اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای  /  آسیای مرکزی و روسیه

ترکمنستان در سال 2019؛ از غیبت عجیب «بردی محمداف» تا تداوم چالش‌های «تاپی»

ترکمنستان در سال 2019 برای توسعه همکاری «خزر» و اجرای پروژه‌های ملی مربوط به صادرات گاز تلاش‌هایی انجام داد در عین حال برخی تحولات داخلی این کشور نیز قابل توجه بود.

ترکمنستان در سال 2019؛ از غیبت عجیب «بردی محمداف» تا تداوم چالش‌های «تاپی»

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، ترکمنستان در سال 2019 برای توسعه همکاری «خزر» و اجرای پروژه‌های ملی مربوط به صادرات گاز تلاش‌هایی انجام داد.

رئیس جمهور ترکمنستان زنده است؟

در اواسط تابستان رسانه‌های منطقه از درگذشت «قربان قلی بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان خبر دادند و به دلیل عدم اطلاعیه رسمی دولت این کشور این پیام سریع در تمام خبرگزاری‌های جهانی منتشر شد.

طی 10 روز این اطلاعات نه تأیید نه تکذیب شد و رسانه‌های مختلف با استفاده از فرصت به گسترش شایعه‌ها پرداختند.

مخاطب رسانه‌های منطقه‌ حتی پس از انتشار ویدئو درباره تعطیلات تابستانی بردی محمداف و اقدامات وی در این مدت به زنده بودن رئیس جمهور ترکمنستان شک داشتند.

تنها پس از سخنرانی بردی محمداف در نخستین همایش اقتصادی «خزر» مخاطبان متوجه شدند که رئیس جمهور ترکمنستان واقعا زنده است و اطلاعات درباره درگذشت وی غیرواقعی است.

دور جدید همکاری‌های خزر

در تاریخ 12 آگوست سال 2019 نخستین همایش اقتصادی خزر در شهر «ترکمن باشی» ترکمنستان برگزار شد.

در آن رهبران 5 کشور از جمله ایران، روسیه، قزاقستان، آذربایجان و ترکمنستان طی 2 روز توسعه ظرفیت‌ همکاری در چارچوب دریای خزر را مورد بررسی قرار دادند.

با توجه به اهمیت ویژه دریای خزر مقامات کشورهای مذکور تصمیم بر تعامل و گفت‌وگوی دائم با هدف هماهنگی اقدامات خود در این زمینه گرفتند.

دومین دوره همایش اقتصادی خزری در شهر «آستراخان» روسیه در سال 2021 برگزار می‌شود.

بازگشت «گاز پروم» به ترکمنستان

پس از توقف 4 ساله همکاری بین دولت ترکمنستان و شرکت گاز پروم روسیه قرارداد جدیدی به امضا رسید.

حالا روسیه سالانه 5.5 میلیارد متر مکعب گاز تولید ترکمنستان را وارد می‌کند اما جزئیات درباره قیمت گاز و دیگر شرایط قرارداد رسما اعلام نشده است.

شایان ذکر است که در سال 2015 به دلیل اختلافات مربوط به قیمت گاز دعواهای قضایی بین دولت ترکمنستان و شرکت گاز پروم آغاز شده بود.

پس از امضای قرارداد جدید دعواهای قضایی نیز متوقف شدند.

مشکلات هوانوردی ترکمنستان در اروپا

در ابتدای سال 2019 آژانس امنیت هوانوردی اتحادیه اروپا پروازهای شرکت‌های ترکمنی به کشورهای اروپایی را ممنوع کرد.

بر اساس گزارش کارشناسان این آژانس شرکت‌های هواپیمایی ترکمنستان استانداردهای امنیتی را رعایت نمی‌کنند.

رسانه‌های دولتی ترکمنستان در فصل پاییز سال 2019 از حذف تمام محدودیت‌ها خبر دادند اما اطلاعات قابل اعتماد در این زمینه وجود ندارد.

اصلاحات قانون

بردی محمداف در قالب دومین نشست شورای مردمی پیشنهاد ادغام شورای مردمی و مجلس ترکمنستان را مطرح کرد که این ایده از حمایت نمایندگان هر 2 نهاد برخوردار شد.

به نظر رئیس جمهور این کشور چنین اقداماتی شرایط مطلوب برای فعالیت سیستم قانون گذاری، نظارت بر اجرای برنامه‌های ملی و دفاع مؤثر از منافع رأی‌دهندگان را ایجاد می‌کند.

کارشناسان معتقد هستند که این پیشنهاد مربوط به برنامه بردی محمداف برای انتقال قدرت به نسل جدید سیاستمداران است و رئیس جمهور فعلی خواستار تکرار سناریوی «نورسلطان نظربایف» رئیس جمهور قزاقستان است.

مجلس ترکمنستان ارگان دائم قانون گذاری است و شورای مردمی یک نهاد غیردائم می‌باشد و نشست‌های آن به ریاست بردی محمداف برگزار می‌شوند.

برکناری و بازداشت وزیران

در اواخر فصل پاییز دادستان کل جمهوری ترکمنستان از زندانی شدن «امن دوردی ایشان‌اف» وزیر تجارت و ارتباطات خارجی و «اسکندر مولیک‌اف» وزیر کشور به دلیل فساد اداری خبر داد.

بر اساس این گزارش این مقامات به 15 سال زندانی محکوم شدند و اموال آنان ضبط شد.

بردی محمداف دستور استفاده این اموال برای ساخت مدارس، بیمارستان‌ها و دیگر زیرساخت‌های اجتماعی را داد.

مشکلات «تاپی»

پروژه ساخت لوله انتقال گاز ترکمنستان- افغانستان- پاکستان- هند امسال با مشکلات جدی مواجه شد و رئیس جمهور بارها از لزوم تجدید نظر بر این برنامه تأکید کرد.

این در حالی است که در رسانه‌های منطقه اطلاعات از دزدی 255 میلیون دلار توسط «مبین سولات» مسئول شرکت «Inter State Gas Systems Ltd» متعلق به پاکستان از بودجه پروژه تاپی خبر دادند.

علاوه بر این مقامات افغانستان از کمبود 9 تا 12 میلیارد دلار برای اجرای پروژه تاپی و عدم سرمایه گذاری در این پروژه خبر داد.

همچنین هند به قیمت‌های نامناسب گاز تولید ترکمنستان اعتراض کرد و نگران فشار سیاسی پاکستان در صورت ساخت لوله از طریق قلمروی این کشور شد.

به نوبه خود پاکستان نگران امنیت لوله در افغانستان است و احتمالا بی ثباتی در این کشور منجر به توقف صادرات گاز می‌شود.

به طول کلی تمام شرکت کنندگان پروژه تاپی به غیر از ترکمنستان به دلایل مختلف ناراضی هستند و آینده این برنامه زیر سؤال قرار دارد.

انتهای پیام/ح

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول