به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، امنیت غذایی همواره یکی از چالشهای بشر بوده است، جوامع تلاش میکنند تا غذای سالم و به اندازه برای اعضای خودشان فراهم کنند و این مسأله با گذشت زمان و کمبود منابع اهمیت بیشتری مییابد.
انسان تلاش کرده تا به کمک فناوری محصولاتی تولید کند که در برابر مصرف مقدار مشخصی از منابع (آب و کود) عملکرد بهتری داشته باشند و ویژگیهای مطلوب در محصولات تقویت شود.
بذرهای هیبرید یکی از نتایج همین تلاشها هستند، در بذرهای هیبرید ویژگی ژنتیکی دو والد در یک بذر ظاهر میشود و در نتیجه آنها محصولی به دست میآید که علاوه بر پایداری در برابر آفتها میوههای درشتتر و بهتری دارند و برداشت آنها نیز راحتتر است.
بذر هیبرید با تراریخته تفاوت دارد
مهرداد مرادمند، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان پیش از این در گفتوگو با رسانهها از توزیع بذر هیبرید کلزا میان کشاورزان صحبت کرده بود. پیمان فیروزنیا، مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان در گفتوگو با خبرنگار فارس با تشریح مزایای این فناوری اظهار کرد: بذر هیبرید با تراریخته یا GMO (Genetically Modified Organism) متفاوت است، بذرهای هیبرید تلاقی دو گونه یک گیاه هستند که یک فناوری تولید بذر به حساب میآید.
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان تصریح کرد: در بذرهای هیبرید برای حفظ یک صفت، به عنوان مثال مقاومت به ریزش، از یک گونه با مقاومت بالا در برابر ریزش استفاده میکنند و آن را با گونهای که بازدهی بالا دارد تلاقی میدهند و در نتیجه آن بذری حاصل میشود که هم مقاومت به ریزش دارد و هم بازدهی بالایی خواهد داشت.
وی یادآور شد: در تراریختهها این صفت از موجود یا گیاه دیگری به گیاه پایه منتقل میشود، به عنوان مثال ممکن است ژن شیرینی چغندر قند را با طالبی مخلوط کنند که محصول تراریخته خواهد بود اما در بذرهای هیبرید هر دو صفت متعلق به یک گیاه است.
فیروزنیا عنوان کرد: مطالعه روی بذرهای هیبرید در سبزی و صیفیجات، ذرت و دیگر اقلام کشاورزی انجام میشود اما در کشت پاییزه استان اصفهان تنها از بذر هیبرید کلزا استفاده خواهد شد.
از سوی دیگر کلزا یکی از دانههای روغنی با ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن و ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتئین است، ارزش بسیار زیادی در میان دانههای روغنی خوراکی دارد و کشت آن در تناوب با گندم باعث تقویت زمین و کاهش آفات و بیماریها خواهد شد.
در صنعت دام و طیور نیز از کنجاله کلزا به عنوان منبع تأمین پروتئین استفاده میشود و کارشناسان اقتصادی کلزا را جایگزین مناسبی برای نهاده وارداتی سویا در اقلیم ایران میدانند.(اینجا را بخوانید)
با توجه به کمبود منابع آبی استان و بیتدبیریهای مدیران مسؤول در این رابطه استفاده از فناوریهای جدید از جمله تولید بذرهای هیبریدی میتواند نویدبخش تداوم تولید محصولات کشاورزی با کیفیت در استان باشد.
انتهای پیام/۶۳۱۱۳/ص۱۰/