اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  فارس

تغییر الگوی کشت زعفران به همت بانوی کارآفرین در استان فارس

یک بانوی کارآفرین در مرودشت موفق شده با ترسیم چشم انداز روشنی از میزان واقعی تولید و ظرفیت‎های سرمایه‎گذاری در طرح‎های وابسته به کاشت زعفران، شیوه اصولی کاشت و برداشت را برای افزایش عملکرد مزارع در کاشت این محصول ارائه کند.

تغییر الگوی کشت زعفران به همت بانوی کارآفرین در استان فارس

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، مریم زارعی، متولد ۱۳۶۴ و دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد بیماری‌شناسی گیاهی است؛ او ضرورت های تغییر الگوی کشت را احساس کرده به همین منظور از سال ۱۳۹۴ همسو با جهاد کشاورزی در این راستا گام برداشته است به نحوی که اکنون موفق به توسعه کشت زعفران در اراضی کم آب شهرستان مرودشت شده است و ۴۰ هکتار از قطعات زیر کشت زعفران را نظارت و مدیریت می کند.

روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با توجه به اهمیت این اقدام ترویجی طی گفتگویی با این بانوی کارآفرین، مسائل مرتبط با تغییر الگوی کشت و توسعه کشت زعفران را مطرح کرده که در ادامه می خوانید:

زارعی با اشاره به ضرورت های تغییر الگوی کشت و جایگزینی شلتوک کاری با زعفران، گفت: کمبود منابع آبی خصوصا آب های زیرزمینی، امکان کاشت زعفران در اراضی خرد و قطعات کوچک، احیاء زمین های درجه ۲ و ۳ و چند ساله بودن این گیاه  و برداشت محصول در حدود هفت سال از مهم‌ترین دلایلی بود که لزوم ترویج تغییر الگوی کاشت را برای من به وجود آورد.

 

او با اشاره به اینکه ترویج موفق یک الگوی کشت نیازمند بررسی همه جانبه مسائل مربوط به آن است، بیان کرد: برای حصول نتایج مثبت در برنامه ترویج تغییر الگوی کشت مدنظر ابتدا اهمیت زعفران در اقتصاد کشاورزی مناطق کمتر توسعه یافته را مورد بررسی قرار دادیم و سپس علل کاهش عملکرد مزارع زعفران در واحد سطح را ارزیابی کردیم تا با رفع این موانع کار ترویجی تسهیل شود.

به گفته زارعی؛ تولید زعفران در بخش هایی از کشورمان با ادامه حیات صدها هزار خانوار کشاورز که با حداقل امکانات طبیعی و بارندگی‎‌های بسیار اندک سالیانه در روستاها مانده‎اند و به زندگی  خود ادامه می‎دهند گره خورده است، پس توجه جدی به کاشت زعفران توسط این قشر در مناطق محروم بدون تردید در تقویت اقتصاد و بهبود معیشت خانوار روستایی نقش بسزایی خواهد داشت.

 

کاهش عملکرد مزارع زعفران در دهه‌های گذشته

این کارآفرین با بیان اینکه از سال‎های ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۰ سطح زیر کشت زعفران به طور تقریبی پنج برابر افزایش داشته اما آمار عملکردها حکایت از افت تولید در واحد سطح دارد، اظهار کرد: تاخیر در جمع‎آوری محصول از سطح مزارع به دلیل افزایش سطح زیر کشت، کمبود کارگر یا گران بودن دستمزد، تاخیر مضاعف در عملیات جداسازی زعفران از گل و همچنین جابجایی‎های مکرر گل زعفران تا مرحله جداسازی از مهم ترین دلایل کاهش عملکرد در واحد سطح بوده است.

زارعی بیان کرد: در برنامه ترویجی تدوین شده، مقرر شد تا با ترسیم چشم انداز روشنی از میزان واقعی تولید و ظرفیت‎های سرمایه‎گذاری در طرح‎های وابسته به کاشت زعفران، ضمن ارائه شیوه اصولی کاشت و برداشت برای افزایش عملکرد مزارع در واحد سطح، روش های صحیح فرآوری به منظور کاهش ضایعات و بهبود کیفیت برابر با نیاز بازار در دستور کارمان باشد.

 

این بانوی کارآفرین با تاکید بر اینکه اجرای طرح افزایش عملکرد و بهبود کیفیت زعفران با آموزش به موقع و درست و کمک به ایجاد مزارع مادری برای تولید پیازهای بارور و نیز ایجاد مراکز فرآوری صحیح زعفران دستاوردی بزرگ خواهد داشت، بیان کرد: به نظر می رسید بستر مناسب برای تحقق این اهداف در اکثر روستاهای شهرستان مرودشت وجود دارد، از این رو از سطح هزار متر مربع به صورت ترویجی کار خود را آغاز کردم.

وی با اشاره به اینکه در سال اول یک کیلوگرم زعفران خشک تولید کرده است، افزود: با توجه به وجود زمینه های مناسب، طرح  های آزمایشی دیگری نیز در شهرستان مرودشت با کمک کشاورزان پیشرو انجام گرفت و نتایج مثبتی به دست آمد و باعث تقاضای کشت هر چه بیشتر زعفران شده است.

به گفته زارعی؛ متوسط عملکرد در مزارع تحت پوشش طرح ترویجی هشت کیلوگرم  زعفران خشک در هکتار است که در برخی مزارع به ده کیلوگرم نیز می رسد همچنین زعفران تولیدی به گواه عموم به لحاظ عطر و طعم از محصولات دیگر استان ها مرغوب تر است.

 

او از برآورده شدن انتظار تولید زعفران نسبت به سطح زیر کشت، ایجاد اشتغال پایدار در روستاها، افزایش کیفیت محصول تولیدی، شناسنامه‎دار شدن تولید، کاهش ضایعات و در نتیجه کاهش هزینه تولید، استفاده درست از منابع مانند آب و زمین، تقسیم عادلانه درآمد، امید به ماندن در روستا و در مواردی مهاجرت معکوس روستازادگان به زادگاهشان، جذب سرمایه در مناطق محروم با ایجاد صنایع مرتبط با زعفران به عنوان نکات مثبت اجرای طرح ترویجی کشت زعفران یاد کرد.

رشد صنایع تبدیلی داخلی ضامن تولید زعفران

این کارآفرین مرودشتی اضافه کرد: کسب ارزش واقعی محصولاتی همچون زعفران در گروی رشد و شکوفایی صنایع تبدیلی آن در داخل کشور است و اکنون دیگر به زعفران به عنوان یک محصول لوکس و اشرافی نگاه نمی‎شود بلکه استفاده از زعفران در بسیاری از تولیدات دارویی و فرآورده ‎های بهداشتی با توجه به گزارش‎های متعدد خبری در جهان درباره نتایج تحقیقات علمی جایگاه ویژه‎ای کسب کرده است.

 

وی به صنایع بسته ‎بندی و صادرات محصول زعفران نیز گریزی زد و گفت: بسته بندی مناسب، به عنوان یکی از چالش ها برای حاصل شدن ارزش افزوده بیشتر است چرا که آنچه مسلم است بسته‎بندی خود زبان گویای ماهیت کالا خواهد بود.

به گفته زارعی، تولیدکننده با ارائه محصول به بازار با بسته بندی مناسب به نوعی اهمیت واقعی و ارزش محصول درون آن را برای مصرف‎کننده نمایان می‎کند پس برای توسعه و به روز شدن این بخش که لازمه حضور جدی و قدرتمند در بازار هدف است دولت باید نسبت به تجهیز یا نوسازی امکانات تولید کنندگان توجه نماید.  

وی به ایجاد واحدهای مدرن بسته‎بندی زعفران به صورت مستقل نیز به عنوان راه کار دیگر برای توسعه صنعت زعفران اشاره کرد و گفت: در صورت راه اندازی اینچنین واحد های مستقلی تمامی تولیدکنندگان خرد و کلان امکان بهره گیری از آن ها را خواهند داشت.

انتهای پیام/ س/و

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول