اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  لرستان

روایت مرگ روستاهای سرسبز و ظهور ساختمان‌های بدقواره

طی سالیان گذشته با توجه به ضعف دولت در حوزه مسکن شاهد این موضوع هستیم که در روستاهای حاشیه‌شهرها روستاییان با فروش زمین‌های کشاورزی خود آن‌ها را به زمین مسکونی تبدیل می‌کنند. در شهر خرم‌آباد دو روستای سراب یاس و پاپی خالدار مصداق روشنی از این معضل هستند.

روایت مرگ روستاهای سرسبز و ظهور ساختمان‌های بدقواره

به گزارش خبرگزاری فارس از خرم‌آباد، هنگامی که نام روستا به گوشمان می‌رسد اولین منظره‌ای که به ذهنمان خطور می‌کند مکانی است پر از باغ و زمین‌های کشاورزی که دامداری‌های متعددی نیز در آن موجود است.

 

اما متاسفانه طی سالیان گذشته با توجه به ضعف دولت در حوزه مسکن و رشد بدون ضابطه قیمت مسکن در شهرها  شاهد این موضوع هستیم که در روستا‌هایی که در نزدیکی شهر قرار دارند اهالی روستا زمین‌های کشاورزی خود را به عنوان زمین مسکونی به دیگران می‌فروشند.

فروش زمین‌های کشاورزی و ساخت مسکن در آن‌ها دو ایراد اساسی دارد که اولین آن تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی است و در مرحله دوم که آثار مخرب خود را در بازه زمانی طولانی‌تری به نمایش خواهد گذاشت بحث ایجاد محله‌های حاشیه‌نشین در کنار شهرهای بزرگ استان است.

 

برای بررسی این معضل در خرم‌آباد لازم نیست فاصله‌ای طولانی طی کنیم بلکه در شمال و جنوب شهر خرم‌آباد با فاصله‌ای کمتر از پنج دقیقه دو روستای پاپی خالدار و سراب‌یاس وجود دارند که شاهد ساخت‌وسازهای غیر استاندارد در زمین‌های کشاورزی هستند.

اضافه شدن به شهر یا تخریب واحدهای غیر مجاز تنها راهکار حل مشکل روستاهای حاشیه شهر

برای حل این مشکل در دو روستای سراب یاس،پاپی خالدار و سایر روستاهایی که با این معضل گریبان هستند دو راهکار قانونی وجود دارد که در اولین مورد، بایستی پس از ارجاع موارد به کمیسیون ماده 99 و دستور قضایی خانه‌هایی که در مراتع یا زمین‌های کشاورزی ساخته شده تخریب شوند که با توجه به حجم بالای ساخت‌وساز در این دو روستاها این اقدام آثار اجتماعی زیادی دارد.

راهکار دوم برای رفع این مشکل اضافه کردن این روستاها به محدوده شهری است که متاسفانه با توجه به ساخت و سازهای غیر اصولی و رعایت نکردن استاندارهای شهرسازی الحاق این مناطق به شهر مجددا بار مالی بسیار سنگینی به مدیریت شهری خرم‌آباد تحمیل می‌کند.

 

حال با توجه به راهکارهای ذکر شده در بالا به نظر شما اگر دولت طی سالیان گذشته در حوزه تغییر کاربری اراضی نظارت بیشتری می‌کرد آیا امروز شاهد این مشکل لاینحل در لرستان یا اکثر استان‌های کشور بودیم یا خیر.

قیمت ارزان زمین و نزدیک بودن به شهرهای بزرگ عامل اصلی تبدیل اراضی کشاورزی به مسکونی 

در همین راستا مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به اینکه قیمت ارزان زمین در روستا‌ها و نزدیک بودن به شهرهای بزرگ عامل اصلی تبدیل اراضی کشاورزی به مسکونی است، اظهار داشت: در استان لرستان دو شهر خرم‌آباد و بروجرد با این معضل به صورت جدی روبرو هستند.

 

  روستا‌های پاپی خالدار، سراب یاس و ده محسن بیشتر شبیه مناطق حاشیه نشین هستند تا روستا

کاووس رمضان زاده با اشاره به اینکه دیگر نمی‌شود کاری برای روستا‌های پاپی خالدار، سراب یاس و ده محسن انجام داد، افزود: نباید بگذاریم این اتفاق در روستاهای دیگری مانند قلعه سنگی و رباط‌نمکی رخ دهد.

دادن برق، آب و گاز به واحدهای متخلفباعث رشد پدیده تغیر کاربری شده است

وی در بخش پایانی صحبت‌های خود به عملکرد دستگاه‌های خدماتی مانند برق، گاز و آب انتقاد کرد، و بیان داشت: اگر به واحدهای متخلف این امکانات داده نشود رشد پدیده تغییر کاربری اراضی کشاورزی به سرعت کاهش پیدا می‌کند.

پس از شنیدن صحبت‌های رمضان‌زاده در انتقاد به عملکرد دستگاه‌های خدماتی به سراغ مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی رفتیم.

 برای برخورد با واحدهای متخلف  نباید اجازه دهیم این واحدها ساخته شوند.

علیرضا کاکاوند مدیر عامل آب و فاضلاب روستایی در کارگروه برخورد موثر با تخلفات ساخت تصریح کرد: اینکه دستگاه‌های اجرایی می‌گویند برای کاهش رشد تخریب اراضی ملی و کشاورزی نباید به آن‌ها امکانت داد حرف اشتباهی بوده بلکه برای برخورد نباید اجازه دهیم این واحدها ساخته شوند.

مدیرعامل شرکت آبفار لرستان خاطرنشان کرد: اگر به این واحدها انشعابات قانونی ندهیم آن‌ها به صورت غیرمجاز اقدام به استفاده از این خدمات می‌کنند پس بهتر است برای برخورد با این پدیده مخرب همانند برخورد شهرداری با ساخت و سازهای غیر مجاز برخورد کنیم.

پس از بررسی‌های که انجام دادیم متوجه شدیم که بنیاد مسکن مسئول ساخت‌و ساز در روستاها بوده به همین علت به سراغ مسئولین این نهاد رفتیم.

 

 بخشداری و دهیاری‌ها مسئول نظارت بر اجرای درست طرح هادی در روستاها هستند.

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن لرستان با اشاره به اینکه بایستی در روستاهای بالای 20 خانوار طرح هادی تهیه شود، عنوان کرد: این اتفاق برای تمام روستا‌های واحد شرایط استان یا افتاده یا در حال افتادن است.

هادی جعفری با بیان اینکه پس از تهیه طرح هادی بایستی تمام واحدهای مسکونی روستا در محدوده این طرح ساخته شوند، گفت: بخشداری و دهیاری‌ها مسئول نظارت بر اجرای درست طرح هادی در روستا هستند.

شهرداری و جهادکشاورزی با متخلفان برخورد نمی‌کنند

او با عنوان کردن این موضوع که بر اساس قانون شهرداری و جهاد کشاورزی بایستی از حریم شهر و زمین‌های کشاورزی محافظت کنند، اظهار داشت: متاسفانه این دو نهاد در انجام وظیفه خود تا به امروز کوتاهی کرده‌اند و نتیجه آن را می‌شود در روستاهای پاپی خالدار و سراب‌یاس مشاهده کرد.

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن لرستان با اشاره به اینکه در حال بازنگری طرح هادی روستاهای سراب یاس و پاپی خالدار هستیم، ادامه داد: اما این بازنگری به این معنا نبوده که تمام واحدهای که به صورت غیر قانونی در این روستاها ساخته شده را وارد طرح کنیم.

پس از صحبت‌های مطرح شده توسط مسئولین استانی برای بررسی بیشتر این ماجرا به سراغ فرماندار خرم‌آباد رفتیم.

بی توجهی مسئولین در گذشته نسبت به جلوگیری از تغیر کاربری اراضی عامل اصلی این  موضوع است

جعفر طولابی فرماندار مرکز لرستان با بیان اینکه این معضل مختص به لرستان نیست، بیان کرد: اگر بخواهیم عامل اصلی وضعیت کنونی روستاهای حاشیه شهرها را پیدا کنیم حقیقت این است که بی‌توجهی مسئولین در گذشته نسبت به جلوگیری از تغییر کاربری اراضی عامل اصلی این موضوع است.

وی با بیان اینکه خوشبختانه در سال جاری شاهد اقدامت خوبی در این زمینه هستیم، تصریح کرد: در حال حاضر بخشداری‌ها و دهیاری‌ها در حال تشکیل پروند برای برخورد با این واحدهای متخلف هستند و تصمیم نهایی در این زمینه به عهده کمیسون ماده 99 استان است.

 بنیاد مسکن به سرعت در این نقشه‌های طرح هادی بازنگری انجام دهد

فرماندار خرم‌آباد خاطرنشان کرد: متاسفانه نقشه‌های طرح هادی که برای روستاها ترسیم شده جوابگوی نیاز امروز این روستا‌ها نیست و بایستی بنیاد مسکن به سرعت در این نقشه‌های طرح هادی بازنگری انجام دهد.

طولابی در بخش پایانی صحبت‌های خود عنوان کرد: بنیاد مسکن و جهادکشاورزی مسئول زمین در روستاها هستند و برای جلوگیری با این معضل اجتماعی بایستی تمام دستگاه‌های اجرایی  به خصوص دستگاه‌های خدماتی با متولیان این امر هماهنگی‌های لازم را انجام دهند.

گزارش از محمد عبدالله زاده

انتهای پیام/85016

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول