اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

فارس گزارش می‌دهد

تنگه واشی؛ طبیعتی 6 هزار ساله در دل فیروزکوه

تنگه واشی یکی از مناطق خوش آب و هوای فیروزکوه با 6 هزار سال قدمت است که با داشتن آثار باستانی و طبیعت بی‌نظیر به یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری استان تهران تبدیل شده است.

تنگه واشی؛ طبیعتی 6 هزار ساله در دل فیروزکوه

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری فارس استان تهران، این استان را شاید تنها با نام پایتخت بشناسند که نمادهایش برج‌های آزادی و میلاد بوده و آلودگی، ترافیک و سر و صدا و شلوغی‌اش شهره شده است اما تهران یکی از ویژه‌ترین استان‌های کشور است، استانی که با دارا بودن طبیعت و آثار باستانی بی‌نظیر، کمتر مورد بازدید مسافران و گردشگران داخلی قرار گرفته است.

کلانشهر تهران دریایی از شلوغی و ماشین است که شاید صبورترین افراد را هم کلافه کند اما در حاشیه این کلانشهر پیچ در پیچ جاذبه‌های گردشگری وجود دارد که شناخت آنها هر گردشگری را به دیدن این آثار ترغیب می‌کند، اگر هنوز مکان سفر نوروزی را مشخص نکردید، توصیه می‌کنیم تا سلسله گزارش‌های «تهران؛ بی‌نظیر در نوروز» خبرگزاری فارس را راهنمای خود در این امر قرار دهید و با سفر به استان تهران نوروزی به یادماندنی را برای خود و خانواده‌تان رقم بزنید.

گزارش‌های قبلی «تهران؛ بی‌نظیر در نوروز»:

قلعه ایرج؛ کهن‌ترین بنای خشتی جهان بیخ گوش تهران

کاخ گلستان؛ برشی از تاریخ ایران

مسجد جامع ورامین؛ شاهکار دوره ایلخانی

 

*فیروزکوه؛ بهشت گردشگری تهران

شهرستان فیروزکوه در منتهی الیه شرق استان تهران واقع شده و خنک‌ترین شهرستان این استان است، منطقه‌ای که داشتن آب و هوایی مطبوع و کوهستانی در کنار دریاچه‌های متعدد، رودخانه‌های خروشان، چشمه‌های آب معدنی به بهشت بهشت گردشگری تهران مبدل شده است، جاذبه‌های طبیعی فیروزکوه این شهرستان را جزء مناطق گردشگرپذیر تهران کرده نه تنها از این استان بلکه مسافرانی از تمام کشور و حتی کشورهای دیگر برای گردش و تفریح را جذب می‌کند، جذابیت‌های فیروزکوه تنها به جاذبه‌های طبیعی محدود نمی‌شود و کاروانسراها و قلعه‌های قدیمی، قبرستان‌های تاریخی کهن، غار و بقایای قلعه پشت تندیر به همراه بقعه‌های متعدد امامزاده‌ها جزء جاذبه‌های تاریخی این شهرستان هستند که بیشتر از دوره قاجار به یادگار مانده‌اند اما مشهورترین و گردشگرپذیرترین جاذبه فیروزکوه تنگه واشی و آبشار ساواشی با هشت متر ارتفاع است.

 

تنگه واشی جزء مناطق زیبا و طبیعی تهران است که برخی خانواده‌های تهرانی حتی اگر گردشگر حرفه‌ای هم نباشند، این منطقه را می‌شناسند و چند وقت یک بار به این نقطه سفر می‌کنند.

ساواشی در زبان ترکی به معنی محل برخورد، رودررو شدن، نزاع و درگیری است. وجه تسمیه ساواشی را می‌توان در باریک بودن مسیر عبور از تنگه دانست، مکانی که در آنجا مردم هنگام عبور با یکدیگر رودررو شده و ممکن است به یکدیگر برخورد کنند و شاید یکی از جذاب‌ترین بخش‌های سفر به تنگه واشی، حرکت در این تنگه باشد که بین یک دره سنگی قرار دارد.

برای رفتن به تنگه ساواشی در کیلومتر 2 جاده فیروزکوه ـ تهران، پس از ورود به یک جاده فرعی و طی حدود 9 کیلومتر، روستای جلیزجند نمایان می‌شود. این روستا در حاشیه یک دشت سرسبز با مزارع گندم و سیب‌زمینی و باغات مختلف بنا شده که بعد از عبور از روستا و طی حدود 4 کیلومتر در جاده‌ای باریک که میان دشت و در کنار جوی‌های پر آب زلال احداث شده، محل پیاده‌روی تنگه واشی شروع می‌شود. در این قسمت پارکینگ‌ها و فروشگاه‌هایی برای خدمات‌دهی قرار دارند که نسبتاً گران هستند.

بعد از حدود یک‌هزار متر پیاده‌روی وارد دره می‌شوید، تقریباً تمام مسیر تا آبشار را درون رودخانه باید حرکت کرد، برخی گردشگران به خاطر صعب‌العبور مسیر و وجود صخره‌هایی بزرگ و بلند تا رسیدن به انتهای تنگه اول یا تا خود آبشار واشی اقدام به کرایه چهارپایان می‌کنند.

برای رسیدن به آبشار از دو تنگه باید بگذریم؛ تنگه اول یا همان واشی طولانی‌تر، باریک‌تر و عمیق‌تر است. به نظر می‌رسد تنگه اول در حدود 600 یا 700 متری باشد. عمق آب بعضی قسمت‌ها تا کمر یک فرد متوسط‌ قامت می‌رسد. پس از تنگه اول که کتیبه‌ای بر روی خود دارد و طی مسافتی در دشت با شیبی متوسط پس از نیم ساعت به تنگه دوم که معروف به «سا» است، می‌رسیم. عمق این تنگه کمی کمتر از تنگه اول و در حدود 400 تا 500 متر است. این تنگه، هم چشم‌نواز است و هم از دیواره‌های سنگی آن در نقاط مختلف، چشمه‌های آب زلال و خنک به سمت پایین روان است. در انتهای این تنگه نیز هیاهوی ریزش آب آبشاری زیبا با 15 متر ارتفاع، مسافران را به سمت خود می‌کشاند تا در زیر آبشار و در هوای گرم تابستانه تنی به آب بزنند.

در این تنگه بسیاری از جانوران و حیواناتی زندگی می‌کنند که حیات و زندگی‌شان با ورود گردشگران که اتفاقاً اغلب شکارچیان ماهری هم هستند، رو به نابودی گذاشته است، به طوری که اگر روزی به این منطقه سفر کنید، حتما با لاشه‌ یکی از این حیوانات مواجه می‌شوید.

تنگه واشی علاوه بر برخورداری از منابع زیبای طبیعی دارای چندین اثر تاریخی نیز هست. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در همین تنگه باریک و صعب‌العبور یک کتیبه از سه کتیبه‌ معروف از دوران قاجار به یادگار مانده‌ است، که دو کتیبه دیگر در چشمه‌علی شهرری و تونل وانا در جاده هراز قرار دارند. هر سه این کتیبه‌ها به دستور فتحعلی شاه قاجار حکاکی شده‌اند.

*کتیبه‌ای برگرفته از دوران ساسانی

فتحعلی‌شاه که دوران ولیعهدی خود را در شیراز گذرانده بود، با دیدن نقش برجسته‌های دوره ساسانی در آن دیار، سه نفر به نام‌های حجارباشی، نقاش‌باشی و معمارباشی را مسؤول ساخت این سه کتیبه در تهران کرد که نام هر سه نفر در گوشه‌های کتیبه‌ها نمایان است.

 

کتیبه واقع در تنگه ساواشی دارای ابعاد 6 در 7 متر است که وقایع زمان فتحعلی شاه دور تا دور کتیبه روایت شده ‌است. بزرگترین نقش برجسته این کتیبه‌ها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در اطراف آن می‌توان عباس میرزا، علی‌قلی میرزا و علی‌نقی میرزا پسران فتحعلی شاه و همچنین نوادگانش را در حال شکار دید. این کتیبه که حدوداً 185 ساله‌ است هرچند به دلیل جانمایی مناسب آن  برای در امان ماندن از تخریب‌های ناشی از بارش باران و تابش آفتاب در دل کوه قرار گرفته است اما متأسفانه از گزند گردشگران در امان نبوده و آسیب‌های بسیاری به آن  وارد شده است.

*غار طبیعی تنگه دوم

تنگه دوم همچون تنگه اول زیباست و مانند دالانی با دیواره‌های بلند و سر به فلک کشیده است. تماشای رنگ آبی آسمان از شکاف بالای سر و در ترکیب با رنگ قهوه‌ای صخره‌ها حس عجیبی آمیخته از سبکبالی و وجد را به آدمی القا می‌کند. این احساس وجد و نشاط زمانی که پای در آب سرد و جاری تنگه داشته باشید و ترنم ریزش آب، از شکاف صخره‌ها را به گوش بشنوید، دو چندان می‌شود. تنگه دوم کوتاه‌تر از تنگه اول است و در انتها با دیواره‌ای مرتفع بسته می‌شود.

آبشار واشی از میان همین دیواره که حدود 15 متر ارتفاع دارد به پایین می‌ریزد. در قسمت پایین آبشار، حوضچه‌ای به مساحت تقریبی 50 متر مربع و با عمق متوسط یک متر ایجاد شده است. درجه هوای این منطقه به طور متوسط 20 درجه کمتر از دمای هوای تهران است. بهار، تابستان و اوایل پاییز از زیباترین فصل‌های سفر به این منطقه است.

از چه مسیری به دیدن این تنگه برویم؟

تنگه واشی در 17 کیلومتری شهر فیروزکوه قرار دارد. در حرکت از سمت تهران به دماوند 17 کیلومتر بعد از فیروزکوه، خروجی به سمت چپ به سوی تنگه واشی است. در واقع بعد از خروج از شهر فیروزکوه و طی مسافت 2 کیلومتر به سمت تهران، راه آسفالت سمت راست جاده را به سمت تنگه طی کنند. تابلو تنگه ساواشی این راه فرعی را کاملاً مشخص کرده است.

پس از طی 4.5 کیلومتر بعد از روستا به انتهای مسیر ماشین‌رو  می‌رسید. در این محل می‌توانید اتومبیل خود را در پارکینگ پارک کرده و پیاده‌روی را آغاز کنید. از این مکان با طی مسافت تقریبی یک کیلومتر به ابتدای تنگه اول می‌رسید. از ابتدای تنگه اول تا آبشار انتهای راه، مسیری چشم‌نواز و زیبا را در سه بخش پیش‌رو دارید.

انتهای پیام/و

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول