اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

فرهنگ  /  کتاب و ادبیات

نخستین نشست رئیس کتابخانه ملی ایران/۱

صالحی امیری: کتابخانه ملی فعال و پویا می‌شود/ تبدیل این سازمان به اندیشگاه فرهنگی

رئیس کتابخانه ملی ایران با اشاره به این مطلب که تورم، گرانی، فساد و تقلب نشأت‌گرفته از فقر فرهنگی در جامعه اقتصادی است، گفت: کتابخانه ملی ایران به یک سازمان فعال، پویا و کارآمد تبدیل خواهد شد و در آن از خرد جمعی و ظرفیت نخبگان استفاده می‌شود.

صالحی امیری: کتابخانه ملی فعال و پویا می‌شود/ تبدیل این سازمان به اندیشگاه فرهنگی

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، نخستین نشست خبری سیدرضا صالحی امیری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دقایقی پیش در سالن جلسات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، سیدرضا صالحی امیری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بیان داشت: آن چیزی که در سال جدید برای ما اصحاب فرهنگ مایه خوشحالی و خرسندی است، نامگذاری این سال به نام سال فرهنگ از سوی مقام معظم رهبری است که در حقیقت پیام روشن فرمایش معظم‌له برای همه مسئولان توجه اساسی در سرمایه‌گذاری، گسترش و ارتقای هویت و اساساً توجه اساسی به مبنای فرهنگ است.

وی اضافه کرد: فرهنگ بن‌مایه فضیلت‌ها بوده و درنهایت چشمه جوشانی است که می‌تواند همه افراد را از آن سیراب کند، همچنین فرهنگ روح حاکم در جامعه است به گونه‌ای که سیاست و اقتصاد در ذیل فرهنگ هویت می‌یابد؛ یعنی نمی‌توان جامعه را بدون فرهنگ اداره کرد.

*صالحی‌امیری تبدیل کتابخانه ملی ایران به سازمان فعال، پویا و کارآمد

صالحی امیری ادامه داد: فرهنگ منشأ فضیلت‌ها است، اگر ما درباره بی‌فضیلت‌ها یعنی طلاق، اعتیاد و ایدز صحبت می‌کنیم همه اینها ناشی از فقر فرهنگی است، اگر تورم، گرانی، فساد و تقلب وجود دارد به خاطر فقر فرهنگی در جامعه اقتصای است.

وی افزود: در جامعه‌ای که فضیلت‌های فرهنگی باشد، آسیب‌های اجتماعی کاهش خواهد یافت و اگر به جای رقابت همان انتقام‌جویی را می‌بینیم این مهم نشانگر وجود ضعف و فقر فرهنگی است؛ یعنی جامعه‌ای که اخلاقی باشد همه ابعاد آن جامعه دارای تصویر زیبایی خواهند بود و در حقیقت آن جامعه یک جامعه بنیادی به شمار خواهد رفت.

به گفته این مقام مسئول، نامگذاری سال به عنوان سال فرهنگی مسئولیت‌ها را سنگین‌تر و دو چندان می‌کند تا بتوانیم تمایز امسال با سال گذشته را به نمایش بگذاریم، به گونه‌ای که همه مسئولان باید به این نامگذاری پاسخگو باشند و این پاسخگویی هم برای همگان روشن.

وی ادامه داد: در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با همکاری هزار نفر از متخصصان و زحمت‌کشان و همکاران کارهایی را آغاز خواهیم کرد که نخستین سیاست و راهبرد ما تبدیل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان یک سازمان فعال، پویا و کارآمد است و برای اینکه این استراتژی به مرحله ظهور برسد، مجموعه تمهیداتی را آغاز کرده‌ایم.

صالحی امیری معتقد است نخستین اقدام وی در سال جدید، تشکیل شورای راهبردی خواهد بود آن هم برای استفاده از خرد جمعی، ظرفیت نخبگان و اندیشمندان برای راهبری سازمان و اهداف متعالی خودش که یکی از مکانیزم‌های این سازمان این است که از سازمان نشسته به سازمان پویا و اکتیو تغییر یابد.

*تبدیل کتابخانه ملی به اندیشگاه فرهنگی

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: یکی دیگر از برنامه‌های بنده در این کتابخانه، تبدیل سازمان به اندیشگاه فرهنگی است؛ یعنی در کشور درباره کرسی‌های آزاداندیشی زیاد صحبت می‌شود اما تاکنون مطالبات رهبری در این حوزه پاسخ داده نشده و تبدیل این سازمان به اندیشگاه فرهنگی حائز اهمیت است.

وی عنوان کرد: از دیگر برنامه‌هایم در این کتابخانه می‌توان به حضور پژوهشگران در کتابخانه ملی ایران، برگزاری نشست‌های متعدد و مستمر فرهنگی در حوزه‌های مختلف، برگزاری کرسی‌های نقد و آزاداندیشی، انجام پژوهش‌های بنیادی اشاره کرد.

*آغاز به کار تألیف دانشنامه فرهنگ در کتابخانه ملی ایران

این مقام مسئول معتقد است در بخش پژوهش‌های بنیادی کار تألیف دانشنامه فرهنگی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران آغاز شده است و دانشنامه اسناد نیز به زودی در دستورکار قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: فعال‌سازی و پویاسازی پژوهشکده اسناد و پویاسازی مرکز اسلام‌شناسی و ایران‌شناسی نیز از دیگر برنامه‌های کتابخانه ملی در آینده نزدیک به شمار می‌رود.

صالحی امیری عنوان کرد: گسترش سطح تولیدات و انتشارات علمی، پژوهشی و تاریخی از دیگر برنامه‌هایم در این کتابخانه به شمار می‌رود تا در فاصله کوتاهی، آثار پژوهشی و تاریخی و علمی در دسترس محققان و پژوهشگران قرار گیرد که از جمله آن می‌توان به توجه جدی به تاریخ شفاهی و تولید کتاب، نسخ خطی و جمع‌آوری گسترده کتب و نسخ خطی به عنوان میراث مهم جامعه اشاره کرد.

به گفته رئیس کتابخانه ملی ایران، تلاش خواهیم کرد تا به دستیابی اجماع اسناد ملی به این مرکز دست یافته و به پویاسازی مجموعه ظرفیت‌های خفته‌ای که در سال جدید که از سوی مقام معظم رهبری با عنوان استبداد و فرهنگ بیان شده است، بپردازیم.

*امیر‌خانی: آثار کتابخانه ویژه کودکان و نوجوانان کتابخانه ملی در حال اسکن است

در ادامه این مراسم، غلامرضا امیرخانی معاون کتابخانه ملی ایران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه وضعیت کتابخانه کودک و نوجوان کتابخانه ملی ایران به کجا خواهد انجامید؟ گفت: از ابتدای بنای جدید کتابخانه ملی،‌ فضایی به عنوان کتابخانه کودک و نوجوان دراختیار علاقمندان قرار گرفت که به نوبه خود به عنوان یک الگو به شمار می‌رفت.

وی اضافه کرد: یکی از کاربردهای این کتابخانه آن بود که وقتی والدین برای کار پژوهشی به کتابخانه ملی ایران می‌روند، فرزندانشان نیز بتوانند از امکانات این کتابخانه بهره مند شوند به همین منظور کتابخانه کودک و نوجوان راه‌اندازی شد که تاکنون 37 هزار جلد کتاب کودک در این کتابخانه وجود دارد و مقداری از این کتاب‌ها اسکن شده و در آینده نیز همه آنها اسکن خواهند شد.

در ادامه صالحی امیری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه تفاهم‌نامه‌هایی توسط رئیس قبلی کتابخانه ملی با سایر کتابخانه‌های ملی جهان انعقاد شد که تنها کتابخانه ملی به آن تعهدات عمل کرده است، نظر شما برای ارتباطات دوسویه چیست؟ بیان داشت: مقوله انعقاد تفاهم‌نامه، یک ماهیت ضروری برای گسترش روابط فرهنگی میان دولت‌ها و ملت‌ها است که از آن به عنوان دیپلماسی فرهنگی یاد می‌کنیم که مکمل دیپلماسی سیاسی است که اکنون دیپلماسی سیاسی در دنیا به شکست رسیده است؛ یعنی دیپلماسی سیاسی، پایدار نیست و مبتنی بر رقابت است، اما دیپلماسی فرهنگی پایدار است، در این راستا نیز ناگفته نماند دیپلماسی سیاسی ناظر بر روابط دولت‌ها است اما دیپلماسی فرهنگی ناظر بر روابط مردم و نخبگان است که درنهایت دیپلماسی فرهنگی دارای یک تداوم تاریخی خواهد بود.

وی ادامه داد: ما به عنوان یک ایران بزرگ، دارای تمدن فرهنگی و ظرفیت بالایی هستیم که باید با دنیای معاصر در تعامل، تبادل و اشاعه فرهنگ باشیم که آن نیز یک الزام و ضرورت به شمار می‌رود، همچنین یکی از رسالت‌های سازمان‌ اسناد و کتابخانه ملی ایران، تداوم همکاری با مراکز ملی و آرشیو ملی دنیا است که تاکنون تفاهم‌نامه‌های زیادی امضا شده است.

به گفته این مقام مسئول، آنچه که تاکنون در حوزه تفاهم‌نامه‌ها انجام شده است مثبت بوده اما نیاز به بازنگری دارد؛ یعنی برای عمق بخشیدن به این تفاهم‌نامه باید آن را از حالت صوری خارج و به آن پایبند باشیم و دوسویه باشد و هر دو طرف از منافع آن برخوردار شوند.

انتهای پیام/و

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول