اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  همدان

نشست «فرشته‌های اروند» در همدان/ یادی از عملیات کربلای ۴

به مناسبت سالگرد عملیات کربلای ۴ نشست «فرشته‌های اروند» با محوریت کتاب هفتاد و دومین غواص در کتابخانه مرکزی همدان برگزار شد.

نشست «فرشته‌های اروند» در همدان/ یادی از عملیات کربلای ۴

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، بعد از ظهر امروز نشست معرفتی «فرشته‌های اروند» در سالگرد عملیات کربلای ۴ با محوریت کتاب هفتاد و دومین غواص که روایت خاطرات جانباز سرافراز اسلام کریم مطهری‌موید به قلم حمید حسام است.

نویسنده کتاب «هفتاد و دومین غواص» در این نشست اظهار کرد: افرادی در میان ما حضور دارند که آیینه تمام‌نمای افراد حاضر در جبهه‌های حق علیه باطل هستند و نیازی نیست که برای دمخوری با شهدا به گلستان شهدا مراجعه کرد.

سردار حمید حسام با اشاره به اینکه راوی کتاب باید ویژگی‌هایی داشته باشد که حرفش، زبان حال همه افراد حاضر باشند افزود: کار را با شهید سلگی آغاز کردیم چراکه فرصت نبود به همه رزمندگان نهاوندی بپردازیم و آب هرگز نمی‌میرد منتشر شد.

وی تصریح کرد: یکی از موضوعاتی که در سال‌های اخیر مطرح شد و در فضای سیاسی قرار گرفت، عملیات کربلای ۴ بود و من احساس کردم که مظلومیت شهدای غواص چندبرابر شد بنابراین کار را با حاج کریم مطهری آغاز کردیم.

نویسنده کتاب «هفتاد و دومین غواص» با اشاره به اینکه البته همه افرادی که از این افراد زنده بازگشتند، از قلم نینداختیم ادامه داد: بنابراین با همه افرادی که حتی سنین پایینی در آن زمان بودند و در کربلای چهار در بخش غواصی حضور داشتند را مصاحبه کردم.

وی با بیان اینکه عدد کتاب‌هایی که درباره کربلا ۴ باشد نوشته شده زیر ۱۰ عنوان است خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۷۴ غواص‌ها بوی نعنا را می‌دهند نوشته شد اما یک قطره در دریا بود که عطشی را ایجاد کرد تا خواننده بداند که این افراد چله می‌گرفتند و زیارت عاشورا می‌خواندند و آنطوری که می‌گویند نیست.

حسام با اشاره به اینکه دشمن متوجه عملیات کربلای ۴ شده بود اما کسی آن را لو نداده بود گفت: اکنون کتاب هفتاد و دومین غواص یک منبع و مرجع در باره این عملیات است که به داستان کودکی راوی بدون سانسور بیان می‌کند و به شکلی حضور جوانان دهه چهلی که به انقلاب رسیدند را بیان می‌کند و نوع زیست طبقاتی از اجتماع را نشان می‌دهد.

وی اظهار کرد: این کتاب از یک شخصیت برجسته چون شهید علی چیت‌سازیان صحبت می‌کند که با روای ارتباط بسیار نزدیکی داشته است.

نویسنده کتاب «هفتاد و دومین غواص» با اشاره به اینکه تاریخ عملیات‌های استان را صفحه به صفحه برگ می‌زنیم افزود: این کتاب داستان جانبازی است که هرچه هم مجروح می‌شود باز هم کوتاه نمی‌آید و معتقد است که باید به تکلیف عمل کرد.

وی تصریح کرد: همچنین این کتاب نشان می‌دهد که انسان‌هایی از جنس کریم مطهری به زندگی و خانواده هم علاقمند بودند و زندگی خود را داشتند.

راوی کتاب «هفتاد و دومین غواص» نیز در این نشست اظهار کرد: جنگ یعنی ویرانی و از بین رفتن انسان‌ها و ساختارها، هیچ فردی هم خواهان جنگ نیست و ما هم در اصل جنگ نکردیم، دفاع کردیم و چون دفاع کردیم، جنس انسان‌ها هم متفاوت بود.

کریم مطهری با بیان اینکه فضای صمیمیت و با صفا باعث می‌شود که افراد مانده دلشان تنگ شود افزود: بهترین خاطرات و شیواترین آن از روزهای سخت جنگ است به طوری که سختی بیشتر می‌شد، شیرینی خاطرات بیشتر بود.

راوی کتاب هفتاد و دومین غواص با بیان اینکه کربلای ۴ بهترین خاطرات ما را رقم زد تصریح کرد: دشمن آمادگی لازم را در کربلای چهار را داشت و اینطور نبود که یک نفر نقشه را به دشمن نشان داده باشد.

وی با اشاره به اینکه دشمن بر اساس اقدامات اطلاعاتی، شنودها، عکسبرداری هوایی و ستون پنجم دشمن توانسته بود آگاهی‌ها را به دست آورد ادامه داد: دشمن به ماهواره‌ها دسترسی داشتند و تحرکات نظامی ما را به اطلاع صدام می‌رساندند.

مطهری خاطرنشان کرد: در عملیات کربلای ۴، دشمن دست پیش را به دلیل اطلاعاتی که پیدا کرده بود، داشت و آمادگی پیدا کرده بود اما از جزییات زمان و چگونگی حمله اطلاع نداشت و آمادگی خود را در تمامی سطوح تحت اختیارش حفظ کرده بود.

وی با بیان اینکه رزمندگان چهل شبانه‌روز زیارت عاشورا خواندند و شب و روز در حال کسب آمادگی بودند گفت: وقتی بچه‌ها به میانه آب می‌رسند، درگیری‌ها آغاز شد و بچه‌ها با یکدیگر رقابت می‌کردند که در جمع اعزامی‌ها برای عملیات باشند.

راوی کتاب هفتاد و دومین غواص اشاره به اینکه ما نمی‌توانستیم لباس غواصی تهیه کنیم به طوری که هر فردی از خارج کشور می‌آمد یک لباس غواصی که تفریحی بود و نه نظامی با خود می‌آورد اظهار کرد: به اندازه همه افراد گردان لباس نداشتیم و تنها ۷۲ نفر با لباس غواصی آماده حمله شدند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی همدان نیز با بیان اینکه بار دیگر فرصتی پیش آمد تا به بررسی دوره‌ای از تاریخ غرورآفرین ایران اسلامی و هشت سال دفاع مقدس بپردازیم اظهار کرد: دفاع مقدس سال‌های آکنده از رویدادها و اتفاقاتی است که محاسبات زمینی از درک معنای آن عاجز هستند از همین رو تنها افرادی می‌توانند رمزگشای رازهایش باشند که آن روزها و شب‌ها را دیده و با انسان‌هایی از جنس آسمان دمخور بودند.

عاطفه زارعی با بیان اینکه رزمندگانی که برای خودسازی خواب و خوراک را بر خود حرام کردند و در جبهه‌های حق علیه باطل به تزکیه نفس پرداختند و برای آرمان‌های خود تا پای جان ایستادند گفت: در نهایت بسیاری از آنها از درگاه شهادت به دنیای باقی وارد شدند.

وی با بیان اینکه ما وظیفه داریم پیام آنها را به جامعه و آیندگان منتقل کنیم گفت: در این میان ثبت آن روزها تنها از عهده قلم، مرکب و کاغذ بر می‌آید که خداوند هم، کلام خود را به آنها سپرد تا به انسان برساند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان افزود: امروزه ادبیات دفاع مقدس به مرحله‌ای از بلوغ و پختگی رسیده که توانسته گنجینه‌های ارزشمندی را برای انسان امروزی و فردا به یادگار بگذارد.

وی گفت: ادبیات پایداری با حضور نویسندگانی چون حمید حسام آثار سترگی مانند «آب هرگز نمی‌میرد»، «دلیل»، «وقتی مهتاب گم شد» و... را به خود دیده که توانست گوشه‌های مهمی از حماسه بزرگ دفاع مقدس را بر ما آشکار سازد.

زارعی افزود: در کنار این آثار ارزشمند امروز شاهد چاپ کتابی مهم به نام هفتاد و دومین غواص هستیم که سردار حمید حسام در آن به خاطرات جانباز سرافراز حاج کریم مطهری فرمانده گردان غواصی جعفر طیار پرداخته است، کتابی که با روایت روزهای اول انقلاب همزمان با نوجوانی راوی آغاز می‌شود و با معجزه مرصاد به پایان می‌رسد.

وی کلیدواژه این کتاب را عملیات کربلای ۴ دانست و گفت: غواصان گردان جعفر طیار با درخشش خود برگ زرینی را در تاریخ پرطمطراق دفاع مقدس رقم زدند، از همین رو فرارسیدن سالگرد این عملیات در دی ماه ما را بر آن داشت که با توجه به رسالت دینی، فرهنگی و اجتماعی که کتابخانه‌ها بر عهده دارند به نحوی شایسته به معرفی و بررسی آن بپردازیم.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان افزود: این کتاب می‌تواند چهره واقعی افرادی که در جبهه حضور داشتند را به تصویر بکشد و به سوالات بسیاری پاسخ دهد، هفتاد و دومین غواص روایت انسان‌هایی است که با پیروزی انقلاب و آغاز دفاع مقدس راهی صد ساله را برای رسیدن به قرب الهی در بازه زمانی کوتاهی پشت سر گذارند و بی ادعا به دیار حق شتافتند.

وی گفت: تردیدی نیست که پرداختن به چنین آثاری در میان هجمه فرهنگی که علیه داشته‌های ما از آن سوی مرزها سرچشمه می‌گیرد، می‌تواند بسیاری از نقشه‌های شوم بدخواهان را نقش بر آب کند.

زارعی افزود: خوانش کتابی چون «هفتاد و دومین غواص» می‌تواند نشان دهد که هر انسانی با خواستن و قرار گرفتن در مسیر صحیح می‌تواند مدارج ترقی را طی کند و به درجات بالای انسانیت برسد.

وی تأکید کرد: کتاب به ما می‌گوید که چگونه انسانی از جنس آدم‌های زمینی در شهر و استان ما از این آب و خاک حفاظت کردند و توکل و ایمان غواصان و رزمندگان چگونه آنها را در روزهای سخت جنگ و زیر آتش بی‌امان دشمن به پیش میرانده تا اهداف تعریف شده به دست آید.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان گفت: حاج کریم مطهری صادقانه هر آنچه را که در ذهنش گذشته بیان کرده و نویسنده نیز تنها به روایت او اکتفا نکرده و هر جا لازم بوده از سخنان تکمیلی همرزمان راوی نیز بهره برده است.

وی با بیان اینکه کتاب ما را به سفری می برد که در آن هم شادی هست و هم دلتنگی تصریح کرد: از همه دعوت می‌کنم حتماً این کتاب ارزشمند را مطالعه کنند.

فرمانده عملیات کربلای۴ نیز اظهار کرد: همه شهدا در تاریخ انقلاب اسلامی می‌درخشند به خصوص برخی از آنها که معنویت خاصی داشتند، از جمله شهید علی چیت سازیان که مقام معظم رهبری جمله معروفی را از ایشان نقل کردند که «چنانچه از سیم خاردار می خواهی رد بشوی، اوّل باید از سیم خاردار نفْست عبور کنی».

سرلشکر عزیز جعفری افزود: ضمن قدردانی از کریم مطهری، راوی و حمید حسام نویسنده کتاب «هفتاد و دومین غواص» درباره این عملیات گفت: عملیات کربلای ۴ مقدمه عملیات بزرگ و سرنوشت ساز کربلای ۵ بود و در واقع باید این عملیات را جزئی از عملیات کربلای ۵ محسوب کرد و همچنین باید این عزیزان غواص را نیز از شهدای خط شکن کربلای ۵ دانست.

وی تصریح کرد: با توجه به این که برای عملیات باید از رودخانه عبور می‌کردیم و خط اول دشمن را تصرف می‌کردیم تا سایر نیروها را عبور دهیم، باید از گردان غواص‌ها استفاده می‌کردیم و این کتاب در واقع روایت‌کننده رشادت‌های خط شکنی این غواصان دلیر است که الحمدلله توانستند به خوبی از پس این عملیات برآیند، اما در ادامه به دلایل دیگر مانند آمادگی اطلاعاتی دشمن اسیر و شهید شدند که به روان پاک همه این شهدای عزیز درود می‌فرستیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز اظهار کرد: خوشبختانه در سال‌های گذشته و مشخصا در دو دهه اخیر اتفاقات ویژه‌ای در حوزه ادبیات دفاع مقدس رخ داد و بسیاری از نویسندگان، راویان، رزمندگان و جانبازان با ارائه آثار خوب خود، باب جدیدی را در عرصه ادبیات دفاع مقدس باز کردند.

علیرضا مختارپور افزود: در این روند، علاوه به دقت بیشتر، قدرت بیشتر و بالا رفتن کیفیت در نگارش و انتشار آثار، آرام آرام کتاب‌ها و آثار دفاع مقدس حالت منظومه‌ای به هم ارتباط پیدا کردند و دیگر مانند گذشته آثار مربوط به شهدای ما به تعداد اندکی کتاب محدود نمی‌شود. به طوری که اگر امروز از رزمندگان و شهدای بزرگواری چون شهید چیت‌سازیان، خوش لفظ و بسیاری دیگر صحبت می‌کنیم، می‌توانیم نام آنها را در آثار متعددی ببینیم.

وی با برشمردن نام تعدادی از این آثار گفت: امروز ما می‌توانیم ارتباط میان شهدا را  در کتاب‌های مختلفی چون «لشکر خوبان»، «حماسه یاسین»، «آب هرگز نمی‌میرد»، جلد ۷ و ۹ کتاب «روزگاران»، داستان‌های کوتاه «غواص ها بوی نعنا می دهند» و بسیاری دیگر  ببینیم و اگر کتابداران می خواهند در حوزه دفاع مقدس کتاب هایی را معرفی کنند به این آثار که در باره شهدا است توجه کنند تا به این ترتیب یک مجموعه معرفتی بسیار غنی و ارزشمند را به مخاطبان و علاقه‌مندان ارائه کنند.

انتهای پیام/ 89040/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول