اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  سمنان

روایت مرگ یوزپلنگ‌ها در جاده تهران- مشهد/ اینجا یوزها زندگی می‌کنند؛ آهسته برانید!

روایت مرگ یوزپلنگ‌های ایرانی در جاده تهران- مشهد غم‌انگیزتر از آن‌چیزی است که تصورش را می‌کنید؛ لطفاً در جاده تهران- مشهد آهسته برانید، اینجا یوزها زندگی می‌کنند!

روایت مرگ یوزپلنگ‌ها در جاده تهران- مشهد/ اینجا یوزها زندگی می‌کنند؛ آهسته برانید!

به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان، روایت مرگ یوزپلنگ‌های ایرانی که گونه ارزشمندی نه‌تنها برای کشور ما، بلکه برای حیات‌وحش جهان محسوب می‌شوند، را حتماً خوانده یا شنیده‌اید.

داستان مرگ یوزها در جاده تهران- مشهد غم‌انگیزتر از آن‌چیزی است که تصورش را می‌کنید؛ لطفاً در جاده تهران- مشهد آهسته برانید، اینجا یوزها زندگی می‌کنند!

بر اساس آمارهای در دسترس، جدای از مرگ‌ومیر عادی یوزها در دل طبیعت، تا حالا ۳۸ مورد از تلفات غیرطبیعی یوزها به‌صورت رسمی هم ثبت شده که ۵۲ درصد آنها مربوط به تصادف‌های جاده‌ای است.

به عبارت بهتر، ۱۹ یوز نادر ایرانی هنگام عبور از جاده زیر گرفته شدند. تازه، این آماری است که محیط‌بانان آن را رصد و گزارش کرده‌اند.

هشت مورد از این تلفات غیرطبیعی در جاده شاهرود- عباس‌آباد در مسیر تهران- مشهد رخ داده است؛ کریدوری مهم و شریانی که باید در آن آهسته‌تر برانید.

🔻 تابلوهای هشداردهنده جاده باید بیشتر شود

مرگ یوزها اما فقط منوط به این مسیر نیست؛ ۶ مورد از این مرگ‌های تأسف‌برانگیز در جاده کالمند- بهادران در مسیر یزد به کرمان، یک مورد جاده بافق- بهاباد، یک مورد در جاده سنخواست-جاجرم، یک مورد در دربند راور کرمان و یک مورد هم در جاده نایبندان رخ داده است.

از طرف دیگر، مسؤولان هم باید فکری برای این مسیر کنند. برخلاف ایده تکثیر در اسارت که بین کارشناسان بر سر آن دعواست، محافظت از یوزهای آزاد هیچ مخالفی ندارد؛ این یعنی باید اولویت اول برای حفظ یوزها را محافظت از پناهگاه آن‌ها بگذاریم.

در مسیر مرگ‌بار عباس‌آباد، تنها بخش کمی از حومه جاده فنس‌کشی شده، این جاده روشنایی کافی ندارد، ایمن‌سازی خوبی نشده، دوربین‌های کنترل سرعت در آن کم است و تابلوها و علایم هشداردهنده به اندازه کافی در کنار آن نصب نشده است!

در آخرین مورد از تلفات یوزها، ۱۴ مرداد سال گذشته در همین جاده یک توله‌یوز زیر ماشین رفت. محیط‌بانان در روزهای بعد مادر این توله را دیدند که در اطراف جاده پرسه می‌زده و دنبال فرزندش بوده است.

🔻 جلوگیری از مرگ یوزها در تصادفات جاده‌ای نیازمند همکاری همگانی است

علاقه‌مندان محیط‌زیست و محیط‌بانان در آن مدت چیزی حدود ۱۰ شب از غروب تا صبح کنار جاده آتش روشن کردند تا مادر این توله به جاده نزدیک نشود.

معاون تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست هم خردادماه سال گذشته گفته بود: بودجه‌ای که برای نجات یوزها در نظر گرفته شده، کلاً سه میلیارد تومان است.

او سه ماه بعد باز گفت که نهایتاً بتوانند ۶ میلیارد تومان اختصاص دهند! همه این‌ها درحالی است که فقط فنس‌کشی جاده در حریم پارک ملی توران به بیشتر از ۳۰ میلیارد تومان بودجه نیاز دارد؛ گرچه این رقم برای مساله به این مهمی اصلاً پول زیادی محسوب نمی‌شود و مسؤولان مرتبط باید برای آن تدبیری بیندیشند.

🔻 این ویدئو را ببینید

شماری از مخاطبان فارس با ثبت پویشی در سامانه «فارس من» با عنوان «ضرورت مراقبت‌های ویژه از توله یوزپلنگ‌های پارک توران» خواستار توجه بیشتر به یوزهای آسیایی شده‌اند (اینجا حمایت کنید).

پایان پیام/2249/م/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.
همراه اول