اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاست خارجی

سفری در آستانه توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی؛ گروسی شنبه در تهران

«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار است دوم اسفند ماه بنا به درخواست خودش به تهران بیاید و نماینده ایران این سفر را برای گفت‌وگوی فنی و درباره قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها عنوان کرده و آژانس آن را به منظور دستیابی به راه‌حل‌هایی برای تداوم بازرسی‌ها.

سفری در آستانه توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی؛ گروسی شنبه در تهران

به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، شنبه دوم اسفند ماه قرار است «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بنا به درخواست خودش به تهران بیاید. این سفر در شرایطی صورت می‌گیرد که دولت ایران بر اساس اجرای بند ششم مصوبه اخیر مجلس «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» پنجم اسفند ماه نظارت‌های فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه سند (پروتکل) الحاقی را متوقف خواهد کرد.

پس از آنکه نماینده ایران در آژانس نامه ایران برای اجرای مصوبه مجلس را به اطلاع آژانس رساند و «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اعضای این نهاد بین‌المللی را از قصد ایران برای متوقف کردن اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی مطلع کرد، عنوان شد که گروسی پیشنهاد داده به منظور یافتن یک راه حل عملی جهت ادامه فعالیت‌های آژانس اتمی در ایران، به تهران سفر کند و به نقل از وی گفته شد که رایزنی با ایران را ادامه می‌دهد.

در همین خصوص، «کاظم غریب آبادی» نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیروز (چهارشنبه) در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری فارس اعلام کرد که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شنبه دوم اسفند به درخواست خود برای گفت‌وگوی فنی با سازمان انرژی اتمی درباره ماده ۶ قانون اقدام راهبردی مجلس به تهران می‌آید.

 

 

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز روز چهارشنبه ۲۹ بهمن ماه در بیانیه‌ای هدف از این سفر را دستیابی به راه‌حل‌هایی برای ادامه رژیم بازرسی‌ها برشمرد و اعلام کرد: رافائل گروسی روز شنبه به تهران سفر خواهد کرد تا درباره حصول یک توافق در زمینه چگونگی انجام اقدامات بازرسان آژانس در راستای کاهش تعهدات ایران ذیل برجام رایزنی کند. 

آنگونه که «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام کرده گروسی بعدازظهر شنبه وارد تهران می‌شود و روز یکشنبه سوم اسفند ماه با حضور در سازمان انرژی اتمی با «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی و دیگر مقامات این سازمان به گفت‌وگو خواهد پرداخت.

 

 

معاون سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه این سفر در ارتباط با چگونگی اجرای مفاد نامه ۲۷ بهمن ماه ایران به آژانس در راستای  اجرای ماده ۶ قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران و به درخواست مدیرکل آژانس انجام می‌شود، مهمترین محورهای این گفت‌وگوها را حول موضوعات فنی و ترتیبات اجرایی توقف نظارت‌های فراتر از پادمان و پروتکل الحاقی و اقدامات  داوطلبانه فراپادمانی و نحوه ادامه همکاری‌های دو طرف برشمرد. 

گفتنی است این دومین سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس به ایران پس از تصدی این سمت است. او شش ماه قبل نیز سفری دو روزه به تهران داشت.

 

 

گروسی دوشنبه شب سوم شهریور ماه به منظور انجام سفری دو روزه به تهران آمد و در پایان بیانیه‌ای مشترک از سوی دو طرف منتشر و عنوان شد که طرفین در خصوص حل و فصل توأم با حسن نیت موضوعات مشخص شده توسط آژانس در ارتباط با اجرای پادمان به توافق دست یافتند و قرار شد ایران به دو مکان درخواستی دسترسی بدهد. (اینجا بخوانید)

 

 

گروسی در آن سفر به دیدار حسن روحانی نیز رفت و با وی به گفت‌‌وگو نشست.

 

 

وی در این سفر همچنین با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفت‌وگو کرد.

 

 

به گزارش فارس، طرح دوفوریتی اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران روز چهارشنبه ۱۲ آذر ماه سال جاری در مجلس شورای اسلامی اصلاح و توسط شورای نگهبان تایید شد و همان روز رئیس مجلس در نامه‌ای به رئیس جمهور قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها را جهت اجرا ابلاغ کرد و آیین نامه اجرایی این قانون نیز سوم دی ماه به تصویب هیأت وزیران رسید.اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز آیین نامه اجرایی قانون مزبور را برای اجرا به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ کرد.

براساس ماده ۶ این طرح، دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد از جمله کشورهای ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلستان، چین و روسیه) در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآورده‌های نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش، دو ماه پس از لازم‌الاجرا شدن این قانون در مجلس شورای اسلامی، نظارت‌های فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه سند (پروتکل) الحاقی را متوقف کند. (جزییات بیشتر)

لازم به ذکر است اقداماتی که از پنج اسفند و در راستای اجرای اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها متوقف می‌شود، شامل موارد زیر است:

- مفاد پروتکل الحاقی؛

- کد ۳.۱ اصلاحی ترتیبات فرعی موافقت نامه پادمان (برای اظهار زودهنگام تاسیسات هسته ای به آژانس)؛

- استفاده از فناوری های مدرن و حضور درازمدت آژانس در ایران؛

- اقدامات شفاف ساز در رابطه با کیک زرد؛

- اقدامات شفاف ساز در رابطه با غنی سازی؛

- دسترسی ها پیرو مفاد برجام؛

- نظارت و راستی آزمایی اجرای اقدامات داوطلبانه 

- اقدامات شفاف ساز در رابطه با ساخت قطعات سانتریفیوژ.

گفتنی است «کاظم غریب آبادی» نماینده دائم ایران در آژانس اوایل بهمن ماه سال جاری در گزارشی توجیهی (+) زمینه‌ها و دلایل تصویب «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» را به اطلاع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و کشورهای عضو رسانده بود. 

غریب آبادی همچنین اخیرا در توئیتی همکاری و حسن نیت را یک خیابان دو طرف خواند نه بولواری یک طرفه و با اشاره به مصوبه اخیر مجلس گفت: امیدواریم فرصت‌ها از دست نروند، چرا که همکاری فوق‌العاده کنونی با آژانس به همکاری عادی باز می‌گردد.

 

 

* ظریف: با درخواستی که آقای گروسی انجام دادند با ایشان مشورت خواهیم کرد

در همین زمینه نیز «محمدجواد ظریف» رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران گفت: از ۵ اسفند کاهش نظارت آژانس نه توقف نظارت آژانس است. ما عضو پادمان هستیم و آن را ادامه می دهیم. پروتکل الحاقی را ما خودمان انجام دادیم. به قرارداد پادمان متعهد هستیم و عضو پادمان هستیم و آن را ادامه خواهیم داد. ما پروتکل الحاقی را بدون تصویب در برجام اجرا کردیم و الان مجلس تصمیم گرفته این اجرا را متوقف کند. اتفاقی که ‌می‌افتد این است که با درخواستی که آقای گروسی انجام دادند با ایشان مشورت خواهیم کرد و این اتفاق صورت خواهد گرفت. سازمان انرژی اتمی به آژانس رسما اعلام کرده که از تاریخ ۲۳ فوریه اقدامات داوطلبانه ما در اجرای پروتکل الحاقی متوقف خواهد شد، اما نظارت آژانس ادامه پیدا خواهد کرد.در مورد کیفیت هم سازمان (انرژی اتمی) آمادگی دارد با آژانس گفت‌و‌گو کند و به نتیجه برسد.

ظریف تصریح کرد: نظارت‌های عادی آژانس انجام می‌شود. اقدامات و قانون مجلس بر اساس ماده ۳۶ برجام است. اگر آمریکا تعهدات خود را انجام دهد، دلیلی برای اقدامات جبرانی ما نیست و ما هم همان تعهدات خود را انجام می‌دهیم. (اینجا بخوانید)

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول