به گزارش خبرنگار گروه اندیشه فارس، مجله تصویری «زاویه» این هفته به موضوع «علوم شناختی؛ چالشها و ظرفیتها» اختصاص دارد که محمدتقی جغتایی، معاون ستاد علوم شناختی در امور آموزش و حامد حاجی حیدری، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران، پیرامون موضوع برنامه دیدگاهها و نظرات خود را ارائه داده و به بحث و گفتوگو میپردازند.
علوم شناختی، شامل تمامی شاخههای دانشی است که به مطالعه ماهیت و عملکرد ذهن، مغز، رفتار، احساس و سایر قوای ادراکی انسان و دستاوردهای منتج از آن میپردازد. علوم شناختی در غرب در عمل چیزی فراتر از مجموعهای از پیشرفتهای فناورانه نیست. به عبارت دیگر، کنار هم قرار دادن شاخههای گوناگون دانشی و جعل عناوین مشترک برای آنها و نوعی برندسازی با کارکردهای بازاری و ژورنالیستی.
علوم شناختی در ایران از اواسط دهه ۷۰ با تأسیس پژوهشکده سیستمهای هوشمند در پژوهشگاه دانشهای بنیادی که «مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات» نام داشت بر سر زبانها افتاد. به عقیده منتقدین، ما در ایران آنچنان شتابزده و ذوقزده به استقبال رویکردهای شناختی رفتهایم که از تمهید مقدمات طبیعی و اولیه هم غفلت کردهایم و علوم شناختی ایرانی، در عمل تبدیل به حیاط خلوتی برای توسعه فعالیتهای زیستی و تکنولوژیک وارداتی شده است، بیآنکه به پرسشهای بنیادیتر درباره انسان و جهان اعتنایی کند و یا مواجههای پایاپای و منطقی میان این جریانات تازهوارد با سنتهای فکری بومیمان شکل دهد. حالآنکه ظهور رویکردهای تازه نسبت به انسان و عوارض و کیفیات کنشهای انسانی در اثر پیشرفتهای علوم شناختی، این ظرفیت را دارد که بنیادهای علوم انسانی را دستخوش دگرگونیهای اساسی کند.
این قسمت از برنامه زاویه چهارشنبه ۸ اسفند ماه ساعت ۲۱ از شبکه ۴ سیما پخش میشود.
انتهای پیام/