به گزارش خبرگزاری فارس از ابرکوه، در سفرهای نوروزی یکی از پربازدیدترین اماکن تاریخی کشور، اماکن مذهبی چون مساجد و امامزادگان هستند.
مسافران با حضور در این اماکن علاوه بر به جای آوردن مراسم مذهبی، آرامشی روحی را برای خود و برای ادامه سفر به ارمغان میبرند.
شهرستان تاریخی ابرکوه نیز از داشتن چنین اماکنی به خود میبالد و در ایام نوروز شاهد حضور گسترده مردم از اقصی نقاط کشور است و تمامی تمهیدات نیز برای حضور عاشقان اهل بیت (ع) در این اماکن فراهم شده است.
در این گزارش تعدادی از اماکن مذهبی ابرکوه برای آشنایی بیشتر گردشگران نوروزی معرفی شده است.
مسجد جامع ابرکوه؛ مسجدی با دو قبله
مساجد جامع کشور از مهمترین مساجد هر شهر به شمار میروند و مسجد جامع ابرکوه نیز یکی از این مساجد است که با ویژگیهای خاص خود شناخته میشود.
ویژگی خاص این مسجد به جز معماری به وجود دو قبله در این مسجد باز میگردد.
ساخت این مسجد به قرون چهارم هجری و شاید زودتر از آن بر میگردد، در دوره ایلخانی به شکل کنونی درآمده و در دورههای تیموری و صفویه نیز چیزی بر آن افزوده شده است و آثار دورههای مختلف پیش از اسلام تا قرون 13 و 14 هجری نیز در آن مشهود است.
در مسجد جامع ابرکوه محراب نفیس گچبری ایوان شرقی که یکی از پنچ محراب این مسجد است و تاریخ ساخت این محراب به سال 738 هجری بر میگردد و وجود این محراب چشم را به خود خیره میکند ضمن اینکه عرض این محراب زیبا نیز بیش از چهار متر است.
انواع نقوش اسلیمی و گیاهی به همراه کتیبههایی با خطوط نسخ و کوفی به شیوه گچبری برهشته در این محراب به کار رفته است.
این مسجد تاریخی که در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیده است در کنار خیابان و میدان اصلی ابرکوه قرار دارد و از جمله بناهای چهار ایوانی به شمار میآید که دهلیزها و شبستانهای متعددی را در خود جای داده است.
مسجد بیرون
یکی از مساجد مورد توجه ابرکوه که در کشور نیز مطرح است، مسجد بیرون نام دارد.
شهرت این مسجد به منزلگاه بودن امام رضا (ع) در سفر تاریخی ایشان بر میگردد.
بر اساس اعلام بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در سال 1380، مشخص شد که روز 17 آبانماه سال 195 شمسی، برابر با هشتم ربیعالاخر 201 قمری، روز ورود امام رضا (ع) به این شهرستان در مسیر سفر از مدینه تا مرو است.
همه ساله و در این روز عاشقان ولایت خود را به محل این مسجد میرسانند و ارادت خود را با برگزاری ویژه برنامههایی به امام رئوف نشان میدهند.
این مسجد نیز در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده است.
مسجد جامع قدیم مهرآباد
در شهر مهردشت بخش بهمن ابرکوه و در محله مهرآباد، مسجد جامع مهرآباد قرار دارد. این مسجد که در شهر مهردشت قرار دارد دارای قدمت زیادی است و بقایای سردرها و قوسهای این بنا مربوط به دوران ششم و هشتم است.
این مسجد نیز در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد آقا
مسجد آقا دارای سردری عظیم در مجاورت خیابان شهید باهنر ابرکوه در محله تاریخی دروازه میدان قرار دارد.
قدمت این مسجد به دوره قاجاریه برمیگردد و تحت شماره 2562 به ثبت آثار ملی رسیده است.
امامزادگان ابرکوه آماده پذیرایی از مسافران نوروزی است
شهرستان ابرکوه دارای چند امامزاده و بقعه متبرکه است که اداره اوقاف و امور خیریه ابرکوه برای تبدیل آنها به قطبهای فرهنگی بر حسب فرمایشات رهبری تلاش میکند.
این شهرستان دارای پنج بقعه متبرکه است و در ایام عید شاهد حضور انبوه مسافران نوروزی در این اماکن هستیم.
مسئول اداره اوقاف و امور خیریه ابرکوه در گفتوگو با خبرنگار فارس در مورد آمادگی امامزادگان ابرکوه برای پذیرایی از مسافران نوروزی اظهار داشت: تمهیدات لازم برای پذیرایی از هموطنان در تمامی پنج بقعه متبرکه ابرکوه اندیشیده شده است.
سید محسن ابطحی افزود: در کلیه امامزادگان ابرکوه این تلاشها در قالب طرح آرامش بهاری در امامزادگان شهرستان انجام شده است که از 28 اسفند تا 14 فروردین ماه در بقاع متبرکه شهرستان ابرکوه اجرا میشود.
وی در مورد اهداف اجرای این طرح بیان کرد: هدف از اجرای این طرح، تبدیل بقاع متبرکه به قطبهای فرهنگی است که رهبر معظم انقلاب بر روی آن تأکید دارند.
ابطحی در مورد برخی از برنامههای اجرا شده در قالب این طرح در امامزادگان ابرکوه گفت: اجرای برنامههای مدیحهسرایی و آمادهسازی فضا برای پاسخگویی به مسائل شرعی مسافران، پذیرش زائر، تامین وسایل بهداشتی مورد نیاز زائران و فعالتر کردن کتابخانههای این اماکن بخشی از فعالیتهایی است که در این ایام انجام میشود ضمن اینکه در زمان تحویل سال نیز با گستردن سفره هفت سین قرآنی زمینه پخش پیام رهبری نیز فراهم شده بود.
امامزاده شهیدان (ع)
این بقعه مدفن دو تن از نوادگان بلافصل امام محمدباقر (ع) به نام مالک و محمود است که به دست طایفه رشیدیان از دستنشاندگان منصور دوانیقی در این محل به شهادت رسیدند.
مسافران نوروزی زمانی که در کنار سرو 4500 ساله ابرکوه به سر میبرند، میتوانند با طی مسیر کوتاهی در کنار مزارع، خود را به این امامزادگان واجبالتعظیم برسانند.
امامزاده عباسعلی روستای مریمآباد
امامزاده عباسعلی بنا به قول بزرگان و تاریخ ابرکوه از فرزندان یا نوادگان حضرت امام سجاد (ع) است و در روستای تاریخی مریمآباد که در شاهنامه فردوسی نیز نامی از این روستا آمده است، قرار دارد.
این روستا در فاصله دو کیلومتری شهر ابرکوه و در مسیر جاده اصلی ابرکوه به سمت شیراز قرار گرفته است و با توجه به موقعیت خاص خود و امکاناتی مانند فضای سبز و زائرسرا مورد توجه مسافران است.
امامزادگان سید احمد و سید محمود (ع) مهردشت
امامزادگان سید احمد و سید محمود در شهر مهردشت در بخش بهمن ابرکوه قرار گرفتهاند.
سید احمد و سید محمود دو برادر از نوادگان امام موسی کاظم (ع) بودند که به شوق دیدار امام رضا (ع) راهی ایران شدند و با تعقیب مأموران حکومتی در روستای مهرآباد به شهادت رسیدند و همان جا مدفون شدند.
این امامزادگان نیز مورد توجه بسیاری در طی ایام سال و به ویژه ایام نوروز هستند.
امامزاده احمد (ع) ابرکوه
بقعه متبرکه امامزاده سید تاجالدین نصرت معروف به امامزاده احمد از نوادگان امام جعفر صادق (ع) در مرکز شهرستان ابرکوه نیز از مناطق پربازدید ابرکوه به شمار میرود.
امامزاده دختر موسی بن جعفر (ع) اسفندآباد
بقعه متبرکه امامزاده دختر موسی ابن جعفر (ع) از نوادگان امام موسی ابن جعفر (ع) نیز در روستای اسفندآباد مرکز دهستان اسفندار از توابع بخش بهمن ابرکوه قرار گرفته است.
این بقعه نیز مانند دیگر امامزادگان ابرکوه مورد توجه میهمانان نوروزی قرار دارد.
دیدنیهای سفر را از یاد نبرید
شهرستان ابرکوه یکی از شهرستانهای تاریخی کشور است که اگر چه برخی از دیدنیهای آن مانند سرو 4500 ساله، گنبدعالی به عنوان اولین اثر ثبت شده ملی استان یزد و خانه آقازاده و بادگیر زیبای آن که بر پشت اسکناسها نقش بسته است در کشور مطرح است اما صدها اثر تاریخی دیگر را نیز در خود جای داده است.
وجود تنها 120 اثر تاریخی ثبت شده این شهرستان در فهرست میراث ملی کشور، نشان از بخشی از پتانسیلهای گردشگری این منطقه است که نمیتوان به راحتی از کنار آنها گذر کرد.
----------------------------
گزارش از رحیم میرعظیم
--------------------------
انتهای پیام/2464/ط30/د1000