اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دیگر رسانه ها

ابعاد موفقیت جبهه مقاومت در رسیدن محموله سوخت به بیروت/ از افزایش قدرت اقتصادی ایران تا ایجاد شکاف در جبهه آمریکا- اروپا

سرانجام نفتکش‌های ایرانی ماموریت خود در ارسال سوخت به لبنان را با موفقیت به پایان رساند. این معامله اقتصادی، چه تاثیری بر مناسبات قدرت در منطقه غرب آسیا خواهد گذاشت و در چه بستر و فرامتنی قابل تحلیل و بررسی است؟

ابعاد موفقیت جبهه مقاومت در رسیدن محموله سوخت به بیروت/ از افزایش قدرت اقتصادی ایران تا ایجاد شکاف در جبهه آمریکا- اروپا

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، سرانجام نفتکش‌های ایرانی ماموریت خود در ارسال سوخت به لبنان را با موفقیت به پایان رساند. نفتکش‌های ایرانی ابتدا در بندر بانیاس در سوریه محموله‌ها را تخلیه کرده و سپس محموله‌ها با نظارت دولت دمشق به خاک لبنان منتقل شد. سؤال اصلی اینجاست که این معامله اقتصادی، چه تاثیری بر مناسبات قدرت در منطقه غرب آسیا خواهد گذاشت و در چه بستر و فرامتنی قابل تحلیل و بررسی است؟ بخش‌های مهم تحلیل روزنامه جام جم در این رابطه از نظرتان می‌گذرد.
 


تثبیت موازنه قدرت به سود جبهه مقاومت

بدون شک مهم‌ترین ثمره موفقیت جمهوری اسلامی ایران، سوریه و حزب‌ا... در به اتمام رساندن انتقال سوخت از کشورمان به لبنان در عرصه استراتژیک و منطقه‌ای، به تثبیت قدرت مقاومت بازمی‌گردد. طی سال‌های اخیر، رژیم اشغالگر قدس در تغییر موازنه قدرت به سود خود در منطقه غرب آسیا ناکام مانده‌است. شکست‌های پی‌درپی رژیم تل‌آویو در مواجهه به حماس و حزب‌ا... از یک‌سو و تضعیف موقعیت منطقه‌ای رژیم صهیونیستی پس از ناکامی و شکست داعش در سوریه و عراق، منجر به افزایش قدرت مانور مقاومت، هم در عرصه بازدارندگی و هم در عرصه اقدام شده‌است. به اتمام رسیدن این ماموریت، در هر دو بعد استراتژیک و اقتصادی به تقویت قدرت جبهه مقاومت منجر شده‌است.

گام بزرگ در احیای روابط دمشق ــ بیروت

افرادی مانند سعدالدین حریری و همراهانش، معتقد بودند که هم‌پیمانی با دمشق، صرفا به ایجاد هزینه برای بیروت منجر خواهد شد و باید از آن اجتناب کرد. با این حال در پروسه انتقال سوخت ایران به لبنان، سوری‌ها نقش‌آفرینی تعیین‌کننده و بااهمیتی را ایفا کردند. اکنون لبنانی‌ها، به‌خصوص افرادی که تحت تاثیر تبلیغات ضدسوری در کشورشان قرار گرفته بودند، نسبت به ظرفیت‌های سوریه در مواجهه با تحریم‌های اقتصادی لبنان و توان دمشق در هم‌افزایی همه‌جانبه با بیروت بیش از پیش آگاه شده‌اند. این ماجرا، نقطه آغاز همکاری‌های گسترده سوریه و لبنان خواهد بود.
 


انزوای جریان ۱۴ مارس در لبنان

انتقال سوخت ایران به بیروت، مولد بحران‌های داخلی سختی به ضرر جریان غربگرای ۱۴ مارس در لبنان بوده‌است. از سعدالدین حریری و سمیر جعجع گرفته تا دیگر سیاستمداران این جریان، اهم تلاش خود را طی سال‌های گذشته و اخیر بر مبنای نابودی جبهه مقاومت در منطقه متمرکز کرده بودند. طی دو سال اخیر و با تحریم بانکی و اعتباری لبنان توسط دولت‌های ترامپ و بایدن، جریان ۱۴ مارس امیدوار بود بتواند از محاصره اقتصادی لبنانی‌ها به‌عنوان برگ برنده‌ای علیه جریان مقاومت استفاده کند تا بلکه بتواند دوگانه مقاومت ــ تسلیم را در مناسبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بیروت شکل دهد. با این حال، ابتکار مشترک ایران، حزب‌ا... و سوریه این نقشه شوم را ناکام گذاشته است.

شکست بازی رسانه‌ای و تبلیغاتی صهیونیست‌ها

پس از آن‌که سیدحسن نصرا...، دبیر کل حزب‌ا... در سخنرانی معروف خود در روز عاشورای امسال، از حرکت نفتکش‌های ایرانی به سوی لبنان خبر داد، بسیاری از رسانه‌های صهیونستی و سعودی، این اقدام را به مثابه بازی جبهه مقاومت با آتش دانسته و موفقیت اضلاع مقاومت در به ثمر رساندن این معامله را ناممکن قلمداد کرده بودند. اکنون بر افکار عمومی منطقه و جهان مشخص شده‌است که میان قدرت واقعی رژیم صهیونیستی و غرب و آنچه آنها از طرق رسانه‌ای و تبلیغاتی درصدد ترویج و القای آن به مخاطبان در سراسر دنیا هستند، فاصله‌ای معنادار وجود دارد. شکاف و فاصله‌ای که پرکردن آن دیگر از عهده جریان‌ها و شبکه‌های رسانه‌ای وابسته به رژیم صهیونیستی، آمریکا و رژیم سعودی بر نخواهد آمد.
 


ترسیم یک مدل مبادلاتی مطلوب در منطقه

یکی از سخت‌ترین تبعات موفقیت جبهه مقاومت در سوخت‌رسانی به لبنان، درهم شکستن محاصره اقتصادی این کشور و در نتیجه ترسیم یک الگوی مطلوب در مبادلات جمعی آتی خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران یک بار این روش را در جریان ارسال نفتکش‌های خود به ونزوئلا (در سال ۲۰۲۰ میلادی) امتحان کرده و به نتایج موثری در این خصوص دست پیدا کرده بود. اکنون جبهه مقاومت می‌تواند از ظرفیت‌های اقتصادی خود برای هم‌افزایی اضلاع این جبهه و الگوسازی‌های تجاری جمعی در منطقه استفاده کند. 

ایجاد شکاف در جبهه آمریکا- اروپا

یکی از بازرترین شکست‌خوردگان تحولات تجاری اخیر میان تهران، دمشق و بیروت بازیگران اروپایی بوده‌اند. بازیگران اروپایی در جریان وضع تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه بانک‌ها و موسسات اعتباری در لبنان (که ضربه شدیدی به اقتصاد این کشور عربی وارد ساخت)، نه تنها اقدامی در صیانت اقتصادی از لبنانی‌ها صورت ندادند، بلکه به عواملی تسریع‌کننده در استراتژی فشار همه‌جانبه به لبنان تبدیل شدند. هم‌اکنون، اروپاییان نیز به‌طور طبیعی شریک شکست اقتصادی واشنگتن و تل‌آویو علیه لبنانی‌ها محسوب می‌شوند. این موضوع در آینده‌ای نزدیک اختلافات اروپاییان و آمریکا را در قبال مواجهه اقتصادی با بیروت افزایش خواهد داد. بازیگران اروپایی، خصوصا فرانسوی‌ها قدرت پرداخت هزینه‌های بیشتر هم‌افزایی مطلق با واشنگتن علیه بیروت را نخواهند داشت.
 


افزایش قدرت اقتصادی ایران

ایران به‌عنوان کارگردان و هدایتگر این معامله اقتصادی و امنیتی سودمند، بار دیگر اثبات کرد که از دو عنصر ابتکار و قدرت در دور زدن تحریم‌های یکجانبه آمریکا بهره‌مند است. تهران و حزب‌ا... در حالی پروسه انتقال سوخت به لبنان را کلید زدند که حتی بدبین‌ترین افراد در اتاق‌های فکر وابسته به کاخ سفید و رژیم صهیونیستی در واشنگتن و تل‌آویو، تصور این هم‌افزایی و عملیاتی شدن آن در آب‌های مدیترانه را نمی‌کردند. نباید فراموش کرد که تهران در این معامله، دست به نوعی شبکه‌سازی مطمئن با هدف مواجهه با تحریم‌های یکجانبه علیه خود و دیگر اضلاع محور مقاومت زده است.

تقویت گفتمان مقاومت

در کنار ثمرات اقتصادی و امنیتی معامله سوخت اخیر میان تهران، دمشق و بیروت، نباید از ثمره گفتمانی این ماجرا غافل شد. موفقیت اخیر، قطعا اجزا و عمق گفتمان مقاومت را نیز نزد افکار عمومی منطقه و جهان تقویت خواهد کرد. هرگونه پیروزی جبهه مقاومت از جمله پیروزی‌های نظامی و عملیاتی و موفقیت‌های اقتصادی، نقش به سزایی در ترویج خودکار گفتمان مقاومت در منطقه و جهان ایفا خواهد کرد. اساسا یکی از اصلی‌ترین ماموریت‌های جریان رسانه‌ای غرب و رژیم‌اشغالگر قدس، تخریب گفتمان مقاومت و به حاشیه راندن آن در منطقه و جهان اسلام است. اکنون بر همگان اثبات شده است نه‌تنها گفتمان مقاومت مولد تهدید و انزوا در منطقه نیست، بلکه مصدری فرصت‌ساز برای رهایی منطقه از تحریم‌های اقتصادی دشمنان محسوب می‌شود.
 


افزایش ضریب آسیب‌پذیری مهره‌های آمریکا

سعودی‌ها، اماراتی‌ها و دیگر بازیگران منطقه‌ای که حتی جزئی‌ترین تصمیم‌سازی‌ها و اقدامات خود در کشورهایشان را با مصادر قدرت در آن سوی آتلانتیک هماهنگ می‌کنند، اکنون شاهد موفقیت بزرگ جبهه‌ای هستند که هیچ‌گاه سلطه غرب و رژیم‌اشغالگر قدس را بر جهان اسلام نپذیرفته و در آینده نیز نخواهد پذیرفت. در جریان اعمال فشارهای اقتصادی گسترده سال‌های اخیر بر لبنان، ایران و سوریه، مهره‌های منطقه‌ای آمریکا نقش پیاده‌نظام بازی دموکرات‌ها و جمهوریخواهان در مصاف با ملت‌های منطقه را ایفا کرده‌اند. قطعا موفقیت جمهوری اسلامی ایران در انتقال سوخت به لبنان، جایگاه منطقه‌ای این بازیگران را بیش از هر زمان دیگری ضعیف خواهد کرد. هم اکنون، بر ریاض و ابوظبی محرز شده است پترودلارها و ثروت‌های کلان آنها، توان مواجهه با جبهه مقاومت و متعلقات منطقه‌ای آن را نخواهد داشت. بی‌دلیل نیست که گذار از غربگرایی، اندک‌اندک در حال تبدیل شدن به نگاه و رویکردی جدید در میان هم‌پیمانان فعلی ایالات متحده آمریکا و رژیم‌صهیونیستی در منطقه است.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول