اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  آذربایجان شرقی

یاقوت سرخ آذربایجان و روسیاهی مسئولان!

در حالی که سال گذشته هر کیلو از محصول آلبالوی تسوج به قیمت 12 تا 15 هزار تومان در داخل شهر فروش می رفت امسال در سایه بی تدبیری برخی مسئولان و عدم حمایت آنها از باغداران مظلوم، سبب شد تا محصول آنها روی دست شان باد کرده و حتی به نصف قیمت سال گذشته هم فروش نرود. در حالی که می دانیم حداقل هزینه های کاشت، داشت و برداشت سه برابر شده است.

یاقوت سرخ آذربایجان و روسیاهی مسئولان!

خبرگزاری فارس- علیرضا خوش نیت: «یاقوت سرخ» عنوان زیبایی است که به حق به آلبالو، محصول ترش و خوشمزه منطقه تسوج اطلاق می شود. مساحت بسیاری از اراضی باغی شهر تسوج به کشت این محصول ریزدانه اما پرطرفدار اختصاص یافته و علیرغم سختی های بسیاری که باغداران و کشاورزان برای استحصال این محصول تحمل می کنند اما همچنان به کشت و توسعه آن با توجه به مرغوبیت این میوه بومی نسبت به ارقام مشابه ادامه می دهند. اما امسال، سرخی این میوه در برابر چهره زرد باغداران تسوج کم آورد.

سال گذشته هر کیلو از این محصول به قیمت 12 تا 15 هزار تومان در داخل شهر تسوج فروش می رفت اما امسال در سایه بی تدبیری برخی مسئولان و عدم حمایت آنها از باغداران مظلوم، سبب شد تا محصول آنها روی دست شان باد کرده و حتی به نصف قیمت سال گذشته هم فروش نرود.  در حالی که می دانیم حداقل هزینه های کاشت و داشت و برداشت این محصول و همه محصولات باغی دیگر بیش از دو تا سه برابر افزایش یافته است.

 

در اوضاعی که بی آبی بیداد می کند و قیمت هر سهم آب اختصاص یافته برای آبیاری این درختان، سر به فلک می ساید، هزینه های جانبی مانند سموم و کودهای شیمیایی، نگهداری، هزینه های کارگری و ... چندین برابر شده و در نتیجه آنچه که برای باغدار بیچاره باقی مانده، خروار خروار حسرت و یاس و ناامیدی است. مدیریت شهری اش در خواب است و اصلا به وضعیت اشتغال شهروندان و آورده ای که موضوع برند شدن این محصول برای شهر دارد توجهی ندارد، جهادکشاورزی فقط دلخوش به ارائه آمار و ارقام است، سازمان صنعت و معدن و تجارت، حس و حال و حوصله ای برای برقراری رابطه بین تولیدکنندگان و صادرکنندگان ندارد و کارخانه های فرآوری و خشکبار خرید آلبالو با قیمت های عادلانه و منطقی را فاقد توجیه اقتصادی می دانند و در نتیجه، این محصول پر رنج به جای صفا دادن به روح و جان کشاورز، مایه حسرت و ضرر و زیان باغدار می شود.

تولید سالانه ۶هزار تن آلبالو 

بنا به اعلام جهادکشاورزی شهرستان شبستر سالانه ۶ هزار تن آلبالو از باغات شهرستان شبستر برداشت می شود و تقریباً ۷۰درصد آلبالو و ۹۵ درصد فرآوری و تولید خشکبار این محصول در بخش تسوج انجام می‌شود.
شهرستان شبستر با داشتن یک هزار و ۲۰۰ هکتار درختان آلبالوی بارور و ۳۰۰ هکتار باغ جدید تحت کشت درختان آلبالو، در زمینه تولید و برداشت این محصول رتبه اول استان آذربایجان‌شرقی را دارد.
آلبالوی ژنوتیپ محلی، مجاری، بوترمو، تک دانه، گیلاسی، گیسویی از ارقام مهم آلبالوی کشت شده در باغات بخش تسوج است که با اصلاح نهال و شیوه آبیاری و استفاده به موقع از سموم آفات نباتی تولید آلبالو در شهرستان افزایش می یابد.

انتقاد امامان جمعه شبستر و تسوج از پایین ‌بودن قیمت خرید آلبالو و بی توجهی مسئولان!

عمق این فاجعه به جایی رسید که امامان جمعه شهرهای تسوج و شبستر هم در خطبه های نماز جمعه نسبت به بی تفاوتی مسئولان و نماینده این شهرستان انتقاد کردند. در حالی که نماینده این شهرستان عضو کمیسیون کشاورزی مجلس می باشد .

چندی پیش حجج اسلام یونس کیانی و بجانی (امامان جمعه شبستر و تسوج) در خطبه های نماز جمعه به این مشکل باغداران پرداخته و اظهار داشتند: از سال گذشته تا به امروز قیمت خیلی از اجناس سه الی چهار برابر شده ولی قیمت آلبالو به عنوان محصول اصلی کشاورزان منطقه حتی پایین تر از سال گذشته به فروش می رسد و این ظلم به این قشر زحمت کش است!

آنها از فرماندار شهرستان و نماینده منطقه در مجلس خواستند سریعا به این مشکل رسیدگی کنند اما هرگز به این هشدارها و انتقادها هم توجهی نشد تا قیمت محصول پرزحمت آلبالو تسوج امسال زیر هفت هزارتومان به فروش برسد و در نتیجه خیلی از باغداران از چیدن و برداشت محصول امسال خودداری کردند تا این نعمت الهی بر روی درخت خشک شود و از بین برود! برای اینکه چیدن این محصول ریزدانه، به قدری وقت گیر و پرزحمت است که قیمت فروش آن، هزینه های برداشت را هم تامین نمی کند!

 

میدان داری دلالان و لزوم تشکیل اتحادیه صنفی

دلالان و واسطه های بازار نیز در این آشفته بازار خرید و فروش آلبالو این محصول استراتژیک منطقه کم نیستند. آنها زحمتی نمی کشند و همچون بختکی بدشگون، در فصل برداشت آلبالو بر سر بازار می نشینند و حاصل دسترنج باغداران را به بهایی اندک از دست آنها خارج کرده و بیشترین سود را می برند.

نبود اتحادیه یا تشکل صنفی در قالب تعاونی آلبالو کاران، برای حل این مشکل به شدت احساس می شود.

تشکیل این اتحادیه می تواند فرآیند تامین نهاده های باغی و کود و سموم شیمیایی به قیمت مناسب را تسهیل کرده و قیمت گذاری عادلانه، مدیریت روند خرید و فروش و تنظیم عرضه و تقاضا، امکان صادرات محصول به بازارهای داخلی و خارجی، نظارت بر امر خرید و فروش آلبالو را بهبود بخشیده و از ضرر و زیان باغداران جلوگیری کند. این مهم نیز به همت خود باغداران، پیگیری فرماندار، بخشدار، شورای اسلامی، جهادکشاورزی و بقیه ادارات بستگی دارد.

 

باغداران: سال آینده دیگر آلبالو نمی کاریم!

خیلی از کشاورزان و باغداران این منطقه، اعلام کرده اند که دیگر سال آینده به کشت آلبالو نمی پردازند و درختان آلبالو خود را قطع خواهند کرد! حق با آنهاست. اگر این همه زحمت و هزینه توجیه عقلی و اقتصادی نداشته باشد باغداران و یا هر کس دیگر، که معیشت و گذران زندگی شان همین محصول است ترجیح می دهند توجهی به افزایش محصول نداشته باشند. همین که به حکم احساس و قلب خویش، درختان آلبالو خشک نشوند کافی است و اگر فردا به جای این درختان ناب و اصیل، نهال های غیربومی و بی خاصیت بکارند نباید کسی از انقراض درختان اصیل منطقه تعجب و گلایه کند!

 

شهرستان پرمحصول شبستر میدان میوه و تره‌بار ندارد/ ضرورت ایجاد سیلوهای سردخانه‌ای

نماینده مردم شبستر در مجلس شورای اسلامی، گفت: از آنجا که شبستر قطب کشاورزی است و بهترین میوه‌ها در کشور در استان پرورش می‌یابد، سیلوهای سردخانه‌ای نیاز شهرستان است.

 جعفر راستی با اشاره به نبود بازار میوه تره و بار در شهرستان پرمحصول شبستر، تاکید کرد: مشکلات نبود میدان تره‌بار در شهرستان موضوعی بود که بحث شد، شبستر با قدمتی که دارد میدان تره‌بار ندارد؛ وقتی موضوع میدان میوه و تره‌بار مطرح می‌شود، یک موضوع ساده به نظر می‌آید اما وسعتی با ۳۰۰ یا ۴۰۰ متر مطرح می‌شود که برای فروش محصولات کشاورزی از بیرون بارانداز در نظر گرفته شده و محصولات کشاورزی ارائه می‌کند.

راستی با تاکید بر اینکه شندآباد شبستر قطب تولید هلو در کشور است، مطرح کرد: از آنجا که شبستر قطب کشاورزی است و بهترین میوه‌ها در کشور را پرورش می‌دهد،هلوی شند‌آباد شهرت جهانی دارد و سیلوهای سردخانه‌ای که کشاورزان بتوانند محصولات خود را حدود ۳ یا ۴ ماه در آن نگهداری کنند،نیاز شهرستان است همچنین کارخانه‌های صنایع تبدیلی باید در استان ایجاد شود.

وی با بیان اینکه خیرین استان آذربایجان‌شرقی زبانزد خاص و عام هستند،گفت: در موضوعات مختلف مانند میدان میوه و تره‌بار و ایجاد صنایع تبدیلی اگر دولت هم اعتبار ندهد، برای این امور مردم آماده هستند، چراکه خیرین استان زبانزد ایران بوده و آماده هستند، هم می‌توانند هزینه ریالی را تامین کنند و هم می‌توانند زمین در اختیار این موضوعات قرار دهند. 


ناقوس نابودی یاقوت سرخ

در حالی که با اندکی مدیریت و نظارت می شد این محصول مرغوب و مشهور و برند تسوج را به بازارهای داخلی و خارجی صادر کرد و ضمن رونق اقتصاد کشاورزی باغداران منطقه، زمینه ارزآوری به داخل کشور را هم هموار کرد. اما افسوس که تفکر بسته برخی مسئولان، عافیت طلبی آنها در دوران جابجایی مدیریت های سیاسی و تغییر دولت سبب شد تا کسی گوشش به ناله‌های کشاورزان زحمتکش و باغداران رنجور بدهکار نباشد.

صدای ناقوس گوش خراش نابودی یاقوت سرخ و چهره زرد باغداران و روسیاهی مسئولان در شهر تسوج، قصه تلخ و درازی است.

انتهای پیام /60006

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول