اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

فرهنگ  /  حج و زیارت و وقف

تداوم کاهش تعداد زائران عتبات؛ افزایش هزینه سفر یا نبود تسهیلات؟

در حال حاضر تعداد کاروان‌های اعزامی به عتبات در هر روز انگشت شمار است و حتی ظرفیت بسیاری از کاروان‌های بهمن‌ماه نیز همچنان خالی است. اما دلیل این امر افزایش هزینه است یا نبود تسهیلات؟

تداوم کاهش تعداد زائران عتبات؛ افزایش هزینه سفر یا نبود تسهیلات؟

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، در آستانه ماه رجب هر ساله جمعی از ایرانیان به زیارت عتبات مشرف می‌شدند و در ماه‌های رجب و شعبان تعداد زائران کربلا به اوج خود می‌رسید. اما اکنون با وجود اینکه سفرهای زمینی و هوایی عتبات برقرار است، شاهد کاهش تعداد زائران عتبات نسبت به سال‌های گذشته هستیم.

کاهش تعداد زائران عتبات؛ افزایش هزینه سفر یا نبود تسهیلات؟

برخی از مجریان سفرهای زیارتی عتبات معتقدند که کاهش تعداد زائران به دلیل افزایش هزینه سفر به عتبات است و نبود تسهیلات لازم هم مانعی برای افزایش تقاضا شده است.

البته در سال‌های گذشته نیز تسهیلاتی برای سفرهای زیارتی در نظر گرفته نمی‌شد. با این وجود، افزایش هزینه سفر بخشی از ماجراست. نبود بسته‌های زیارتی متنوع و فشرده هم از دیگر دلایلی است که سفر به عتبات با کاروان‌های زیارتی زیر نظر سازمان حج و زیارت را کاهش داده است.

 

آقا سلام! میشه اجازه بدی بازم بیام

وقتی سفرهای غیرمجاز عتبات جایگزین اعزام‌های رسمی می‌شوند

در سال‌های گذشته بسیاری مشتاق تشرف به عتبات به صورت گروهی و زیر نظر کاروان‌های سازمان حج و زیارت بوده و تنها با این کاروان‌های راهی عتبات می‌شدند. اما اکنون به دلیل نبود نظارت بر کاروان‌های غیرمجاز و افزایش بی‌رویه آن‌ها، سفر با کاروان‌های غیرمجاز بیش‍تر شده و حتی برخی از دفاتر مجری اعزام زائران به عتبات که زیر نظر سازمان حج و زیارت هستند، با راه‌اندازی کاروان غیرمجاز فعالیت خود را ادامه می‌دهند تا بخشی از ضررهای خود را جبران کنند.

چگونه می‌توان هزینه‌ سفر عتبات را کاهش داد؟

مسؤولان برخی از این دفاتر زیارتی معتقدند با حذف هزینه‌های اضافه که سازمان حج و زیارت بر زائران تحمیل می‌کند، می‌توان هزینه تمام شده عتبات را کاهش داد. یکی از این موارد تغذیه است که اکنون بر اساس نرخ سازمان حج و زیارت باید زائران برای هر روز ۶.۶ دلار زائران بپردازند تا از آشپزخانه مرکزی غذا بگیریم. اما می‌توان با تهیه غذا در هتل این هزینه را کاسته و غذای گرم و با کیفیت بهتری در اختیار زائران قرار داد تا زائران هم متضرر نشوند.

یکی دیگر از موادی که موجب نارضایتی زائران شده است، هزینه‌ پرواز است. در حالی که سازمان حج و زیارت باید بر اساس مصوبه شورای عالی حج پرواز عتبات را چارتر می‌کرد. اما هنوز هم مذاکرات مسؤولان سازمان حج و زیارت به نتیجه نرسیده و چارتر کردن پروازهای عتبات در برخی ایام دست افراد واسطه است و همین امر باعث بالا رفتن هزینه‌ها می‌شود.

البته برخی از شرکت‌های مجری اعزام زائران به عتبات هم چندین پرواز چارتر کرده‌اند که به دلیل نبود زائر در هفته‌های گذشته متضرر شده‌اند و امید دارند که در ماه رجب بتوانند با افزایش تعداد زائران، دیگر شاهد پروازهای خالی از زائر نباشند.

تعداد کاروان‌های عتبات در هفته‌های اخیر انگشت شمار است

کاهش تمایل به همراهی با کاروان‌های حج و زیارت در حالی است که برخی از این کاروان‌ها هزینه‌های نسبتاٌ کم‌تر از سفرهای غیرمجاز هم دارند و خدمات بهتری نیز ارائه می‌دهند، اما در ماه‌های اخیر به دلیل بی‌اعتمادی مردم به سفرهای رسمی، بسیاری ترجیح می‌دهند به صورت آزاد یا انفرادی به عتبات سفر کنند.

دفاتر زیارتی: فقط ایام مناسبتی زائر داریم

در حال حاضر تعداد کاروان‌های اعزامی به عتبات در هر روز انگشت شمار است و حتی ظرفیت کاروان‌های بهمن‌ماه نیز خالی است و با پیگیری خبرنگار فارس و تماس با چندین دفتر زیارتی بسیاری از مسؤولان این دفاتر مدعی شدند که در حال حاضر بیشتر زائران فقط برای ایام مناسبتی همچون ۱۳ رجب میلاد امام علی علیه‌السلام متقاضی تشرف به عتبات هستند و سایر ایام چندان متقاضی ندارند. در حالی که در سال‌های قبل از شیوع کرونا روزانه بیش از ۲۰ کاروان راهی عتبات می‌شدند، اما در حال حاضر روزانه حدود ۵ کاروان به عراق اعزام می‌شوند.

مشکلاتی که کرونا برای سفرهای زیارتی به بار آورد

برخی از افرادی که هم‌اکنون به صورت انفرادی به عتبات مشرف می‌شوند، معتقدند که دوران کرونا فرصتی بود تا سفر انفرادی عتبات را در نبود کاروان‌های مجاز تجربه کنند و دیگر با خودکفایی نیازی به همراهی با کاروان‌های زیر نظر سازمان حج و زیارت نداشته باشند. امری که شاید در زمان اجرای تصمیم توقف کاروان‌های زیارتی، به آن توجه نشده بود.

با وجود اینکه برخی به صورت انفرادی یا گروهی خودشان راهی عتبات می‌شوند، هنوز هم افرادی هستند که همراهی با کاروان حج و زیارت را ترجیح می‌دهند. بر همین اساس، بهتر است سازمان حج و زیارت تا دیر نشده و این متقاضیانِ سفر را نیز از دست نداده، نسبت به تغییر رویکرد در سفرهای زیارتی اقدام کند و در کنار ارائه بسته‌های متنوع زیارتی با هزینه‌های مختلف، تغییراتی در زمینه خدمات ارائه شده به زائران ایجاد کند.

البته سیدصادق حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت از رشد تعداد زائران عتبات نسبت به سال گذشته خبر داده و گفته است که طی یکسال اخیر ۳۱۰ هزار نفر از زائران با طرح نوین عتبات به عراق اعزام شدند. این امر در حالی است که سال گذشته به دلیل شیوع کرونا تا آذرماه هیچ اعزام رسمی به عتبات نداشتم و از آذرماه هم فقط سفرهای هوایی برقرار شد.

به گزارش فارس، هزینه سفر به عتبات تا پایان بهمن‌ماه به صورت هوایی از ۱۱ میلیون و ۵۰۰ تا ۱۳ میلیون و ۵۰۰ و به صورت زمینی از ۶ میلیون و ۵۰۰ تا ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول