اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  خراسان شمالی

خواب زمستانی صمت و رمز و راز کمبود روغن در خراسان شمالی

گرانی روغن خوراکی از مشگلاتی است که این روزها، مردم استان خراسان شمالی پس از مراجعه به فروشگاه‌ها با آن مواجه می‌شوند، اما کمبود این کالای اساسی موضوع مهمتری است که مردم استان را کلافه کرده است.

خواب زمستانی صمت و رمز و راز کمبود روغن در خراسان شمالی

به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد، حدود ۲ ماه قبل بود که وقتی به مغازه ها برای خرید انواع روغن خوراکی مراجعه می‌کردیم، یا روغنی نمی‌یافتیم و یا اگر بود با قیمتی بسیار بالاتر از حد تعیین شده به فروش می‌رسید. خراسان شمالی نیز از این قضیه مستثنی نبود و در مغازه‌های بجنورد و سایر شهرها به سختی روغن مایع، روغن سرخ کردنی و روغن جامد یافت می شد.

پس از اینکه حدود یک یا دو هفته مردم با کمبود روغن کنار آمدند، به مرور این کالای اساسی در بازار عرضه و اندکی از تلاطم و اضطراب مردم کاسته شد. اما حالا و  پس از گذشته حدود یک تا دو ماه، بار دیگر زمزمه هایی مبنی بر کمبود روغن در بازار به گوش می رسد.

این مسئله را از مغازه داری در مرکز شهر بجنورد شنیدیم. او می‌گفت که روغن جامد و مایع در بازار کمیاب شده است و این امر سبب شده به محض اینکه باری خالی می شود به سرعت به فروش برسد.

وی افزود: روغن به تعدادی از فروشگاه های زنجیره ای فروخته می‌شود و عموم مغازه‌داران عادی از داشتن روغن بی‌بهره هستند.

این کاسب تصریح کرد: به همین دلیل است که در برخی فروشگاه‌های زنجیره ای روغن پیدا می‌شود اما در خرده فروشان روغن وجود ندارد؛ البته عده‌ای از کسبه از دوران خرید قبلی خود روغن دارند و هنوز تمام نکرده اند لذا کاهش عرضه روغن در بازار هنوز به چشم نیامده است.

کاهش عرضه روغن در بازار

مشاهدات خبرنگار فارس از سطح هایپرمارکت های بزرگ نیز تاحدودی این سخنان را تایید می‌کند به طوری که با حضور در چند فروشگاه زنجیره ای نتوانستیم روغن جامد پیدا کنیم و روغن سرخ کردنی نیز کمتر در دسترس بود.

مسئول یکی از این فروشگاه ها در گفتگو با خبرنگار ما از کاهش حجم ارسالی روغن به بازار گلایه کرد و گفت: اینطور نیست که روغنی در اختیار کاسب باشد و آن را به مردم ندهد بلکه میزان ارائه این محصول به مغازه ها کاهش یافته است.

وی افزود: به نظر می‌رسد هنوز مشکل کمبود روغن به صورت جدی نیست اما اگر روند به همین شکل باقی بماند و فکری به حال آن نشود قطعا مشکلات بیشتری به وجود می آید.

در جستجوی روغن! / خواب زمستانی صمت خراسان شمالی

ستار معلمی یکی از شهروندان بجنوردی است که در این خصوص می‌گوید: برای خریداری یک روغن باید مسیر زیادی را از منطقه حاشیه شهر طی کنم و به مرکز شهر بروم.

وی افزود: برخی مغازه‌ها روغن ندارند و نمی شود تک به تک مغازه را مورد جستجو قرار داد تا بالاخره یک روغن پیدا کرد.

تلاطم قیمت ها از یک سو و کمبود محصولات از سوی دیگر این روزها بسیاری از مردم را درگیر خود کرده است. وضعیتی که نشان می دهد مدیریت و نظارت بر بازار وجود ندارد و در این بین اداره کل صنعت، معدن و تجارت که متولی تنظیم همین موارد است به جای پاسخگویی و ورود به عرصه، کاملا در سکوت به سر می برد.

مسئولان این اداره کل به ندرت در دسترس خبرنگاران هستند و به این ترتیب خراسان شمالی بدون متولی در حوزه بازار رها شده است.

کشور در تولید روغن خود کفا نیست

اما علت کم یابی روغن در خراسان شمالی و سراسر کشور را می توان در سخنان کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی که در خراسان شمالی بیان کرد، جست.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه میزان خودکفایی ایران در تولید روغن تنها ۱۶ درصد است، گفت: باید کشت دانه های روغنی در کشور افزایش یابد.

وی افزود: سیاست دولت حمایت از توسعه کشت دانه های روغنی بویژه محصول کاملینا است.

خاوازی گفت: برای نتیجه گیری بهتر در کشت این محصول باید از تجربیات کشاورزان نمونه استفاده و به موقع با آفات آن مبارزه کرد.

 کشت دانه روغنی افزایش می یابد

وی افزود: بزودی کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی با ۲ تن از کشاورزان نمونه کاملینا درباره قیمت گذاری برای خرید تضمینی آن نشست برگزار می کنند.

وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: با کشت این گیاه که نیاز اساسی کشور در زمینه تامین روغن است می توان در آینده به سمت خودکفایی حرکت کرد.

وی گفت: امسال ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی کشور به کشت این گیاه اختصاص می یابد که از این میزان ۸۰  هکتار مربوط به استان خراسان شمالی است و برنامه های حمایتی برای ترویج و توسعه کشت این محصول راهبردی را در دستور کار داریم.

یک بام و دو هوا/ کاملینا یا کلزا؟

خاوازی  با بیان اینکه ظرفیت و توسعه خوبی در اراضی دیم برای کشت محصول کاملینا وجود دارد، گفت: این گیاه دارای امگا ۳ با کیفیت بالا است که  ضریب خوداتکایی روغن در کشور را افزایش می دهد.

این در حالی است که سال های اخیر تبلیغات گسترده ای برای کشت گیاه کلزا به عنوان دانه روغنی توسط دولت انجام شده است اما اینک محصول دیگری برای این امر اعلام می شود.

از این رو باید دید کشاورزان زمین و زمان خود را برای محصولی که دولت اعلام می کند قرار می دهند و یا بدون توجه به تبلیغات دولت محصولات مد نظر خود را زیر کشت می برند.

در انتها باید گفت که این دو گیاه جزو دانه های تراریخته محسوب می‌شود؛ لذا کارشناسان حوزه سلامت و کشاورزی انتقادات فراوانی را به کشت این دو دانه وارد کرده اند که آینده کشت این دو گیاه نیز در ابهام است.

انتهای پیام/ک/ح

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول