اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

اقتصادی  /  نفت و انرژی

استفاده ایرانی‌ها از ارزان‌ترین برق دنیا/ مردم کشورهای جهان برای تامین برق چقدر هزینه می‌کنند؟

در شرایطی که خانوارهای ایرانی تنها 0.2 درصد از حقوق ماهیانه خود را برای پرداخت هزینه برق مصرف می‌کنند، خانوارهای ساکن در ترکیه و عراق مجبور به تخصیص 2.6 درصد و 3.2 درصد درآمد خود برای تامین انرژی برق هستند.

استفاده ایرانی‌ها از ارزان‌ترین برق دنیا/ مردم کشورهای جهان برای تامین برق چقدر هزینه می‌کنند؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، آیا تا به حال به این مسئله فکر کرده‌اید، پولی که بابت استفاده از انرژی برق پرداخت می‌کنید، چه سهمی از کل درآمد ماهانه شما را شامل می‌شود؟ آیا تاکنون از خود پرسیده‌اید،  مردم در سایر کشورهای خارجی چه هزینه‌ای را به منظور تامین انرژی برق تامین می‌کنند؟

نظام تعرفه‌گذاری انرژی برق در کشور ما به صورت پلکانی طراحی شده است اما قیمت‌های مطرح شده در هر پلکان مصرف هیچ تناسبی با قیمت تمام شده تولید و توزیع برق ندارد.

*ایرانی‌ها از هر 100 هزار تومان درآمد، 200 تومان هزینه برق می‌پردازند

به استناد آخرین جزئیات منتشر شده از وضعیت تعرفه برق در ایران، قیمت هر کیلووات ساعت برق در اولین پله یعنی مصرف بین 0 تا 100 کیلووات ساعت در ماه معادل 56 تومان هزینه دارد.

با افزایش مصرف نیز قیمت‌ها افزایش یافته و در آخرین پله مصرفی یعنی مازاد بر 600 کیلووات ساعت استفاده از انرژی برق 419 تومان برای مشترکان خانگی هزینه دارد.

در همین راستا، با تصویب طرح برق امید در هیئت وزیران از ابتدای آبان ماه سال جاری، تعرفه برق خانوارهای کم مصرف که کمتر از 100 کیلووات ساعت برق در طول ماه استفاده می‌کنند، رایگان خواهد شد.

حال فرض کنید، این مصوبه در کشور اجرایی نشده باشد. با در نظر گرفتن این فرض اگر شما یک خانوار با حداقل درآمد ثابت در کشور باشید، به استناد آمار، 1 میلیون و 910 هزار تومان در ماه درآمد دارید. حال اگر این خانوار در جرگه خانوارهای کم مصرف قرار گیرد، در بیشترین حالت با مصرف 100 کیلووات ساعت انرژی برق باید مبلغ 5600 تومان را برای بهای انرژی برق پرداخت کند.

یک تقسیم ساده مشخص می‌کند، این خانوار کم مصرف در هر ماه 0.2 درصد از درآمد خود را بابت پرداخت بهای انرژی هزینه می‌کند. به عبارت دیگر، از هر 100 هزار تومان درآمد این خانوار 200 تومان برای هزینه برق می‌رود. البته که پس از اجرای طرح برق امید همین هزینه اندک نیز از خانوارهای کم مصرف گرفته نمی‌شود.

حال که از سهم هزینه برق در سبد درآمدی خانوارهای کم مصرف ایرانی با خبر شدیم، بهتر است، پیرامون میانگین تعرفه برق سایر کشورهای دنیا اطلاعاتی کسب کنیم.

*خانوارهای ترکیه‌ای 53 برابر ایرانی‌ها هزینه برق می‌دهند

در همین راستا، با در نظر گرفتن نرخ دلار 25 هزار تومانی، متوسط قیمت هر کیلووات ساعت انرژی برق در کشوری نظیر استرالیا معادل 8 هزار 450 تومان هزینه دارد. از طرفی، مشترکان عراقی نیز به طور متوسط برای قیمت هر کیلووات ساعت برق حدود 3000 تومان می‌پردازند.

مقایسه قیمت برق در ایران با قیمت سایر کشورهای جهانی بیانگر آن است که متوسط هزینه برق خانگی در کشورهای استرالیا، آلمان، بلژیک، آمریکا، ترکیه و عراق به ترتیب 178، 162، 148، 70، 53 و 63 برابر متوسط قیمت برق خانگی در ایران است.

*مردم کشورهای محتلف به نسبت درآمد چه هزینه برای تامین انرژی برق می‌پردازند

ممکن است این موضوع برای شما مطرح شود که میزان درآمد کشورها عنوان شده نیز بسیار بیشتر از ایران است و طبیعی است که آن‌ها بهای بیشتری برای برق بپردازند.

به منظور بررسی این مسئله، شاخص سهم هزینه برق از سبد حداقل درآمد کشورهای مختلف را بررسی می‌کنیم. این شاخص از تقسیم هزینه برق ماهانه خانوارهایی با مصرف 100 کیلووات ساعت در ماه  بر حداقل درآمد ماهانه کشورهای مختلف محاسبه می‌شود. به عبارت دیگر با این شاخص می‌توان به این سوال پاسخ داد، خانوارهای ساکن کشورهای مختلف از هر 100 هزار تومان درآمد خود چه مبلغی را برای پرداخت هزینه 100 کیلووات ساعت برق مصرف می‌کنند.

 در همین راستا، مشخص شد که استرالیایی‌ها و آلمانی‌ها 1.7 درصد از درآمد خود را برای پرداخت انرژی برق هزینه می‌کنند. همچنین خانوارهای انگلیسی نیز 1.5 درصد از حقوق خود را به پرداخت انرژی برق تخصیص می‌دهند.

در شرایطی که خانوارهای ایرانی تنها 0.2 درصد از حقوق ماهیانه خود را برای پرداخت هزینه برق مصرف می‌کنند، خانوارهای ساکن در ترکیه و عراق مجبور به تخصیص 2.6 درصد و 3.2 درصد از درآمد خود برای تامین انرژی برق هستند.

بنابراین، با مقایسه شاخص سهم هزینه انرژی برق از درآمد کشورهای مختلف دانستیم که خانوراهای ایرانی در بین کشورهای مورد بررسی کمترین بخش از درآمد خود را برای تامین برق مصرف می‌نمایند و این انرژی در کشور ما ارزان تر از هرجای دنیا به دست مصرف کننده می‌رسد.

*چرا برق در ایران برای مشترکان خانگی ارزان است؟

به گزارش فارس، با علم به ارزان بودن قیمت انرژی بهتر است بدانیم دلایل ارزان بودن انرژی برق در کشور چیست؟

در همین راستا باید گفت، ایران از معدود کشورهای جهان است که حاکمیت در آن یارانه انرژی پرداخت می‌کند. به عبارت دیگر، وقتی هزینه تولید و توزیع 1 کیلووات انرژی برق با فرض تقریبا رایگان بودن هزینه سوخت نیروگاهی معادل 600 تومان هزینه دارد، مشترک خانگی استفاده کننده کمتر از 60 تومان از این هزینه را پرداخت کرده و ما به تفاوت این قیمت در قالب یارانه انرژی توسط دولت و از منابع متعلق به مردم تامین می‌شود.

در همین راستا، محمد پورحمید، با اشاره به این نکته که دولت در سال گذشته 86 هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه حامل‌های انرژی پرداخت کرده است، گفت: «با در نظر گرفتن نرخ 25000 هزار تومان برای هر دلار، خوب است بدایند، یارانه انرژی پرداخت شده توسط دولت 2150 هزار میلیارد تومان معادل 4.3 برابر بودجه عمومی سال جاری است.»

همین پرداخت یارانه انرژی سبب شده تا برق در ایران به یکی از ارزان‌ترین برق‌های دنیا برای مشترکان خانگی تبدیل شود و پرداخت هزینه انرژی در کشور فاصله زیادی با سایر کشورهای دنیا داشته باشد.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول