اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دیگر رسانه ها

اگر چرخ سانتریفیوژ می‌چرخید!/ فقط یک درصد برق کشور از بخش هسته‌ای تأمین می‌شود

در برخی کشورهای توسعه‌یافته ۷۰ درصد برق از بخش هسته‌ای تامین می‌شود. این عدد در ایران حدود ۱ درصد است و اگر در ۸ سال اخیر صنعت هسته‌ای فریز نمی‌شد، حتما مشکل کمتری داشتیم.

اگر چرخ سانتریفیوژ می‌چرخید!/ فقط یک درصد برق کشور از بخش هسته‌ای تأمین می‌شود

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، روزنامه فرهیختگان در گزارشی به خاموشی‌های اخیر کشور علی‌رغم وعده رئیس‌جمهور مبنی بر چرخیدن چرخ سانتریفیوژها که می‌توانست بخش عمده‌ای از برق کشور را تأمین کند پرداخته است که بخش‌های مهم آن در ادامه می‌آید.

رشد ۲۲درصدی مصرف برق نسبت به مدت مشابه سال گذشته

طبق آمارهای شرکت مدیریت برق ایران، مصرف برق کشور در ساعات پیک روز اول خرداد سال جاری عدد عجیب ۵۴ هزار مگاوات را لمس کرد، رقمی که در تاریخ اول خرداد سال ۱۳۹۹ حدود ۴۴ هزار و ۵۰۰ مگاوات بوده است. به‌عبارتی در روز اول خرداد امسال مصرف برق در ساعات پیک، رشد ۲۲درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است.
 


مصطفی رجبی‌مشهدی، سخنگوی صنعت برق نیز درخصوص قطعی‌های متعدد برق در روزهای گذشته می‌گوید، ناترازی تولید و مصرف برق در شبکه در این روزها ۸۵۰۰ تا ۹۰۰۰ مگاوات است. در این میان مشکل، زمانی جدی‌تر می‌شود که طبق اعلام شرکت توانیر ۱۴درصد از ظرفیت تولید برق ایران مربوط به تولیدات نیروگاه‌های برقابی است که با کاهش ذخایر سدها و منابع آبی کشور، احتمال کاهش تولید برق و بحرانی‌‌تر شدن قطعی برق نیز وجود دارد.

نکته تکمیلی اینکه طبق آمارهای وزارت نیرو، حجم بارش کشور نسبت به سال گذشته کاهش ۵۲درصدی و نسبت به دوره بلندمدت ۵۲ساله، کاهش ۳۶درصدی داشته است. همه اینها درحالی است که طبق آمارهای وزارت نیرو، ترکیب منابع تامین انرژی سبد برق ایران نیز به شکلی است که ۸۱درصد آن مربوط به نیروگاه‌های حرارتی است که با اضافه کردن ۱۴درصد نیروگاه‌های برقابی، یک درصد دیزلی و یک درصد منابع پراکنده، حدود ۹۸درصد از منابع تولید برق ایران از مواردی غیر از انرژی‌های تجدیدپذیر و اتمی تامین می‌شود.

عدم تنوع منابع تامین برق کشور موجب شده، شاهد قطعی برق حتی در زمستان شویم، موضوعی که حالا با تکمیل زنجیره بحران مدیریتی دولت روحانی، مشکلات عدیده‌ای را این روزها بر کشور تحمیل کرده است.

 


تولید برق هسته‌ای جهان ۸ برابر کل مصرف ایران

براساس گزارش ۲۰۲۰ انجمن جهانی هسته‌ای (World Nuclear Association) صنعت صلح‌آمیز هسته‌ای امروز حدود ۱۱.۵ درصد از کل برق موردنیاز جهان را تولید می‌کند. طبق آمارهای این نهاد بین‌المللی، درحال حاضر تعداد ۴۴۰ نیروگاه در ۳۱ کشور فعال‌اند (بدون درنظر گرفتن نیروگاه‌های درحال احداث کشورهای خاورمیانه) میزان تولید برق این ۳۱ کشور از انرژی هسته‌ای حدود ۳۸۹ هزار و ۹۲۰ مگاوات تا پایان سال ۲۰۲۰ بوده است.

برای تصور درشتی این رقم کافی است بدانیم مصرف فعلی برق کشور در ساعت پیک خود حدود ۵۰ هزار مگاوات است. با این حساب تولید برق از انرژی هسته‌ای در جهان معادل ۸/۷ برابر مصرف فعلی ایران است.
 


برق هسته‌ای آمریکا ۱۰۶ برابر تولید برق ایران!

آن‌گونه که در آمارهای آخرین گزارش انجمن جهانی هسته‌ای آمده، در بین ۳۱ کشور، آمریکا با ۹۵ نیروگاه و تولید ۹۷ هزار و ۱۵۴ مگاوات برق از انرژی هسته‌ای، در رتبه اول بزرگ‌ترین تولیدکننده برق هسته‌ای قرار دارد. پس از این کشور، فرانسه با ۵۶ نیروگاه و تولید ۶۱ هزار و ۳۷۰ مگاوات در رتبه دوم، چین با ۴۸ نیروگاه و تولید ۴۶ هزار و ۴۹۸ مگاوات در رتبه سوم، ژاپن با ۳۳ نیروگاه و تولید ۳۱ هزار و ۶۷۹ مگاوات برق، در رتبه چهارم و روسیه با ۳۸ نیروگاه و تولید ۲۸ هزار و ۴۳۷ مگاوات در رتبه پنجم قرار دارد. طبق این آمارها ایران با تولید ۹۱۵ مگاوات در نیروگاه بوشهر، رتبه ۲۸ را در بین ۳۱ کشور به‌لحاظ حجم تولید برق از انرژی هسته‌ای دارد.

برای تصور مقدار تولید برق کشور در مقایسه با کشورهای هسته‌ای، این نکته قابل‌تامل است که تولید برق آمریکا از انرژی هسته‌ای ۱۰۶ برابر ایران است، تولید برق فرانسه معادل ۶۷ برابر ایران، چین ۵۱ برابر، ژاپن ۳۵ برابر، روسیه ۳۱ برابر، کره‌جنوبی ۲۵ برابر، کانادا ۱۵ برابر، اوکراین ۱۴.۳ برابر، انگلیس نزدیک به ۱۰ برابر، آلمان نزدیک به ۹ برابر، سوئد ۸.۵ برابر، اسپانیا ۷.۸ برابر و تولید برق هسته‌ای هند نیز ۶.۸ برابر ایران است.
 


۷۱ درصد برق فرانسه هسته‌ای است

در بین ۳۱ کشوری که درحال حاضر از نعمت برق هسته‌ای برخوردار هستند، طبق آمار انجمن جهانی هسته‌ای «World Nuclear Association» (بدون درنظر گرفتن نیروگاه‌های درحال احداث کشورهای خاورمیانه)، برق هسته‌ای بیشترین سهم را در تولید برق کشور فرانسه دارد. طبق این آمارها، فرانسه با تامین ۷۰.۶ درصد از برق مصرفی خود از نیروگاه‌های هسته‌ای، بالاترین سهم را در سبد مصرفی برقی خود به انرژی هسته‌ای اختصاص داده است. اوکراین و اسلواکی هرکدام با نزدیک به ۵۴ درصد در رتبه دوم و سوم قرار دارند، مجارستان با ۴۹.۲ درصد در رتبه چهارم و بلژیک با ۴۷.۶ درصد در رتبه پنجم قرار دارد.

ایران در بین ۳۱ کشور ازلحاظ سهم برق هسته‌ای در سبد مصرف برقی خود در رتبه ۳۰ قرار داشته و تنها از کشور هلند در وضعیت بهتری است. درمجموع شاید جالب باشد ایران درحالی بابت استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای بیش از دودهه هزینه‌های مادی و معنوی و تحریم‌های ظالمانه را متحمل شده که انرژی هسته‌ای سهم قابل‌توجهی در تامین برق کشورهای عضو ۱+۵ دارد.

 


توجه هم‌زمان کشورهای خاورمیانه به برق هسته‌ای

طبق آمارهای ارائه‌شده ازسوی نهاد وضعیت صنعت هسته‌ای (WNISR) با این‌حال در سطح جهان درحال حاضر تعداد ۴۵ نیروگاه هسته‌ای با ظرفیت تولید ۴۵ هزار و ۸۰۴ مگاوات درحال ساخت است. نیروگاه‌های درحال ساخت چین با ظرفیت ۱۰ هزار و ۹۲۶ مگاواتی خود، رتبه اول را در بین ۳۱ کشور مورد بررسی دارد. کره‌جنوبی با ۵ هزار و ۳۶۰ هزار مگاوات در رتبه دوم قرار دارد. هند با ۴ هزار و ۸۲۴ مگاوات در رتبه سوم، روسیه با ۴ هزار و ۴۲۴ مگاوات در رتبه چهارم، ژاپن با ۲ هزار و ۶۵۳ مگاوات در رتبه پنجم، تایوان با ۲۶۰۰ مگاوات در رتبه ششم، انگلیس با ۲ هزار و ۳۶۰ مگاوات در رتبه هفتم، آمریکا با ۲ هزار و ۲۳۴ مگاوات در رتبه هشتم، اوکراین با ۲ هزار و ۷۰ مگاوات در رتبه نهم و پاکستان نیز با ۲ هزار و ۲۸ مگاوات در رتبه دهم با بالاترین رقم ساخت نیروگاه‌های تولید برق قرار دارند. در ایران نیز قرار است با تکمیل و راه‌اندازی فاز دو نیروگاه بوشهر ۹۱۵ مگاوات دیگر به ظرفیت تولید برق هسته‌ای کشور اضافه شود.

در سطح کشورهای خاورمیانه نیز امارات‌متحده عربی چهار نیروگاه اتمی با ظرفیت ۵.۴ هزار مگاواتی را دردست احداث دارد، ترکیه دو نیروگاه اتمی با ظرفیت ۲/۲ هزار مگاواتی را در دست ساخت دارد، مصر درحال آماده‌سازی زیرساخت نیروگاه ۴.۸ هزار مگاواتی خود است و عربستان سعودی نیز درحال بستن قراردادها برای یک نیروگاه هسته‌ای ۲ هزار مگاواتی است. درمجموع کشورهای حوزه خاورمیانه و همسایگان ایران با همه ظرفیت‌های بسیار بالایی که در حوزه تولید برق از انرژی‌های تجدید‌پذیر مثل نیروگاه‌‌های خورشیدی و بادی دارند، با افتتاح طرح‌های درحال ساخت خود در شرایط بهتری نسبت‌به ایران در تولید برق هسته‌ای قرار خواهند گرفت.
 


سهم انرژی هسته‌ای در برق ایران حدود یک درصد

درخصوص انرژی هسته‌ای در این گزارش به‌طور مفصل درباره سهم انرژی هسته‌ای در تامین برق کشورها بحث شد. آن‌طور که در گزارش آمده ایران در بین ۳۱ کشور در رتبه سی‌ام قرار گرفته و برق هسته‌ای کمترین سهم را در سبد انرژی کشور دارد. براساس گزارش ماهانه صنعت آب و برق دفتر فناوری اطلاعات و آمار وزارت نیرو، در پایان اسفند سال ۱۳۹۹ از کل ظرفیت (نامی و عملی) تولید برق کشور، سهم بخش‌های مختلف تامین انرژی به ترتیب شامل ۳۶درصد چرخه ترکیبی، ۲۶ درصد گاز، ۱۹ درصد بخاری، ۱۴درصد برقابی، ۲درصد منابع پراکنده و بخش‌های دیزلی، اتمی و انرژی‌های تجدیدپذیر نیز هرکدام حدود یک درصد است. این ترکیب موجب‌شده در زمان کم‌آبی ظرفیت تولید برق از منابع برقابی دچار مشکل شود.

درمجموع طبق آمارهای مذکور تا پایان اسفند ۱۳۹۹، سهم نیروگاه‌های حرارتی که شامل نیروگاه‌های بخاری، گازی و سیکل ترکیبی است، در سبد برق کشور حدود ۸۱درصد بوده است. با اضافه کردن سهم ۱۴درصد نیروگاه‌های برقابی به این رقم، ۹۵درصد برق ایران از نیروگاه‌های حرارتی و برقابی تامین می‌شود و سهم انرژی‌های تجدیدپذیر و برق هسته‌ای کمتر از ۵/۲ درصد و مابقی نیز مربوط به دیزلی و منابع پراکنده است.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول