به گزارش خبرگزاری فارس از کرمان، تعداد زیادی از حیوانات اهلی و وحشی از جمله گاو، گوسفند، بز، شترمرغ و خرگوش میزبان تکثیر کننده ویروس تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یا "CCHF" هستند.
کنههای سخت به ویژه جنس هیالوما هم مخزن و هم ناقل ویروس هستند و میتوانند، ویروس را به نوزادان خود منتقل کنند.
عدم رعایت بهداشت فردی در کشتارگاه و کشتار غیربهداشتی و قاچاق دام یکی از مخاطرات جدی انتقال بیماری به انسان به ویژه سلاخان و کارکنان کشتارگاههای دام است.
انتقال انسان به انسان از طریق تماس با خون و ترشحات بیمار و نیز وسایل آلوده بیمار امکانپذیر است در کشور ما شایعترین راه انتقال ذبح دامهای آلوده و تماس با لاشه دام، خون و احشاء پس از ذبح بوده است.
*علائم بیماری در انسان
شروع ناگهانی همراه با سردرد، تب بالا، کمردرد، درد مفاصل، دل درد، قرمزی صورت و چشم، خونریزی نقطهای کام و لثه و با پیشرفت بیماری خونریزیهای گسترده زیر جلدی، دستگاه گوارش، خون دماغ شدید و خونریزیهای غیر قابل کنترل در محل تزریق از روز چهارم شروع و تا حدود دو هفته طول میکشد و مرگ ومیر ناشی از این بیماری حدود 9 تا 50 درصد است.
*علائم بیماری در دام
بیماری در دام علامت واضحی نداشته و معمولا با یک تب نامشخص همراه است.
راهنمایی پیشگیری و کنترل بیماری
جلوگیری از نقل و انتقال و کشتار دامهای قاچاق با اقدامات قرنطینهای و نظارتی دامپزشکی، مبارزه با انگلهای خارجی دام از طریق سمپاشی، حمام ضد کنه، بهسازی اماکن دامی، رعایت نکات ایمنی هنگام حمل و نقل و کشتار دام از مهمترین راههای پیشگیری و کنترل این بیماری است.
مراقبت از انتقال کنههای دام به انسان، عدم تماس با خون و ترشحات دام هنگام کشتار و زایمان دام، پرهیز از انجام رفتارهای پر خطر مثل قرار دادن کارد قصابی در دهان، خودداری از جداکردن کنه از بدن دام و له کردن آن با دست از دیگر راههای پیشگیری و کنترل بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است.
تهیه گوشت دارای تاییدیه و مهر سلامت دامپزشکی از مراکز مجاز عرضه، مجهز بودن سلاخان و قصابان به دستکش، چکمه، روپوش و ماسک در هنگام ذبح دام در کشتارگاه نیز از دیگر راههای پیشگیری و کنترل این بیماری است.
-----------------------------------------------------------------
یادداشت از مجید اسدی رئیس دامپزشکی شهربابک
-----------------------------------------------------------------
انتهای پیام/ش30