش متحمل می‌شوند.

دیدگاه رهبری در مورد کولبری

وضعیت ناگوار کولبری حتی اعتراض رهبر معظم انقلاب را برانگیخت؛ تا جائیکه بر لزوم تفکیک فعالیت کولبری از قاچاق تأکید کردند و بهبود معیشت مرزنشینان و مخصوصا کولبران را مورد تأکید قرار دادند.

ایشان در دیداری که با جمعی از کارگران داشتند با اشاره به لزوم بهبود وضعیت کولبران اظهار کردند: "ما تا حالا در مبارزه با قاچاق خیلی جدی عمل نکرده‌ایم. البته مراد من از قاچاق،  آن کوله‌بَرِ ضعیفی نیست که می‌رود آن‌طرف یک چیزی را برمی‌دارد روی کول خودش می‌آورد این‌ طرف؛ اینها که چیزی نیست، اینها اهمیتی ندارد؛ با آنها مبارزه هم نشود اشکالی ندارد".

زنان کولبر

کولبری در کردستان تنها به مردان خلاصه نمی‌شود بلکه زنانی هم وجود دارند که برای تامین معیشت خانواده‌هایشان به این کار سخت و طاقت‌فرسا روی آورده‌اند، زنانی که از سر ناچاری این مسیر را برگزیده‌اند بلکه دست نیاز به سوی دیگران دراز نکنند.

کولبری اگرچه با وضعیت فیزیکی زنان سازگار نیست و شاید در تصور آدم‌ها و مسوولان این مقوله نگنجد اما این واقعیتی است که برخی زنان مرزنشین کردستانی با آن دست به گریبان هستند.

«کوهستان»، «دلبر»، «چیا»، «ژینو» و ... از جمله زنانی هستند که در قالب گروه‌های 20 نفره خطرات عبور از دره‌ها و ارتفاعات کوه‌های صعب‌العبور مناطق مرزی کردستان را به جان می‌خرند تا لقمه‌ای نان حلال سر سفره خانواده‌شان بیاورند.

کولبری از مهم‌ترین چالش‌ها در مناطق مرزی

بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) در راستای توانمندسازی جامعه هدف و پایان‌دادن به مساله کولبری، به دنبال ایجاد شغل‌های آبرومندانه برای کولبران است که در استان‌های کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی این کار را شروع کرده‌اند.  

معاون توسعه اشتغال‌زایی اجتماع‌محور بنیاد برکت می‌گوید: در استان‌های مرزی، اجرای طرح‌های خود اجتماع‌محور در حوزه مشاغل خانگی انجام گرفت که در مرحله نخست به شناسایی چالش‌ها و ظرفیت‌ها اقدام کردیم.

مرتضی نیازی از مهمترین چالش‌ها را در مناطق مرزی را کولبری اعلام کرد و اظهار داشت: در طول سه سال از آغاز مساله‌شناسی درباره این پدیده به اجرای طرح جامعی رسیدیم و طرح راه در دستور کار قرار گرفت که در قالب آن به اجرای سه هزار طرح برای ایجاد مشاغل پایدار کولبران سه استان مرزی دست یافتیم که یک هزار و ۸۰۰ طرح آن به کردستان اختصاص دارد.

ابراز خوشحالی استاندار از اجرای طرح‌های اشتغالزایی بنیاد برکت برای کولبران

استاندار کردستان گفت: کاری که ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در راستای ایجاد اشتغال پایدار برای کولبران در استان شروع کرده بسیار ارزشمند است اما این کار باید با جدیت بیشتر و با کمک تمام دستگاه‌ها ادامه یابد.

بهمن مرادنیا در آیین بهره‌برداری از سه هزار طرح اشتغال کولبران در استان‌های کردستان، آذربایجان غربی و کرمانشاه اظهار داشت: با حمایت‌های بیشتر می‌توان نامی را که هیچوقت بخاطر کولبری شایسته مردم زحمتکش این استان نبوده باید برای همیشه رفع کرده و در راستای ایجاد اشتغال پایدار برای کولبران با جدیت گام برداریم. 

وی ضمن ابراز خوشحالی از طرح اشتغالزایی برای کولبران با همت ستاد اجرایی فرمان امام(ره) افزود: یکی از دغدغه‌های اصلی مردم این استان که همواره رنج‌آور بوده، بحث کولبری است که معضلی بزرگ بوده و تصورش را نمی‌کردیم که این مشکل رفع شود اما با حمایت ستاد اجرایی فرمان امام، این مهم در حال تحقق است.

راه‌اندازی مرکز نوآوری و پیشرفت منطقه‌ای برکت در دانشگاه کردستان 

رئیس دانشگاه کردستان گفت: یکی از طرح‌های عملی پژوهشی این دانشگاه، اجرای طرح توسعه برای ۷۰۰ روستای استان است.

رحمت صادقی اظهار داشت: ستاد اجرایی فرمان امام(ره) خدمات ارزشمندی در حوزه محرومیت‌زدایی و اشتغالزایی داشته و در یک سال اخیر در حمایت از حوزه نظام سلامت کشور و کمک به معیشت اقشار آسیب‌دیده از کرونا به صورت تمام قد وارد شد.

وی با اشاره به راه‌اندازی مرکز نوآوری و پیشرفت منطقه‌ای برکت در دانشگاه کردستان، افزود: در این مرکز که با مشارکت دانشگاه کردستان و بنیاد برکت فعالیت خود را آغاز کرده است، کسب و کارهای نوآورانه ایجاد شده و فرصتی برای دانشگاهیان خواهد بود تا با استفاده از توان و امکانات سخت‌افزاری قدمی برای پیشرفت و اشتغال مرزنشینان برداشته شود.

صادقی به تدوین طرح توسعه ۷۰۰ روستای استان در کلینیک توسعه روستایی دانشگاه کردستان اشاره کرد و افزود: ۲ هزار و ۸۰۰ پروژه پیشنهادی در این زمینه شناسایی شده که امیدواریم با حمایت ستاد اجرایی فرمان امام (ره) بخشی از این ایده‌ها به مرحله اجرا درآید.

مصمم به حل مشکلات کولبران 

محمد مخبر رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) در سفر دو روز پیش به کردستان گفت: ستاد اجرایی فرمان امام تاکنون ۴۰ هزار شغل را با اجرای ۸ هزار طرح و ۱۰۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در کردستان ایجاد کرده‌ است.

وی ادامه داد: امروز با رونمایی از ۵۰۰۰ طرح  با ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری، مجموعا ۱۶هزار شغل در استان ایجاد شد و همچنین با اجرای ۳۷۰۰ طرح، ۹ هزار شغل برای کولبران در سه استان کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی ایجاد کردیم.

مخبر با بیان اینکه عمده این مشاغل در زمینه‌های دامداری، فرش و صنایع دستی ایجاد شده است، عنوان کرد: مصمم هستیم تا با ایجاد زمینه اشتغال، مشکلات این عزیزان را که از سر ناچاری به کولبری روی آورده‌اند را مرتفع کنیم.

ایجاد موجی از امید

اکنون با ورود مسوولانه ستاد اجرایی فرمان امام و اهتمام آنان در حل مشکلات کولبری، موج امیدی در دل مردم مرزنشین و بخصوص کولبران ایجاد شده که جدای از دست‌یابی به یک شغل آبرومند، دغدغه و استرس مشکلات مسیر کولبری از خانواده آنها دور خواهد شد.

بنا به گزارشات مسوولان در جلسات مختلف، 20 هزار نفر در کردستان از طریق کولبری ارتزاق می‌کنند.

انتهای پیام/خ

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول