اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  یزد

داستان دنباله‌دار قاچاق انسان در یزد/ مسؤولان چاره‌اندیشی کنند

حضور اتباع خارجی غیرمجاز در یزد سال‌ها است که موجب بروز مشکلات عدیده‌ای برای مردم شده و چندسالی است که این مشکل با پدیده جدیدی به نام قاچاق انسان همراه شده و مسئولان تلاشی برای رفع این معضل ندارند.

داستان دنباله‌دار قاچاق انسان در یزد/ مسؤولان چاره‌اندیشی کنند

به گزارش خبرنگار فارس در یزد، در تعریف واژه قاچاق چنین آمده که قاچاق چیزی است که ورود آن به کشور یا معامله آن از طرف دولت ممنوع است و در علم اقتصاد به‌صورت مشخص به کالایی که مخفیانه از مرزهای کشور وارد یا خارج شود، قاچاق می‌گویند.

با این تعریف، ورود و خروج انسان به ویژه از مرز کشور به صورت غیرقانونی، قاچاق به شمار می‌رود و کسانی که نسبت به ورود و خروج غیرقانونی انسان به مرزهای کشور اقدام می‌کنند را قاچاقچی انسان می‌گویند که خبرنگار فارس سعی دارد در این گزارش به معضلی به نام «قاچاق انسان» بپردازد.

قاچاق انسان در یزد اگر چه موضوع تازه‌ای نیست و چندسالی است بین مردم گفت‌و‌‌شنود می‌شود، اما بی‌توجهی مسئولان به این موضوع موجب شده تا قاچاقچیان انسان که تا چندی پیش هیچ رد و نشانی از آنها از سوی عموم مردم قابل روئیت نبود امروز آزادانه و با وقاحت با خودروهای خود در برابر مردم در کوچه پس کوچه‌های شهر جهانی یزد تردد کنند.

البته موضوع تنها به این جا ختم نمی‌شود و این اقدام ابعاد گسترده‌تری از آسیب را به دنبال دارد که از نگاه مردم شهر یزد، مسبب این آسیب‌ها قاچاقچیان هستند. 

خرداد ماه سال گذشته بود که با بروز یک حادثه و زنده سوختن اتباع غیرمجاز کشور افغانستان موضوع قاچاق انسان برای برخی از مردم و مسئولان ملموس‌تر شد و واژه‌ای که تا پیش از این ذهن را به یاد باندهای پیچیده و مخوف انسان ربایی و فروش اعضای بدن می‌انداخت، امروز به قدری  به گوش مردم و مسئولان رسیده که به محض شنیدن آن به یاد پژوهای ۴۰۵ و سمندهایی می‌‌افتند که سر ماشین چسبیده به زمین و عقب آن در بالاترین میزان ارتفاع قرار دارد و اتباع افغانستانی با شیوه‌ای رنج‌آور و دلخراش برای ورود غیرقانونی به ایران از آنها استفاده می‌کنند و گاه جان خود را از دست می‌دهند.

تصادف‌های بی‌پایان شوتی‌ها در جاده‌های استان

خودروهای سواری که با وضعیت شرح داده شده نسبت به حمل غیرمجاز اتباع غیرمجاز در تعداد حداقل 10 نفر اقدام می‌کنند و با سرعتی عجیب و باور نکردنی در جاده می‌رانند به "شوتی" معروفند.

اگر مروری بر خبرهای حوادث جاده‌ای داشته باشید آمار تصادف‌های جاده‌ای اتباع غیرقانونی باعث تعجب می‌شود، هرچند هنوز آمار دقیقی از این تلفات منتشر نشده اما مردم بومی که در شهرستان‌ها و روستاهای اطراف جاده‌ها زندگی می‌کنند از تردد شوتی‌ها به سطوح آمده و به اذعان خودشان شب و روز ندارند.

شوتی‌ها برای حمل هر افغانی حداقل دو میلیون تومان می‌گیرند که مسیر سیستان تا یزد را طی کنند و از یزد تا تهران این مبلغ به همین مقدار اضافه می‌شود به اضافه اسکان یک روزه در برخی شهرستان‌ها مانند مهریز یا روستاهایی چون گردکوه و مناطق حاشیه‌ای یا جایی مانند مرغداری‌ها و .. که به اصطلاح به ایستگاه معروفند.

اشغال ۳۰ هزار شغل از سوی مهاجران افغان در یزد 

حدود ۱۲۰ هزار افغانستانی دارای مجوز و یا غیرقانونی در استان یزد حضور دارند که آمارهای رسمی این عدد را نصف می‌کند اما انتقال این افراد از سمت مرزها به استان و یا به پایتخت کشور برای برخی افراد سودجو پردرآمد است و باید با این قاچاقچیان که شناسایی آن‌ها چندان هم سخت نیست برخورد قانونی شود.

به گفته محمدصالح جوکار؛ نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی، حضور اتباع خارجی غیرقانونی بسیاری از فرصت‌های کاری را از جوانان ایرانی گرفته و با توجه به این که ساماندهی این افراد نیز بسیار مهم است، اما تاکنون اقدام قابل‌توجهی در این خصوص انجام نشده است.


وی با بیان این‌که در استان یزد ۳۰ هزار شغل توسط اتباع بیگانه اشغال شده است، افزود: این در حالی است که اتباع بیگانه فقط در ۵۶ رشته شغلی مجاز به کار و کسب درآمد هستند.

رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس، گفت: با حضور اتباع در استان یزد فرهنگ کار مردم نیز تغییر کرده و امروز کارفرمایان نیز به واسطه حضور این افراد ترجیح می‌دهند در محل کار خود از حضور اتباع بهره‌مند شوند.

جوکار با تاکید بر این‌که حضور اتباع خارجی باید کاملاً قانونی باشد و هر فردی که وارد کشور می‌شود شناسایی ‌شده و مشخص باشد ادامه داد: حضور اتباع بیگانه قطعا برای مردم هم هزینه دارد و از خواسته های بحق مردم نیز ساماندهی اتباع بیگانه است که کار چندان دشواری هم نیست.

لزوم برخورد جدی با اشتغال غیرمجاز اتباع خارجی

بررسی‌های میدانی خبرنگار فارس در خصوص اشتغال اتباع در استان حاکی از این است علاوه بر این‌که اتباع در میدان میوه و تره بار یزد و برخی دیگر مشاغل ماننده پرورش محصولات گلخانه‌ای، خود میدان‌دار عرصه کار هستند، در برخی واحدهای صنعتی و حتی رشته¬های خاص مانند نساجی حضور چشمگیری دارند که نیازمند عزم جدی مسئولان برای رسیدگی و توجه ویژه به این موضوع است.

احمد ترحمی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد در خصوص اشتغال اتباع بیگانه با تاکید بر این‌که با اشتغال غیرمجاز اتباع بیگانه برخورد می‌شود بیان کرد: ساماندهی اشتغال اتباع بیگانه برای استان بسیار مهم است و با هماهنگی نهادها و دستگاه‌های مرتبط تلاش می‌کنیم این ساماندهی با کمترین مشکلی همراه باشد.


وی افزود: موضوع ساماندهی اتباع خارجی یک ظرافت خاصی دارد چون با خیل اتباع افغانی که در یزد ساکن هستند مواجه هستیم و رعایت پروتکل های بین المللی یکی از الزامات این موضوع است و در کنارش بحث ساماندهی و آمایش اتباع خارجی است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد اضافه کرد: راهکارهایی در این خصوص اتخاذ شده و یک طرح تحت عنوان ساماندهی اتباع بیگانه در حال اجرا است که امیدواریم بدون این که حساسیتی ایجاد شود بحث آمایش اتباع خارجی به خوبی پیش رود که کمترین آسیب و تهدید را برای استان به دنبال داشته باشد.

یزد نیازمند تغییر رویه جدی در مواجه با اتباع است

قاچاق انسان و مهاجرت غیرقانونی افراد از جمله مشکلاتی است که در یزد تازگی ندارند، اتباع بسیاری از کشور افغانستان برای گریز از ناامنی موجود در کشور خود، قصد ورود غیرقانونی به ایران و زندگی در سایه آرامش موجود این کشور حتی با حداقل دستمزد را دارند.

بنابر این با ورود به مرز ایران از استان سیستان و بلوچستان، با شوتی‌ها بیشتر به سمت هرمزگان، کرمان، یزد و سپس تهران می‌روند، این در حالی است که برخی شهرهای کشور از ورود اتباع خارجی ممانعت می‌کنند اما در شهر یزد کار خلاف قانون صورت گرفته و عده‌ای به‌صورت غیرقانونی در این شهر حضور دارند.

مردم یزد اما این روزها برای آینده شهرجهانی خود و فرزندانشان نگرانند. نگران تغییرات فرهنگی و حفظ هوبیتشان هستند. از خواسته‌های به حق مردم یزد است که بدانند چند درصد جمعیت یک شهر می‌تواند به افراد غیربومی خارجی و داخلی اختصاص پیدا کند تا حفظ هویت یک شهر تحت‌الشعاع قرار نگیرد و اینکه چرا جمعیت اتباع در شهر یزد بیش از ۱۰ درصد جمعیت است.

نه نوسانات ارزی توانست جلوی قاچاق انسان را بگیرد نه قانون و برخوردهای قهری مانع حضور اتباع و ورود آن‌ها به کشور و شهر یزد شد. آنچه که کاملا مشهود است این معضل همچنان پا برجاست و البته که ادامه دارد و تبعات امنیتی، اقتصادی و اجتماعی آن برای مردم بیشمار است. بنابراین می‌طلبد مسئولان با کمک اتاق‌های فکر و بررسی‌های کارشناسانه در این زمینه اقدام کنند.

انتهای پیام/ص/س

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول