اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

فارس گزارش می‌دهد

سفر به خاتم؛ نگین شهرهای کویری ایران / از ظرفیت‌های کشاورزی تا محرومیت‌های صنعتی

خاتم یکی از شهرستان‌های استان یزد است و به لحاظ زیبایی و بهره‌مندی از جاذبه‌هایی نظیر جنگل باغ شادی، مناطق حفاظت شده حیات وحش، گندمزارهای طلایی‌ رنگ و باغ‌های با طراوت، می‌توان از آن به عنوان نگین شهرهای کویری ایران یاد کرد.

سفر به خاتم؛ نگین شهرهای کویری ایران / از ظرفیت‌های کشاورزی تا محرومیت‌های صنعتی

به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، نام شهرستان خاتم از آنجا که حتی رسانه‌ها نیز کمتر به معرفی آن پرداخته و از ظرفیت‌ها و محرومیت‌های آن سخن به میان آورده‌اند، برای بسیاری از مردم حتی در استان یزد غریب است و عده بسیاری از این شهرستان تنها نام آن را می‌دانند و عده دیگری حتی از موقعیت جغرافیایی این شهرستان کهن بی‌خبرند.

شهرستانی که گرچه رکورد عدم بهره‌مندی از واحدهای صنعتی را از آن خود کرده اما از نظر کشاورزی و بهره‌مندی از جاذبه‌های طبیعی در نوع خود بی‌نظیر است و نمی‌توان از کنار زیبایی‌ها و ظرفیت‌های بی‌نظیر آن به سادگی گذشت.

پای خاتم در طول سال‌های گذشته با انجام چند سفر رسانه‌ای به خبرگزاری‌های رسمی، روزنامه‌های سراسری و رسانه ملی باز شد و بعد از آن دوباره در رکود خبری به سر برد و تنها در مقاطعی محرومیت‌ها و ظرفیت‌های آن، گاهی توسط نماینده مردم این شهرستان در مجلس طرح و رسانه‌ای شد.

حال بعد از گذشت چهار یا پنج سال، برخی خبرنگاران استان یزد سفری یک روزه به این شهرستان داشتند تا دوباره، نگین شهرهای کویری ایران را در ویترین زیبایی‌هایش به نمایش بگذارند.

در این گزارش تلاش شده تا ماحصل سفر یک‌روزه خبرنگار فارس به شهرستان خاتم به تصویر کشیده شود، سفری که از زیباترین جاذبه طبیعی این شهرستان یعنی نهر مسیح آغاز شد و در جنگلی وسیع و بکر در دل کویر به پایان رسید.

فرماندار خاتم، رئیس جهاد کشاورزی و رئیس محیط زیست این شهرستان، بخشداران و برخی دیگر از مسئولان در این سفر، خبرنگاران را همراهی کردند و دانسته‌ها و اقدامات خود را در طول این سفر یک روزه در اختیار اصحاب رسانه قرار دادند.

* آغاز سفر در کنار نهر مسیح و استقبال از خبرنگاران با نواختن سازهای محلی

سفر در کنار نهر مسیح، با استقبالی به شیوه عشایر با سازهای محلی و با صرف صبحانه‌ای از محصولات شهرستان خاتم آغاز شد، از گوجه‌ای که از کبودی به آلو می‌ماند تا نانی که نظیر آن در کمتر نقطه‌ای از استان یزد یافت می‌شود، در جمعی که از هر طیف و گروهی برای تحریر یک سفرنامه گردهم آمده بودند.

نهر مسیح که در فاصله پنج کیلومتری هرات در مرکز شهرستان خاتم قرار دارد، تنها رودخانه دائمی این شهرستان و از مناطق نمونه گردشگری و هفتمین اثر ثبت شده طبیعی در فهرست آثار ملی است.

کارشناسان، قدمت سرچشمه این نهر را متعلق به دوره نخست زمین‌شناسی می‌دانند و این قدمت طولانی، زندگی را طی هزاران سال در شهرستان خاتم شکل داده است.

بعد از نهر مسیح، نخستین بازدید از خانه تاریخی صالحی هرات انجام شد و در حالی که خورشید به تدریج در نیمه‌های آسمان قرار می‌گرفت، یکی از زیباترین خانه‌های تاریخی در حافظه خبرنگاران و دوربین عکاسان خبری ضبط و ثبت شد.

* بازدید از خانه تاریخی صالحی/ از حوض فیروزه‌ای تا گچبری‌های هنرمندانه

سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان خاتم که به جمع خبرنگاران مرکز استان پیوست، در مورد این خانه تاریخی اظهار داشت: خانه تاریخی صالحی در واقع خانه باغ یا به نوعی از باغ‌های ایرانی به شمار می‌رود و قدمت آن متعلق به دوره قاجاریه است.

حمید مشتاقیان با بیان اینکه این بنا از سال 1388 به مالکیت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد درآمده است، افزود: این اثر ارزشمند تاریخی از نظر معماری و نوع ساخت در نوع خود بی‌نظیر است و از ویژگی‌های بارز آن می‌توان به استفاده از حداکثر سایه در طول روز در این خانه اشاره کرد زیرا این خانه به سمت قبله بنا شده است.

زوایای مختلف این خانه تاریخی از چشم تیزبین خبرنگاران و لنز عکاسان مخفی نماند و همه زیبایی‌های این خانه از تزئینات و گچبری‌ها تا حوض فیروزه‌ای آن ثبت و ضبط شد.

یکی از مهم‌ترین بخش‌های این سفر یک روزه، حضور خبرنگاران در فرمانداری شهرستان خاتم بود، فرماندار رسانه‌ای شهرستان خاتم که از ابتدای ورود خبرنگاران را همراهی کرده بود، این بار در مقام پاسخگویی به اصحاب رسانه، ابتدا به بیان ویژگی‌های این شهرستان محروم اما غنی از نعمات الهی پرداخت.

محمد زاده‌رحمانی بیان کرد: در استان یزد نسبت جمعیت شهری به روستایی، 85 به 15 است اما در خاتم این نسبت 60 به 40 است به این معنا که 40 درصد جمعیت شهرستان خاتم روستایی هستند و خاتم بیشترین نسبت جمعیت روستایی در استان یزد را داراست.

* حضور 805 خانوار عشایری در خاتم / 60 درصدی خاتمی‌ها روستانشین هستند

وی با اشاره به اینکه خاتم و ابرکوه تنها شهرستان‌های دارای جمعیت عشایری هستند، عنوان کرد: هم‌اکنون در شهرستان خاتم 805 خانوار عشایری زندگی می‌کنند که این عشایر از ایلات خمسه بوده و همواره بین استان‌های یزد، فارس و کرمان در حال کوچ هستند.

فرماندار خاتم از دشت ریواس در حدفاصل شهرستان‌های خاتم و مهریز به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری یاد کرد و افزود: قلعه ساسانی مروست نیز از جاذبه‌های تماشایی شهرستان خاتم است و قدمت این قلعه متعلق به دوران ساسانی است.

وی با بیان اینکه مروست به عنوان یکی از شهرهای شهرستان خاتم مانند میبد، یزد و اردکان دارای بافت تاریخی است، اظهار داشت: در بافت تاریخی مروست نیز زندگی هنوز جریان دارد و هنوز تعدادی از بادگیرها و صفه‌ها سالم مانده‌اند و با توجه خوبی که میراث فرهنگی به آنها داشته، اتفاقات خوبی در این بافت رخ داده است.

زاده‌رحمانی از منطقه گردشگری کرخنگان در مروست، دریاچه نمک در حوالی چنارناز، درختان کهنسال چنارناز، قلعه‌ها و خانه‌های تاریخی به عنوان دیگر جاذبه‌های تاریخی و طبیعی این شهرستان یاد کرد و افزود: در این شهرستان 92 قلعه شناسایی شده که 16 مورد آن ثبت تاریخی شده و بقیه، مراحل ثبت تاریخی را سپری می‌کنند.

* تلاش برای بهره‌برداری تجاری از جنگل‌های باغ شادی

وی همچنین با اشاره به اینکه جاذبه‌های طبیعی شهرستان خاتم، حداقل در استان یزد و در کویر ایران بی‌نظیر است، از وجود غارهای طبیعی در این شهرستان خبر داد و گفت: علاوه بر غار، 64 هزار هکتار جنگل زاگرسی وجود دارد که جزو جنگل‌های زاگرس جنوبی است و ما نیز به دنبال استفاده از این ظرفیت به نفع مردم منطقه هستیم و در تلاشیم بهره‌برداری تجاری نظیر پرورش وحوش و گیاهان دارویی را از آن انجام دهیم.

فرماندار خاتم همچنین به بیان ظرفیت‌های کشاورزی این شهرستان پرداخت و بیان کرد: 28 درصد محصولات کشاورزی استان یزد در خاتم تولید می‌شود و از این شهرستان می‌توان به عنوان قطب تولید پسته، انگور، گندم، زردآلو، ذرت، حبوبات و تولیدات دامی نام برد.

وی افزود: به رغم این همه ظرفیت کشاورزی، صنایع تبدیلی در این شهرستان مغفول مانده و گرچه برخی کارگاه‌ه‌ها برای فرآوری کشمش و پسته فعالیت می‌کنند اما ظرفیت در شهرستان بیشتر از این میزان است.

زاده‌رحمانی در عین حال از سرمایه‌گذاری یک ایرانی مقیم سوئد در خاتم در این زمینه خبر داد و اظهار داشت: هم‌اکنون 90 درصد کار انجام شده و امیدواریم با تکمیل آن، هم اشتغالزایی خوبی برای جوانان خاتم انجام شود و هم محصولات کشاورزان این منطقه ارزش افزوده پیدا کند.

وی همچنین از اقداماتی که برای توسعه صنایع در این شهرستان انجام شده است، خبر داد و گفت: چند واحد صنعتی در شهرستان خاتم در حال ساخت هستند که امیدواریم به زودی مورد بهره‌برداری قرار گیرند.

با پایان این نشست خبری صمیمانه، بازدید از یک گلخانه کشت خیار به همراه فرماندار و مدیر جهاد کشاورزی خاتم در برنامه گروه قرار گرفت.

مدیر جهاد کشاورزی خاتم در ضمن این بازدید اعلام کرد: کشت گلخانه‌ای در خاتم نوپاست و اکنون تنها 35 گلخانه در این شهرستان فعال شده‌اند که این تعداد گلخانه، 20 هکتار سطح زیر کشت دارند.

اسماعیل یزدانی بیان کرد: خوشبختانه کشاورزان این شهرستان برای کشت گلخانه‌ای علاقه نشان داده‌اند و تقریبا هر دو هفته یک‌بار، سه درخواست برای راه‌اندازی یک واحد گلخانه به جهاد کشاورزی ارائه می‌شود.

یکی از مواردی که بارها توسط نماینده مردم خاتم در مجلس به آن اشاره شده بود، این بود که خاتم حتی یک واحد صنعتی فعال ندارد و این ذهنیت برای برخی خبرنگاران، بازدید از شهرک صنعتی خاتم را سئوال برانگیز کرده بود.

* صنعت در خاتم جان می‌گیرد

حضور در شهرک صنعتی 110 هکتاری شهرستان خاتم جالب توجه بود زیرا تقریبا هیچ واحد صنعتی در این شهرک فعال نبود اما احداث کارخانه‌های تولید کاشی، شمش‌های فولادی، گندله‌سازی و ... نویدبخش روزهای خوب برای صنعت شهرستانی است که بالاترین نرخ بیکاری استان یزد را به خود اختصاص داده است.

خبرنگاران در ادامه بازدیدهای خود از عملیات احداث جاده دو بانده هرات ـ شهر بابک نیز بازدید کردند، جاده‌ای که عملیات احداث آن به تازگی از سر گرفته شده است.

اما حضور در جنگل‌های باغ شادی و مشاهده گوزن زرد ایرانی، یکی از مهیج‌ترین بخش‌های این سفر رسانه‌ای بود؛ نخستین سایت رهاسازی گوزن زرد ایرانی در جنگل‌های باغ شادی راه‌اندازی شده و اکنون 200 هکتار از این منطقه فنس‌کشی شده و گوزن زرد ایرانی در آن رها شده است.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان خاتم در این بازدید اظهار داشت: گونه گوزن زرد ایرانی گونه‌ای در معرض خطر انقراض بود اما اکنون بعد از 40 سال به طبیعت بازگشته است و امیدواریم شاهد افزایش جمعیت این گونه نادر در منطقه حفاظت شده جنگل‌های باغ شادی باشیم.

فتح‌الله حیدری همچنین با اشاره به اینکه بخشی از جنگل‌های باغ شادی به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شده است، عنوان کرد: در حال حاضر 37 هزار هکتار از این جنگل‌ها تحت مدیریت محیط زیست قرار دارد که علاوه بر وجود گونه‌های مختلف در آن، پروژه تکثیر و نگهداری گوزن زرد نیز در حال اجراست.

یکی از زیباترین بخش‌های این سفر، مشاهد گوزن‌های زرد در این منطقه، بازدید از پروژه‌های نهال‌کاری و ... بود و صرف ناهار در یکی از زیباترین و دل‌انگیزترین جنگل‌های کویر ایران نیز خالی از لطف نبود.

سفر یک روزه خبرنگاران و اصحاب رسانه یزد که توسط روابط عمومی استانداری یزد تدارک دیده شده بود، در حالی در ساعت 22، پس از یک روز کاری فشرده به پایان رسید که شوق ماندن در جنگل‌های باغ شادی، بازدید از قلعه‌های تاریخی و اسرارآمیز خاتم، خانه‌های زیبای تاریخی و غارهای طبیعی این شهرستان هنوز به پایان نرسیده بود.

----------------------------

گزارش از: مهدی جلیلیان

----------------------------

انتهای پیام/2464/م40/د1000

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول