اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

مجله فارس پلاس

بازخوانی روایت‌سازی‌ها پیرامون شهادت محسن فخری‌زاده/ برنامه دشمن بعد از ترور چه بود؟

نحوه شهادت شهید فخری‌زاده از ابتدا مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت. روایت‌هایی مجعول که نشان می‌داد یک تیم چند ده نفری وارد میدان عملیات شده‌اند و یک دانشمند کشورمان را شهید کرده‌اند و نهادهای امنیتی کشور هم هیچ ردی از آنها پیدا نکرده‌اند. اما نقل روایت درست اهداف دشمن را نقش بر آب کرد.

بازخوانی روایت‌سازی‌ها پیرامون شهادت محسن فخری‌زاده/ برنامه دشمن بعد از ترور چه بود؟

فارس پلاس؛ روایت روز: هفتم آذرماه از امسال به بعد تکرار داغ دل مردم ایران است. روزی که شهید فخری زاده ترور شد و از میان ما پر کشید. دقیقا یک سال قبل، هفتم آذرماه و بعداز ظهر جمعه؛ حدود ساعت ۳ بعداز ظهر بود که خبرهای ضدونقیضی از یک فاجعه در دماوند به تحریریه فارس رسید. خبر کامل نبود اما صدای شلیک‌های پی‌درپی در یکی از مناطق دماوند به وضوح شنیده شده بود.

گوشی همراه سردبیر پشت سر هم زنگ می‌خورد. همه خبرنگاران میدانی فارس پشت‌سر هم تماس می‌گرفتند و شایعات مطرح شده را اطلاع می‌دادند. هیچ کدام مطمئن نبودند. خبر هرچه بود نگران کننده بود. خبرنگاران میدانی بلافاصله به محل شنیده شدن صدای گلوله‌ها اعزام شدند. مشاهده بالگرد، افزایش شدید حفاظت منطقه، فعال شدن همه نهادهای امنیتی دماوند حتی اعزام نیروهای امنیتی از تهران به منطقه همه و همه حاکی از یک اتفاق مهم بود.

شنیده‌ها حاکی از ترور یک فرد مهم بود. ‌بی‌بی‌سی خبر زد یک دانشمند هسته‌ای موشکی ترور شد! این رسانه ماهی خود را صید کرده بود. هسته‌ای را به موشک پیوند داده بود و غیر مستقیم به مخاطب خود گفته بود همه شایعات در مورد بمب هسته‌ای درست است.

حدود ساعت ۱۷:۳۰ گروه سیاسی خبرگزاری فارس خبر شهادت یک دانشمند هسته‌ای را منتشر کرد.

کمی بعدتر وزارت دفاع اعلام کرد: " بعدازظهر امروز جمعه عناصر تروریست مسلح خودرو حامل محسن فخری‎زاده رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع را مورد حمله قرار دادند. در جریان درگیری تیم حفاظت ایشان با تروریست‌ها آقای محسن فخری زاده به شدت مجروح شد و بیمارستان منتقل شد. متاسفانه تلاش تیم پزشکی برای احیاء ایشان موفق نبود و دقایقی قبل این مدیر خدوم و دانشمند پس از سالها تلاش و مجاهدت به درجه رفیع شهادت نائل آمد" .

خبرنگاران میدانی فارس گزارش دادند افراد حاضر در صحنه شاهد شلیک‌های زیادی از سوی تیم حفاظت شهید فخری‌زاده بودند. حجم بالای شلیک گلوله‌ها و در نهایت انفجار نیسان پارک شده در محل شهادت باعث شده بود این تصور ایجاد شود که تروریست‌ها با تعداد بسیار بالایی در صحنه حاضر بودند.

اکنون نحوه ترور سوال اصلی بود. ترور چگونه اتفاق افتاده است؟ سوالی که در ذهن‌ها متبادر می‌شد این بود که تروریست‌ها کجا هستند؟ آیا نهادهای امنیتی خط و ربطی از تروریست‌ها به دست آورده است یا نه؟

روایت‌سازی‌ها برای این ترور از سوی ضدانقلاب هم به طور جدی دنبال می‌شد. اغلبشان مدعی بودند یک تیم پرتعداد از تروریست‌ها وارد صحنه شدند و عملیات کردند و گریختند! 

 

 

اما اطلاعاتی که به تحریریه فارس می‌رسید متفاوت بود. خبرها حاکی از یک سلاح اتوماتیک بود نه حضور میدانی تروریست‌ها. با اطمینان به دست آمده از نحوه ترور در تحریریه فارس، تصمیم بر انتشار این روایت گرفته شد. 

 

 

روایت فارس کوتاه بود اما کمی دور از ذهن مخاطبان و تصورهای ایجاد شده از نحوه عملیات تروریست‌ها. فارس گفته بود: "هیچ عامل انسانی در محل ترور حضور نداشته و تیراندازی‌ها تنها توسط سلاح خودکار انجام شده است". 

خبرگزاری فارس در بخشی از این روایت آورده بود: " صدای ناشی از اصابت چند گلوله به ماشین، موجب جلب توجه دکتر فخری‌زاده و متوقف کردن ماشین می‌شود. فخری‌زاده به تصور اینکه صدا ناشی از برخورد با مانع خارجی یا اشکال در موتور خودرو بوده از ماشین پیاده می‌شود.

در همین لحظه از خودرو نیسانی که در فاصله ۱۵۰ متری ماشین شهید متوقف بوده، از یک دستگاه تیربار اتوماتیک کنترل از راه دور، شلیک‌های متعددی به سمت شهید صورت می‌گیرد. دو گلوله به پهلو و یک گلوله به پشت شهید برخورد می‌کند که منجر به قطع نخاع وی می‌گردد. 

در این اثنا سرتیم حفاظت بدن خود را حائل پیکر شهید می‌کند و چند تیر نیز به بدن وی اصابت می‌کند. لحظاتی بعد همان نیسان متوقف شده نیز منفجر می‌شود.

پیکر مجروح شهید به درمانگاه و از آنجا با بالگرد به بیمارستانی در تهران منتقل می‌شود که متاسفانه بعد از مدتی به شهادت می‌رسد".

این روایت به سرعت واکنش‌ها را برانگیخت. برای مخاطبان کمی عجیب بود. رسانه‌های خارجی و برخی عواملشان در فضای مجازی هم شروع کردند به تمسخر این روایت.

 

 

روز بعد دبیر شورای عالی امنیت ملی روایت فارس را تایید کرد. به مرور دیگر نهادهای امنیتی هم این روایت را درست دانستند. هر چه زمان گذشت روایت سلاح اتوماتیک توسط افراد مختلف تایید شد. فرزندان شهید فخری‌زاده نیز طی چندین گفت‌وگو با بخش‌های مختلف صداوسیما روایت روز شهادت را با همان جزئیاتی که در خبر فارس آمده بود توضیح دادند.

در آخرین مورد مستند نیم روز برنامه ثریا با حضور دو فرزند شهید همان روز را به طور دقیق بازخوانی کرد. بخشی از این مستند را که به همان نحوه شهادت شهید فخری‌زاده پرداخته است ببینید:

 

 

 دشمن ۳ هدف مهم داشت: اول ترور کند، دوم مدعی شود یک تیم پرتعداد و زبده وارد ایران کرده است که توانسته‌اند عملیات کنند، سوم هم اینکه ایران از جایی ضربه خورد که نفهمید کجاست. یعنی هم برد میدانی در عملیات و هم برد رسانه‌ای در فضای مجازی با این شیوه که حتی کشور نتوانسته است شناسایی کند چگونه ضربه خورده است؛ اما برنامه دشمن به سنگ خورده بود. طرح روایت صحیح ترور اجازه سواستفاده رسانه‌ای را به دشمن نداد. هرچند تا می‌توانستند این روایت را تمسخر کردند تا بتوانند برنامه خود را تکمیل کنند اما روایت درست کار خود را کرده بود.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول