اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  کرمان

انجام پیچیده‌ترین طرح مهندسی عتبات عالیات در کاظمین

ترمیم و مقاوم‌سازی یکی از مناره‌های حرم امامین جوادین (ع) در کاظمین توسط ستاد بازسازی عتبات عالیات استان کرمان در حال انجام است.

انجام پیچیده‌ترین طرح مهندسی عتبات عالیات در کاظمین

به گزارش خبرگزاری فارس از کرمان، حرم امامین جوادین(ع) در کاظمین بزرگ‌ترین اعتاب مقدسه عراق است که آرامگاه دو امام شیعیان امام کاظم(ع) و امام جواد(ع) در آن‌جا قرار دارد. حرم مطهر کاظمین بیش از 14 هزار مترمربع مساحت دارد که با ساختمان‌ها و مناطق اطراف مربوط به حرم، به  26 هزار مترمربع می‌رسد.

ستاد بازسازی عتبات عالیات  در سال‌های اخیر اقدامات ارزنده‌ای انجام داده که طلاکاری گنبدها، کاشی‌کاری و سرامیک کردن صحن‌ها و توسعه صحن صاحب‌الزمان(عج) بخشی از این اقدامات است.

با کج شدن یکی از چهار گلدسته تاریخی حرم مطهر امامین جوادین(ع) به انحنای 80 سانتی‌متر و خطر سقوط این گلدسته، بررسی ابعاد خطر در دستور کار متولیان حرم مطهر قرار گرفت.

تولیت آستان مقدس امامین جوادین(علیهماالسلام) به دنبال یافتن گروه متخصصی برای مهار این مناره از خطر سقوط و اجرای طرح مقاوم‌سازی آن بودند که با دیدن توانمندی مهندسان ایرانی در اجرای طرح مقاوم‌سازی و تقلیل ستون‌های حرم مطهر امام حسین(ع) از ستاد بازسازی عتبات عالیات برای اجرای این پروژه مهندسی بسیار پیچیده درخواست کمک کردند.

مذاکرات فنی با حضور نمایندگان تولیت آستان امامین جوادین(ع) و گروه مشاوران پروژه‌های ستاد بازسازی عتبات  برگزار شد که در نهایت پیشنهاد تیم مشاوران پروژه ترفیع گنبد حرم امام حسین با مسئولیت ستاد بازسازی عتبات کرمان پذیرفته شد. بررسی‌های فنی و مهندسی نشان می‌دهد که به علت سست بودن بستر مناره، خطر ریزش آن در حین انجام پروژه جدی است و چون باید اصل مناره به علت تاریخی و سنتی بودن آن حفظ شود، تصمیم گرفته شد تا با ساخت سازه پوششی فولادی «ساپورت»، کار مقاوم‌سازی ا انجام شود.

در راستای این امر قطعه زمینی برای تجهیز کارگاه و استقرار نیرو به ستاد بازسازی عتبات کرمان واگذار شد و همچنین تیم نقشه‌بردار فعالیت خود را آغاز کردند و یک گروه ژئوتکنیکال به درخواست پرفسور قهرمان معروف به "پدر خاک ایران" مشاور ستاد عتبات کرمان، با تجهیزات لازم به‌منظور بررسی بخش‌های زیرین مناره به محل اعزام شد.

این گروه با ایجاد گمانه‌های متعدد از کف مناره تا عمق 25 متری نمونه‌برداری و پس انجام آزمایشات لازم، نتایج آن را به مشاوران پروژه ارائه کردند.

مشاوران بر اساس نتایج حاصله از وضعیت سازه قدیمی نسبت به طراحی چگونگی حفظ و مقام‌سازی مناره اقدام کردند.

پس از طراحی و انجام محاسبات دقیق علمی،  با انجام عملیات تزریق نوع خاصی از بتن تا عمق 10 متری در پی این مناره با استفاده از دانش و فن‌آوری بسیار بالا برای نجات گلدسته‌ کج شده اقدام شد.

با تزریق نوع خاصی از سیمان، فونداسیون مناره‌ کج شده تثبیت و تقویت شد و شرایط برای اجرای مرحله بعدی عملیات مقاوم‌سازی مناره آماده شد.  

 پس از اتمام این مرحله از عملیات تثبیت و تقویت پی، کار روی تقویت خود مناره با ایجاد یک سازه پوششی فولادی بسیار قوی آغاز شد که این مرحله نیز با تکنیک و روشی خاص ابتدا با اجرای شمع‌گذاری تا عمق 10 متری زمین پایه های این سازه موقت نگهدارنده محکم و تا ارتفاع 40 متری دور مناره با موفقیت نصب گردید.

درمرحله بعد شمع‌گذاری و اجرای سرشمع و بتن‌ریزی کف مناره انجام شد، سپس اجرای بتن مسلح از کف حرم تا بام و در نهایت کل سازه‌ مناره در دستور کار قرار گرفت که تا کنون از کف حرم تا بام و بخشی از مناره با لطف خدا انجام شده و پیش‌بینی می‌شود طبق جدول زمان‌بندی سال 99 مابقی کار ترمیم و مقاوم‌سازی و تثبیت این مناره‌ عظیم به اتمام برسد.

 با لطف الهی و عنایت خاص امامین جوادین(ع) و تلاش بی‌وقفه مهندسان و مجریان ستاد بازسازی عتبات کرمان، مناره‌ حرم مطهر از خطر سقوط و تخریب رهایی یافت.

انتهای پیام/3388/ب/ق

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول