به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران توانا، زینک در بدن نقش مهمی در ساختمان بیش از 300 آنزیم دارد. تجمع این ماده معدنی در بدن بیشتر در عضلات، استخوانها و کبد است و بخش کوچکی نیز در ناخن، پوست و مو یافت میشود.
نقش مهم زینک در بدن
-بدن برای رشد سریع نیاز حیاتی به عنصر زینک در دوران کودکی دارد. مکمل روی تأثیر مثبتی بر رشد کودکان دچار کوتاه قدی تغذیهای داشته است.
-این ماده معدنی، برای تقویت سیستم ایمنی در مواقع سرماخوردگی یا پیشگیری از آن مفید است.
-زینک بر قدرت یادگیری تاثیر قابل ملاحظه ای دارد .
-حفظ سلامت پوست و بهبود روند قطع شدن خونریزی یکی از نقشهای حیاتی زینک است. ضمن این که میتواند برای آکنه مفید باشد.
کمبود زینک باعث بروز چه مشکلاتی در بدن میشود؟
اولین تحقیقات کمبود زینک در انسان مربوط به اواخر دهه 1950 و اوایل دهه 1960 است که نشان داد تعویق رشد، ضایعات پوستی، نارسایی بلوغ جنسی در نوجوانان پسر ایرانی و مصری مربوط به کمبود روی است.
کمبود زینک می تواند اختلالات متعددی در متابولیسم و عملکرد ارگان ها ایجاد کند.
همچنین کمبود روی با تغییراتی در حس بویایی و چشایی همراه است و سبب بی اشتهایی و کاهش وزن میشود.
کمبود این ماده معدنی در دوران بارداری عوارضی مانند سقط جنین، نقص عضو مادرزادی، وزن کم در زمان تولد، زایمان دیر یا زورد هنگام را به دنبال دارد.
مقاومت در برابر بیماریها با کمبود زینک کاهش مییابد. به ویژه در کودکان موارد ابتلا به بیماریهای شایع دوران کودکی از جمله بیماریهای تنفسی و اسهالی افزایش مییابد. کودکان دچار کمبود روی بیشتر در معرض عفونتها قرار دارند.
تأخیر در بلوغ جنسی از دیگر عوارض کمبود روی به شمار میرود.
زینک و ویتامین A دو ماده مغذی مورد نیاز برای حفظ سلامت چشمها هستند. وقتی بدن به طور منظم مقدار کافی زینک دریافت نکند، وضعیت بینایی تحت تاثیر قرار گرفته که منجر به تاری دید و کم بینایی میشود.
احساس گیجی یا عدم تمرکز نیز میتواند نشانهای از کمبود زینک باشد.
شکستگی مو، ریزش و نازک شدن مو نیز میتواند در نتیجه کمبود زینک باشد.
منابع غذایی حاوی روی(Zinc)
بدن ما به طور طبیعی زینک تولید نمیکند، لازم است آن را از طریق غذا یا مکملها به دست آوریم.
روی در تمام مواد غذایی حیوانی و گیاهی که منبع خوب پروتئین هستند، وجود دارد و قابلیت جذب این عنصر از منابع حیوانی بیشتر از منابع گیاهی است. به عنوان مثال قابلیت جذب روی از گوشت 4 برابر غلات است.
منابع غنی زینک عبارتند از صدف، جگر و انواع گوشتها به ویژه گوشت قرمز (گوشت مرغ و ماهی هم حاوی روی هستند اما میزان روی در گوشت قرمز بیشتر است)، تخم مرغ، حبوبات مانند لوبیا و عدس، غلات سبوس دار، شیر و مواد لبنی، انواع مغزها مانند بادام زمینی، گردو، بادام و فندق.
مکمل زینک نیز با دُزها و ترکیبات مختلف در داروخانهها موجود است و با مشورت پزشک یا داروساز در صورت نیاز میتوان مصرف کرد.
پایان پیام/