اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاسی  /  احزاب و تشکل ها

چکیده گفت‌و‌گو| وضعیت اکنون دولت روحانی مثل دوره دوم احمدی‌نژاد است

فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه موسوی خوئینی‌ها به دنبال ایجاد هویت‌بخشی برای اصلاح‌طلبان بود، گفت: ما از دولت آقای روحانی حمایت کردیم و پای اصلاح طلبان هم نوشته شده و نمی توانیم هم از این مسئله خودمان را مصون بداریم.

چکیده گفت‌و‌گو| وضعیت اکنون دولت روحانی مثل دوره دوم احمدی‌نژاد است

علی تاجرنیا نماینده مجلس ششم و عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در گفت وگوی تفصیلی با خبرنگاران حوزه احزاب خبرگزاری فارس، اظهار داشت: انتقاداتی به عملکرد سیاست خارجی نظام دارم اما در هر صورت معتقدم که کشور ما یکی از مستقل‌ترین کشور دنیا است. ما اگر اشتباه هم تصمیم می‌گیریم چون خودمان تصمیم گرفته‌ایم دارای اهمیت است و شاید این ویژگی را کمتر کشوری در دنیا دارد.

وی افزود: در وضعیت موجود نوعی بی‌اعتمادی بین مردم و حاکمیت است اعم از دولت و سایر دستگاه‌های مربوطه. این مسئله باعث شده کشوری که داعیه استقلال دارد و پشتوانه اصلی آن نیز خواست مردم بوده به شدت آسیب‌پذیر شود. ما اگر می خواهیم در دنیا با اقتدار بمانیم باید در داخل ارتباط نزدیکی با مردم داشته باشیم. من احساس می‌کنم این ارتباط و اعتماد دچار خدشه شده است. البته انتظارات مردم انتظارات زیادی نیست.

تاجرنیا اصلی‌ترین ریشه این فاصله به دلیل یک ساختار رانتیِر در مجموعه کشور به لحاظ سیاسی و اقتصادی می داند و می گوید به لحاظ سیاسی برای اینکه وجود برخی از فیلترها و موانعی که بر سر راه‌ افراد و جریانات مختلف ایجاد شده امکان فرصت برابر عرض اندام از افراد را سلب می‌کند و به برخی‌ها امتیاز بیشتر می دهد.

عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران معتقد است که در حوزه اقتصادی وجود یک اقتصاد رانتیر و مجوزگرا که شرایط را ناعادلانه کرده است و در ادوار مختلف هم وجود داشته و هرچه به جلو آمده‌ایم نه تنها کمتر نشده بلکه بیشتر شده است.

وی در پاسخ به این پرسش که  آیا شما این را می‌پذیرید که دولت اصلاحات باید سهم خود در وضعیت فعلی را بپذیرد، گفت: من کمی در فرض شما اشکال وارد می‌کنم به این معنی که بعد از شرایط دوران جنگ که حداقل در دهه اول پیروزی انقلاب فاصله شکاف بین مردم و مسئولان به آن شکل وجود نداشت من معتقدم که شروع این فاصله از دولت سازندگی شروع شد.

تاجرنیا می گوید که یادمان نرود چون مرحوم آیت الله هاشمی در دهه اخیر مواضعش تغییر کرد ایشان را به سمت اصلاح‌طلبان تقسیم‌بندی نکنیم. 

نماینده دور ششم مجلس تاکید کرد: بخش عمده ای از مسائل اقتصادی و مشکلاتی که بعدها گریبانگیر مسئولان کشور را گرفت بعد از جنگ بود و از دولت سازندگی شروع شد.

وی با بیان اینکه بدون شک یکی از بهترین دوران از نظر مسائل معیشتی، اقتصادی و نزدیکی با افکار عمومی در دولت آقای خاتمی بود، تصریح کرد: این را من نمی‌گویم این را آمارهای جهانی از نظر اقتصاد رانتیر، غیر شفاف نبودن مالیاتی می‌گوید. رهبری در مورد اقتصاد و معیشت همیشه تاکید داشتند که اقتصاد باید در سفره مردم دیده شود. شاید شما سنتان اقتضا نکند اما بنده که در مجلس حضور داشتم شاهد بودم که ورود و خروج پول مردم در زمان اصلاحات، نظم و نسخ داشت.

*دولت روحانی پای اصلاح طلبان هم نوشته شده/روحانی اصلاح طلب نیست

تاجرنیا ادامه داد: ما از دولت آقای روحانی حمایت کردیم و پای اصلاح طلبان هم نوشته شده و نمی توانیم هم از این مسئله خودمان را مصون بداریم. آقای روحانی یک چهره اصلاح طلب نبوده و نیست، وی یک چهره عضو جامعه روحانیت مبارز و یک راست سنتی متعادل است. از حلقه اولیه آقای روحانی مشخص می‌شود که وی چقدر به سمت اصلاح‌طلبان است و چقدر به سمت اصولگرایان. آقای نوبخت در مجلس ششم عضو فراکسیون اصولگرایان بود. از این تیپ‌های راست سنتی که به کارگزاران نزدیک‌تر بود اما در تقسیم بندی‌های فراکسیونی مجلس ششم، در فراکسیون اصولگرایان قرار داشت.

*اصلاح طلبان نمی توانند از مسئولیتی که در قبال دولت روحانی دارند شانه خالی کنند/عارف ظرفیت همه اصلاح طلبان نبود

عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران خاطرنشان کرد: ما نمی‌توانیم در مورد آقای روحانی از مسئولیتی که نسبت به این موضوع داریم، شانه خالی کنیم اما اصلاحات از روی ناگزیری به سمت روحانی رفت.ظرفیت اصلی ما برای انتخابات ریاست جمهوری سال 92 آقای خاتمی بود اما ایشان نمی توانست بنا به دلایلی کاندیدا شود.

وی افزود: آقای عارف ظرفیت همه اصلاح طلبان نبود. اقبال بسیاری از بخش‌های مهم اصلاحات و به عبارتی اصلاح‌طلبان پیشرو که وزن زیادی دارند به سمت آقای عارف نبود.

تاجرنیا بر این باور است که در دوره آقای احمدی نژاد علی رغم شعارهایی که داده می شد ما به شدت شاهد رانتی شدن بیشتر اقتصاد بودیم و من با کمال تاسف باید بگویم که این مسیر در دولت آقای روحانی نیز ادامه پیدا کرده است و بعضی ها شاید راه و روش‌هایش را نیز بهتر یاد گرفته‌اند که چگونه عمل کنند.

عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ادامه داد: بنیاد این مسائل در دولت آقای احمدی نژاد به صورت جدی نهادینه شد و اکنون بسیاری از پرونده های فساد نیز ریشه در گذشته دارد هرچند من این دولت را نیز مصون از این مسائل نمی دانم و احساس می کنم در دولت آقای روحانی تلاش جدی هم در جهت حذف کردن اقتصاد رانتی و فساد زیرپوستی در مجموعه سیستم صورت نگرفته و نمی‌گیرد در حالی که دولت و مجلس می‌توانند برای حذف این مسئله تلاش کنند

وی با بیان اینکه من سهم بیشتری در این 40 سال درباره اداره کشور را به اصلاح طلبان نمی‌دهم، گفت: دهه اول که دوره جنگ بود و به نظرم خیلی قابل ارزیابی نیست اما در 30 سال گذشته من معتقدم نزدیک به یک سوم اداره کشور در اختیار اصلاح‌طلبان بوده و دو سوم باقیمانده نیز در اختیار یک جریان بی‌ریشه اصولگرایی بوده است. من احمدی‌نژاد را یک جریان بی‌ریشه اصولگرایی می‌دانم و کاش در سال 84 یک چهره اصولگرای شناسنامه‌دار و علاقمند به نظام، رئیس‌جمهور می‌شد. من سهم‌مان را در یک سوم اداره کشور می‌پذیرم.

*نگاه عدالت محور به اقتصاد در دولت هاشمی و روحانی ضعیف بوده و هست

تاجرنیا در پاسخ به این سوال که پس شما تفکرات اقتصادی آقای هاشمی را قبول ندارید، بیان کرد: بحث اقتصادی به این معنی که اقتصاد به چه سمت و سویی رفته را چون من کارشناس این حوزه نیستم، نمی‌توانم نظر بدهم اما معتقدم در اقتصاد علاوه بر آزادی اقتصادی، نگاه عدالت محور هم باید وجود داشته باشد. من احساس می‌کنم این نگاه در دولت آقای هاشمی ضعیف بود. البته در دولت آقای روحانی هم همین نگاه وجود دارد.

این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه من آقای روحانی و آقای هاشمی را از لحاظ رویکردهای مختلف از یک جنس می‌دانم، اظهار کرد:آقای هاشمی در زمان ریاست جمهوری خود هیچ تلاشی برای توسعه سیاسی و تقویت احزاب نمی‌کند و اکنون در دولت آقای روحانی می‌بینیم یک اصولگرا در حوزه وزارت کشور قرار گرفته و نگاه توسعه سیاسی به آن معنا وجود ندارد.

وی ادامه داد: دموکراسی با احزاب همزاد است نمی‌توانیم بگویم می‌خواهیم جمهوریت ایجاد کنیم اما احزاب در آن نقشی نداشته و برجسته نباشند.من احساس می‌کنم که دولت آقای هاشمی و دولت آقای روحانی در این آبشخور تفکری به هم نزدیک هستند.

*وضعیت اکنون دولت روحانی مثل دوره دوم احمدی‌نژاد است

تاجرنیا با بیان اینکه وضعیت اکنون دولت روحانی مثل دوره دوم احمدی‌نژاد است، گفت:  آن زمان اصولگرایان می‌گفتند کی بود کی بود من نبودم اکنون هم بخشی از اصلاح طلبان می‌گویند. و بدترین آفت برای نظام این است که جریانات تابلودار و شناسنامه‌دار به دلایل مختلف نتوانند به عرصه بیایند و آدم‌های دیگری که کمتر بیل‌شان گلی شده حضور یابند و اینها نیز نتیجه ندارد. جریانات سنتی همچون مؤتلفه، ناطق نوری و آقای خاتمی جریانات سیاسی و دارای عقبه‌ای هستند که می‌توانند دولت را کاملا اداره کنند.

نماینده دوره ششم مجلس از ساختار تصمیم گیری در اصلاح طلبان انتقاد کرد و گفت: متأسفانه ساختار جدیدی که در مورد اصلاح‌طلبان شکل گرفته ساختاری موقتی است. ساختار سیاست‌گذار و برنامه‌ریز نیست. این ساختار فقط برای تعیین لیست انتخاباتی شکل گرفته نه برای سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی.

وی افزود: در زمان مجلس ششم حزب مشارکت وجود داشت و ۱۰۰ نفری از نمایندگانی که عضو فراکسیون این حزب بودند، آثار کاری‌اش را آنجا مشاهده می‌کردیم. وقتی در حزب در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و در قالب‌های تخصصی برنامه‌ریزی می‌کردند، به صورت طرح به مجلس می‌آمد و یا در قالب لایحه به دولت داده می‌شد. می‌دیدیم که در آن حوزه فعالیتی اتفاق می‌افتد.

*بعضی مواقع از اصلاح ناامید می‌شوم

تاجرنیا با بیان اینکه بعضی مواقع خود من از اصلاح ناامید می‌شوم، اضافه کرد: ولی به هر صورت باید تلاش کنیم که با وضع قوانین درست و گرفتن مسئولیت توسط انسان‌های صالح، مشکلات را مرتفع کنیم.

عضو شورای مرکزی حزب اتحاد در پاسخ به این پرسش که  اخیراً آقای موسوی خوئینی‌ها در مورد آقای هاشمی اظهاراتی داشتند اولاً تعبیر شما از این اظهارات چیست و دوماً برخی این را اینطور تفسیر کردند که این حرف‌ها به نوعی خطاب به آقای روحانی است، گفت: هدف صحبت‌های آقای خوئینی‌ها پیام دادن به آقای روحانی باشد را خیلی قبول ندارم چون در شرایط کنونی نفعی برایش از این کار متصور نمی‌بینیم.

وی ادامه داد: فضای بحث موسوی خوئینی‌ها را در فضای صحبت های30 سال پیش می‌بینم. باید قبول کنیم که آدم‌ها خطا دارند و ممکن است تغییر کنند و یا رویه خود را اصلاح کنند. بنظرم آقای موسوی خوئینی‌ها آقای هاشمی را در مقطع ۳۰ سال پیش و در آستانه ریاست جمهوری و زمانی که با سکوت خود منجر به حذف بسیار گسترده در خبرگان شد و نظارت استصوابی شکل گرفت می‌داند. باید بدانیم آدم‌ها تغییر کردند و عوض شدند. ضمناً ما باید شخصیت‌ها را با تمام ابعادشان بپذیریم.

*موسوی خوئینی‌ها در مورد قضاوت‌شان در رابطه با آقای هاشمی همه‌ جانبه‌نگر نبود

به گفته تاجرنیا، اگر منتقد فلان جریان راست هستم و یا حتی منتقد یک جریان اصلا‌‌ح‌طلبیم باید تمام وجوه آن را ببینم و نمره بدهم. احساس می‌کنم که نگاه آقای موسوی خوئینی‌ها در مورد قضاوت‌شان در رابطه با آقای هاشمی همه‌ جانبه‌نگر نبود. ضمن اینکه بخشی از فرمایشات‌شان را می‌پذیرم اما مجموعه بحث‌ها را منصفانه نمی‌بینم. تحلیلم این است که باید به عقب برگردیم و مسائلی که در گذشته وجود داشته است.

این فعال سیاسی اصلاح طلب معتقد است که آقای موسوی خوئینی‌ها آنچه حرف دلش بوده گفته و از آقای هاشمی ناراحتی و دلخوری داشته است. بالاخره آقای هاشمی در برخی حوزه‌ها بی‌تقصیر نیست و نمی‌توانیم بگوییم که تقصیری ندارد. ایشان هم برخی مسائل را مطرح کرد ولی به نظرم نگاه همه جانبه‌ای نکرده است. به نظرم اگر آقای هاشمی بعد از ۸۸ این تغییرات را نمی‌کرد باز هم آقای هاشمی بود و با آن استوانه‌ها و شخصیتی که دارد، انسان ارزشمندی برای جمهوری اسلامی بود و باید در موردش منصفانه قضاوت می‌کردیم؛ کما اینکه نه جریان اصولگرا و نه جریان اصلاح‌طلب هیچ‌وقت نخواستیم آقای هاشمی را به عنوان وجوه کلی و همه جانبه آن ببینیم. یعنی هر دو در حوزه تعریف و تمجید کردن آن دچار افراط شدیم.

وی با بیان اینکه آقای موسوی خوئینی‌ها اولاً خواسته نوعی هویت‌بخشی برای جریان خط امام و اصلاح‌طلب ایجاد کند و زاویه‌اش را با برخی بحث‌ها بگوید، گفت: به هر حال وقتی می‌خواهیم آدم‌ها را نقد کنیم، نقدمان باید منصفانه باشد. نه از روی کینه و نه از روی شیفتگی باشد. آقای هاشمی بعد از انتخابات ۸۸ مجموعه موضع‌گیری‌ها و همراهی‌هایی با افکار عمومی و اصلاح‌طلبان و مجموعه منتقد بعد از انتخابات داشتند که این اولاً کار ارزشمندی است؛ ولی به معنی این نیست که افراد را بدون نقص نشان بدهیم و عاری از مشکل بدانیم.

تاجرنیا گفت: برخی از دوستان ما در جریان سنتی چپ، اگر بعد از حضرت امام (ره) مثلا ولایت فقیه در فرد دیگری تعیّن پیدا می‌کرد، ممکن بود سال‌های سال دیدگاه‌های تند و افراطی‌شان را نسبت به ولایت فقیه ادامه دهند. ما انسانیم و باید بدانیم که مصون از خطاب و اشتباه نیستیم و اگر یک مقطع زمانی برای‌مان به وجود آمد و تغییر کردیم و انسان‌های دموکراتی شدیم و در جهت‌های مختلف نشان دادیم به نظرم این کار ارزشمند است.

وی درباره برخی ناکارآمدی ها از سوی اصلاحات در مجالس ملی و محلی و نقش عارف در این ناکارآمدی اظهار داشت: آقای عارف یک شخصیت شناخته شده و مدیر توانمند اجرایی است ولی از ایشان انتظار دیگری داشتیم. کار راهبری و مدیریت یک فراکسیون در مجلس یک کار تشکیلاتی می‌طلبد. چهره‌هایی را می‌طلبد که به کارهای فراکسیونی و ارتباطات شخصی و مسائل تشکیلاتی و لابی‌های در درون ساختار قدرت بین جناح‌های سیاسی کاملاً آشنا باشند. از فردی که سابقه حزبی به آن معنا ندارد چگونه می‌توانیم انتظار کار تشکیلاتی این‌چنینی داشته باشیم. آن هم با یکسری لشکر و سربازان پیاده‌ای که به دستش سپردیم که هرکدام براساس مصلحت‌هایی در این جریان قرار گرفته‌اند.

این فعال سیاسی اصلاح طلب افزود: آقای عارف در مسئولیت فراکسیون منسجم مثل مجلس ششم نبوده که بتواند اثرگذار باشد. ایشان با یکسری افرادی مواجه است که اگر همه اصلاح‌طلبان تأیید می‌شدند، ۸۰ درصدشان در لیست اصلاح‌طلبان نبودند و بعضی از اینها بعدها آمدند.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول