اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  آذربایجان شرقی

خیر سازنده کتابخانه‌ 100 میلیارد ریالی/​یک صفحه گلستان و بوستان بخوانید تا کفش بخرم

اعضای خانواده «قره‌چمنی» در تبریز یک خانواده اهل کتاب و مطالعه بوده و با علاقه‌ای که نسبت به فرهنگ، هنر و تمدن این سرزمین دارند، کتابخانه‌ای به نام مادر خود زنده یاد «صدیقه قره‌چمنی» احداث کرده‌اند.

خیر سازنده کتابخانه‌ 100 میلیارد ریالی/​یک صفحه گلستان و بوستان بخوانید تا کفش بخرم

به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز- معصومه درخشان: به همان نسبت که برخی از ما حال خوشی برای کتاب خواندن نداریم ولی افرادی هستند که بسیار اهل دل بوده و علاوه بر اینکه خودشان اهل مطالعه هستند، سعی می‌کنند زمینه‌های لازم برای کتابخوانی و ترویج مطالعه  بین سایر افراد  جامعه را گسترش دهند.

یکی از زمینه‌های ترغیب و تشویق دیگران برای افزایش مطالعه و گسترش کتابخوانی احداث و توسعه کتابخانه‌های عمومی در سطح شهر و کشور است.
 



مرحوم مصطفی قره‌چمنی و زنده‌یاد صدیقه قره‌چمنی زوج تبریزی بودند که فرزندان صالحی از خود به یادگار گذاشته‌اند و حالا بعد از فوت آنها فرزندانشان برای زنده نگهداشتن یاد و نام پدر و مادر خود در کارهای خیر و عام‌المنفعه فعال هستند.

اعضای خانواده قره‌چمنی در تبریز یک خانواده اهل کتاب و مطالعه بوده و دارای تحصیلات عالیه هستند و با علاقه‌ای که نسبت به فرهنگ، هنر و تمدن این سرزمین دارند، با مشارکت و تصمیم سایر خواهران و برادران کتابخانه‌ای به نام مادر خود، زنده‌یاد «صدیقه قره‌چمنی»  احداث کرده‌اند.

کتابخانه و قرائتخانه زنده‌یاد «صدیقه قره‌چمنی» یکی از بزرگ‌ترین پروژه خیرساز کشور است که در آبان ماه سال‌جاری همزمان با هفته کتاب در تبریز به بهره‌برداری رسید.

حسین قره‌چمنی، دومین فرزند خانواده قره‌چمنی‌هاست که  در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در تبریز وقتی می‌خواهد از چگونگی تصمیم خواهران و برادرانش در مورد احداث کتابخانه صحبت کند، از پدر مرحومش یاد کرده و می‌گوید: خانواده پرجمعیتی بودیم، چهار برادر و پنج خواهر که خاطرات مشترک زیادی باهم داریم و کتابخوانی در خاطرات مشترک ما بسیار نقش پررنگی دارد.
 

 

یک صفحه گلستان و بوستان بخوانید تا کفش بخرم

او با اشاره به مطالعه کتاب‌های متنوع  پدرش خاطرنشان کرد: پدرم بسیار اهل مطالعه بود، کتاب‌های متنوع زیادی مطالعه می‌کرد، هر وقت پدرم را می‌دیدم، کتاب دستش بود و همه ما کتابخوانی را از او یاد گرفته‌ایم.در خانواده ما کتاب و مجلات کم نمی‌شود و من هر هفته یک جلد کتاب می‌خوانم.

پدرم کتاب‌های خیلی نفیسی داشت، اگر قرار بود پدرم برای خرید یک جفت کفش ما را به خرید ببرد، شرط داشت و شرط  آن خواندن یک صفحه از گلستان و بوستان سعدی بود.

فعالیت در زمینه کارهای عام‌المنفعه و خیرخواهانه خانواده قره‌چمنی تنها در احداث کتابخانه خلاصه نمی‌شود، به‌طوریکه حسین آقا می‌گوید: در زمان حیات پدرم نیز در زمینه کتابخانه‌سازی، مدرسه‌سازی،خرید آمبولانس و دستگاه دیالیز برای بیماران در جهت همکاری با خیران سلامت فعالیت می‌کردیم همچنین در شهرستان بناب در توسعه توانبخشی چمران مشارکت کرده‌ایم.

حسین قره‌چمنی، در مورد زمینه‌های تصمیم‌گیری برای احداث کتابخانه و قرائتخانه بیان داشت: بعد از اینکه کتابخانه مرکزی اعلام کرد تعداد کتابخانه‌های عمومی شهر نسبت به جمعیت آن کم بوده و تمام نیازهای فرهنگی و کتابخوانی شهر برآورده نمی‌شود و به علت استقبال عموم شهروندان از کتاب و مطالعه سالن‌های این کتابخانه جوابگوی مراجعان نیست، با همکاری و مشارکت سایر برادران و خواهرانم به احداث کتابخانه اقدام کردیم.

او با ذکر خیر از مادر و پدر مرحوم خود ادامه داد: مادرم صدیقه قره‌چمنی ۲۷سال پیش در سن ۶۰ سالگی و پدرم هشت سال قبل در سن ۸۵ سالگی فوت کرده‌اند و ما این اقدامات خیرخواهانه و عام‌المنفعه را در جهت باقیات الصالحات والدین خود انجام می‌دهیم.

قره‌چمنی، در مورد مساحت این کتابخانه ادامه داد: زمین مورد نظر کتابخانه ۴ هزار و ۲۰۰ متر مربع مساحت دارد که مساحت کتابخانه ۳هزار متر مربع بوده و در دو طبقه ویژه خواهران و برادران است، هر طبقه دارای سالن مطالعه به ظرفیت ۳۵۰ نفر است، یک بخشی از آن نیز به ساختمان اداری کتابخانه اختصاص داده می‌شود.

هزینه کتابخانه زنده‌یاد «صدیقه قره چمنی» ۱۰ میلیارد تومان است که با مشارکت خواهران و برادران قره‌چمنی پرداخت شده است.

کار احداث این کتابخانه از شهریورماه سال  ۹۵ آغاز شده و در شهریور ۹۸به اتمام رسیده و در آبان‌ماه همزمان با هفته کتاب به بهره‌برداری رسید.

او با اشاره به اینکه تیراژ پایین کتاب در کشور شایسته  نیست، ادامه داد: با افزایش جمعیت نیاز به کتابخانه‌های مختلف در سطح شهر احساس می‌شود. در کشور ۸۰ میلیونی ما تیراژ کتاب در حد ۵۰۰ یا هزار جلد شایسته نیست. با احداث کتابخانه در نقاط مختلف شهر و حتی شهرهای کوچک و روستاها گامی در جهت افزایش علاقه مردم به کتاب و کتابخوانی افزایش پیدا می‌کند.
 

 

گرانی دلیلی برای کتاب نخواندن نیست

قره‌چمنی، دلیل برخی افراد مبنی بر گران بودن قیمت کتاب را غیرموجه دانست و افزود: معمولا از کمبود فضاهای فرهنگی در سطح شهر در عذاب هستیم و البته از نظر من گرانی کتاب دلیلی بر کتاب نخواندن ما نیست بلکه افرادی که کتاب نمی‌خوانند، حالی برای خواندن کتاب ندارند حتی اگر کتاب به رایگان در دسترس آنها باشد نیز علاقه و اشتیاقی برای خواندن نشان نمی‌دهند.

به‌راستی گرانی کتاب دلیلی بر عدم کتابخوانی نیست، مردم به راحتی برای یک ساندویچ ۳۰هزار تومان هزینه می‌کنند ولی از هزینه کردن برای کتاب  خودداری می‌کنند.


حال خوش خواندن نداریم

او معتقد است، ما حال خوش خواندن نداریم و این موضوع از خانواده‌ها سرچشمه می‌گیرد، فرزندان ما قبل از اینکه در مدارس در مورد کتاب خواندن آموزش ببینند، باید ابتدا پدر و مادرها آموزش ببینند که با کتاب مانوس باشند.بیزاری از کتاب علت اصلی کتاب نخواندن است، متاسفانه در مدارس ما به ازبرخوانی اکتفا می‌کنند و این موضوع به شدت آسیب‌زاست.

قره‌چمنی ادامه می‌دهد: وقتی در دست همه یک گوشی موبایل است که اطلاعات آن سطحی و بی‌مدرک است، باعث می‌شود سطحی نگری در جامعه زیاد شود در این صورت شهروندان به این سبک عادت کرده و از کتاب فاصله می‌گیرند.
 

 

کتابفروشی‌ها ضعیف‌ترین قشر جامعه

او می‌گوید: در کشور ما ضعیف‌ترین قشر جامعه طیف کتابفروشی است که آن را فقط از روی عشق و علاقه ادامه می‌دهند، دولت باید با ارائه طرح‌های سوبسیددار و حمایتی آنها را نسبت به ادامه کار خود دلگرم‌تر کند تا فعالان این قشر نیز تشویق شوند.

این خیر اضافه می‌کند: آنقدر کتاب خوب داریم که عمر انسان به خواندن آن کتاب‌ها قد نمی‌دهد.

قره‌چمنی با اشاره به اینکه مقطع دیپلم را در تبریز و مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را در کشور ترکیه به اتمام رسانده است، ادامه داد: کشور ترکیه در همسایگی ما قرار دارد، تعداد افراد کتابخوان این کشور خیلی زیاد است، با وجودی که قیمت کتاب در ترکیه خیلی گران است ولی تیراژ کتاب‌ها حداقل ۱۵۰ هزار جلد است البته باید گفت وضعیت کتابخوانی در قدیم و سال‌های گذشته  در ایران خیلی خوب بود ما در سال‌های اخیر خیلی پس‌روی کرده‌ایم.

او با اشاره به تجربه کشورهای مختلف در امر احداث کتابخانه گفت: در همه جای دنیا حتی در ثروتمندترین کشورها نیز تمام کارها را دولت‌ها انجام نمی‌دهند بلکه تشکل‌های مردمی به کمک دولت می‌آیند، بخش خصوصی و خیران ما نیز امکانات زیادی در اختیار دارند، چه بهتر است که آنها نیز در افزایش سطح آگاهی و شعور مردم مشارکت کنند.

برخی از خیران ثروت‌های زیادی دارند ولی حاضر نیستند در این زمینه وقت و هزینه کنند، امیدوارم این افراد به صحنه آمده و دست در دست دولت در آگاهی‌بخشی به جامعه کمک کنند و دولت نیز آنها را مساعدت و همراهی کند.
 

 

انتهای پیام/۶۰۰۲۰/س/ر

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول