اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دیگر رسانه ها

تقریباً هیچ!/ تنها یک هزارم بودجه قانونی طب سنتی را می‌دهند

طبق قانون حداقل ۵ درصد بودجه‌های وزارت بهداشت باید مختص طب سنتی باشد که این عدد برای ۱۴۰۰ کمتر از ۵ هزارم‌درصد درنظر گرفته شده‌است!

تقریباً هیچ!/ تنها یک هزارم بودجه قانونی طب سنتی را می‌دهند

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، روزنامه جوان در گزارشی به سهم ناچیز طب سنتی در بودجه سال آینده نظام سلامت پرداخته است که بخش‌های مهم آن در ادامه می‌آید. 

تقریباً هیچ!

سهم بودجه طب سنتی در بودجه سال آینده نظام سلامت تقریباً هیچ است! در حالی که در قانون بودجه ۱۴۰۰ چیزی معادل ۱۵۵ هزار میلیارد تومان برای بودجه سلامت سهمیه در نظر گرفته شده، از این مبلغ ۵ /۷ میلیارد تومان یعنی چیزی کمتر از ۵ هزارم‌درصد آن به طب سنتی اختصاص دارد. این در حالی است که در سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت، بر بازشناسی، تبیین، ترویج، توسعه و نهادینه کردن طب سنتی ایران تأکید ویژه‌ای شده و با چنین بودجه‌ای تحقق این تأکیدات، امری غیر ممکن خواهد بود.
 


از سوی دیگر طب سنتی حتی در بحران کرونا هم امتحانش را پس داد و در اوج شکست طب مدرن برای درمان بیماران کرونایی، آمار مرگ و میر بیمارانی که با توصیه‌های طب سنتی درمان شدند چیزی نزدیک به صفر بود. همین مسئله هم موجب شد تا وزارت بهداشت پس از ۱۰ ماه بالاخره طب سنتی را هم در درمان کرونا بپذیرد و برای چند داروی گیاهی مؤثر در درمان این بیماری مجوز صادر کند. هر چند این حرکت دیرهنگام چندان قوی دنبال نشد.

تقابل همیشگی طب مدرن با طب سنتی

نظام بودجه کشور نشانه‌ای از درجه اهمیت مسائل در نزد مسئولان و سیاستگذاران جامعه است. طب سنتی هم نه فقط در اولویت‌های نظام سلامت نبوده‌است، بلکه تقابلی علنی میان طب سنتی و طب مدرن را در برهه‌های گوناگون در نظام سلامت شاهد بوده‌ایم تا جایی که در ماجرای همه‌گیری ویروس کرونا، نظام سلامت کشورمان حاضر شد در کارآزمایی بالینی سازمان جهانی بهداشت و آزمودن دارو‌های شیمیایی خاص روی بیماران شرکت کند و شکست این کارآزمایی را بپذیرد، اما به طب سنتی و محققان این طب مجال انجام فعالیت‌های تحقیقاتی و اثبات کارآمدی طب سنتی در درمان بیماری کرونا داده نشد.

در نهایت پس از شکست کارآزمایی بالینی سازمان جهانی بهداشت و رد اثرگذاری داروهایی، چون رمدسیویر، در اقدامی دیرهنگام در تهران مرکزی برای ارائه خدمات طب سنتی به بیماران کرونایی راه اندازی شد و چهار داروی مؤثر در درمان کرونا مجوز تولید گرفت.
 


کمک تلفیق طب سنتی و نوین به درمان بیماران مبتلا به کرونا

به اذعان وزارت بهداشت، تلفیق طب سنتی و نوین در کشور‌هایی مانند چین، کمک شایانی در درمان بیماران مبتلا به کرونا و کاهش عوارض ناشی از بیماری کرده‌است؛ همچنین ایران کشوری پهناور با ریشه‌های تاریخی و پزشکی کهن و دارای بیش از ۸ هزار گونه گیاهی است و به همین دلیل یکی از کشور‌های بسیار مهم در حوزه «اتنوفارماکولوژی» محسوب می‌شود و از فرصت‌های مطالعاتی بسیاری برای پژوهش در این حوزه برخوردار است. حالا هم از میزان بودجه تخصیص یافته به طب سنتی در بودجه ۱۴۰۰، می‌توان به نگاه مدیران وزارت بهداشت نسبت به این طب پی برد.

تأکید اسناد بالادستی و توجه جهانی به طب سنتی

در بند ۱۲ سیاست‌های ابلاغی رهبر انقلاب اسلامی ایران در حوزه سلامت، تولید و عرضه فرآورده‌های دارویی سنتی تحت نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مورد تأکید قرار گرفته‌است؛ استانداردسازی و روزآمد کردن روش‌های تشخیصی و درمانی طب سنتی و فرآورده‌های مرتبط با آن، اصلاح سبک زندگی در عرصه تغذیه و برقراری تعامل و تبادل منطقی میان طب سنتی و طب نوین برای هم‌افزایی تجربیات و روش‌های درمانی از دیگر سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت است که با توجه به «تخصیص بودجه نزدیک به صفر» به حوزه طب سنتی ذیل وزارت بهداشت، عملی شدن سیاست‌های ابلاغی از سوی رهبری در حوزه سلامت را عملاً غیرممکن کرده‌است!

 


دکتر علی مظفرپور، پزشک متخصص طب سنتی و عضو هیئت مدیره انجمن علمی طب سنتی کشور با اشاره به اسناد بالا دستی مختلف و تأکید آن‌ها بر پژوهش و تمرکز در حوزه طب سنتی می‌گوید: «ما یک‌سری اسناد بالادستی در کشور داریم که در آن‌ها تکیه زیادی بر طب سنتی شده‌است؛ این اسناد شامل سند جامع علمی کشور، سند آمایش سرزمین، سند پنج‌ساله برنامه ششم توسعه، سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری که در سیاست کلی سنوات بند ۱۲ اختصاص به طب سنتی دارد، در تمام این اسناد بند‌های اختصاصی مربوط به طب سنتی وجود دارد و تکیه زیادی بر طب سنتی دارند. در کنار این‌ها صحبت از طب سنتی مختص کشور ما نیست و از سال ۲۰۰۲ طب سنتی در تمام دنیا در حال ترویج است؛ هر ساله سازمان جهانی بهداشت، وزارت بهداشت کشور‌های مختلف را برای گزارش درباره اینکه در طب سنتی چه‌کار‌هایی انجام داده‌اند، دعوت می‌کند.»

سهم قانونی ۵ درصدی طب سنتی از بودجه پژوهش را نمی‌دهند

به گفته عضو هیئت مدیره انجمن علمی طب سنتی کشور، در هفت سال گذشته هیچ دانشکده طب سنتی در کشور تأسیس نشده و هیچ کدام از دانشکده‌های قبلی نیز نتوانستند موافقت قطعی دریافت کنند. همچنین معاونت طب سنتی منحل شد و در حالی که هفت سال پیش قرار بود دارو‌های طب سنتی تحت پوشش بیمه قرار بگیرد و ارزان شود و رشته‌های پشتیبان طب سنتی تأسیس شود، از بین ۳۰ رشته‌ای که بنا به تأسیس آن‌ها بود، حتی یک رشته هم تأسیس نشد و تماماً متوقف شدند!

وی تصریح می‌کند: «در حوزه پژوهش سیستم دیماد، جایی است که بازوی پژوهشی وزارت بهداشت محسوب می‌شود و بودجه‌های کلان دارد حتی یک طرح طب سنتی در این چند سال روی آن مصوب نشده‌است! در قانون است که حداقل ۵ درصد بودجه‌های وزارت بهداشت باید مختص طب سنتی باشد که این عدد در زمان حاضر صفر است!»

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول