اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاست خارجی

کنعانی:‌هنوز تصمیمی درباره دور بعدی مذاکرات با عربستان گرفته نشده/ آزادی نمازی ربطی به موضوعات دیگر ندارد

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که آزادی باقر نمازی اقدامی انساندوستانه بوده و مرتبط با هیچ موضوع دیگری نبوده و سیامک نمازی هم بعد از پایان دوران مرخصی به زندان بازمی‌گردد.

کنعانی:‌هنوز تصمیمی درباره دور بعدی مذاکرات با عربستان گرفته نشده/ آزادی نمازی ربطی به موضوعات دیگر ندارد

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) ۱۱ مهر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.

 

وی در ابتدا با اشاره به روز همبستگی و همدردی با کودکان و نوجوانان فلسطینی گفت: براساس آماری که در منابع رسمی و موجود منتشر شده رژیم صهیونیستی از آغاز انتفاضه دوم الاقصی در سال ۲۰۰۲ میلادی تا الان ۲ هزار و ۲۳۰ کودک فلسطینی را به شهادت رسانده‌ است و ۱۹ هزار کودک و نوجوان کمتر از ۱۸ سال را بازداشت کرده و از سال ۲۰۲۰ میلادی بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ کودک فلسطینی را در دادگاه‌های رژیم صهیونیستی به دور از هرگونه عدالت مورد محاکمه قرار داده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: روز نیروی انتظامی را به همه عزیزان پرتلاش و زحمتکش نیروی انتظامی تبریک می‌گویم که به حق از ارکان امنیت ملی و امنیت مردم ایران و از ستون‌های استوار امنیت کشور هستند و به آنها خداقوت و خسته نباشید، عرض می‌کنیم. یاد و خاطره شهدای گرانقدر نیروی انتظامی و عزیزانی که در این روزها جان خود را در راستای امنیت کشور و امنیت شهروندان از دست دادند، گرامی می‌داریم.

* تبادل پیام‌ها با آمریکا در جریان است

کنعانی درباره اظهارات وزیر خارجه قطر در گفت‌وگوی تلفنی با امیرعبداللهیان مبنی بر آمادگی طرف آمریکایی برای رایزنی به منظور حصول توافق و بازگشت به برجام اظهار داشت: در موضوع مذاکرات رفع تحریم‌ها تلاش‌ها از طریق هماهنگ کننده اروپایی و برخی واسطه‌ها از جمله وزرای خارجه کشورهای همسایه، تبادل پیام‌ها برای رسیدن به نقطه توافق همچون سابق در جریان است. 

وی با بیان این‌که اجلاس اخیر مجمع عمومی سازمان ملل هم فرصت خوبی برای انجام یکسری مذاکرات جانبی بود، ادامه داد: در حاشیه این نشست گفت‌وگوهای دو و چندجانبه‌ای در آنجا برگزار و از طریق واسطه‌ها هم از طریق (انریکه مورا) مذاکره کننده اروپایی و مقامات عالی برخی کشورها پیام‌هایی بین ایران و آمریکا رد و بدل شد. همچنان تأکید می‌کنیم که برای دستیابی به توافق خوب، قوی و پایدار مصمم هستیم و به روند گفت‌وگوها پایبند هستیم برای این‌که این روند به یک نتیجه مطلوب و در چارچوب منافع مشترک منتهی شود.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: پاسخ ایران به متن جمع بندی نهایی پیشنهادی مذاکره کننده اروپایی قبلا داده شده بود و تلاش ایران هم این بود که در آن پاسخ، پاسخی شفاف داده شود که به جمع بندی نهایی و شکل گیری توافق کمک کند و تلاش جمهوری اسلامی ایران در آن پاسخ این بود که نقاط ابهام در جمع بندی مذاکره کننده اتحادیه اروپا برطرف شود که در صورت انجام توافق، شاهد یک توافق پایدار باشیم و از تفسیرهایی که می‌تواند مخل اجرای توافق باشد، پیشگیری شود.

* همچنان امکان و فرصت برای توافق و ازسرگیری اجرای برجام وجود دارد

وی ادامه داد: در این زمینه تلاش کرده و پاسخ خود را دادیم و در این مسیر پایبند روند دیپلماسی و مذاکره هستیم. از هرگونه تلاش‌های توأم با حسن نیت کشورهای همسایه و کشورهایی که با دو طرف مناسبات خوبی دارند، استقبال می‌کنیم. همچنان در روند مذاکرات و تعامل و تبادل پیام حضور داریم.

کنعانی همچنین گفت: همچنان امکان و فرصت برای توافق و ازسرگیری اجرای برجام وجود دارد و این امکان هست که در صورتی که طرف مقابل، مشخصا دولت آمریکا، اراده سیاسی خودش را بروز و ظهور دهد، این توافق در زمان کوتاهی شکل بگیرد. معتقدیم فرصت همچنان برای احیای توافق باقی است.

* تعرض به نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور 

به گزارش فارس، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره تعرضات صورت گرفته به تعدادی از سفارتخانه‌ها و نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور اظهار داشت: در نتیجه تحولات اخیر در برخی از کشورها و مشخصا تعدادی از کشورهای اروپایی بعضی از نمایندگی‌های ما مورد تعرض افراد منتسب به جریان‌های معاند و ضد انقلاب و گروه‌های خشونت طلب قرار گرفت و در بخشی از کشورها، مهاجمان موفق شدند در نتیجه عدم وجود حفاظت کافی و عدم توجه اولیه از سوی نیروهای تامین کننده امنیت به برخی از نمایندگی‌های ما به ویژه در اماکن بیرونی و جدار بیرونی نمایندگی‌های ما حملاتی صورت داده و بعضی از بخش‌های نمایندگی مورد تعرض قرار گرفته است.

این دیپلمات ارشد کشورمان یادآور شد: بر مبنای کنوانسیون وین کشورهای پذیرنده موظف هستند همه امکانات و تدابیر لازم را برای فعالیت امن نمایندگی‌های دیپلماتیک، سفارتخانه‌ها و سرکنسولگری‌ها فراهم کنند و این جزو وظایف ذاتی کشورهای پذیرنده است و در شرایطی که این احتمال می‌رود که به صورت غیرعادی یک نمایندگی سیاسی و سفارتخانه در معرض تهدید و آسیب باشد، اقدامات پیشگیرانه انجام دهند. متاسفانه تعدادی از نمایندگی‌ها ما مورد تعرض قرار گرفت و بلافاصله اطلاع رسانی لازم از سوی سفارتخانه‌های ایران به مقامات محل صورت گرفت و در تهران هم وزارت خارجه از طریق تماس با سفارتخانه‌های آن کشورها در تهران اقدام فوری را انجام داده و بر مسؤولیت آنها برای تامین امنیت تأکید کرده و این مسؤولیت به آنها یادآوری شد.

*  تقویت تدابیر حفاظتی و امنیتی از سوی کشورهای پذیرنده

وی ادامه داد: بعد از روزهای اولیه شاهد تقویت تدابیر حفاظتی و امنیتی از سوی کشورهای پذیرنده بودیم و نمایندگی‌های ما نیز در این زمینه اقدامات تکمیلی خود را انجام دادند و تدابیر اضافه صورت گرفت.

وی گفت: نقطه تأسف این است که عده‌ای در این کشورها به عنوان اعتراض سیاسی به خشونت آمیزترین روش‌ها متوسل شدند. علاوه به حمله به اماکن دیپلماتیک که براساس مقررات بین‌المللی و کنوانسیون وین دارای مصونیت هستند، حتی نسبت به استفاده از روش‌های غیراخلاقی و تهدید دیپلمات‌ها و ایجاد فضای ناامنی تلاش کردند که فعالیت عادی بعضی از نمایندگی‌های ما در خارج از کشور را متاثر کنند.

کنعانی یادآور شد: البته دیپلمات‌های ما به صورت معمول در ایام کاری در نمایندگی‌ها حاضر و وظایف سیاسی خود را پیگیری کرده و ارائه خدمات کنسولی را با جدیت انجام دادند. در برخی حوزه‌های نمایندگی‌ها، مهاجمان  و کسانی که ادعای حمایت از حقوق بشر و ادعای رویکرد سیاسی برای بیان دیدگاه‌های خودشان را دارند، حتی به مراجعان به نمایندگی‌ها و بخش‌های کنسولی ما بی احترامی کرده و فضای رعب را برای شهروندان ایرانی در آنجا ایجاد کردند که مانع شوند که آنها برای دریافت خدمات کنسولی به سفارتخانه‌ها و بخش‌های کنسولی مراجعه نکنند. فضای رعب ایجاد کرده و به روش‌های غیراخلاقی متوسل شدند. این موارد به کشورهای پذیرنده ابلاغ و تذکرات لازم داده و اقدامات تکمیلی در اغلب کشورها انجام شد.

کنعانی اضافه کرد: خوشبختانه تا الان شرایط نسبتا خوبی وجود دارد. سفارتخانه‌های ما در اروپا که امروز اولین روز کاریشان است فعالیت خود را آغاز کردند و البته تدابیر تکمیلی وجود دارد. بخش‌های کنسولی هم تأکید کردند که در نمایندگی‌ها همچون سابق حضور داریم و وظایف خود را انجام می‌دهیم. 

وی به کشورهای پذیرنده و مشخصا برخی کشورهای اروپایی مسؤولیت‌های آنها را برمبنای کنوانسیون وین برای تامین حداکثر امنیت اماکن دیپلماتیک و فضای کاری مناسب و امنیت دیپلمات‌ها و کارکنان آنها یادآور شد.

* ایران در سخت‌ترین شرایط عراق کنار آن بود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره فعالیت برخی گروه‌های تروریستی در اقلیم کردستان عراق و حملات اخیر ایران به مقر این گروهک‌ها نیز اظهار داشت: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با جمهوری عراق و کشور برادر و دوست احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی و وحدت سرزمینی این کشور و کمک به ثبات و امنیت در این کشور است. این یک شعار نیست و یک سیاست رسمی و اعلام شده و اثبات شده جمهوری اسلامی ایران است.

وی اضافه کرد:‌ ایران در عمل اثبات کرد و در سخت‌ترین شرایط عراق که این کشور مورد هجوم تروریست‌های مسلح و جریان سیاه تروریستی داعش و گروه‌های تکفیری قرار گرفت، اولین کشوری بود که در سریع‌ترین و کوتاه‌ترین زمان به کمک دولت و ملت عراق هم در بخش دولت مرکزی و هم در حوزه اقلیم کردستان عراق شتافت که بتواند از امنیت این کشور و شهروندان عراق دفاع کند و تا روزی که این کشور در معرض آسیب و خطر بود، ایران با تمام توان در کنار برادران عراقی، نیروهای مسلح و مردم عراق بود.

وی گفت: درباره رخدادی که در حوزه اقلیم کردستان عراق شاهد بودیم، باید اشاره کنم که جمهوری اسلامی ایران در خصوص ضرورت عدم تبدیل سرزمین‌های مجاور به مرکز تهدید امنیت خودش، به دولت مرکزی عراق و همچنین دولت اقلیم کردستان عراق و مقامات محلی اقلیم تذکر و توجه داد. متاسفانه در بخش‌هایی از مناطق اقلیم کردستان سال‌های طولانی است که گروه‌های مسلح، تجزیه طلب و تروریست پایگاه‌ها و مراکزی را تاسیس کرده و در مقاطع زمانی مختلف امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را مورد تهدید و در عمل مورد خدشه قرار دادند. هم به نیروهای مسلح ما تعرض کردند و شهدای زیادی را در مناطق شمال غرب کشور در سال‌های طولانی گذشته در نتیجه تعرض مسلحانه گروه‌های تروریست و تجزیه طلب تقدیم کردیم و هم شهروندان زیادی را در این مناطق و استان‌های همجوار را در نتیجه این اقدامات مسلحانه از دست دادیم.

 

* تذکرات لازم به دولت مرکزی عراق و مقامات اقلیم کردستان داده شد

به گزارش فارس، این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: بر مبنای وظیفه ذاتی، حق همسایگی و بر مبنای توسل به روش‌های حقوقی و قانونی، در چارچوب‌های مختلف، هم گفت‌وگوهای سیاسی با مقامات عالیه دولت مرکزی عراق و هم گفت‌وگو با مقامات محلی اقلیم کردستان عراق، همواره در این زمینه تذکر لازم را دادیم و ضرورت پاکسازی این مناطق را از وجود گروه‌های تروریست و تجزیه طلب یادآور شدیم. برمبنای مسئولیت خود و طی کردن روش‌های قانونی، یادداشت‌های رسمی متعدد به دولت مرکزی عراق در این زمینه داده شده و هم موارد نقض امنیت گزارش شده و هم مسؤولیت دولت عراق برای تامین امنیت یادآور شده است.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: در مذاکرات سیاسی، امنیتی و کمیته‌های مشترک مرزی که چارچوب‌های مشترک در این زمینه‌ها داریم، نیز همواره این موارد یادآور شده است. در قالب کمیته امنیتی مشترک این موارد همواره در مذاکرات متعدد به دولت مرکزی عراق و کمیته مشترک امنیتی که با مقامات اقلیم کردستان عراق داریم، ذکر شده و مسؤولیت‌های طرف عراقی در این زمینه بیان شده است.

کنعانی خاطرنشان کرد: آن چیزی که مربوط به ایران است، رعایت حسن همجواری همواره صورت گرفته و آن چه مربوط به طی کردن چارچوب‌های حقوقی است، طی شده و در مقاطع مختلف زمانی این مسیرها را طی کردیم و در حوزه سیاسی با توجه به مناسبات نزدیک و دوستانه بسیار خوب با برادران در دولت مرکزی و همچنین مناسبات خوب با دولت محلی اقلیم کردستان داریم، همواره در گفت‌وگوها این مطالبه مطرح شد که ما نیازمند اطمینان بخشی به جمهوری اسلامی ایران هستیم که از خاک عراق اراضی جمهوری اسلامی ایران و امنیت شهروندان و مرزبانان ما مورد تعرض قرار نمی‌گیرد.

* درخواست از دولت مرکزی عراق

به گفته سخنگوی وزارت خارجه همه چارچوب‌های سیاسی، امنیتی و حقوقی طی شده و جمهوری اسلامی ایران برای حفظ امنیت و دفاع خود بر مبنای حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد عمل کرده است. در ایام اخیر هم گفت‌وگوهای خوبی با مقامات دولت مرکزی عراق و دولت محلی اقلیم عراق صورت گرفته و وعده‌هایی داده شده است که اقدام کنند.

وی گفت: درخواست ما از دولت مرکزی عراق این است که حاکمیت دولت مرکزی را به تمامی مناطق این کشور تسری داده و امنیت را برقرار کند و به مسؤولیت‌های خود در جهت عدم تبدیل اراضی این کشور به مرکز تهدید و ایجاد ناامنی برای اراضی ایران عمل کند و امیدواریم در این زمینه شاهد اتفاقات خوبی باشیم.

* پیشرفت‌ها در خصوص آزادسازی منابع مالی مسدود شده ایران در کره جنوبی

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی در خصوص آزادسازی منابع مالی مسدود شده ایران در کره جنوبی نیز گفت:‌ آزادسازی منابع مالی بلوکه شده جمهوری اسلامی ایران در برخی از کشورها از جمله در کره جنوبی همواره یکی از موضوعات مورد مطالبه ایران بوده و این را در روش‌های دیپلماتیک و در قالب مذاکرات سیاسی، اقتصادی، بانکی و تجاری پیگیری کردیم و این جزو هدف‌های مهم ماست.

وی افزود: معتقدیم دولت‌هایی که سرمایه ملی جمهوری اسلامی ایران در آنجا وجود دارد، بر مبنای مناسبات دوستانه و قوانین و مقررات بین‌المللی موظف هستند منابع مالی و دارایی‌های جمهوری اسلامی ایران را آزاد کنند و آن را بدون هیچ قید و شرطی در اختیار طرف ایرانی قرار دهند و آزادسازی این منابع را مشروط به هیچ رخداد و موضوع دیگری خارج از چارچوب مناسبات دوجانبه نکنند.

کنعانی اضافه کرد: مذاکرات جدی با کره جنوبی در سطوح مختلف صورت گرفته و در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفت‌وگوی بسیار خوبی بین مقامات دو کشور در سطح وزرای خارجه دو کشور انجام شد و تلاش‌ها در جریان است و پیشرفت‌هایی داشتیم و امیدواریم شاهد اتفاقات خوبی باشیم و اخبار تکمیلی را بعد از پیشرفت گفت‌وگوها در مقاطع بعدی اطلاع رسانی خواهیم کرد.

* رسانه‌هایی که به کارخانه دروغ سازی تبدیل شده‌اند

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره رسانه‌های فارسی زبان در انگلیس که اقدام به نشر اکاذیب و ... می‌کنند و این‌که آیا وزارت خارجه اقدامی را برای پیگرد این افراد و رسانه‌ها صورت داده است؟ بیان کرد: متأسفانه در شرایط اخیر شاهد اقدامات خارج از عرف برخی از شبکه‌هایی بودیم که مدعی هستند رسانه هستند و وظیفه اطلاع رسانی را انجام می‌دهند. در کمال تأسف این گونه رسانه‌های مدعی به کارخانه دروغ سازی و اتاق عملیات نه فقط عملیات رسانه‌ای، بلکه اتاق عملیات تحریک آمیز، تشویق خشونت، ترویج قتل، تحریک برای حمله به امکان عمومی، مرکز آموزش درست کردن کوکتل مولوتوف و نحوه هجوم به امکان دولتی و نحوه ایجاد آشوب و بلوا و بی ثباتی تبدیل شده‌اند.

وی افزود: اسم اینها را چه باید بگذاریم؟ آیا اینها رسانه هستند؟ چگونه رسانه‌ای است که روزانه روش‌های مختلف غیراخلاقی را اعم از دروغ پردازی و خشونت را ترویج می‌کند؟ این اتاق عملیات و مرکز ترویج خشونت است و فعالیت چنین رسانه‌های با هیچ معیاری قابل قبول نیست. نه با معیارهای ملی کشورهایی که این رسانه‌ها در آنجا حضور دارند و فعالیت می‌کنند و نه با عرف مورد قبول بین‌المللی.

به گزارش فارس، کنعانی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به مسؤولیت خود عمل خواهد کرد و هم به کشورهای پذیرنده تذکر جدی داده شد و هم از طریق کشورهای مرتبط و دوست تذکر جدی به آنهایی که از اینها حمایت مالی می‌کنند، داده شده و به صورت جدی و قاطع اعلام شده که جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت‌های خود در چارچوب‌های مختلف اعم از حقوقی و سیاسی به صورت جدی استفاده خواهد کرد و نسبت به این شبکه‌ها که نه کار رسانه‌ای و خبری بلکه عملا کار تروریستی انجام می‌دهند اقدام خواهد کرد و از ظرفیت‌های حقوقی و سیاسی استفاده خواهد کرد. در این زمینه مقدماتی فراهم شده و ان‌شاءالله در بازه زمانی کوتاه مدت آینده، این اقدامات را مورد پیگیری قرار خواهیم داد.

* آتش بس در یمن

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره آتش بس در یمن بیان کرد: در بحث یمن آتش بس و تحولات مرتبط با بحران یمن موضوع حائز اهمیتی است. مواضع ایران در این ارتباط صریح، رسمی و روشن اعلام شده است. معتقدیم جنگ یمن یک جنگ غیرضروری بود و با حکمت و درایت می‌شد شاهد شروع چنین جنگ خانمانسوزی در کشور عزیز یمن نباشیم. از ابتدای بحران بارها گفتیم راهکار بحران یمن سیاسی است و راهکار نظامی به نتیجه مطلوب آغازکنندگان جنگ نخواهد انجامید. در مورد آتش بس هم کمک کننده برای شکل گیری روند مذاکرات سیاسی برای شکل گیری آتش بس بودیم. آتش بس یکی از راهکارهای طرح چهارگانه ایران برای آغاز روند حل و فصل سیاسی بحران بوده و هم جزو حامیان شکل گیری آتش بس بودیم.

وی ادامه داد: بعد از شکل گیری آتش بس گفته‌ایم آتش بس به عنوان یک موضوع ذاتی مدنظر نیست و باید مقدمه‌ای باشد برای کمک به حل و فصل بحران سیاسی یمن و شکل گیری شرایط با ثبات و پایدار در این کشور. معتقد بودیم، آتش بس یک گام است، ولی وجه دیگری دارد و آن رفع تحریم‌های ظالمانه علیه یمن و گشایش بنادر، فرودگاه‌ها و زمینه‌سازی برای ارسال کمک‌های انساندوستانه به یمن است.

کنعانی خاطرنشان کرد: آتش بس انجام شد، ولی بخش دوم متاسفانه به خوبی انجام نشد. قبلا هشدار داده بودیم که پایداری آتش بس زمانی رخ می‌دهد که وجه دیگر یعنی رفع محاصره انجام و نظر طرف‌های یمنی تامین شود. به عنوان جمهوری اسلامی ایران حتما از تجدید دوره آتش بس حمایت می‌کنیم و حتما دوستان و طرف‌های مرتبط در یمن را به این مسیر تشویق می‌کنیم، ولی تصمیم گیر اساسی در زمینه تحولات مرتبط با یمن چه آتش بس و چه هر تحول دیگری، خود یمنی‌ها هستند و ایران به عنوان طرف علاقه‌مند به صلح در یمن دوستان خودش را در این مسیر تشویق می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان این‌که ما از ماموریت سازمان ملل و فرستاده آن در تکمیل روند سیاسی در یمن حمایت می‌کنیم، اظهار داشت: ارتباط بسیار خوبی داریم و گفت‌وگوهایی هم انجام شده و این ارتباطات و گفت‌وگوها ادامه دارد. ما مشوق و کمک کننده عملیات سیاسی سازمان ملل و نماینده دبیرکل در پیگیری روند سیاسی در یمن هستیم.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: امیدواریم مجموعه تلاش‌های دیپلماتیک و حسن نیت طرف‌های درگیر در یمن باعث شود آتش بس مجددا در یمن برقرار شود و علاوه بر آن، روند تکمیل گام بعدی یعنی رفع محاصره ظالمانه و اجازه دادن به رسیدن کمک‌های انسانی به یمن و اجازه دادن شکل گیری روند سیاسی یمنی - یمنی، منجر به برقراری ثبات دائمی در یمن بشود.

* در موضوعات داخلی عربستان دخالت نمی‌کنیم

وی در پاسخ به سؤالی درباره بن سلمان و بحث جانشینی آن و این‌که گفته می‌شود پول در اختیار ایران اینترنشنال قرار داده و بحث جانشینی بن سلمان با تحولات داخلی اخیر در ایران اظهار داشت: ما در موضوعات داخلی عربستان دخالت نمی‌کنیم. ما درباره آنچه مربوط به مناسبات ایران با دولت عربستان است صحبت می‌کنیم و یادآوری وظیفه ذاتی کشورها هم مبتنی بر اصول حاکم بر مقررات بین‌الملل و عدم مداخله در امور داخلی کشورها و این‌که از بی ثباتی در هیچ کشوری حمایت نکنند.

وی افزود: فعالیت‌های این شبکه (ایران اینترنشنال) رسانه‌ای نیست و این شبکه را رسانه تلقی نمی‌کنیم و عملکرد و ماهیت آن رسانه‌ای نیست.رسانه‌های برجسته و رسانه‌هایی که برای خودشان وظیفه ذاتی قائل هستند باید نسبت به فعالیت این رسانه‌ها که تخریب کننده چهره رسانه‌های مستقل هستند، تذکر دهند. 

 

* امروز شاهد بازگشت حاجی زندانی ایرانی هستیم/ به دلیل واهی و عجیب و غریب بازداشت شده بود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس در خصوص بازگشت حاجی زندانی ایرانی در عربستان و دور بعدی مذاکرات ایران و عربستان خاطرنشان کرد: خوشحال هستیم که امروز شاهد بازگشت حاجی در بند ایرانی در عربستان سعودی هستیم که متاسفانه ایشان از ایام پایانی ماه ذی الحجه به یک دلیل واهی و عجیب و غریب و غیرقابل قبول بازداشت شد. خوشبختانه با تلاش‌های صورت گرفته در حوزه دیپلماتیک و کنسولی و از طریق وزارت خارجه به عنوان وظیفه ذاتی خود و هم سازمان حج و زیارت، امروز شاهد بازگشت این حاجی ایران به وطن خواهیم بود. این نتیجه تلاش‌های دیپلماتیک بود و لازم می‌دانم از کشورهای دوستی که در منطقه در این زمینه کمک کردند، تشکر کنم. 

وی ادامه داد: قبلا گفت‌وگوهای مختلفی بین وزیر خارجه ایران با همتایان در عراق و عمان صورت گرفت و خوشبختانه در نتیجه تلاش‌های دیپلماتیک و کنسولی و توأم با حسن نیت کشورهای دوست، امروز شاهد آزادی این شهروند هستیم.

*  هنوز تصمیمی درباره دور بعدی مذاکرات بین ایران و عربستان صورت نگرفت

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: هنوز تصمیمی درباره دور بعدی مذاکرات بین ایران و عربستان صورت نگرفت. در نتیجه پنج دور گفت‌وگو توافقاتی بین طرفین صورت گرفت و توافق این بود که با اجرای توافقات زمینه برداشتن گام‌های بعدی فراهم شود. ایران کماکان آماده است و از پیشرفت در روند گفت‌وگوها استقبال می‌کند و هر تحولی که به روند بهبود مناسبات منجر شود، ولی باید زمینه‌ها برای برگزاری نشست بعدی فراهم بیاید و امیدواریم با اجرای توافقات قبلی در کوتاه مدت شاهد برگزاری نشست در سطوح مورد توافق باشیم.

وی گفت:‌ یک مسیر دو طرفه است و باید به توافقات گذشته عمل شود که زمینه نشست بعدی هم فراهم شود.

* دو شهروند ایرانی در سوئد و بلژیک جزو مطالبات مستمر و دائمی ایران

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس درباره گفت‌وگوهای امیرعبداللهیان با وزرای خارجه سوئد و بلژیک درباره حمید نوری و اسدالله اسدی اظهار داشت: درباره گفت‌وگوهای انجام شده در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، از مجموعه بیش از ۴۰ ملاقاتی که امیرعبداللهیان با همتایان خود داشت، مذاکره با همتای سوئدی و بلژیکی انجام شد. ما موضوعات زیادی داریم ولی موضوعات دو شهروند ما جزو مطالبات مستمر و دائمی ماست و در هر گفت‌وگو، تماس و نشستی این موضوع مطرح می‌شود و همچنان تأکید داریم که هر دو شهروند در یک روند غیرقانونی بازداشت شده‌اند.

کنعانی ادامه داد: آقای اسدی دارای مصونیت دیپلماتیک بود و این مصونیت باید رعایت می‌شد که نشد و اقدام جبرانی باید صورت بگیرد و در اسرع وقت باید آزاد شود. در خصوص آقای حمید نوری شهروند ایرانی در بند در سوئد هم که متاسفانه به رغم همه تلاش‌ها در زندان است. تلاش‌های ما در حوزه سیاسی و هم کنسولی و هم حقوقی ادامه دارد و برای ایشان نیز تلاش‌های زیادی صورت گرفته و وکلایی اخذ شدند و مورد موافقت طرف سوئدی قرار گرفتند و پرونده در اختیار آنها قرار گرفت و در حال مطالعه هستند. ایجاد شرایط بهتر بهداشتی و خدمات انسانی برای آقای نوری تلاش زیادی شد که شرایط ایشان در زندان به لحاظ انسانی و دریافت خدمات بهداشتی شرایط بهتر شود که خوشبختانه شرایط تا حدودی بهبود یافته و زمینه دیدار کنسولی با خانواده‌ فراهم شد. این موضوع جزو مطالبات ماست و در روش‌های حقوقی و کنسولی و سیاسی پیگیری آزادی این شهروند خواهیم بود و امیدواریم که دو دولت سوئد و بلژیک به مسؤولیت‌های خودشان عمل کنند.

* نمی‌توانیم از بن بست در روند مذاکرات صحبت کنیم

وی در پاسخ به پرسشی درباره بن بست در روند مذاکرات وین گفت:‌ نمی‌توانیم از بن بست در روند مذاکرات صحبت کنیم چون روند تبادل پیام‌ها ادامه دارد و توافقاتی که قبلا صورت گرفت و جمع بندی آن توسط مذاکره کننده اروپایی به طرف‌های مذاکرات داده شد، پاسخی که طرف ایرانی داد، پاسخ کمک کننده‌ای به این بود که روند مذاکرات ادامه یابد و به جمع بندی مذاکرات و اجرای توافق منجر شود.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان این‌‌که متأسفانه در طرف مقابل شاهد وجود اراده سیاسی نیستیم، اظهار داشت: از یک سو شاهد ارسال پیام‌های مختلف از طریق واسطه‌های مختلف هستیم و از سوی دیگر شاهد اعمال تحریم‌ها. این رفتار سازنده‌ای نیست و نشان می‌دهد که دولت آمریکا دچار دوگانگی است و هنوز نتوانسته مسیر مورد نیاز خودش را در روند مذاکرات پیدا کند. در سایه تهدید و تحریم، توافقی شکل نمی‌گیرد و دولت آمریکا باید این رفتار خودش را اصلاح کند. اعتیاد به تحریم که جزیی از رفتار سیاست خارجی آمریکا شده را اصلاح کرده و به روندهای سازنده رو بیارود.

کنعانی بیان کرد: تحریم‌های آمریکا را رد می‌کنیم و این رفتار را غیرمتناسب با روند مذاکره و تأکید بر روند مذاکره و هم در تعارض با ارسال پیام‌ها از طریق واسطه‌ها می‌دانیم و هم این سیاست را شکست خورده می‌دانیم. امیدوارم شاهد اصلاح رفتار دولت آمریکا و روی آوردن آنها به یک رفتار سازنده باشیم.

* نمی‌توانم خبر را تأیید کنم

خبرنگاری درباره خبر منتشر شده مبنی بر این‌که یک فروند هواپیمای متعلق به شرکت ماهان در مسیر تهران به گوانگجو پیام تهدید بمبگذاری دریافت کرده و هند با فرود اضطراری هواپیما موافقت نکرده است، که سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: این خبر را شنیدم ولی در حال حاضر نمی‌توانم تأیید کرده یا توضیحی داشته باشم. تفسیر و تحلیلی در این زمینه ندارم.

*  در اعتراض سیاسی دست به خشونت زده و به اماکن دیپلماتیک حمله کردند

خبرنگاری هم از سخنگوی وزارت خارجه درباره تحولات داخلی اخیر ایران و فراگیر شدن آن در بسیاری از کشورهای جهان سؤال کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی در این باره اظهار داشت: موضوعات داخلی ایران مورد بحث ما نیست و مقامات مسؤول داخلی ایران در این خصوص اظهارنظر کرده و توضیحات دادند و اخبار و اطلاعات در اختیار شماست. آن چه در حوزه بیرونی می‌گذرد شاهد برخی اقدامات در برخی از کشورها بودیم که این اقدامات در جای خودش محل سؤال و مطالبه جمهوری اسلامی ایران است.

وی افزود: اقداماتی تحت عنوان اعتراض سیاسی در برخی کشورها صورت گرفته، ولی در اعتراض سیاسی دست به خشونت زده و به اماکن دیپلماتیک حمله کردند و انجام وظایف معمول دیپلمات‌ها را دچار خلل و مشکل کردند. دسترسی شهروندان ایرانی که مدعی دفاع از حقوقشان هستند به اماکن دیپلماتیک و مراکز خدمات کنسولی محدود کرده و تهدید و ارعاب کرده و در برخی موارد خشونت به خرج دادند. به برخی از مراکز اسلامی که سالیان طولانی است در برخی کشورها فعال هستند و جزو مراکزی هستند که از قبل از پیروزی انقلاب در آن کشورها فعال بودند، حمله کردند. به شرکت‌ کنندگان ایرانی و غیرایرانی در مراسم مذهبی در مراکز اسلامی حمله کرده و آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادند و افکار عمومی قضاوت خواهد کرد که این رفتارها ناشی از اعترض سیاسی است؟ رفتارهای مدنی است و رفتارهایی است که در آن کشورهایی که در آن زندگی می‌کنند به عنوان ارزش‌های دموکراتیک و مدنی ترویج می‌شود؟ اگر همان است که شعار می‌دهند، تکلیف روشن است.

کنعانی در ارتباط با رویکرد کشورهای دیگر اظهار داشت: همه اطلاع دارند مقامات عالی ایران در عالی‌ترین سطح ورود کردند. شخص رئیس جمهور و عالی‌ترین مقام اجرایی کشور با خانواده مرحومه (مهسا امینی) تماس گرفت و اظهار همدردی و وعده پیگیری موضوع را داد و گفتند شخصا تا رسیدن به نتیجه این پرونده را دنبال می‌کنند. قوه قضاییه بر عمل به مسؤولیت خود و پیگیری موضوع تأکید کرد. وزارت کشور هم تأکید کرد که به وظیفه ذاتی خودش عمل می‌کند.

وی اضافه کرد: در موضوع حقوق بشر و حقوق زنان در ایران تاریخی و همچنین حقوق بشر و حقوق زنان در ایران انقلاب اسلامی، ما جزو مدعیان هستیم. تاریخ تمدنی ایران این را می‌گوید. فرهنگ باستانی ایران را می‌گوید. دنیا در موضوع حقوق بشر وامدار فرهنگ، تمدن و تاریخ ایران است. بعد از انقلاب اسلامی نیز موضوع حقوق بشر جزو ارزش‌های انقلاب اسلامی بود. زنان هیچگاه به عنوان شهروند طبقه دوم در جمهوری اسلامی ایران محل خطاب نبودند. زنان در جمهوری اسلامی ایران بخشی از جامعه و شهروندان ایران بودند و در مناصب مختلف در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و رسانه‌ای حضور داشتند و جامعه ایران خودش یک جامعه الگو است. 

کنعانی با بیان این‌که اقوام جزو بافت تشکیل دهنده جامعه ایرانی هستند، یادآور شد: اقوام هیچگاه جزو اقلیت‌ها در ایران نبودند. اقوام مختلف در ایران بخشی از ایران قدیمی و ایران کنونی بودند و نگاه قومیتی در ایران معنا پیدا نمی‌کند. رفتار ایران در داخل نه قومیتی است نه جنسیتی.

وی ادامه داد: آنهایی که در بیرون روی موضوع جنسیت انگشت گذاشتند که یک خانمی در یک شرایطی مدعی هستند که کشته شد و گفتند این خانم متعلق به فلان قومیت بود و شکاف‌های جنسیتی و قومیتی را دامن می‌زنند.

کنعانی افزود: در طول سالیان طولانی گذشته گروه‌های تروریستی، تجزیه طلب و معاند در اقلیم کردستان عراق هر ساله در مقاطع زمانی مختلف به شهرهای ما در مناطق مرزی و منطقه شمال غرب کشور حمله کردند و در نتیجه این اقدامات تروریستی، شهروندان غیور کُرد ما به شهادت رسیدند. سؤال می‌کنم آنهایی که مدعی هستند در اینجا یک خانمی از یک قوم خاصی دستگیر شده و به ادعای آنها که می‌گویند کشته شده و دروغ می‌گویند و جمهوری اسلامی ایران در حال بررسی است. سؤال می‌کنم در بقیه تحولات کجا بودند و چرا این صداها بلند نشد؟ من سؤال می‌کنم زمانی که مردم غیور کُرد مورد حمله شیمیایی رژیم بعثی عراق قرار گرفتند. آنهایی که شهید شدند روحشان شاد، باقیماندگان آن عملیات ضد بشری و انسانی و ضد مقررات بین‌المللی با سلاح‌ شیمیایی تجهیز شده از سوی همین کشورهای مدعی حقوق بشر، سالیان سال است که در رنج ناشی از بمباران شیمیایی هستند. حقوق بشر در کجای قاموس رفتاری و سیاست خارجی آنها وجود دارد. این ادعای دروغین و نقاب روشن است.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: این رفتارها عجیب است. اتفاقی افتاد و جمهوری اسلامی ایران در عالی‌ترین سطح اعلام کرد که این را بررسی و نتایج آن را اعلام می‌‌کند. عجیب است وقتی این اتفاق رخ داد، رئیس جمهور در سمرقند بود که این خبر را شنید و از همان جا اعلام موضع کرد و زمانی برگشت تماس گرفت. این عکس‌العمل‌های عجولانه کشورهای مدعی چه معنا و مفهومی پیدا می‌کند. هنوز موضوعی در حال بررسی است بلافاصله اعلام موضع کردند و بلافاصله اتهام زدند و براساس اتهام، مدعی هم شدند. این‌ها محل سؤال است. فرصت طلبی آنها و دامن زدن به موضوعات قومی و جنسی، گسترش دادن این موضوع به مسائل دیگر ادعایی‌ هم محل گله است که آیا شما در این زمینه بر مبنای استانداردهای دوگانه عمل نمی‌کنید>

وی خاطرنشان کرد: در کدام یک از موضوعات مرتبط با فلسطین و جنایاتی که رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین مرتکب می‌شود، در ارتباط با خبرنگار شهید شبکه الجزیره شیرین ابوعاقله، مدعیان حقوق بشر کجا بودند و چه اقدامی صورت دادند و چه میزان مطالبه از رژیم صهیونیستی داشتند؟ منتظر نتایج تحقیقات شدند و اعلام شد که رژیم صهیونیستی و نظامیان آن این خانم را مورد هدف قرار دادند. این رفتار مدعیان حقوق بشر را در آن موضوعی که در مورد ایران صورت می‌دهند، مقایسه کنید. آیا این رفتار دوگانه‌ای نیست؟ جای تأسف دارد. 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: می‌گویند ما از معترضان حمایت می‌کنیم و می‌گویند شما خشونت به خرج می‌دهید. سؤال می‌کنم رسانه‌هایی که در این کشورها حضور دارند و ترویج قتل، خشونت، آتش سوزی کرده و حمل سلاح سرد را آموزش می‌دهند آیا با ادعای آنها همخوانی دارد. رفتار و استاندارد دوگانه است. کشورهای مدعی را به رعایت انصاف و شعارهایی که خودشان مدعی هستند، دعوت می‌کنیم. هر اتفاقی که در نتیجه ترویج خشونت رخ دهد، مسؤولیت آن متوجه همان کشورهایی است که خشونت را ترویج می‌کنند. باید مسؤولیت رفتارهای خودشان را بپذیرند.

وی بیان کرد:‌ امیدواریم شاهد عقلانیت این دسته از کشورها باشیم و عدل و انصاف را در برخورد با کشورها رعایت کرده و استانداردها و معیارهای دوگانه را دنبال نکنند.

 

* آزادی باقر نمازی ربطی به موضوعات دیگر ندارد

سخنگوی وزارت خارجه درباره اخبار منتشر شده در خصوص آزادی باقر نمازی و آزاد شدن دارایی‌های بلوکه شده ایران و این‌که آیا ارتباطی به این موضوعات وجود دارد؟ گفت:‌در خصوص آزادی آقای باقر نمازی شما را به اظهارات دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ارجاع می‌دهم که آزادی ایشان در چارچوب انساندوستانه صورت گرفته و در چهار سال گذشته در خارج از زندان بوده و ممنوع الخروج بوده است. الان اجازه خروج از کشور به وی داده شده و اقدام انساندوستانه بوده و مرتبط با هیچ موضوع دیگری نبوده است.

وی ادامه داد: دو شب گذشته از طریق کانا‌های دیپلماتیک به مقامات کشورهای دوست که در این زمینه ایفای نقش می‌کنند، اطلاع داده شده که این شهروند می‌تواند از ایران خارج شود. اقدام کاملا انساندوستانه و مبتنی بر اصول و ارزش‌های جمهوری اسلامی ایران بوده و ارتباط با موضوعات دیگر ندارد. فرزندش (سیامک نمازی) محکومیت زندان داشته و در حال طی کردن دوران محکومیت قضایی خودش است و در مدتی برای همراهی با پدرش آزاد شده و بعد از پایان دوران مرخصی به زندان برمی‌گردد.

سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: در مورد موضوعات مالی ارتباطی با این قضیه نمی‌بینم. موضوع زندانیان از ابتدا موضوع انساندوستانه بوده و در چارچوب خاص خود از طریق واسطه‌ها با آمریکا در حال مذاکره بود. ایران این موضوع را به هیچ موضوع دیگر و بحث مذاکرات هسته‌ای پیوند نزده است. این موضوع حتی در مدت زمان زودتر از این به عنوان قضیه انسانی می‌توانست حل و فصل شود و این که در این مقطع صورت گرفته ارتباطی به هیچ پرونده دیگری ندارد.

* موضع ایران درباره درگیری‌ها بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان

به گزارش فارس، ناصر کنعانی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار اسپوتنیک درباره درگیری ارمنستان و جمهوری آذربایجان و موضع ایران مبنی بر عدم تغییر ژئوپلتیک منطقه و احتمال درخواست کمک ارمنستان از ایران اظهار داشت: در ارتباط با درگیری‌ها بین ارمنستان و آذربایجان دیدگاه‌های ایران روشن است و مواضع ما اعلام شده و هیچ تحولی در موضع و رویکرد سیاسی ایران وجود ندارد و مذاکره و گفت‌وگو و توسل به روش‌های مسالمت آمیز بهترین راه‌حل برای حل و فصل بحران بین این دو کشور است.

وی گفت: در خصوص عدم تغییر مرزهای بین‌المللی در این منطقه تأکید کردیم و بر این موضع تأکید می‌کنیم. امیدواریم در چارچوب روندهای سیاسی شاهد تثبیت ثبات، امنیت، آرامش و حل و فصل اختلافات و درگیری‌های مرزی بین دو کشور ارمنستان و آذربایجان باشیم.

* طرف هیچ نزاع و درگیری نه در این منطقه و خارج از این منطقه نیستیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: طرف هیچ نزاع و درگیری نه در این منطقه و خارج از این منطقه نیستیم. رویکرد ایران حمایت از درگیری‌های نظامی در هیچ جا نیست و در هیچ کجا به تشدید درگیری‌های نظامی کمک نمی‌کند. مدافع روند صلح و گفت‌وگو هستیم و معتقدیم اختلافات سیاسی باید از طریق گفت‌وگو حل شود و هیچ کشوری به روش‌های تهدید آمیز برای حل و فصل مسائل خودش استفاده نکند. 

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول