اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای  /  آسیای مرکزی و روسیه

بسترهای چین‌هراسی در اوراسیا؛ از رقبای غربی تا بهانه‌های شرقی

بروز اعتراضات و احساسات ضدچینی در برخی کشورهای آسیای مرکزی از جمله قرقیزستان و قزاقستان، دلایل مختلفی دارد اما شاید یکی از عوامل اصلی آن در کنار حضور رقبای غربی، وضعیت اقتصادی این کشورها باشد.

بسترهای چین‌هراسی در اوراسیا؛ از رقبای غربی تا  بهانه‌های شرقی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، مرکز تحلیلی دانشگاه دولتی «مسکو» در گزارشی به بررسی و تحلیل دلایل بروز و تشدید اعتراضات ضدچینی در برخی کشورهای آسیای مرکزی پرداخته است.

در این گزارش آمده است: بروز جنبش‌های اعتراضی و نارضایتی مردم از اقدامات دولت‌ها در تمام کشورها وجود داشته و دوره معاصر نیز ثبت شده که دلیل آن پروسه جهانی شدن، گسترش ارزش‌های غربی، درگیری‌های سیاسی و مشکلات اجتماعی- اقتصادی است.

در کشورهای حوزه اوراسیا نیز این روند وجود دارد، به خصوص در قرقیزستان و قزاقستان جنبش‌های اعتراضی و اپوزیسیونی به طور فعال حضور دارند.

گفتنی است که اعتراضات دلایل مختلف دارند اما شاید یکی از ریشه‌های اصلی این تحولات وضعیت اقتصاد کشور است.

در قرقیزستان برخی اعتراضات ضدچینی برگزار می‌شود که دست‌مایه و بهانه برگزاری چنین اعتراضاتی معمولا حضور سرمایه چین در قلمرو این کشور و نیز اعتراض به عملکرد ارگان‌ها و مقامات محلی است.

تجمع‌های اعتراضی ضدچینی در قرقیزستان در سال 2019 نیز برگزار شد که بیش از 100 شهروند قرقیز در میدان مرکزی شهر «بیشکک» جمع شده و بر بررسی وام‌های چین، ممنوعیت صدور تابعیت قرقیزی به خارجی‌ها و اخراج مهاجرین کاری چینی تاکید کردند.

معترضان نگران رشد قدرت اقتصادی چین در قرقیزستان و اقدامات غیرقانونی نسبت به ساکنان منطقه «سین کیانگ اویغور» چین بودند چرا که در آن منطقه قرقیزها نیز به سر می‌برند.

در اواخر سال 2019 ساکنان استان «نارین» به کارکنان چین فعال در معدن طلایی «سالتان ساری» حمله کرده و آنان را از معادن اخراج کردند.

در سال 2020 معترضان جلوی اجرای پروژه بزرگ ساخت مرکز لجستیک چینی در استان نارین را گرفتند و سرمایه‌گذار چینی مجبور به ترک قرقیزستان شد.

اقدامات معترضان نیز بی‌اساس نیست، نهادهای دولتی قرقیزستان بارها از نقض قوانین استخراج طلا توسط شرکت چینی خبر دادند.

به گفته فعالان محلی، فعالیت شرکت چینی به محیط زیستی محلی زیان می‌رساند و برای دامداران نیز موانع مختلف ایجاد می‌کند چرا که دامداری یکی از منابع درآمد اصلی ساکنان آن منطقه است.

علاوه بر این شرکت‌های چینی بر استفاده از خدمات کارگران چینی در پروژه‌های خود در قرقیزستان تأکید می‌کنند و این یکی دیگر از دلایل رشد اعتراضات است.

این اقدام این گونه توجیه می‌شد که شرکت‌ها از خدمات کارگران چینی به دلیل تجربه آنها استفاده می‌کنند چرا که متخصصان قرقیز توانایی اجرای این پروژه‌ها ندارند.

اما از سوی دیگر فعالیت شرکت‌های چینی در قرقیزستان برای بیشکک سودآور است؛ کشور مالیات بسیاری دریافت می‌کند و در برخی موارد نیز شرکت‌های چینی جاده‌ها را به حساب خود تعمیر می‌کنند.

این گونه به نظر می‌رسد که چین و قرقیزستان باید در راستای اطلاع رسانی بیشتر به مردم اقدامات بیشتری انجام دهند و این موضوع می‌تواند مهم‌ترین عامل جلوگیری از بروز اعتراضات ضدچینی باشد.

انتهای پیام/ح

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول