اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای  /  آسیای مرکزی و روسیه

سفیر ایران در تاجیکستان در گفت‌وگو با فارس:

افق روابط ایران و تاجیکستان روشن است؛ تلاش‌ بدخواهان به نتیجه نخواهد رسید

سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان با بیان اینکه «تهران» همیشه طرفدار تاجیکستان امن و با ثبات بوده اطمینان داد تلاش‌ بدخواهان روابط 2 کشور به نتیجه نخواهد رسید.

افق روابط ایران و تاجیکستان روشن است؛ تلاش‌ بدخواهان به نتیجه نخواهد رسید

 

«حجت الله فغانی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان در بخش سوم گفت‌وگوی تفصیلی با خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه، به تبیین پیشینه روابط و همکاری‌های میان 2 کشور و وضعیت موجود آن پرداخت.

وی گفت: چنانچه می‌دانید ایران یکی از 4 کشور نخستی بود که استقلال تاجیکستان را به رسمیت شناخت و اولین کشور دایرکننده سفارت در «دوشنبه» بود که این سفارت برخلاف دیگران، حتی در روزهای سخت جنگ شهروندی دهه 1990 نیز فعال بود.

وی افزود: دلیل این اشتیاق و پیشگامی در برقراری روابط هم روشن است، به تعبیر زیبای رهبر معظم انقلاب «ایران و تاجیکستان قوم و خویش هستند». میزان اشتراکات 2 کشور و وضعیت مکمل روابط اقتصادی، حتی از برخی همسایگان بلافصل ما بیشتر است البته دوستان تاجیک هم برای توضیح روابط ما، تعبیر زیبای «پیوستگی گوشت و ناخن» را به کار می‌برند.

فغانی ادامه داد: این روابط مقاطع مختلفی را از سر گذرانده که می‌توان آن را به 3 دوره متمایز تقسیم کرد. نخست دوره تکوین و تأسیس روابط که شروع عملی این دوره با آغاز استقلال این جمهوری تقارن دارد و چنانچه گفتم ما اولین سفارت را در دوشنبه دایر کردیم و پیشگام روابط بودیم.

سفیر ایران در دوشنبه افزود: دوره دوم دوره جنگ شهری و میانجیگری ایران بود و سومین دوره نیز  دوره تحکیم و تقویت روابط است. این دوره پس از حصول سازش ملی در تاجیکستان و آغاز دوره بازسازی کشور شروع شد و ایران پیشگام مشارکت در بازسازی ساختارها و احداث تأسیسات جدید در تاجیکستان شد.

وی ادامه داد: این دوره به فاصله کوتاهی پس از تأسیس روابط شروع شد و شرایط سختی که به صورت پیش بینی نشده در تاجیکستان پیش آمد، طبعاً از مصادیق برنامه‌هایی بود که به 2 طرف تحمیل شد.

فغانی افزود: طبعاً ما همیشه تاجیکستان را امن و با ثبات می‌خواهیم و اما با وقوع جنگ داخلی، ناگزیر همکاری‌ها رنگ و بوی دیگری یافت و تلاش ایران معطوف کمک به دولت تاجیکستان در حصول سازش ملی گردید.

وی گفت: جمهوری اسلامی ایران در همکاری نزدیک با دولت تاجیکستان و شرکای خارجی و بین المللی دیگر مساعدت موثری به تحقق آشتی ملی کرد که در 4 سال گذشته، بسیاری از مقامات و نخبگان تاجیکستان در دیدارهایی که با آنها داشتم، از تلاش‌های ایران به نیکی یاد کردند.

فغانی افزود: خوشحالم که امروز تاجیکستان با تلاش‌های هم تباران همزبان ما به یکی از امن ترین کشورهای منطقه تبدیل شده و اینجانب پیشرفت و آبادانی روز به روز آن را در طول چندسالی که در محل هستم، شاهد بودم.

 سفیر ایران در دوشنبه در رابطه با نقش جمهوری اسلامی در این زمینه اظهار داشت: احداث تونل «استقلال» که شمال و مرکز تاجیکستان را به هم متصل کرد، نیروگاه «سنگ توده 2»، بیمارستان «ابن سینا»، سالن ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی ملی، چندین جاده و نهایتاً مشارکت شرکت‌های ایرانی در ابرپروژه سد و نیروگاه «راغون» از مصادیق خدمات ایران به توسعه تاجیکستان و همکاری‌های تداوم یافته 2 کشور است.

 فغانی با یادآوری از دید و بازدیدهای مقامات عالی ایرانی و تاجیک از کشورهای یکدیگر، بیان کرد: در خلال این 2 دهه و نیم 17 بار «امامعلی رحمان» و 11 بار روسای جمهور ایران از تاجیکستان دیدار کردند که آمار قابل توجه و گواه روشنی بر عزم مقامات عالی 2 کشور برای توسعه روابط است.

وی ادامه داد: شاید با بسیاری از همسایگان چنین حجمی از رفت و آمد روسای جمهور را نداشته ایم  12 بار جلسات کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی برگزار شده که چند مورد آن در دوره اینجانب بود و 2 طرف با برگزاری نشست سیزدهم در سال جاری میلادی نیز موافقت کردند.

فغانی افزود: در سال‌های نخست ریاست جمهوری «حسن روحانی» و در سال نخست حضور اینجانب در این محل، حجم مبادلات 2 کشور به بیش از 320 میلیون دلار رسید که طبق آمارها، ظاهراً بالاترین میزان مبادلات فیمابین در دوره پس از استقلال تاجیکستان بوده است.

وی تصریح کرد: در 2 تا 3 سال اخیر قدری در همکاری‌ها کندی پیش آمد که با اطلاعی که از نگاه رهبران 2 کشور به ماهیت خویشاوندانه مناسبات فیمابین و منافع راهبردی و دراز مدت 2 کشور از همکاری با هم دارم، تردیدی نیست که بر خلاف خواست، تلاش و انتظار بدخواهانی که همواره سعی کردند به برادری و دوستی پایدار 2 کشور صدمه بزنند، این مناسبات همچنان مستحکم و استوار پیش خواهد رفت.

فغانی تاکید کرد: تمهیدات خوبی برای ایجاد تحرک در روابط 2 کشور اندیشیده شده و اینجانب کاملاً خوش بین هستم که افق پیش روی روابط افقی روشن و گسترده است باور قلبی دارم که روابط برادرانه میان ایران و تاجیکستان نه تنها خواست 2 دولت، بلکه مشیت خلل ناپذیر الهی است.

انتهای پیام/ح

 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول