اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  البرز

زمین های کشاورزی که زیر آب رفت/ نداشتن اعتبار بهانه ای که سرمایه روستائیان را به باد می‌دهد

در اثر شکستگی هایی که در دیواره رودخانه نجم آباد صورت گرفته خسارات قابل ملاحظه ای به کشاورزان و دامداران همجوار رودخانه وارد شده است اما هیچکدام از مسؤولان در صدد جبران نیستند.

زمین های کشاورزی که زیر آب رفت/ نداشتن اعتبار بهانه ای که سرمایه روستائیان را به باد می‌دهد

به گزارش خبرگزاری فارس از کرج، رودخانه‌ها به جریانی از آب گفته می‌شود، که از به هم پیوستن آب چند چشمه در دره‌های کوهستانی جاری می‌شود تا در نهایت به دریا، دریاچه و یا دشت ریخته می‌شود. بسیاری از رودخانه‌های مرکز ایران در دسته رودخانه‌های فصلی قرار می‌گیرند، بدین معنا که در فصول پرباران مملو از آب بوده و جاری هستند و در فصول کم بارش جریانی از آنها نمی‌توان دید. از جمله این روحانه های فصلی که در استان البرز واقع شده و با بارش باران و نزولات آسمانی خود را نشان می دهد رودخانه فصلی نجم آباد است.

برای جلوگیری از طغیان آب و وارد آمدن خسارت به شهرها و روستاها باید مسیر آب رودخانه‌های فصلی را در زمان های مناسب لایروبی کرد و در مسیر عبور آب سیل بندها و دیوارهای مناسبی قرار داد تا نعمت آب و بارندگی ها موجب تخریب زمین‌های کشاورزی و همچنین منازل مسکونی نشود.

متاسفانه در اثر شکستگی هایی که در اسفندماه 98 و همچنین اردیبهشت ماه سال جاری در دیواره رودخانه نجم آباد صورت گرفته خسارات قابل ملاحظه‌ای به کشاورزان و دامداران همجوار رودخانه وارد شده است اما اقدامات لازم برای پیگیری و جبران از طرف مسؤولان منطقه صورت نمی‌گیرد.

دامداران و کشاورزان خسارت دیده اند 

علی احمدی یکی از ساکنان نجم آباد در رابطه با مشکلات پیش آمده به خبرنگار فارس گفت: متاسفانه در اثر شکسته شدن دیواره رودخانه آب زمین های کشاورزی ما را گرفته است و به هر کدام از مسؤولان مراجعه کردیم جواب مناسبی نگرفتیم و سعی می‌کنند مشکلات پیش آمده برای ما را کوچک جلوه دهند.

وی ادامه داد: آب زمین های ما را گرفته است و امکان دامداری در این منطقه برای ما از بین رفته است و برخی دامداران متحمل خسارات زیادی شدند. حتی نمی توانیم وارد زمین کشاورزی شویم.

عکس | وضعیت زمین های کشاورزی بعد از شکستگی دیواره رودخانه فصلی نجم آباد 

 

رودخانه نجم آباد 30 سال لایروبی نشده بود

ارمند پور، بخشدار مرکزی شهرستان نظرآباد، در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در کرج، با بیان اینکه رودخانه نجم آباد بیش از 30 سال لایه روبی نشده بود، گفت: رودخانه فصلی نجم آباد در دوسال اخیر و افزایش بارندگی ها پر آب شده است و این در حالی است که در گذشته تنها چند ماه از سال از رودخانه کردان تغذیه می‌کرد.

وی ادامه داد: در سال گذشته شاهد بروز سیل در این منطقه بودیم ولی علی رغم شرایط سختی که داشتیم خوشبختانه خسارت جدی به منطقه وارد نشد. 

بخشدار شهرستان نظرآباد با بیان اینکه در سال گذشته تصمیم بر این شد روستاهای حریم رودخانه تخلیه شوند تا در معرض خطر سیلاب قرار نگیرند، ادامه داد: پس از آن اقداماتی در دستور کار قرار گرفت که در مهار آسیب های سیل موثر بود.

ارمندپور بیان داشت: در راستای همین شرایط به وجود آمده لازم دیدیم که رودخانه نجم آباد لایروبی شود و این‌کار با اعتبار 20 میلیارد ریال انجام گرفت.

مسائل پشت پرده ای در مورد زمین های کشاورزی وجود دارد

بخشدار مرکزی نظرآباد در رابطه با وضعیت به وجود آمده برای زمین های کشاورزی در اثر لایروبی و شکستن دیواره مسیر رودخانه گفت: مسائلی پشت پرده ادعای کشاورزان وجود دارد، مسیرهایی که خارج از محدوده روستا قرار گرفتند و به دلیل نبود بارندگی زمین کشاورزی هم نبوده و رها شده بودند در سال‌های اخیر با توجه به افزایش بارش ها فعالیت کشاورزی را آغاز کرده‌اند.

عکس | وضعیت زمین های کشاورزی بعد از شکستگی دیواره رودخانه فصلی نجم آباد 

 

آیا کشاورزان مقصرند؟

ارمندپور ادامه داد: این کشاورزان با دست خودشان روزنه‌های در دیوار رودخانه ایجاد کردند تا آب را به سمت زمین های کشاورزی خودشان بکشانند که همین امر موجب شد در زمان افزایش بارندگی آب وارد زمین های کشاورزی شود.

وی با بیان اینکه مسیر رودخانه به واسطه این زمین‌ها تغییر پیدا کرده است، یادآور شد: احتمال تصاحب غیر قانونی این زمین های کشاورزی هم وجود دارد و ما به منابع طبیعی نامه ارسال کرده ایم  تا این موضوع مورد بررسی قرار گیرد.

محمد بشیرزاده، رئیس امور منابع آب شهرستان نظرآباد، در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از کرج، با قبول بروز مشکلات برای برخی کشاورزان  گفت: سال گذشته رودخانه نجم آباد به صورت اساسی لایه روبی شده است اما رسوباتی گل‌و‌لای  به انتهای رودخانه که شیب کمتری دارد منتقل می‌شود، از زمانی که اتوبان جدید پایین دست روستای نجم آباد، در مسیر سیلاب احداث شده امکان بروز سیلاب را تقویت کرده است.

 

فیلم | وضعیت زمین های کشاورزی بعد از شکستگی دیواره رودخانه فصلی نجم آباد 

 

پلی که از مسیر سیلاب می‌گذرد

این مقام مسؤول ادامه داد: پلی در این روستا ایجاد شده است که در مسیر عبوری سیلاب قرار دارد و پل مرغوبی نیست. سال گذشته حدود 700 متر از این پل تا پایین دست روستا بازگشایی شده است اما با در نظر گرفتن همه شرایط ما امروز به این نتیجه رسیده‌ایم که مشکل نجم آباد با لایه روبی مرتفع نخواهد شد و باید پروژه جدیدی برای مهار مناسب سیلاب در این منطقه تعریف شود.

کشاورزان با دست خودشان روزنه‌هایی در دیوار رودخانه ایجاد کردند تا آب را به سمت زمین های کشاورزی خودشان بکشانند 

 

حل مشکل سیلاب مستلزم حل مشکل اعتبار است

رئیس امور منابع آب شهرستان نظرآباد، ادامه داد: بازدید‌هایی از محیط داشته ایم و پیشنهاد کردیم دیواره ای «گابیونی» در دو طرف به رودخانه احداث شود تا بخشی از مشکل را حل کند که البته طبق بررسی انجام شده این امر مستلزم تخصیص اعتباراتی حدود یک میلیارد تومان است که باید تامین  شود و فعلا چنین اعتباری در دسترس ما نیست.

وی در پاسخ به ادعای بخشدار شهرستان نظرآباد مبنی بر تصرف زمین های کشاورزی مسیر سیلاب گفت:  تصرف زمین های کشاورزی که در مسیر سیلاب رودخانه قرار دارند به مرور زمان اتفاق افتاده است، و یکباره نیست اما حضور همین زمین ها در حاشیه مسیر سیلاب خطرات احتمالی را بیشتر می‌کند.

لایروبی رودخانه به شکل مطلوبی انجام نگرفت

حسین روزبان، عضو شورای ده نجم آباد، در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در کرج در رابطه با شرایط لایه روبی رودخانه نجم آباد، گفت: لایه روبی رودخانه به شکل مطلوبی انجام نشده است. مقرر شده بود لایه روبی از محدوده رودخانه شور آغاز و به سمت کردان ادامه پیدا کند اما این اتفاق نیافتاد.

وی ادامه داد: اینکه آقایان می‌گویند دو میلیارد تومان هزینه صرف لایه روبی رودخانه نجم آباد شده است برای ما مشهود نیست و تا کنون چیزی در این راستا ندیدیم.

روزبان با بیان اینکه بعد از لایروبی انجام شده احتمال سیلاب و ورود آب به زمین های کشاورزی قابل پیش بینی بود و قرار بود دیواره ای احداث شود و از بروز سیل احتمالی جلوگیری کند که این امر محقق نشد.

وی تاکید‌کرد: اگر رودخانه باز هم سیلابی شود شرایط بحرانی خواهد بود، دیواره های رودخانه از بین رفته است، برگ درختان باغ های حرص شده به داخل رودخانه ریخته می‌شود و حجم گل‌و‌لای را بالا می برد.

عکس | مسیر آب رودخانه فصلی نجم آباد 

روزبان با اشاره به اینکه عرض رودخانه گاها به 10 متر هم می رسد، بیان کرد: لازم است که حریم رودخانه مشخص شود، اگر زمینی در محدوده آب است به شکل قانونی و منطقی اقدام به انتقال زمین های کشاورزی بکنیم و اگر نیست باید تمهیداتی فراهم شود تا دامداران و کشاورزان آسیب نبینند. به نظر می رسد همه دستگاه ها در این زمین کوتاهی کرده اند و باید اقدامات جدی تر پیگیری و انجام شود.

قرار بود بعد از لایروبی دیواره ای در اطراف رودخانه  احداث شود و از بروز سیل احتمالی جلوگیری کند که این امر محقق نشد.

 

پیگیری های خبرنگار فارس در رابطه با اینکه زمین های کشاورزی حاشیه رودخانه نجم آباد به شکل قانونی تصرف شده یا خیر از اداره کل منابع طبیعی استان البرز جواب نداد و ظاهرا هنوز موضوع در دست بررسی است اما اظهارات مسؤولان محلی نشان می‌دهد وقوع سیلاب بعد از انجام لایروبی، کاملا قابل پیش بینی بوده است و ایجاد دیواره های مناسب در مسیر عبور آب امری لازم برای پیش‌گیری از خسارات و تلفات بوده است و به نظر می‌رسد مسؤولان شهرستان نظرآباد بایستی با هماهنگی مدیران ارشد استانی نسبت به جبران خسارات روستائیان اقدام کنند.

 انتهای پیام/ب/ی

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول