اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

سرنوشت متفاوت دختران فراری در مشهد / رفتار اصلاح‌گرانه با پناهندگان به امام مهربانی‌ها

مدتی است که از سازوکار متفاوت برای بازگرداندن دخترانی که به مشهد پناه می‌آورند، شنیده‌ایم، سازوکاری که شاید اولویت آن آسیب کمتر اجتماعی است و سعی کرده مسیر بازگشت دخترانی که جامعه را پناهگاه امنی تصور کرده‌اند به خانه و خانواده هموارتر کند.

سرنوشت متفاوت دختران فراری در مشهد / رفتار اصلاح‌گرانه با پناهندگان به امام مهربانی‌ها

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، جستجو در تاریخ چه آن زمان که مغولان حمله کردند و حرم مطهر رضوی دارالامان شد، چه آن روز که شتری قبل از ذبح به پنجره فولاد امام رئوفش پناه آورد، گواه پناهگاه بودن اماکن مذهبی برای تمام بیچارگان است.

شاید آمارهایی که در مورد شناسایی دختران گریخته از خانه و خانواده منتشر می‌شود را نگاهی کنیم این مسئله که برخی از این بیچارگان چاره خود را در پناه به یک شهر مذهبی می‌بینند، در گوشه ذهنمان پررنگ‌تر شود.

مدتی است که از سازوکار متفاوت برای بازگرداندن دخترانی که به مشهد پناه می‌آورند، شنیده‌ایم، سازوکاری که شاید اولویت آن آسیب کمتر اجتماعی است و سعی کرده مسیر بازگشت دخترانی که جامعه را پناهگاه امنی تصور کرده‌اند به خانه و خانواده هموارتر کند.

این مسئله گفت‌وگویی خواندنی با غلامحسین حقدادی، معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی را رقم زد تا بیشتر در خصوص ابعاد شناسایی و سرنوشت دختران فراری در مشهد بدانیم.

غلامحسین حقدادی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس گفت: در خصوص آمار دختران فراری اعدادی که عنوان می‌شود در واقع آمار دخترانی است که خدمات دریافت کرده‌اند یا به‌نوعی ساماندهی شده‌اند و بنابراین اگر این آمار در شهر یا استانی بیشتر باشد به‌معنای تعداد بیشتر فرار دختران از خانه نیست.

مشهد رتبه دوم حمایت و ساماندهی دختران فراری را دارد

معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی در خصوص مفهوم فرار با بیان اینکه بیرون رفتن از منزل یا سفر دختران و زنان بدون اطلاع سایر اعضای خانواده را فرار تعریف کرده‌اند، ادامه داد: دختران بعد از فرار از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگتری که خدمات حمایتی بهتری از آن‌ها داشته باشد، می‌روند این خدمات می‌تواند شامل بهزیستی، کمیته امداد و اداره اماکن باشد و به آن‌ها پناه دهد.

وی خاطرنشان کرد: مشهد به‌عنوان یک کلانشهر مذهبی علاوه بر تمام امکانات حمایتی که بیان شد، به‌خاطر داشتن محیط امنی مثل حرم مطهر امام رضا(ع) بیشتر مورد اقبال این دسته از دختران قرار می‌گیرد و در واقع اینکه گفته می‌شود مشهد رتبه دوم دختران فراری در کشور را دارد، به این معنا است که وجود بیشترین نهادهای حمایتی از چنین دخترانی در برابر آسیب ها در مشهد است و این شهر رتبه دوم حمایت و ساماندهی دختران فراری را دارد.

حقدادی افزود: دخترانی که از خانه فرار کرده‌اند یا با خانواده دچار مشکل شده‌اند، نیاز به یک پناهگاه معنوی دارند تا بدون ترس و واهمه درد دل کنند و خود را به لحاظ روحی آرام سازند و برای ما ایرانی‌ها چه جایی بهتر از خانه امام هشتم، پس اینکه بگویند مشهد رتبه دوم را در این زمینه دارد، چیز بدی نیست.

معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: از طرفی مشهد یک شهر مذهبی است و نظارت‌های اجتماعی بیشتری دارد و همین سبب می‌شوند این افراد زودتر شناسایی و ساماندهی شوند تا از آسیب‌هایی که می‌تواند متوجهشان باشد در امان بمانند.

وی با بیان اینکه مشهد دومین کلانشهر ایران بعد از تهران است و رتبه دوم جمعیت را نیز دارد، افزود: طبیعی است که به همان نسبت تعداد همه اقشار و گروه‌ها و از جمله دختران فراری آن هم بیشتر باشد، مشهد بیش از ۳ میلیون نفر جمعیت دارد و همیشه به همان میزان نیز جمعیت ناپایدار زائر و گردشگر دارد، هیچ شهری چنین شرایطی را ندارد، بنابراین هیچ‌وقت نمی‌توانیم بگوییم که تعداد دختران فراری نسبت به جمعیت موجود، در مشهد بیشتر از سایر شهرهاست.

حقدادی متذکر شد: برای رسیدگی مطلوب به وضعیت دختران فراری یک زمانی وجود دارد که به آن زمان طلایی می‌گوییم، که اگر طی ۴۸ ساعت اول فرار شناسایی نشود یا خودش مراجعه نکند در معرض آسیب قرار می‌گیرد.

معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: دخترانی که طی این فاصله با اورژانس اجتماعی ۱۲۳ تماس می‌گیرند، حمایت می‌شوند و حتی اگر مایل نباشند به اجبار به خانواده‌هایشان برگردانده نمی‌شوند.

وی با بیان اینکه دختران اگر طی این مدت تحت حمایت قرار نگیرند ممکن است در دام افراد و باندهای بزهکار بیفتد یا مورد تعرض و تجاوز و استرس تهدید حیات قرار گیرند که به لحاظ روحی و روانی تا ۳۰ سال در فرد باقی می‌ماند.

حقدادی تاکید کرد: طی ۴۸ ساعت اول یا همان زمان طلایی، اگر دختران فراری به ما مراجعه کنند، نتیجه خدمات بهزیستی خیلی مثبت است اما زمانی که این فرصت از دست می‌رود خدمات ما نیز بسیار کم اثر می‌شود.

دختران فراری از آسیب‌ها فرار می‌کنند

معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین عوامل فرار دختران از خانه، خانواده‌های آسیب دیده هستند، اظهار کرد: خشونت خانوادگی، اعتیاد اعضای خانواده که سبب احساس ناامنی دختر در خانه می‌شود و نیز خانواده‌های بزهکار از مصادیق چنین وضعیتی هستند و در چنین شرایطی دختر برای فرار از آسیب‌هایی که وجود دارد از آن خانه ناامن فرار می‌کند.

وی افزود: یک دسته از دختران نیز هستند که به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی خانواده و یا بلند پروازی و رویاپردازی‌های خود فرار می‌کنند به این معنا که تصور می‌کنند، اگر از خانواده جدا شوند و در یک شهر بزرگتر با امکانات بیشتر زندگی کنند امکان رشد زیادی برایشان فراهم می‌شود و با همین خیال واهی از خانه می‌روند.

حقدادی گفت: گاهی اوقات خانواده و دختر هر دو خوب هستند و مشکل خاصی ندارند، اما اختلاف دیدگاه بین آن‌ها سبب می‌شود، دختر ترجیح دهد از خانه فرار کند و به‌تنهایی زندگی کند، که بیشتر این اختلاف دیدگاه‌ها بر سر موضوع آزادی یا ازدواج اجباری است.

معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی تصریح کرد: جامعه باید بین مفهوم دختران فراری و زنان تن‌فروش تمایز قائل شود، زیرا همانطور که گفته شد بخش عمده‌ای از این دختران به‌خاطر فرار از چنین مسائل و جرم‌هایی خانه را ترک می‌کنند، اما زنان تن‌فروش یک گروه خلافکار سازمان‌یافته هستند و به قصد درآمد این کار را انجام می‌دهند.

وی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد دختران فراری بعد از حمایت و مشاوره‌هایی که از طرف بهزیستی دریافت می‌کنند، به خانه برمی‌گردند، افزود: فقط ۱۰ درصد آن‌ها هستند که برنمی‌گردند و در مراکز بهزیستی می‌مانند تا زمانی‌که ازدواج کنند و سروسامان بگیرند.

حقدادی در خصوص نحوه ساماندهی این دختران گفت: دخترانی که به‌صورت ناگهانی در معرض خشونت خانگی قرار گرفته‌اند به‌مدت ۱۰ روز در خانه‌های امن بهزیستی نگهداری می‌شوند و بعد از آن مدت اگر شرایط خانه امن شد، با حکم دادگاه به خانه بازگردانده می‌شوند.

معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی افزود: در صورتی که دادگاه تشخیص دهد، خانواده صلاحیت نگهداری از دختر را ندارند، از خانه امن به مرکز دیگر بهزیستی تحت عنوان خانه سلامت منتقل می‌شوند و ۶ ماه در آنجا می‌مانند، دختران طی این ۶ ماه تکلیفشان با خودشان مشخص می‌شود و یا به تحصیلشان ادامه می‌دهند یا شرایط کاری برایشان فراهم می‌شود و یا مهارتی می‌آموزند و بعد از آن به خانه‌های مستقل تحت نظر بهزیستی فرستاده می‌شوند و در آنجا به‌صورت چند نفری زندگی می‌کنند و زندگیشان روی روال طبیعی می‌افتد.

وی در خصوص پذیرش این دختران در خانواده گفت: خانواده‌هایی وجود دارند که اگر دخترشان فرار کند و به‌ویژه آسیب ببینند، دیگر حاضر به پذیرش آن نیستند و در این موارد دختران با مراجعه به بهزیستی از ما کمک می‌خواهند تا با پادرمیانی شرایط بازگشتنشان را به خانه فراهم کنیم که معمولا هم خانواده‌ها بعد مدتی قبول می‌کنند که هرچه این پذیرش زودتر اتفاق بیافتد بهتر است، چون از آسیب‌های بعدی جلوگیری می‌کند.

حقدادی افزود: بیشتر این دختران بعد از یک بار فرار و بازگشت به خانواده دیگر این کار را انجام نمی‌دهند چرا که تجربه تلخی برای آنهاست.

انتهای پیام/ ۷۰۰۶۸

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول