اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

بین الملل  /  تحلیل بین الملل

استاد دانشگاه آمریکایی: مقاومت تنها راه مردم فلسطین است

یک استاد دانشگاه آمریکایی در انتقاد از طرح موسوم به معامله قرن گفت، پاسخ فلسطینی‌ها به چنین سندی باید شامل تظاهرات، تحریم کالاهای صهیونیست‌ها و درخواست از نهادهای بین‌المللی برای تحریم رژیم صهیونیستی است.

استاد دانشگاه آمریکایی: مقاومت تنها راه مردم فلسطین است

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، پروفسور «ریچارد فالک» استاد دانشگاه پرینستون گفت، معامله قرن حقوق اولیه مردم فلسطین را نیز نادیده گرفته است و تنها راه مردم فلسطین مقاومت است.

«دونالد ترامپ»رئیس‌جمهور آمریکا شامگاه سه‌شنبه طی نشست خبری به همراه «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از طرح معامله قرن خود که مدعی است برای پایان دادن به منازعه فلسطینیان و صهیونیست‌ها است، رونمایی کرد. در این طرح، شهر قدس به کلی به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، به این رژیم واگذار شد.

بر اساس نقشه‌ای که رئیس‌جمهور آمریکا منتشر کرده دولت آینده فلسطین به شکل مجمع‌الجزایری است که پل‌ها و تونل‌ها آن را به هم وصل می‌کند.

رونمایی از این طرح در این مقطع زمانی هم هدیه‌ای به «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برای شانس بیشتر در انتخابات است و هم ترامپ از این موضوع برای انتخابات آینده آمریکا به نفع خود استفاده خواهد کرد.

خبرنگار فارس در گفتگو با پروفسور فالک، اهداف و تبعات معامله قرن را بررسی کرده است.  فالک، پروفسور آمریکایی بازنشسته حقوق بین الملل در دانشگاه پرینستون و گزارش‌گر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر فلسطین بوده است. وی نویسنده ۲۰ جلد کتاب در این زمینه است.

فارس: ترامپ در مراسم رونمایی از معامله قرن اعلام کرد این طرح عادلانه ترین طرح صلح است. آیا این طرح منافع فلسطین را تأمین خواهد کرد؟

فالک: این به اصطلاح طرح صلح از فلسطینی‌ها می‌خواهد که از اساسی‌ترین حقوق اولیه خود دست بکشند و وضعیت دائمی مطیع بودن و قربانی شدن را بپذیرند. این طرح به طور کامل و به صورت یکجانبه به نفع اسرائیل طراحی شده و به همین خاطر نیز از سوی افکارعمومی و نمایندگان حکومت فلسطین رد خواهد شد. این طرح در واقع یک بازی قدرت ژئوپلتیک پنهان و تغییر شکل داده شده است که به طور کامل تحت نظر نتانیاهو و ترامپ قرار دارد.

طرح ترامپ همچنین به دولت آپارتاید فعلی اسرائیل اعتبار می‌بخشد و آن (وضعیت آپارتاید) را دائمی می‌کند و هدفش قانونی کردن و گسترش غصب زمین در قلمرو فلسطینی‌هاست که این قلمرو فلسطینی در قطعنامه ۱۹۶۷ بر آن تاکید شده است.

فارس: یکی از اهداف ترامپ برای رونمایی از این طرح، کمک به نتانیاهو برای رهایی از مشکلات داخلی او است. با توجه به محاکمه احتمالی او آیا این کمک باعث می‌شود در موضع قدرت در اسرائیل قرارگیرد؟

فالک: به نظر می‌رسد که این گونه باشد، احتمالاً نتانیاهو جلب محبوبیت بیشتر در میان برخی از رأی دهندگان اسرائیلی و این که  نشان دهد توانسته ترامپ را مجبور کند که آن چه را جنبش صهیونیست‌ امید داشته بدست بیارود، در نظر داشته است (همان به‌اصلاح راه حل یک دولتی که برای همیشه همه فلسطین را تحت کنترل اسرئیل قرار می‌دهد و در قانون اساسی اسرائیل در سال ۲۰۱۸ نیز برهمین اساس اسرائیل دولت-ملت یهود معرفی شده و حقوق و شرایط برابر اقلیت غیریهودی را  به طور کامل حذف می‌کند). آن چه در این طرح تحت عنوان دولت فلسطینی نامیده شده، فاقد حقوق اولیه حاکمیتی یک دولت براساس تعریف حقوق بین الملل است. این طرح فلسطینی‌هایی را که تحت اشغال زندگی می‌کنند، در شرایطی دائمی و مشابه غزه قرار خواهد داد و وضعیت پنج میلیون آواره فلسطینی را نادیده می‌گیرد و حق آنان را برای بازگشت به جایی که قبلا در آن جا زندگی می‌کرده‌اند را انکار می‌‌کند.

فارس: فلسطینی‌ها برای مقابله با این طرح چه اقداماتی باید انجام دهند؟

فالک: فلسطینی‌ها باید صدایشان در سازمان ملل هر نهاد دیگر بالا  ببرند تا نشان دهند که این طرح به‌طور کامل فریبکاری و بیهوده است، باید تظاهرات کنند، کمپین تحریم کالاهای اسرائیلی را برای فشار بیشتر ترویج و توسعه دهند و از حکومت‌ها و سازمان ملل بخواهند تا تحریم‌ها را علیه اسرائیل اعمال کنند، به‌دنبال حقوق قانونی خود در دادگاه بین المللی لاهه باشند و خواستار یک چارچوب دیپلماتیک جدید برای پرداختن به مناقشه اسرائیل-فلسطین بدون نقش رهبری آمریکا باشند.

حقوق فلسطینی‎‌ها فقط با کشمکش و تلاش حاصل می‌شود، با منزوی کردن اسرائیل، با فشار یکپارچه و همبستگی جهانی و با مسئول دانستن حکومت و سران اسرائیل در سیاست‌های جنایتکارانه‌ای که اتخاذ کرده‌اند به دست می‌آید.

فارس: چرا کشورهای عربی مانند عربستان سعودی، امارات، عمان، بحرین، مصر با این طرح موافق کرده اند؟

فالک: دو دلیل در این ارتباط وجود دارد: اول این که این حکومت‌ها از سوی جنبش‌های دموکراسی خواهی تهدید می‌شوند و خیلی نگران هستند که دستاوردهای خودمختاری و موفقیت فلسطینی‌ها، دستگاه حکومتی سرکوبگر خودشان را نیز دچار بی ثباتی کند. دوم این که برای جلب اطمینان از سوی دولت ترامپ در راستای تداوم اهداف ضدایرانی و اولویت‌های سنی در منطقه‌. 

لذا این گونه توافقات نخبگان حاکم؛ انعکاس و یا بازتاب احساسات و گرایشات عمومی این گونه کشورها که همچنان همبستگی زیادی با مسئله فلسطین دارند، نیست.

فارس: این طرح مغایر با قطعنامه های سازمان ملل است و در طراحی آن هیچ مشورتی با طرف فلسطینی نشده است. چگونه آمریکا و اسرائیل انتظار دارند فلسطین آنرا بپذیرد؟

فالک: طرح ترامپ نه فقط حقوق بین الملل را نادیده می‌گیرد، بلکه فراتر از آن آشکارا و به صورت متناقضی مقررات مربوط به ممنوعیت بکارگیری و کسب قلمرو سرزمینی از طریق کاربرد زور را که در قطعنامه ۲۴۲ شورای امنیت مورد تأکید قرار گرفته، نقض می‌کند.

این طرح همچنین حاکمیت سرکوبگری را ایجاد می‌کند که متکی بر تبعیض نژادی است و این طرح به رژیم آپارتایدی رسمیت می‌دهد که در ماده هفتم (J) اساسنامه رم دیوان کیفری بین‌المللی به عنوان جنایت علیه بشریت شناخته و معرفی شده است.

اسرائیل و آمریکا نخست باید به دنبال کنار گذاشتن دولت آپارتاید اسرائیلی با هدف ایجاد یک زمینه و بنیاد صلح و به‌رسمیت شناختن صحیح و مناسب (دولت) فلسطین باشند.

فارس: در حالیکه ترامپ این طرح را عادلانه می خواند ولی این طرح حقوق مردم فلسطین را زیر پا گذاشته است. آیا این طرح قابلیت اجرایی شدن دارد؟

فالک: این طرح آشکارا ناعادلانه و غیرمنصفانه است و در بهترین تحلیل و تفسیر باید گفت که این طرح فقط طراحی شده تا رد شود. چنین طرحی متکی بر اعمال راه حلی بر مردم فلسطین است تا پیروزی طرف اسرائیلی را اعلام کند و خیلی صریح علت و زمینه تمام مبارزات و کشمکش‌های مردم فلسطین را نادیده بگیرد.

این طرح همراه با نوعی رشوه و پیشنهادات مالی در تلاش برای تاثیرگذاری است تا اگر فلسطینی‌ها به طور رسمی شکست خود و محاصره و تسلیم سیاسی از سوی اسرائیل را پذیرفتند، بعد از آن ادعا شود که زندگی آن‌ها براساس یکسری معیارها بهتر از گذشته شده است.

این برنامه‌هایی که به طور کلی برای فلسطینی‌ها در نظر گرفته شده، شبیه آن چیزی است که مردم غزه از سال ۲۰۰۷ تا کنون دارند تحمل می‌کنند و یا آن چه از سوی دولت آپارتاید آفریقای جنوبی از طریق تأسیس مناطق محصور شده «بانتوستان» به عنوان مناطقی ضعیف و دور افتاده برای زندگی مردم آفریقایی در نظر گرفته شده بود. چنین اقدامات و برنامه‌هایی در واقع دستورالعمل یک تنش و مناقشه است، نه یک تلاش واقعی برای حرکت از وضعیت جنگی به سوی صلح و یا حرکت از یک حکومت سرکوبگر به سمت دموکراسی.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول