به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، سازمان دیدهبان حقوق بشر روز یکشنبه با انتشار گزارشی تحت عنوان «حقش نبود بمیرد؛ حملات کور گروههای مخالف در سوریه»، به بررسی موارد بمبگذاریها و حملات مخالفان مسلح سوریه به مراکز غیرنظامی پرداخته و این حملات را مصداق جنایت جنگی دانسته است.
این گزارش با اشاره به چند مورد این حملات که به مرگ غیرنظامیان در سوریه منجر شده، نوشته است: «قانون حقوق بشر بینالملل یا قانون جنگ، درگیریهای مسلحانه در سوریه را شامل میشود. تمامی طرفهای درگیری مسلحانه از جمله گروههای مسلح مخالف از حمله مستقیم به غیرنظامیان، حملاتی که هیچ تمایزی میان غیرنظامیان و جنگجویان قائل نمیشود و حملاتی که با هدف رسیدن به دستاوردهای نظامی، بدون تمایز، به غیرنظامیان لطمه میزند، منع شدهاند.»
در ادامه این گزارش آمده است: «افرادی که با نیات مجرمانه این حملات غیرقانونی را برنامهریزی کرده، دستورشان را داده و آنها را اجرا میکنند، از جمله به واسطه مسئولیت فرماندهی، به دلیل ارتکاب جنایت جنگی باید تحت تعقیب قرار گیرند.»
گزارش دیدهبان حقوق بشر میافزاید: «در بسیاری از موارد، گروههای مسلح مخالف تلاش کردهاند بمبگذاریهای کور با خودرو یا حملات توپخانهای و راکتی به مناطق مسکونی را با ادعای اینکه دارند مواضع شبیحه را هدف قرار میدهند، توجیه کنند. عبارت شبیحه در اصل به شبه نظامیان طرفدار دولت اطلاق میشود، اما برای اشاره به حامیان دولت و دیگرانی که تصور میشود به دولت وفادار هستند، از جمله اقلیت علوی یا شیعیان، نیز استفاده میشود.»
در ادامه این گزارش که در بخشهای زیادی از آن اتهامات علیه دولت سوریه تکرار شده، اما برای یکی از معدود دفعات به موارد ارتکاب جنایت جنگی تروریستهای به اصطلاح «میانهرو» از جمله ارتش آزاد اشاره شده، آمده است: «در برخی موارد گروههای مسلح عنوان کردهاند که حملاتشان به تلافی حملات دولت به غیرنظامیان در نقطهای دیگر در کشور بوده است. این توجیه نشانگر دیدگاهی است که میان گروههای مسلاح وجود دارد، مبنی بر اینکه آنها برای مبارزه با دولت رئیسجمهور بشار اسد، حق دارند از هر روشی استفاده کنند، از جمله اینکه میتوان برای تلافی حملات دولت به غیرنظامیان، به کسانی که در مناطق تحت کنترل دولت یا جمعیتی که تصور میشود از دولت حمایت کرده و یا با آن همکاری دارند، حمله کرد. قانون حقوق بشر بینالملل چنین توجیحاتی را نمیپذیرد.»
مقامات غربی از جمله دولت آمریکا گروههای مسلح فعال در سوریه را که علیه دولت سوریه میجنگند، به دو دسته «افراطگرا» و «میانهرو» تقسیم کرده و میگویند به حمایت خود از گروههای میانهرو از جمله ارتش آزاد ادامه میدهند.
با این حال، به اذعان تحلیلگران غربی، 4 سالی که از آغاز بحران در سوریه میگذرد و وضعیت میدانی در این کشور، ثابت کرده است که عملا هیچ مخالف میانهرویی در سوریه وجود ندارد. رابرت فورد آخرین سفیر آمریکا در سوریه که زمانی از حامیان اصلی حمایت از مخالفان سوری بود، اکنون میگوید: «ما باید با واقعیت آنطور که هست روبرو شویم. کسانی که ما از آنها حمایت کردیم، به اندازه کافی قدرتمند نبودند که میدان را در برابر جبهه النصره حفظ کنند.»
فورد حالا در مناظرات و سخنرانیها به شدت از مخالفان سوری به دلیل همکاری با جبههالنصره انتقاد میکند. وی اذعان میکند که اکنون این افراطگرایان هستند که کنترل را در بخش اعظم نواحی تحت تصرف مخالفان، در اختیار دارند.
فورد ماه گذشته در نشستی با حضور معارضان سوری، به انتقاد از روابط با جبهه النصره پرداخت و گفت: «برای مدتی طولانی، در حالی که جبهه النصره و گروههای مسلح که برخی از آنها از ما کمک میگرفتند، در اقداماتشان علیه رژیم، با یکدیگر هماهنگ بودند، ما بیتوجه بودیم.» (جزئیات بیشتر)
انتهای پیام/ق