اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

تعلیم و تربیت  /  دانشگاه

نکات طلایی روزهای پایانی کنکور؛ چگونه می‌توان استرس کنکور را کنترل کرد

کنکور همه ساله با تنش و دل‌نگرانی‌های خاص خود برگزار می‌شود اما امسال استرس ویروس کرونا نیز بر آن مضاعف شده که در این میان نحوه رفتار والدین در زمان نزدیک شدن به کنکور موثر است.

نکات طلایی روزهای پایانی کنکور؛ چگونه می‌توان استرس کنکور را کنترل کرد

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، اضطراب کنکور، اغلب با تنش همراه است و در عملکرد فرد اختلال ایجاد می‌کند، مانع تمرکز شده، اعتماد به نفس را تضعیف و جریان فکر  را متوقف می‌کند، موج فراگیر افکار منفی نظیر، نمی‌توانم به سئوالات پاسخ دهم، چیزی به یادم نمی‌آید، هر چه خوانده‌ام از یادم رفته است ذهن را در سیطره خود گرفته و این حالت به هراس و ترس شدید و نهایتاً افت عملکرد ذهنی فرد و بهره وری پایین در امتحان می انجامد.

اما با این اوصاف امسال با شیوع ویروس کرونا در کشور و جهان دل‌نگرانی‌ها و استرس‌ها دوچندان شده است به طوری که برخی داوطلبان برای حضور در  این ماراتن مردد هستند و برخی نیز خواستار به تعویق افتادن زمان برگزاری کنکور هستند. 

اما در روزهای اخیر شاهد بودیم وزیر بهداشت در جلسه نهایی که با وزیر علوم و نمایندگان مجلس شورای اسلامی داشتند تاکید کردند آزمون‌ها با پروتکل‌های بهداشتی و سختگیرانه‌تر از کنکور دکتری برگزار خواهد شد به طوری که تنها ۲۰ درصد از فضای هر سالن اشغال می‌شود و فاصله‌گذاری‌ها حداقل ۲ متر خواهد بود و بسته‌های ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده نیز در اختیار داوطلبان قرار خواهد گرفت؛ درنهایت با وجود این مسائل خانواده‌ها باید سعی کنند نگرانی و استرس را از فرزندان خود دور کنند.

در این گزارش به نقش والدین در کاهش استرس داوطلبان کنکور پرداخته شده است.

راهکایی برای کاهش استرس فرزند کنکوری

والدین در کم کردن استرس قبل از کنکور فرزندان نقش بسزایی دارند چرا که محیط خانه و حفظ آرامش بسیار مهم است؛ بسیاری از والدین برای کم کردن استرس شیوه‌های اشتباهی را پیش می‌گیرند که باعث افزایش استرس می‌شود و نه تنها داوطلب نتیجه مطلوبی نمی‌گیرد بلکه آسیب جبران‌ناپذیری به آینده و اعتماد به نفس وی وارد می‌شود.

 فشارهای روانی فرزندتان را درک کنید

توصیه‌ ما به اولیاء در این دوران این است که در مقابل پرخاشگری‌ها، نگرانی‌ها و تمام واکنش‌های غیر متعارف فرزندتان صبور باشید و عکس‌العملی از خود نشان ندهید. 

انگیزه‌های درونی او را تقویت کنید

به تلاش‌های مثبت فرزندتان بیش از نکات منفی توجه کنید. آنان را به طور دائم تشویق کنید و به آن‌ها روحیه بدهید و بکوشید بیش از پیش توانایی‌های فرزندتان را بارور کنید و او و خودتان به این نکته توجه کنید که «همه‌ موفقیت‌ها، موفقیت در کنکور نیست و همه‌ شکست‌ها هم عدم موفقیت در کنکور نیست.» موفقیت او را در حرکت در مسیری که با علایق او و مصالح جامعه هماهنگ باشد بدانید.

 انتظارات مقعولی از او داشته باشید

واقع‌گرا باشید و توقع خود از فرزندتان را، هم‌سطح با جایگاه واقعی او هماهنگ کنید. همه والدین آرزو دارند که فرزندشان در مسأله ادامه تحصیل و سایر امور زندگى، فرد موفق و پیروزى باشد؛ اما این آرزو نباید باعث شود تا شکافى بین شما و فرزندتان به خاطر توانایى‌هاى او به وجود آید.

به این موضوع توجه داشته باشید که هر فردى در زمین‌هاى خاص استعداد دارد و نباید شما از او توقع داشته باشید که طبق میل شما عمل کند و آنچه شما می‌خواهید شود. انتظارات بیش از حد از فرزندان در انتخاب رشته‌هاى تحصیلى یا دانشگاه‌هاى خاص، اگر خارج از توان او باشد، روحیه امید را در او تضعیف کرده و وی را از موفقیت باز می‌دارد و در واقع نه تنها او را به چیزى که شما انتظار دارید نمی‌رساند، بلکه مانع ظاهر شدن وی در حد توانایی‌هایش می‌شود؛ بنابراین به جاى اینکه هدف کنکور و آینده او را مشخص کنید، به وی همفکرى داده و راهنمایی‌اش کنید که طبق شناختى که از خود و استعدادهایش دارد، در کدام سمت و سو حرکت کند. مطمئن باشید که اگر فرزندتان در کنکور، طبق میل و استعدادهاى خود پیش رود، در آینده فرد بسیار موفق و برجسته‌‌ای خواهد شد.

او را متهم به بی‌خیالی نکنید

گام نخست این است که والدین داشتن استرس را به رسمیت بشناسند، حتی اگر در ظاهر دانش آموز بی‌خیال نشان دهد، برای خنثی کردن فشار ناشی از ادراک انتظار اطرافیان است، او را متهم به بی‌خیالی نکنید. والدین نباید استرس خود را منتقل کنند، اغلب اوقات والدین ممکن است به زبان بیان کنند که ما نگران نیستیم؛ بچه‌ها هوشیارتر از آن هستند، آنان نگرانی‌های پنهان شما را در چشم‌هایتان رصد می‌کنند، درون خود را آرام کنید.

 فرزند کنکوریتان را تحت فشار قرار ندهید

در روزها مخصوصا روزهای پایانی و نزدیک کنکور، هیچ فشاری به فرزندانتان وارد نکنید، از گفتن جملاتی مثل اینکه «دو ساعت بیشتر بخوان تا دو تست بیشتر بزنی»، خودداری کنید. این جملات هیچ کمکی به آن ها نمی‌کند، آن‌ها را وادار به تست زدن و آزمون‌های آزمایشی و شبیه‌سازی کنکور نکنید. شکی نیست که خانواده‌ها حق دارند که انتظار موفقیت فرزندانشان را داشته باشند اما باید به این فکر کنند که انجام دادن چه کارهایی شرایط را برای حصول موفقیت آن‌ها هموار می‌سازد.

مقایسه کردن ممنوع

ممکن است نگرانی امتحان روی نتیجه این آزمون نمایشی اثر بگذارد و نتایج احتمالی آن روحیه فرزندتان را تخریب کند. واقعا به این نکته فکر کنید که قبولی در کنکور آخر خوشبختی نیست، لذا از سرزنش کردن و یا احیانا مقایسه کردن زمان مطالعه فرزندتان طی ماه‌های گذشته با دوستان و همکلاسی‌هایش قویا اجتناب کنید. فرزندتان را با هیچ کس حتی با دوران نوجوانی و جوانی خود مقایسه نکنید.

استرس خود را به فرزندتان نشان ندهید

هر چند دعا کردن بسیار مفید است اما صبح کنکور که می‌خواهید همراه فرزندانتان باشید از اینکه جلوی چشمان او با نگرانی دعا کنید، پرهیز کنید. این دعاها بیشتر برای رفع نگرانی شما است اما ممکن است در ذهن دانش آموز بیانگر انتظار بسیار بالای شما از موفیقت او باشد، این امر نتیجه معکوس دارد. در طول مسیر سعی کنید صحبت‌های عادی و معمولی داشته باشید و پس از ورود فرزندتان به جلسه آزمون می توانید با خیال راحت دعا بخوانید.

 ایجاد فضایی آرام و بدون استرس

عملکرد والدین قبل از کنکور در حفظ آرامش و افزایش تمرکز بسیار موثر است، والدین باید فضای خانه را آرام نگه دارند و محیطی به دور از فشار روانی، تنش و استرس ایجاد کند. و او را از کارهایی که تعادل ذهنی‌اش را به هم می‌زند دور کنید.

به خواب و تغذیه یک کنکوری توجه ویژه‌ای داشته باشید

فرزند شما برای کاهش استرس و اضطراب باید خوب بخوابد و شام سبک میل کند. مادران در این شرایط باید به خوراک فرزندان خود دقت کنند و در وعده‌های غذایی آن‌ها برنج، نان، سیب‌زمینی، لبنیات و به ویژه یک لیوان شیر ولرم را به کار ببرند، چرا که در برقراری آرامش نقش موثری خواهد داشت.

بهتر است داوطلبان از مصرف ترشی، ادویه‌جات، سوسیس، همبرگر، کافئین و نوشیدنی گازدار خودداری و به جای آنها از پسته، گردو، بادام، میوه و سبزی استفاده کنند. شب قبل از امتحان به موقع بخوابید و حداقل هشت ساعت خواب مفید قبل از امتحان داشته باشید چرا که خواب کم باعث خستگی، فراموشی، کم شدن سرعت، دقت و یادگیری می‌شود.

با او هماهنگ باشید

برنامه درسى، خواب و استراحت عضو کنکورى خانواده اهمیت زیادى دارد؛ پس سعى کنید تا حد امکان با او هماهنگ باشید. بعد از خوابیدن وی بیدار نمانید و با روشن گذاشتن چرا غ‌ها، تلویزیون و سر و صدا کردن، آرامش او را به هم نزنید. بخشی از وقت خود را به وی اختصاص دهید و با او همراه باشید. اگر او فرصتى براى استراحت در برنامه مطالعاتى خود در نظر گرفته است، سعى کنید تا در صورت تمایل فرزند کنکورى تان، مدتى را با وی بگذرانید.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول