اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاست خارجی

خطیب‌زاده: آن چه از ظریف منتشر شده یک مصاحبه و گفت‌وگوی رسانه‌ای نبود/ طرح گام به گام را نمی‌پذیریم

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره فایل صوتی منتشر شده ظریف گفت: آن‌چه منتشر شده به هیچ وجه از ابتدا یک مصاحبه نبود و قرار هم نبوده مصاحبه‌ای باشد و هیچ گفت‌وگوی رسانه‌ای هم نبود و تعهد دوجانبه برای حفظ محرمانگی بود.

خطیب‌زاده: آن چه از ظریف منتشر شده یک مصاحبه و گفت‌وگوی رسانه‌ای نبود/ طرح گام به گام را نمی‌پذیریم

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی دستگاه دیپلماسی امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران که به خاطر شرایط کرونا به صورت مجازی برگزار شد، ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد.

وی در ابتدا ولادت امام حسن مجتبی را تبریک گفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه به سفر هفته گذشته ظریف به اندونزی اشاره و بیان کرد: نشست ادواری کمیسیون مشترک برجام هم سه‌شنبه هفته گذشته برگزار شد و سفر وزیر خارجه پاکستان به تهران نیز روز چهارشنبه اول اردیبهشت ماه انجام و ملاقات‌های خوبی صورت گرفت و سومین گذرگاه مرزی در پیشین هم همزمان با این سفر افتتاح شد.

خطیب‌زاده به سفر ظریف به قطر و عراق نیز اشاره کرد و افزود: دیروز وزیر خارجه با امیر و وزیر خارجه قطر ملاقات‌های خوبی داشت و امروز هم در سفر به عراق است.

* عزیمت هیأت ایرانی شرکت کننده در کمیسیون مشترک برجام به وین

این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین گفت که هیأت ایرانی شرکت کننده در کمیسیون مشترک برجام امروز به وین عزیمت کرده و ان‌شاءالله ادامه گفت‌وگوها را در چارچوب کمیسیون آغاز خواهد کرد.

* با جدیت اتفاق پیش آمده برای دو شهروند ایرانی در ترکیه را پیگیری کردیم/ ابعاد آن هنوز برای ما کاملا روشن نیست

این دیپلمات ارشد ایرانی در ادامه و در پاسخ به سؤالی درباره اتفاق پیش آمده برای دو شهروند ایرانی در ترکیه و اقدامات انجام شده در این زمینه بیان کرد: حقوق شهروندان برای ما بسیار مهم است و این موضوع را بسیار جدی می‌گیریم و از لحظه اول که آگاهی پیدا کردیم با جدیت این موضوع را پیگیری کرده و با دوستان در ترکیه تماس گرفتیم. در سطح سفارت و کنسولگری ما پیگیری انجام شد.

وی افزود: مرزبانان دو کشور جلسه‌ای برای پیگیری این موضوع داشتند و تهران یادداشت خود را همان روز به سفیر ترکیه برای پیگیری داده است. موضوعی است که بسیار برای روابط حسنه دو کشور بد است. فکر می‌کنیم با هم افزایی همدیگر در چارچوب حسن همجواری از این‌ها اجتناب کنیم. ابعاد این هنوز برای ما کاملا روشن نیست و هنوز تحقیقات ادامه دارد و دوستان در ترکیه با حسن نیت به این موضوع کمک می‌کنند. 

خطیب‌زاده گفت: مطمئنا وزارت امور خارجه در حمایت و پاسداشت از حقوق شهروندی و حقوق شهروندان خودش با جدیت تا آخر این کار را پیگیری خواهد کرد.

* آن‌چه از ظریف منتشر شده مصاحبه و گفت‌وگوی رسانه‌ای نبود/ وزارت خارجه در هیچ یک از بخش‌های این فرآیند دخالت نداشته

وی درباره فایل صوتی منتشر شده از محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و تحلیل‌های مختلف در این زمینه نیز گفت: آن‌چه منتشر شده به هیچ وجه از ابتدا یک مصاحبه نبود و قرار هم نبوده مصاحبه‌ای باشد و هیچ گفت‌وگوی رسانه‌ای نبود. یک گفت‌وگو در چارچوب گفت‌وگوهای معمول و محرمانه‌ای است که در داخل دولت انجام می‌شود. رئیس جمهوری برای انتقال این دولت به دولت آینده و تجربیات و سوابق وزرا به دولتمردان بعد نظرشان این بود که اعضای کابینه گفت‌وگوهایی را برای ثبت در اسناد داشته باشند و این هم در همین چارچوب انجام شده است.

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: هم در گفت‌وگو مشخص است و هم همه می‌دانند که قرار به انتشار نبوده و تعهد دوجانبه برای حفظ محرمانگی به صورت مکتوب بوده است. وزارت خارجه در هیچ یک از بخش‌های این فرآیند یعنی مصاحبه، انتخاب تیم مصاحبه کننده، عوامل و نگهداری فایل‌ها هیچ نقشی نداشته و اینکه چه کسانی، چگونه و چرا این را منتشر کرده‌اند را نمی‌دانیم.

سخنگوی وزارت خارجه یادآور شد: آن‌چه آقای ظریف گفته باید به صورت کلی نگاه شود. این سه ساعت و خرده‌ای که منتشر شده، از دو شب قبل کم کم مطلع شدیم که در حال منتشر شدن است و دیروز به اوج خود رسید و دو شبکه خارجی نیز آن را به صورت گسترده منتشر کردند. آن‌چه ظریف گفت باید به صورت کلی دیده شود و گزینشی نباشد. ظریف همواره خودش هم گفته که نظراتش را در پشت درهای بسته و شفاف و صریح  اعلام می‌کند. ولی آن‌چه انجام می‌شود حول قوه عاقله نظام است و تصمیمات بر اساس آن اعلام می‌شود.

*  یک امر کاملا غیرقانونی اتفاق افتاده

خطیب‌زاده همچنین گفت: در این فایل درباره سردار سلیمانی ایشان مفصل با تکریم و احترام صحبت کرد و همه می‌دانند سوابق و روابط نزدیک این دو بزرگوار را و ظریف درباره نقش ایشان در طرح‌های منطقه‌ای و صلح سازی در منطقه و خرد و شجاعت و تدبیر ایشان صحبت می‌کنند. این‌ها چیزهای پوشیده‌ای نیست. یک ذوق زدگی در برخی رسانه‌ها اتفاق افتاده که یک چیزهایی را تقطیع کنند یا بدون جامعیت بیاورند، ولی باید توجه کنند آنهایی که اهل خرد و فکر هستند، می‌دانند. 

وی افزود: باید نیت و چگونگی آن چه اتفاق افتاده بررسی شود. یک امر کاملا غیرقانونی اتفاق افتاده و مجاری خودش باید آن را بررسی کنند. اما نشان می‌دهد بر خلاف آن‌چه گفته می‌شود مسئولان جمهوری اسلامی در فضای کارشناسی بسیار پویا، شفاف و صریح هستند. 

خطیب‌زاده تأکید کرد: آن‌چه اقدام می‌شود تصمیمات اجماعی و تصمیمات عالیه است و هیچ‌کس از خطا در تحلیل و بینش مبرا نیست، همانطور که آقای ظریف بارها به این مورد اشاره کرد.

 

 

این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره فایل صوتی ظریف و این‌که شاهد هجمه بسیار سنگین علیه دستگاه دیپلماسی هستیم و ارزیابی از این هجمه‌ها اظهار داشت: متاسفانه شاهد یک موجی هستیم که شاید یک تعبیر آن این باشد که سیاست خارجی در راستای اهداف انتخاباتی برخی جریانات - واقعا تفاوتی نمی‌کند این جناح یا آن جناح، مورد سوء استفاده واقع می‌شود. مثل آن‌چه اتفاق افتاد برخی دارند با اهدافی که برای خود من هم بعضی مواقع جای سؤال دارد، چنین اقداماتی را انجام می‌دهند.

وی گفت: در ماموریت‌هایمان خللی ایجاد نخواهد کرد. وزارت امور خارجه یک دستگاه حاکمیتی است و دستگاهی است که در طی چهار دهه گذشته ثابت کرده در چارچوب حاکمیت و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران وظایف و ماموریت‌های خودش را پیگیری می‌کند. البته همراهی و اجماع در سیاست خارجی، قدرت بخش است و قدرت را زیاد می‌کند، همه را به همراهی برای حفاظت و تامین منافع عالیه مردم که ولی نعمتان همه ما هستند، دعوت می‌کنیم.

* همه تحریم‌ها باید یک جا برداشته شود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری فارس درباره ادعای روزنامه وال استریت ژورنال مبنی بر این‌که دولت بایدن برای کاهش تحریم‌ها در حوزه نفت و مالی آمادگی نشان داده و این‌که آیا این موضوعات به صورت رسمی به شما منتقل شده و پاسخ ایران چیست؟ اظهار داشت: در موضع ما در رفع تحریم‌ها هیچ تغییری صورت نگرفته، همه تحریم‌ها اعمال شده، باز اعمال شده و تغییر برچسب داده شده باید یک جا برداشته شود. از نظر ماه هیچ تفاوتی بین تحریم‌ها نیست و همه آنها باید راستی آزمایی شوند.

وی تصریح کرد: طرح گام به گام و تدریجی را نمی پذیریم و در دستورکارمان نیست و در دستورکارمان هم نبوده است. الان هم از این فاز رد شده‌ایم. آمریکا باید به تعهداتش ذیل برجام و یک جا عمل کند و قابل راستی آزمایی باشد. هر چه کمتر از این مانع بازگشت آمریکا به چارچوب برجام خواهد شد و ایران آمادگی دارد بعد از راستی آزمایی، به همه تعهداتش ذیل برجام عمل کند.

* مسیر امنیت در منطقه از مسیر گفت‌وگوهای درون زا می‌گذرد 

سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات سفیر عربستان در سازمان ملل که ضمن ایراد اتهاماتی علیه ایران از جامعه بین‌المللی خواست که توافقی قوی‌تر با ایران منعقد شود که سؤال دیگر خبرنگار خبرگزاری فارس بود اظهار داشت: من این اظهارات را ندیده‌ام و باید در سطح خودش به آن پاسخ داده شود. در تصورم این است که مسیر امنیت در منطقه از مسیر گفت‌وگوهای درون زا می‌گذرد و هر چه زودتر این فضا برای تعاملات و گفت‌وگوهای فیمابین شکل بگیرد برای آینده روابط دو کشور، ملل منطقه و صلح و ثبات در پهنه نیلگون خلیج فارس که در آستانه روز ملی خلیج فارس هستیم و تبریک عرض می‌کنم، مفیدتر خواهد بود.

* همه را به قضاوت منصفانه دعوت می‌کنم و از قضاوت‌های عجولانه دور شویم/ ظریف موضوعاتی را برای گفت‌وگوی آرشیوی انجام می‌شده در هفت ساعت با دوستان ریاست جمهوری انجام داده

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری درباره فایل منتشر شده ظریف و این‌که ظریف در این فایل صحبت‌هایی را مطرح کرد که مغایر با اظهارات علنی ایشان بود و این‌که ظریف چرا چنین اظهاراتی را مطرح کرده است و آیا برنامه‌ای هست که ظریف به این فایل پاسخ دهد و شفاف سازی کند؟ عنوان کرد: همه را به قضاوت منصفانه دعوت می‌کنم و از قضاوت‌های عجولانه دور شویم. ظریف جزو شخصیت‌های نظام است که همواره سیاست‌های علنی و اقدامی نظام را بسیار با قوت و قدرت جلو برده است.

وی افزود: ایشان موضوعاتی را که برای یک گفت‌وگوی آرشیوی انجام می‌شده، در هفت ساعت با دوستان ریاست جمهوری مطرح کرده است. البته این‌گونه نیست که این‌ها مغایر سیاست‌های اعلامی ما باشد. برخی قضاوت‌های عجولانه شاید این نتیجه را بدهد. سیاست‌های جمهوری اسلامی به صورت اجماعی پیگیری شده و این نشان می‌دهد که چقدر جامعه ایران پویاست و چقدر مسئولان در مقام گفت‌وگوهای جدی و کارشناسی از صراحت لهجه و شفافیت در بیان استفاده می‌کنند. اما این فاز کارشناسی موضوع است، ولی فاز اجرایی همان است که نظام تصمیم می‌گیرد و همه در همان مسیر و چارچوب عمل و اقدام می‌کنیم.

* برخی ذوق زدگی‌های بعضی رسانه‌های غربی هیچ تاثیری بر ارتقای مشارکت راهبردی ایران و روسیه ندارد

به گزارش فارس، خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره فایل صوتی منتشر شده ظریف درباره عدم تمایل اروپا و روسیه برای توافق برجام و این‌که این موضوع چقدر بر لزوم رابطه و مذاکره مستقیم با آمریکا برای حل مشکلات تأکید می‌کند؟ اظهار داشت: آن‌چه شنیده می‌شود بخش بسیار کوچکی از موضوع بسیار مهم است. برشی از یک تاریخی از یک موضوعی است که در گذشته اتفاق افتاده است. روابط ایران و روسیه مشارکت راهبردی و بسیار نزدیک است و دو کشور تصمیم گرفتند این روابط را در سطوح مختلف ارتقا دهند و در سطوح مختلف تصمیم گیر و تصمیم ساز اجماع وجود دارد و اتفاقا ظریف و لاوروف جزو معماران ارتقای روابط هستند و روابط دوستی و حرفه ای و نزدیک چند دهه‌ای دارند که از نیویورک و سازمان ملل آغاز می‌شود.

 

 

وی افزود: تصمیم قاطع و قطعی ما همواره ارتقای روابط با کشورهایی مثل روسیه بوده است. در خصوص روسیه در فاز ارتقای مشارکت راهبردی هستیم و برخی ذوق زدگی‌های بعضی رسانه‌های غربی هیچ تاثیری ندارد که هیچ، بلکه نشان می‌دهد ما در مسیر درستی در توسعه روابط قرار داریم. 

* تا موقعی آمریکا به تعهداتش به صورت موثر و قابل راستی آزمایی عمل نکرده، هیچ صندلی در میز برجام نخواهد داشت

سخنگوی وزارت خارجه درباره ضرورت گفت‌وگو با آمریکا نیز خاطرنشان کرد: ۴۰ سال گذشته به کنار، ما  تاریخ چهار سال گذشته را نمی‌توانیم نادیده بگیریم. آمریکا در چهار سال گذشته برای خروج از برجام با ما گفت‌وگو نکرد، برای اعمال فشار حداکثری با ما مذاکره نکرد، حتی با متحدان خودش هم گفت‌وگو نکرد. امروز هم برای بازگشت به تعهداتش، نیاز به گفت‌وگوهای مستقیم و حتی غیرمستقیم وجود ندارد.

این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: تعهدات آمریکا ذیل برجام روشن است و کمیسیون برجام مجرایی است که می‌تواند این تعهدات را به آمریکا یادآوری کند. موضوع این جا چه چیزی سهل‌تر است، نیست، موضوع این است که چه چیزی منافع ملی جمهوری اسلامی را به صورت حداکثری تامین می‌کند و فکر می‌کنیم این مسیری که می‌رویم تا موقعی که آمریکا به تعهداتش به صورت موثر و قابل راستی آزمایی عمل نکرده، هیچ صندلی در میز برجام نخواهد داشت و ما این سیاست را تا آخر ادامه خواهیم داد.

خطیب‌زاده بیان کرد: گفت‌وگوهایی که در پشت درهای بسته در ایران انجام می‌شود بسیار جدی و شفاف است. همه را دعوت می‌کنم به کل گفت‌وگوی انجام شده. این سه ساعت و نیم همه هفت ساعت نیست. همه ما در مقام کارشناسی پشت درهای بسته کارشناسانی هستیم که باید با صراحت صحبت کنیم. ظریف سفرهای زیادی به مسکو داشته است و روابط ما از گذشته ارتقای بیشتری یافته است و این مسیر ادامه می‌یابد. این ذوق زدگی در برخی رسانه‌های بدخواه تاثیری در روابط ما با متحدانمان ندارد.

* میدان و دیپلماسی دو بازوی قدرت جمهوری اسلامی ایران هستند

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری موج، درباره فایل صوتی منتشر شده از ظریف و این‌که آیا ظریف با این نگاه به دنبال تامین منافع ملی بوده، یعنی نگاه دیپلماسی منهای قدرت دفاعی و تخریب چهره سردار ملی ایرانیان است؟ اظهار داشت: متاسفانه سؤال شما خودش در راستای تخریب بود. از دوستان در خبرگزاری موج درخواست می‌کنم سؤالات را از رو نخوانند و خودشان گوش بدهند و ببینند آیا تکریم، احترام و عزتی که ظریف به دوست و رفیق قدیمی خودش سردار سلیمانی چه در این گفت‌وگو و چه در خارج از آن داشته، چیزی کم هست یا نیست. 

خطیب‌زاده بیان کرد: این‌که میدان و دیپلماسی چه ارتباطی با هم دارند. در مقام عمل دو بازوی قدرت جمهوری اسلامی ایران هستند. آنهایی که در پی تخریب بال دیپلماسی هستند، متاسفانه رکن مهمی از قدرت جمهوری اسلامی را در عرصه بین‌المللی هدف قرار می‌دهند و دانسته یا ندانسته در پازل بدخواهان ایران حرکت می‌کنند. هیچ شکی وجود ندارد که هرگاه میدان و دیپلماسی با هم در عمل همراه بودند، از جنگ تحمیلی تا اتفاقات در کوزوو، افغانستان، عراق، یمن، سوریه و منطقه منافع عالیه جمهوری اسلامی ایران و مردم تامین شده است و هگاه این دو بال با همراه هم نبوده‌اند و یا اختلاف نظرها باعث شده که همراهی خوبی با هم نداشته باشند، ما نتیجه مطلوب را نگرفته‌ایم.

* یک قوه عاقله‌ عالیه‌ای در نظام جمهوری اسلامی است که همه حول آن جمع هستند 

وی ادامه داد: خبر خوب این است که یک قوه عاقله‌ عالیه‌ای در نظام جمهوری اسلامی است که حول آن همه جمع هستند و همه در زیر سایه ولایت، در راستای تصمیمات عالیه نظام حرکت کرده و عملیاتی می‌‌کنند و این عهد دستگاه دیپلماسی است کما این‌که می‌دانم که این عهد دوستان نظامی ماست که در چارچوب منویات مقام معظم رهبری و سیاست‌های عالیه نظام حرکت کنند.

 

 

خطیب‌زاده گفت: دوستان را یک بار دیگر دعوت می‌کنم سیاست خارجی را گروگان سیاست داخلی نکنند. تفاسیر شاذ روی صحبت‌ها نگذارند. آن‌چه به عنوان محرمانه گفته می‌شود، از جلسات شورای عالی امنیت ملی تا جلسات وزارتخانه‌ها و نهاد ریاست جمهوری به معنای محرمانه است و درز آنها جرم است و براساس آنها نمی‌شود مواضع عالیه کشور را سنجید.

* نامه ظریف به مقام معظم رهبری

سخنگوی وزارت خارجه درباره نامه ظریف به مقام معظم رهبری درباره مذاکرات و این‌که در انتخابات کاندید نمی‌شود نیز گفت: نمی‌دانم چقدر جا دارد مسائل این چنینی در این جا مطرح شود. این نامه مثل تمامی نامه‌هایی که وزارت خارجه به مقام معظم رهبری می‌فرستند طبقه بندی است. آ‌ن‌چه در رسانه‌ها آمده است، شاید تیترش با متنش تناقض‌هایی داشته باشد. بخشی از آن درست است، مقام معظم رهبری نامه‌ای از ظریف در سال گذشته دریافت کردند که با تدبیر ایشان گفت‌وگوهای برجامی و موضوعات سیاست خارجی با تمرکز بر رفع تحریم‌ها، موضوع برخی جریان‌ها و جناح‌های سیاسی نشود.

وی افزود: البته متاسفیم آن‌چه بعدا برخی جریان‌ها به ویژه بعد از نوروز به این طرف انجام دادند، بر خلاف درخواست وزارت خارجه و خواست و منویات مقام معظم رهبری بوده است. از همه عزیزان درخواست می‌کنم به یاد داشته باشند که منافع ملی، منافع این مردم است و همه وظیفه پاسداشت آن را داریم. اگر بتوانیم یک ساعت زودتر عزتمندانه تحریم‌ها را مرتفع کنیم، نباید به تاخیر بیندازیم.

* هیچ بحثی فعلا درباره حضور وزرا نیست/ گفت‌وگوها با سرعت جلو نمی‌رود

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال دیگری درباره مذاکرات در وین و این‌که تا چه حد پیشرفت داشته و آیا بحث حضور احتمالی وزرای خارجه در وین  مطرح شده؟ بیان کرد: هیچ بحثی فعلا درباره حضور وزرا نیست. گفت‌وگوها در وین در حال انجام است. با سرعت جلو نمی‌رود، چون ما هنوز اختلافات جدی در برخی از موضوعات داریم و در چارچوب سیاست‌های خود با جدیت و قدرت در حال صحبت هستیم.

وی افزود: اگر آمریکا مایل است به برجام برگردد، باید اول به تعهداتش برگردد و تعهداتش را انجام دهد. شاید مسیری که رفته مسیر قابل توجهی باشد و درصد بالایی باشد ولی آن‌چه مانده است هم بی اهمیت نیست. ما درباره هیچ چیزی توافق نمی کنیم مگر درباره همه چیز ابتدا توافق کرده باشیم و این را برای همه نیز روشن کرده‌ایم.

* همه تحریم‌ها از نظر ما تحریم‌های برجامی هستند/ ما هیچ علاقه‌ای برای گفت‌وگو و آغاز یا ادامه گفت‌وگوهای طولانی مدت و فرسایشی نداریم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری گفت: ما هیچ تفاوتی بین تحریم‌ها قائل نیستیم. همه تحریم‌ها از نظر ما تحریم‌های برجامی هستند. دولت آمریکا موظف است تحریم‌ها را براساس برجام بردارد و سیاست داخلی آمریکا به ما مربوط نیست. ما به تعهدات آمریکا نگاه می‌‌کنیم.

وی همچنین در پاسخ به پرسشی تصریح کرد: ما هیچ علاقه‌ای برای گفت‌وگو و آغاز یا ادامه گفت‌وگوهای طولانی مدت و فرسایشی نداریم. در عین حال هیچ عجله‌ای نداریم، مادامی که منافع جمهوری اسلامی ایران ذیل برجام جز به جز رعایت و تامین نشود، هیچ عجله‌ای نخواهیم داشت.

خطیب‌زاده ادامه داد: البته اگر ببینیم که اراده کافی سیاسی وجود ندارد یا مسیر رفع تحریمی با مشکل روبرو است، قطعا گفت‌وگوها را ادامه نخواهیم داد.

 

 

* رژیم صهیونیستی ریشه همه ناآرامی‌ها

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اقدامات ایذایی رژیم صهیونیستی علیه ایران در منطقه تصریح کرد: همان طور که قبلا بارها گفته شده و مقامات عالیه نظامی و ارشد ایران هم گفته‌اند، هیچ کدام از اقدامات رژیم اشغالگر قدس بی پاسخ نمانده و از این به بعد هم بی پاسخ نخواهد ماند. متاسفانه رژیم صهیونیستی حیات و مماتش را از روز اول در بحران آفرینی پیدا کرده و ریشه همه ناآرامی‌هاست.

وی افزود: امنیت و ثبات منطقه‌ای برای جمهوری اسلامی ایران مهم است و اجازه نخواهد داد این رژیم غاصب، امنیت منطقه را بیش از این به خطر بیندازد.

* دیپلمات‌های جمهوری اسلامی ایران دیپلمات‌های نظام هستند

وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره این‌که آیا دولت تصور می‌کند اگر فرصت سه چهار ماهه از دست برود اتفاق دیگری در دولت بعدی برای برجام می‌افتد؟ بیان کرد: در خصوص انجام تعهداتمان در قبال ملت ایران حتی یک ساعت نباید تعلل کنیم، چه برسد به چند ماه. موضع وزارت خارجه و نظام این است که وزارت خارجه تا روز آخر این دولت و ادامه‌اش در دولت بعد همین مسیر را طی خواهد کرد.

خطیب‌زاده یادآور شد: دیپلمات‌های جمهوری اسلامی ایران دیپلمات‌های نظام هستند و در همین چارچوب عمل می‌کنند. این‌که چند ماه آینده واجد حساسیت‌هایی است، برخاسته از تغییرات در نظام بین‌الملل و سطوح مختلف است. ان‌شاءالله در سال‌های آتی شرایط بهتری بشود ولی بعید نیست همواره با این شرایط حساس روبرو باشیم. باید توجه کنیم رفت و آمدها در سطوح تصمیم گیر دولتی تاثیری در پیگیری منافع ملی جمهوری اسلامی ایران که به این دولت و آن دولت وابسته نیست، ندارد.

* این فایل پریشب بیرون آمده 

خطیب‌زاده همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار فایننشال تایمز مبنی بر این‌که این فایل محرمانه ظریف سر از ایران اینترنشنال دربیاورد، از نظر امنیتی چقدر مهم است؟ اظهار داشت: این فایل پریشب بیرون آمده و ابتدا به صورت محدود منتشر شده و صبح دیروز از برخی خبرنگاران گرفتیم. آن چه برخی شبکه‌های خارجی در بعدازظهر منتشر کردند، این نبود که سر از آن جا دربیاورد، البته مراجع ذیربط باید در این خصوص نظر بدهند.

* تمامی تحریم‌ها باید به وضعیت روز اجرایی شدن برجام برگردد

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که دیروز عراقچی اعلام کرد در مذاکرات وین درباره برداشته شدن تحریم‌های موضوعی تا حدودی تفاهماتی وجود دارد، ولی درباره تحریم اشخاص هنوز به این نقطه نرسیدند از سخنگو پرسید آیا بدون لغو تحریم‌های اشخاص، ممکن است ایران به تعهدات برجامی بازگردد؟ پاسخ داد: تمامی تحریم‌ها باید به وضعیت روز اجرایی شدن برجام برگردد. در خصوص برخی تحریم‌ها در کمیسیون مشترک برجام اختلاف نظراتی وجود دارد. آمریکایی‌ها به کمیسیون مشترک برجام اعلام کرده‌اند که برخی از این تحریم‌ها، تحریم‌های برجامی نیست و با برچسب‌های دیگر است و اینها موضوعاتی است که من در عموم نمی‌توانم جزییات مذاکرات را اعلام کنم.

وی افزود: براساس دستورالعمل نظام، تیم کارشناسی ما به صورت جدی در وین در حال مذاکره است و تمامی مذاکرات روزانه با جزییات به تهران گزارش می‌شود و در سفرهایی که تیم برمی‌گردد و عراقچی تمامی مراجع عالی نظام را در خصوص جزییات مختلف آگاه می‌کند و دستورالعمل‌های جدید را می‌گیرد و بعد مجدد به وین برمی‌گردد. از مردم درخواست می‌کنیم در لیالی پیش رو خادمان خود را از دعای خود فراموش نکنند. 

 

 

* سفر ظریف به دوحه و بغداد هیچ ارتباطی به طرف‌های ثالث ندارد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش دیگری درباره سفر ظریف به قطر و عراق و این‌که چقدر این رایزنی‌ها با اخباری که هفته‌ گذشته در خصوص رایزنی ایران با عربستان مطرح شد،‌ ارتباط دارد؟ اظهار داشت: سفر آقای ظریف به قطر و عراق در چارچوب دیپلماسی رمضان انجام می‌شود. روابط بسیار برادرانه و خوبی با هر دو کشور داریم. کشورهای دیگری هم در ادامه در دستورکار خواهد بود.

وی اضافه کرد: چه در قطر و چه در عراق، موضوعات دوجانبه، جهان اسلام، همکاری‌های در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی در اولویت‌های گفت‌وگو است. این سفرها هیچ ارتباطی به طرف‌های ثالث ندارد و قطعا ما نقش مثبت این دو کشور را در این تحولات ارج می‌نهیم.

* عراق یکی از شرکای اصلی اقتصادی و تجاری ایران

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره اهداف سفر فردای ظریف به منطقه کردستان عراق که سؤال یکی از خبرنگاران هم بود، اظهار داشت: عراق یکی از شرکای اصلی اقتصادی و تجاری ما است. در حوزه صادرات گاز و برق به عراق و تامین نیازهای زیربنایی عراق و ارتباطات استانی با اقلیم و استان‌های مرزی کارهای جدی صورت داده و می‌دهیم. نه تنها در سطح رسمی و دولتی بلکه در سطح خصوصی و شرکت‌ها و کارخانجات این روابط به صورت فزاینده‌ای رو به گسترش است.

وی افزود: طبیعی است که ما به خاطر این‌که سیاست ما اول همسایگان است و سیاست حسن همسایگی را داریم، برای ما از اولویت بالایی برخوردار است. برای ما صلح و ثبات و توسعه عراق، صلح و ثبات و توسعه خود ماست و جدا نمی‌دانیم. فکر نمی‌کنیم که بدون صلح و ثبات و توسعه در آن سوی مرزها، بتوانیم توسعه جدی در مناطق مرزی‌ خودمان داشته باشیم.

* ایران در قبال بدعهدی سکوت نمی‌کند

به گزارش فارس، خبرنگاری در این نشست از سخنگوی وزارت خارجه پرسید که یک مقام ارشد آمریکایی در اظهاراتی عنوان کرده که هیچ تضمین کتبی برای عدم خروج مجدد آمریکا از برجام وجود ندارد و با این وضعیت آینده برجام چه خواهد شد؟ که خطیب‌زاده پاسخ داد: در نظام و حقوق بین‌الملل بالاترین تضمین‌ها، تضمین‌های شورای امنیت سازمان ملل است و تضمین‌هایی است که در معاهدات و قراردادها نوشته می‌شود ولی همه این تضمین‌ها مانع از این نمی‌شود که کشورها به تعهداتشان عمل کرده یا نکنند.

وی ادامه داد: برجام بالاترین تضمین بین‌المللی را دارد با توجه به این‌که قطعنامه ۲۲۳۱ آن را الزام آور اعلام کرده است ولی آمریکا نشان داده که تعهد کتبی که هیچ، اگر معاهده هم داشته باشد کما این‌که در عهدنامه مودت ایران و آمریکا به عنوان معاهده بود و در کنگره هم تصویب شده بود، دولت ترامپ اعلام خروج کرد و از قرارداد موشک‌های میان برد با روسیه که یک معاهده بود و تایید کنگره را داشت باز هم خارج شد و هیچ تعهدی را نپذیرفت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: این‌که آمریکا به حقوق و قانون بین‌الملل پایبند باشد واقعا سوابقشان سوابق درخشانی نیست. آن‌چه مهم است اجرای کامل تعهدات به صورت راستی آزمایی شده است، ولی دوستان فراموش نکنند که جمهور اسلامی ایران کما این‌که در دو سال و نیم گذشته نشان داده، در قبال بدعهدی‌های طرف مقابل، سکوت نمی‌‌کند. جمهوری اسلامی ایران نیز مسیر کاهش تعهدات خود را طی کرد و این جاده دو طرفه است که همه باید به خاطر داشته باشند.

* عربستان سعودی را متحد خودمان نمی‌دانیم

به گزارش فارس، خبرنگار دیگری با اشاره به فایل منتشر شده از ظریف و اظهارات مطرح شده در خصوص روسیه، عربستان، حضور در سوریه و ... از سخنگوی وزارت خارجه پرسید که آیا این وزارتخانه برنامه‌ای برای توضیح و یا اصلاح این مواضع دارد یا خیر؟ اظهار داشت: قرائت شما از مواضع جمهوری اسلامی ایران شاید کمی ساده باشد. 

وی عنوان کرد: ما عربستان سعودی را متحد خودمان نمی‌دانیم. آن‌چه در موضوعات دیگر گفته شده من تصریح کردم. مواضع با گفت‌وگوها در فضای کاملا غیررسمی متفاوت است. اگر همین امروز گفت‌وگوها در شورای عالی امنیت ملی و جلسات متعدد محرمانه‌ای که بحث می‌شود، بیرون بیاید، آیا گفت‌وگوهایی که آن‌جا صورت می‌گیرد، به معنای مواضع جمهوری اسلامی ایران است. به شما عرض می‌کنم گفت‌وگوهایی که در پشت درهای بسته در جمهوری اسلامی ایران انجام می‌شود بسیار گفت‌وگوهای جدی، شفاف و صریح است و برآیندش آن چیزی است که یا من اعلام می‌کنم یا دستگاه سیاست خارجی، وزیر خارجه یا رئیس جمهور رسما در فضای عمومی اعلام می‌کنند.

* این گونه ذوق زدگی‌ها در برخی رسانه‌های بدخواه نه تنها تاثیری ندارد، بلکه ما را بیشتر در مسیر ارتقای روابط‌مان با متحدانمان مطمئن می‌کند

خطیب‌زاده ادامه داد: این‌ها آن چیزی است که به عنوان مواضع رسمی ماست. برش کوچک از یک بخش تاریخی از یک واقعه در گذشته، مواضع امروز ما نیست. در خصوص موضوعات دیگر من همه را یک بار دیگر دعوت می‌کنم به توجه به کل گفت‌وگوهای انجام شده. متاسفانه سه ساعت و نیمی که آمده بیرون، همه آن هفت ساعت نیست و من نمی‌دانم این سه ساعت و نیم چگونه دو روز پیش به صورت محدود و دیروز به صورت گسترده پخش شد.

 

 

وی یادآور شد: در همان جا هم ظریف هیچ موضعی را نمی‌گیرد، مگر این‌که هم اشاره می‌کند به ابعاد مختلف آن و هم اشاره می‌کند که نظر شخصی ایشان است. این را همه توجه کنند، همه ما در مقام کارشناسی، پشت درهای بسته کارشناسانی هستیم که باید با صراحت و شفافیت صحبت کنیم. در خصوص متحدان با دوستان نزدیک از جمله سوریه و روسیه، هیچ تردیدی وجود ندارد که وزارت امور خارجه جزو معماران اصلی بوده و هست و آقای ظریف نزدیک به ۱۴ سفر به مسکو داشت و ارتباطات مختلفی در سطوح مختلف بین ما وجود داشته و روابط ما از گذشته ارتقای بیشتری یافته و این مسیری است که در آینده نیز ادامه خواهد یافت.

این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: این گونه ذوق زدگی‌هایی که در برخی رسانه‌های بدخواه وجود دارد، نه تنها تاثیری ندارد، بلکه ما را بیشتر در مسیر ارتقای روابط‌مان با متحدانمان مطمئن می‌کند.

* متن برجام باید بدون کم و کاست با همان ادبیات اجرایی شود/  ما با سیاست داخلی آمریکا کاری نداریم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال خبرنگار اسپوتنیک مبنی بر این‌که عراقچی اعلام کرده در وین برای برداشته شدن برخی تحریم‌ها یکسری تفاهمات صورت گرفته و منظور ایشان از این تحریم‌ها کدام است؟ عنوان کرد: در وین به صورت مشخص و واضح گفته‌ایم که هیچ تغییری در سیاست ما صورت نگرفته است. تمامی تحریم‌ها از نظر ما تحریم‌های برجامی هستند و همه باید برداشته شوند. آن‌چه در وین اتفاق می‌افتد الان با توجه به پیشرفت‌هایی که صورت گرفته درآوردن لیست تمامی تحریم‌های برجامی است و آن چه گفته می‌شود که مقامات آمریکایی نظرات مختلفی را داشته باشند، برای ما مهم آن چیزی است که در کمیسیون مشترک برجام، ایران براساس برجام باید از رفع تحریم‌ها در عمل و در تمامی ابعاد منتفع شود.

 

 

وی خاطرنشان کرد: موضع ما کاملا شفاف و روشن است. اول از همه متن برجام باید بدون کم و کاست با همان ادبیات اجرایی شود. ما با سیاست داخلی آمریکا کاری نداریم. این‌که آمریکا چگونه می‌خواهد تعهدات خودش را انجام دهد، موضوع دولت آمریکا است. آن‌چه مهم است باید لغو تحریم‌ها به صورت موثر باشد و در عمل و نه روی کاغذ اتفاق بیفتد و ما بتوانیم راستی آزمایی کنیم. این راستی آزمایی باید توسط نهادها و بخش‌هایی که عملا می‌توانند تأیید کنند که لغو تحریم ها اتفاق افتاده، در حوزه بانکی، پولی، بیمه‌ای، حمل و نقل و کشتیرانی و در تمامی ابعاد و تمام بخش‌ها پتروشیمی، نفت، صنعت و همه باید تأیید کنند که این تحریم‌ها به صورت موثر مرتفع شده است.

* همواره از گفت‌وگوها با عربستان سعودی استقبال کردیم

وی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار اسپوتنیک درباره سفر ظریف به قطر و عراق و این‌که آیا می‌توانیم به زودی شاهد گفت‌وگوهای رسمی بین ایران و عربستان باشیم؟ اظهار داشت: سفر ظریف به عراق و قطر با آن‌چه اشاره کردید، مرتبط نیست. همواره طی چند سال گذشته آمادگی خودمان را برای حل و فصل مسائل فیمابین با پادشاه سعودی اعلام کرده و از این گفت‌وگوها همواره استقبال کردیم. 

خطیب‌زاده ادامه داد: هر وقت پادشاه سعودی تصمیم گرفت این گفت‌وگوها را در سطوح مختلف داشته باشد، ما استقبال کردیم و باز هم خواهیم کرد.

* سپاه سرافراز اسلام قطعا افتخار ایران است

به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه این نشست در پاسخ به پرسشی در خصوص رفع تحریم‌ سپاه پاسداران و اقدامات وزارت خارجه در این زمینه، گفت: سپاه سرافراز اسلام قطعا افتخار ایران است. هیچ نهاد، ارگان و موجودیتی در جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های مختلف نباید مورد چنین تحریم‌هایی قرار بگیرد. البته آمریکا دشمنی خودش را با ارکان نظام و ستون‌های انقلاب اسلامی از دیرباز نشان داده است. چه نهاد رهبری، چه وزارت خارجه و چه سپاه و صدا و سیما و ... همه یعنی ایران و برای ما مهم است که  آمریکا به وظایف خود عمل کند و رفع این برچسب ها نیز جزو وظایف آن است.

* حمله به نفتکشی در نزدیکی آب‌های سوریه

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فرانسه درباره حمله به نفتکشی در نزدیکی آب‌های سوریه و مرتبط خواندن آن با ایران، نیز گفت: گزار‌ش‌های پراکنده را دیدم و درخواست گزارش‌های دقیق‌تر داریم. ولی آن‌چه دولت سوریه عنوان می‌کند قطعا باید مورد استناد قطعی خبرگزاری‌ها قرار بگیرد تا وقتی دقیق‌تر بدانیم چه اتفاقی رخ داده است.

* آنهایی که حقوق بشر را سیاسی می‌کنند، خائنان اصلی به حقوق بشر هستند

وی در پاسخ به سؤالی در مورد نوع برخورد اروپایی‌ها و استاندارد دوگانه آنها در ارتباط با موضوع حقوق بشر و مسائل مرتبط با آن گفت: سابقه اروپایی‌ها در موضوع حقوق بشر و برخوردهای سیاسی و دوگانه آن‌ها هیچ شأن، جایگاه و آبرویی برای اروپا نگذاشته، به ویژه برخی کشورهای اروپایی خاص که داعیه دار حقوق بشر بشوند. آن‌چه در آفریقا، آسیا و حتی در داخل اروپا اتفاق افتاده مؤید این گزاره راهبردی است که متاسفانه آنهایی که حقوق بشر را سیاسی می‌کنند، خائنان اصلی به حقوق بشر هستند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران بعد از اعلام اخیر اتحادیه اروپا بعد از تحریم برخی از مقامات نه تنها گفت‌وگوهای خودش با اتحادیه اروپا در همه حوزه‌ها را به تعلیق درآورد بلکه در حال بررسی عمل متقابل در مورد یک لیستی هست که ان‌شاءالله نهایی شود، اعلام خواهد شد.

این دیپلمات ارشد ایرانی تصریح کرد: اروپا باید بداند فصل این چنین برخوردها با کشورهای دیگر آن هم با جمهوری اسلامی ایران خیلی وقت است که گذشته است.

* خیلی وقت است که موضوع طرح گام به گام مطرح نیست

خبرنگاری از خطیب‌زاده پرسید آیا در آمریکا مکانیسم حقوقی وجود دارد که همه تحریم‌ها در قالب برجام به صورت یک جا برداشته شود و اگر چنین نباشد و آمریکا گام به گام شروع به برداشتن تحریم‌ها کند، ایران استقبال نمی‌کند؟ که سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: خیلی وقت است که موضوع طرح گام به گام مطرح نیست، حتی در وین هم مطرح نیست. این‌که در داخل آمریکا چه رژیم‌های حقوقی برقرار است، واقعا موضوع ما نیست.

وی ادامه داد: ما در روابط بین‌الملل، دولت‌ها مسئولیت قطعی و مستقیم و یگانه‌ای برای عمل به تعهدات کشورها دارند و دولت آمریکا در حقوق بین‌الملل از این مستثنی نیست. هنوز هم فکر می‌کنم همه می‌دانند که رئیس جمهور آمریکا و دولت این کشور این توان را دارد اگر اراده کافی در آن وجود داشته باشد، ما این اراده را راستی آزمایی خواهیم کرد.

 

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول