اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

فرهنگ  /  قرآن و فعالیت های دینی

ابلاغ پیش‌نویس طرح ترویج تلاوت و تدبر روزانه قرآن کریم+جزئیات

پیش‌نویس طرح ترویج تلاوت و تدبر روزانه قرآن کریم با محوریت سازمان صدا و سیما و مشارکت سایر دستگاه‌­های مرتبط از سوی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شد.

ابلاغ پیش‌نویس طرح ترویج تلاوت و تدبر روزانه قرآن کریم+جزئیات

به گزارش خبرنگار فعالیت‌های قرآنی خبرگزاری فارس، احتراماً مصوبه جلسه 29 شورای توسعه فرهنگ قرآنی، مورخ 1394/12/15، مبنی بر اجرای طرح ترویج تلاوت و تدبر روزانه قرآن کریم با محوریت سازمان صدا و سیما و مشارکت سایر دستگاه‌­های مرتبط و ارائه گزارش به این شورا، ابلاغ می­‌شود.

پیش‌نویس طرح ترویج تلاوت و تدبر روزانه قرآن

اسفندماه 1394 ـ غیرمصوب و غیرقابل استناد

پیش‌نویس جلسه 29 شورای توسعه فرهنگ قرآنی، مورخ 1394/12/15

«تلاوت قرآن را نگذارید از زندگیتان حذف شود. حتماً قرآن بخوانید، هر روز ولو کم، ولو روزی یک صفحه با تأمل و دقت». مقام معظم رهبری(مدظله العالی)

مقدمه

تلاوت روزانه قرآن کریم موضوعی است که در معارف اسلامی تأکید فراوانی بر آن شده و در سیره مسلمین و متشرعین نیز جایگاه ویژه­ای داشته و دارد. اهمیت این موضوع تا بدان جاست که در روایات، تعداد مشخصی از آیات به عنوان حداقل قرائت روزانه تعیین شده که مشهورترین آنها روایت امام صادق(ع) است که طی آن میزان قرائت روزانه قرآن را دست­کم پنجاه آیه دانسته­‌اند. این سیره حسنه مدت‌هاست در فضای فرهنگی جامعه اسلامی ما به واسطه گسترش قابل تحسین طرح تلاوت نور احیا شده است. با این وجود لزوم توسعه محتوایی این طرح نکته­‌ای است که نباید از آن غفلت نمود.

بر این مبنا موضوع تلاوت سراسری و مستمر و توجه همزمان به مفاهیم و معارف قرآن کریم از حدود دو سال پیش و با پیشنهاد دبیر محترم شورا در جلسات کارشناسی دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در ادامه این روند و پس از ارائه طرح پیشنهادی رادیو قرآن با عنوان «تلاوت نور» به جلسه 65 مجمع مشورتی مورخ 1394/7/26 این موضوع مجدداً در دستور کار قرار گرفت و اجرای آن به تصویب این مجمع رسید.

بر این اساس چهار جلسه از جلسات ستاد راهبری این طرح با حضور نمایندگانی از مرکز رسیدگی به امور مساجد، ستاد عالی کانون­‌های فرهنگی­ هنری مساجد کشور، رادیو قرآن، سازمان دارالقرآن، شورای عالی قرآن، سیمای قرآن، اتحادیه تشکل­‌های قرآنی به همراه دبیر شورا و معاونین ایشان برگزار شد. در این جلسات مقرر شد با تعریف کمیته­‌های چهارگانه هماهنگی، امور محتوایی، رسانه و تبلیغات محیطی و تقسیم کار، امور مربوط به اجرای طرح «صفحه نور» توسط نهادهای مختلف پیگیری و اجرا شود.

1ـ اهداف

1.   انتشار نورانیت الفاظ و انعکاس صوت قرآن در منازل و اجتماع و رواج فرهنگ استناره از قرآن کریم

2.   آموزش عمومی قرائت صحیح

3.   ایجاد حرکت فراگیر اجتماعی در جهت انس بیشتر با قرآن کریم

4.   ایجاد همبستگی و اتحاد اسلامی در ابعاد ملی و بین­‌المللی از طریق تمسک به قرآن کریم

5.   ایجاد انس بیشتر با قرآن از طریق تلاوت روزانه یک صفحه همراه با مفاهیم

6.   گسترش فرهنگ تدبر در آیات نورانی قرآن

7.  استفاده از همه ظرفیت­‌های موجود نظام توسعه فرهنگ قرآنی برای ترویج فرهنگ انس با قرآن

2ـ جنبه محتوایی

1ـ2. ابعاد محتوا و اجرا

طرح حاضر به جهت محتوایی دارای بخش­‌های گوناگونی است که در هر بخش بر اساس منابع اصیل و نیز نظرات صاحب­‌نظران آن بخش به صورت مختصر و مفید تهیه خواهد شد. بخش‌­های طرح عبارتند از: روخوانی، قرائت، ترجمه، شرح ساده، تفسیر، تدّبر و تذکر. برای اجرای طرح در هر روز ابتدا یک صفحه از قرآن به صورت ساده قرائت و ترجمه روان آن نیز خوانده می­‌شود. در ادامه و با توجه به سطوح مختلف مخاطبان طرح، مدت زمان محدودی در حدود سه تا حداکثر شش دقیقه به بیان شرح ساده و یا تفسیر آیات تلاوت­ شده اختصاص می­‌یابد. این طرح به صورت روزانه و هماهنگ در سراسر کشور و برای اقشار گوناگون و تا حد امکان به صورت همزمان اجرا خواهد شد.

2ـ2. قالب­‌های ارائه

3ـ2. اقشار مخاطب طرح

3ـ ساختار ­اجرایی

برای اجرای هرچه بهتر این طرح ساختاری متشکل از یک ستاد هماهنگی و کمیته‌های وابسته پیشنهاد می­‌شود.

وظایف ستاد هماهنگی

1.  تدارک زمینه­‌های کلان جهت اجرای برنامه

2. ایجاد هماهنگی میان دستگاه­های مختلف

3. نظارت بر خروجی­ کارگروه­‌های تولید محتوا

4. تأمین­ هزینه­‌های اجرای طرح

5. نظارت بر حسن اجرای طرح

6. بررسی و سنجش پیامد­های اجتماعی و فرهنگی اجرای طرح

تقسیم وظایف

موضوع تقسیم وظایف بخش­‌ها و نهادهای مختلف نظام توسعه فرهنگ قرآنی یکی از مهمترین موارد این آیین‌نامه خواهد بود که تکمیل و اتمام آن نیازمند همفکری و مشورت با خبرگان و کارشناسان بخش­‌های مختلف است. پیشنهاد می­شود برای حضور در هریک از کارگروه­‌های تولید محتوا از نهادهایی که مسئولیتی متناسب با آن کارگروه دارند دعوت به عمل آید تا علاوه بر حضور در فرآیند تولید محتوا درباره چگونگی اجرا و نیز نقش نهاد متبوع خویش تصمیم‌­گیری نمایند.

4ـ پیوست­‌ها

1. برنامه­‌ریزی آموزشی؛ با توجه به اینکه این طرح اساساً ماهیت آموزشی دارد و بناست بر اساس ویژگی­‌های گروه­‌های مختلف مخاطبان به آموزش آنها بپردازد، ضرورت تهیه پیوست برنامه‌­ریزی آموزشی طرح غیرقابل انکار است.

 2. پیوست رسانه‌­ای و اطلاع‌رسانی؛ چنان‌که در این پیش‌نویس بارها بیان شده بخش اعظمی از فرآیند اجرای طرح بر عهده رسانه­‌های گوناگون است بنابراین تدوین پیوست رسانه­‌ای و اطلاع‌رسانی برای طرح لازم و ضروری است.

 3. پیوست هنری؛ آنچه بناست وجه تمایز این طرح با سایر طرح­‌های مشابه باشد ارائه مفاهیم و معارف قرآن در قالب هنر و با بهره‌­گیری از ظرافت­‌ها و زیبایی­‌های هنری است. همین نکته لزوم تدوین پیوست هنری طرح را آشکار می­‌سازد.

 4. پیوست فرهنگی و جامعه شناختی؛ گستردگی طیف­‌های مخاطبان و تنوع خرده­ فرهنگ­‌های موجود در هر طیف سبب می­‌شود این طرح برای اجرای هرچه بهتر و اثرگذارتر نیاز جدی به تدوین پیوست فرهنگی و جامعه­‌شناختی داشته باشد.

 5. پیوست روانشناختی؛ با توجه به اهمیت خصوصیات روان­شناختی مخاطبان در فرآیند یادگیری و نیز همراهی با طرح، ضروری است برای تضمین موفقیت این طرح پیوست روانشناختی نیز تهیه و تدوین شود.

برای مشاهده متن کامل و جزئیات آن به اینجا پیش مراجعه کنید.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول