اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  آذربایجان غربی

فرشتگان معصوم و استعدادهای خاموش/ اوتیسم آخر دنیا نیست

اوتیسم یا درخودماندگی نوعی اختلال روانی از نوع روابط اجتماعی است که با رفتارهای ارتباطی، کلامی غیرطبیعی مشخص می‌شود، علائم این اختلال تا پیش از سه سالگی بروز می‌کند و علت اصلی آن ناشناخته‌است، این اختلال در پسران شایع‌تر از دختران است.

فرشتگان معصوم و استعدادهای خاموش/ اوتیسم آخر دنیا نیست

به گزارش خبرگزاری فارس از ارومیه، گوشه‌گیر و منزوی است، تشنج می‌کند، به هیچ وجه وارد جمع تازه نمی‌شود، چنگ می‌زند، پرخاشگری شدید می‌کند، با تغییر جهت اسباب بازی‌هایش جنجال به پا می‌کند، شب ادراری دارد، حالش با تغییر دکوراسیون منزل بدتر می‌شود، هر روز هفته تنها به خوردن یک نوع غذا علاقه دارد، تکلمش را به مرور از دست می‎‌دهد، ضریب هوشی‌اش روز به روز افت پیدا می‎کند، شب‌ها تا صبح به خاطر درد، مادر بر بالینش قرار می‌گیرد، اغلب به ماشین لباس‎شویی و پنکه علاقه دارند، عدم برقراری ارتباط چشمی، ناتوانی کلامی، انواع رفتارها و علایق در بازی‌های تکراری، تاخیر در یادگیری و حرف زدن، بی‌توجهی به احساس درد، عدم ارتباط با دیگران و عدم تشخیص جنسیت افراد به گونه‌ای که همه را پدر و یا مادر خطاب کند. اگر این علائم را در کودکتان مشاهده کردید حتما در اسرع وقت به پزشک مغز و اعصاب کودکان مراجعه کنید چرا که این نشانه‌های اختلال طیف اوتیسم است و تشخیص زودهنگام در درمان این اختلال بسیار موثر خواهد بود.

اوتیسم یا درخودماندگی نوعی اختلال روانی از نوع روابط اجتماعی است که با رفتارهای ارتباطی، کلامی غیرطبیعی مشخص می‌شود، علائم این اختلال تا پیش از سه سالگی بروز می‌کند و علت اصلی آن ناشناخته‌است، این اختلال در پسران شایع‌تر از دختران است.

اوتیسم در سال‌های اول زندگی خود را نشان می‌دهد به صورتی که ۵۰ درصد والدین پیش از ۱۲ ماهگی و ۸۰ تا ۹۰ درصد والدین پیش از ۲۴ ماهگی متوجه علائم این اختلال در کودکشان می‌شوند و کودک مبتلا با چالش‌های رفتاری و اجتماعی زیادی رو به رو است، مشکلاتی چون رفتارهای تکراری و عدم ارتباط با دنیای اطراف و نقایص گفتاری از این جمله هستند.

طبق بررسی‌های انجام شده و به گفته کارشناسان فن، تشخیص فوری در همان سال‎های ابتدایی بروز اختلال می‎‌تواند تاثیر مثبتی در روند آموزشی و درمان کودک اوتیسمی داشته باشد تا آنها بتوانند از زندگی با کیفیت و مستقلی برخوردار باشند. 

مراکزدرمانی و توان بخشی بیماران اوتیسم آذربایجان‌غربی پاسخ گویی نیاز بیماران نیست

مدیر کل سازمان بهزیستی آذربایجان‌غربی با اشاره به فعالیت سه مرکز آموزشی و توانبخشی اوتیسم در استان، گفت: این مراکز افراد دارای اختلال اوتیسم را تحت پوشش خود قرار داده‌اند و یک مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی افراد دارای اختلال طیف اتیسم در مرکز استان با تعداد ۸۰ نفر خدمت گیرنده فعالیت دارد.

سعیدفریور با اشاره به اینکه در شمال استان، مرکزی برای آموزش و توانبخشی افراد دارای اختلال اوتیسم وجود ندارد، خاطر نشان کرد: تنها ۲ مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی در مهاباد و بوکان با ۵۰ نفر خدمت گیرنده، فعالیت دارند.

مدیر کل سازمان بهزیستی آذربایجان‌غربی با تاکید به اینکه مراکز روزانه آموزشی و توانبخشی در ۲۴ شهرستان، استان فعال هستند و به افراد معلول خدمات ارائه می‌دهند، تصریح کرد: به دلیل شرایط خاص کودکان اوتیسم، مراکز فعال اختصاصی اوتیسم استان  پاسخگوی نیاز تمام افراد دارای اختلال اوتیسم نیست.

فریور خاطرنشان کرد : اوتیسم نوعی اختلال پیچیده و چندوجهی رشد و شکل‌گیری سیستم عصبی است که پردازش اطلاعات و ادراک را مختل کرده و بر شکل‌گیری تعامل اجتماعی، ارتباط و رفتارهای انسانی اثر می‌گذارد.

وی ادامه داد: علائم بارز اوتیسم از ۱.۵ سالگی شروع و قابل تشخیص است و اصلی‌ترین این علائم، عدم برقراری ارتباط چشمی، تاخیر در صحبت کردن، عدم برقراری ارتباط اجتماعی و گریز از جمع و انجام کارهای تکرای بوده که نیازمند همراهی بیشتر والدین برای شناسایی افراد بیشتر درگیر با آن هستیم.

فریور با بیان اهمیت مشاوره‌های کارشناسی در این بیماران، ادامه داد: والدین با مراجعه به سامانه autism.behzisti.net  می‌توانند به صورت محرمانه و غیرحضوری با پاسخ به ۱۰ پرسشنامه از اختلالات فرزندان خود آگاه شده و در صورت نیاز به راهنمایی‌ها و مشاوره‌های بیشتر، به کارشناسان مربوطه ارجاع داده شوند.

تعداد ۸۶۸ نفر به اختلال طیف اوتیسم در آذربایجان‌غربی مبتلا هستند

کارشناس مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی بهزستی آذربایجان‌غربی در خصوص اختلال طیف اوتیسم، گفت: به طور طبیعی در جمع هفت نفره یکی از افراد در طیف اختلال اوتیسم قرار دارد و طیف اوتیسم اختلالات روانی محسوب می‌شود که به دلیل اختلال در سیستم عصبی ایجاد شده، فرد فاقد مهارت‌های اجتماعی و به خصوص ارتباطی است و این موضوع فرد و خانواده را دچار مشکل می‌کند.

آرزو علیزاده با بیان اینکه  تعداد ۸۶۸ نفر در استان به اختلال روانی ،طیف اوتیسم مبتلا هستند که به مراکز بهزیستی مراجعه کرده‌اند، ادامه داد: اولین علایم این اختلال با عدم برقراری ارتباط چشمی و چند ارتباط دیگر شروع می‌شود.

کارشناس مراکز روزانه آموزشی و توانبخشی بهزستی آذربایجان‌غربی تصریح کرد: این افراد برای درمان به طور حتم باید با پزشک در ارتباط باشند و این امر هزینه بالایی برای خانواده‌های اوتیسمی تحمیل می‌کند و بار مالی این افراد در زمینه آموزش و توان بخشی بالا است.

وی اضافه کرد: این افراد به طور عادی آموزش نمی‌بینند و آموزش طیف اوتیسم به صورت تک نفره است که هزینه زیادی را برای خانواده در بر دارد.

علیزاده با اشاره به اینکه تعداد ۸۶۸ نفر از خانواده‌های طیف اوتیسم در استان به مراکز بهزیستی مراجعه کردند، یادآور شد: هزینه‌های درمان هر فرد اوتیسمی مبلغی به میزان ۸۰۰ هزار تومان یارانه دولتی در نظر گرفته شده است که بار مالی زیادی نیز برای دولت تحمیل می‌شود.

وی با اشاره به اینکه اولین مرکز درمانی و توانبخشی بیماران اوتیسم در ارومیه به نام "پیشگامان امید" در سال ۹۳ توسط دکتر" مهران سلیمانی" دایر شد، افزود: یکی از مجهزترین مراکز درمانی برای گفتار درمانی و توان بخشی این طیف از افراد است و علاوه بر ارومیه در ۲ شهرستان مهاباد و بوکان مراکز درمانی و توان بخشی افراد اوتیسمی فعال هستند که برای خانواده‌های اوتیسمی به ارائه خدمات می‌پردازند.

این کارشناس تاکید کرد: به هیچ عنوان این مراکز و مراکز بهداشتی درمانی موجود در استان جواب‌گوی نیاز خانواده‌های دارای فرزندان اوتیسمی نیستند و شهرستان چایپاره نیز برای تحت پوشش قرار دادن این افراد نیازمند راه‌اندازی مرکز درمانی و توان‌بخشی طیف اوتیسم است.

علیزاده در خصوص آمار کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، اظهار داشت: به علت بالا بودن هزینه درمان و عدم آگاهی خانواده‌ها و نداشتن استطاعت مالی، بیشتر افراد به مراکز درمانی و بهزیستی مراجعه نمی‌کنند بنابراین آمار دقیقی از افراد مبتلا به اوتیسم در استان وجود ندارد.

وی ادامه داد: افرادی که به مراکز درمانی مراجعه می‌‌کنند فرزندان آنان در این مراکز آموزش‌های لازم را دریافت می‌کنند و این توان بخشی شامل هنر درمانی، گفتار درمانی، نقاشی درمانی، موسیقی درمانی و نمایش درمانی است.

علیزاده با اشاره به اینکه مربیان مجربی در مراکز درمانی و توان بخشی طیف اوتیسم فعالیت می‌کنند تصریح کرد: طی سال گذشته در بین افرادی که در مراکز درمانی مشغول به آموزش و درمان هستند تعدادی از کودکان اوتیسمی در بخش نقاشی موفق به کسب مقام‌های از خارج کشور شدند و بسیاری از آثار نقاشی و تابلوی‌های این افراد در نمایشگاه‌ها به فروش رسیده است.

این کارشناس توانبخشی خاطرنشان کرد: سامانه غربال‌گری اوتیسم در سایت بهزیستی فعال است و خانواده‌هایی که به رفتار کودکان خود مشکوک هستند با مراجعه به سایت و پاسخگویی به سوالات مطرح شده در سایت و با امتیاز بندی می‌توانند متوجه وضعیت کودک خود شوند که شناسایی زود هنگام اختلال روانی اوتیسم می‌تواند در جهت درمان موثر واقع شود .

تشخیص زودهنگام و مداخلالت پزشکی به هنگام تنها راز موفقیت در درمان اوتیسم است

رییس مرکز درمان و توانبخشی بیماران اوتیسم پیشگامان امید ارومیه در خصوص درمان اختلال طیف اوتیسم به خبرنگار فارس گفت: نمی توان اختلال طیف اوتیسم را به طور صددرصد درمان کرد اما اگر درمان به طور همه جانبه و مداوم باشد می‌توان آن را به طور نسبی درمان کرده و بسیاری از علائم را از بین برد اما تشخیص زود هنگام و مداخلات به هنگام تنها رمز موفقیت در حوزه درمان اختلالات طیف اوتیسم است و دوره طلایی درمان زیر ۶ سال است و بعد از ۶ سال فرآیند درمان کند می‌شود.

مهران سلیمانی افزود: علایم اختلال اوتیسم در ۲ دسته کلی که شامل اختلال و نقص در حوزه ارتباط و روابط اجتماعی و همچنین رفتارهای کلیشه‌ای و مشکلات حسی دیده می‌شوند که این نقص‌ها به شکل‌های مختلف در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم آشکار می‌شود به طوری که در برخی کودکان مبتلا به اوتیسم مشکلات ارتباطی و نقایص زبانی در حد خیلی شدید بوده و این کودکان در خزانه واژگان درکی و بیانی مشکلات خیلی جدی را تجربه می‌کنند.

رییس مرکز درمان و توانبخشی بیماران اوتیسم پیشگامان امید ارومیه ادامه داد: در بعضی کودکان این نقص‌ها می‌تواند خفیف و به شکل اختلال در آهنگ صدا لحن گفتار درک مفاهیم انتزاعی و مشکلات گرامری و یا گفتار طوطی وار نمود پیدا کنند.

وی افزود: این کودکان در شروع ارتباط و ادامه ارتباط با هم سالان و برقراری روابط اجتماعی و تماس چشمی و استفاده از تماس زبان در موقعیت‌های اجتماعی مختلف دچار مشکل هستند در این کودکان رفتارها کلیشه‌ای به شکل تکان دادن دست، دور خود چرخیدن، ردیف کردن اسباب بازی‌ها  به صورت پشت سر هم ، چرخاندن یک وسیله دیده می‌شود.

سلیمانی با اشاره به مشکلات حسی این افراد تصریح کرد: مشکلات حسی در این کودکان می‌تواند به صورت بیش تحریکی و یا کم تحریکی در حواس مختلف مثل بینایی چشایی لامسه بویایی  حس  عمقی دیده شود.

وی یاد آور شد: میزان شیوع اختلال اوتیسم در امریکا از هر ۶۸ کودک یک کودک با اختلال اوتیسم است و در کشورمان آمار دقیقی در دسترس نیست و حدود یک درصد برآورد شده است و حدود ۸۰۰ هزار کودکان مبتلا به طیف اوتیسم در کشور وجود دارد که زیر ۱۰ هزار از کودکان مبتلا به طیف اوتیسم شناسایی شده‌اند و بیشتر این کودکان شناسایی نشده اند.

سلیمانی خاطرنشان کرد: شیوع این اختلال در پسران ۳ الی ۵ برابر بیشتر از دختران دیده می‌شود و علت مشخصی در این زمینه وجود ندارد  اگرچه عوامل ژنتیکی و برخی دوران بارداری جزو علت‌ها شمرده شده اند اما هنوز علت دقیقی برای شناسایی این اختلال مشخص نشده است.

وی با اشاره به زمان تشخیص این اختلال اظهار داشت: به هیچ عنوان امکان تشخیص این اختلال در دوران بارداری و حتی در ماه‌های اول بعد از تولد وجود ندارد و به طور معمول زمان تشخیص ۶ الی ۱۸ ماهگی بر اساس رفتار و تعاملات، رشد و گفتار و زبان واکنش کودک به محیط اطراف و اجتماعی ارتباطات قابل تشخیص می‌باشد.

رییس مرکز درمان و توانبخشی بیماران اوتیسم پیشگامان امید ارومیه عنوان کرد: کودکان با اختلال طیف اوتیسم در سه سطح مشاهدمی‌شود کودکان سطح یک معمولا هوش عادی و حتی بالاتر از هوش عادی دارند و علایم خفیفتری دارند و درمان پذیر بودن آنان بالاتر است و در آینده این افراد در صورت درمان در زندگی فردی و اجتماعی و خانوادگی موقعیت موفق‌تری داشته باشند و در این سطح در صورت درمان مناسب و زود هنگام و مداوم درمان پذیری بسیار بالا بوده اگرچه برخی مشکلات در ارتباطات اجتماعی همچنان وجود خواهد داشت.

وی ادامه داد: طیف اوتیسم سطح سه اختلال خیلی جدی بوده مشکلات ذهنی در این افراد زیاد و علائم اختلال شدید است و درمان پذیری پایین و اگرچه درمان این کودکان هم تا حد زیادی می‌تواند سطح کودک را ارتقا دهد ولی ممکن است کودک هیچگاه به مرحله استقلال کامل دست پیدا نکند.

سلیمانی با اشاره به وضعیت اختلال طیف اوتیسم در سطح ۲ اضافه کرد: کودکان سطح ۲ هم شدت علایم در حد متوسط است درمان پذیر نسبت به سطح سه بالا بوده اما هیچ وقت به سطح یک نمی‌رسد و این افراد مانند سطح یک مستقل و موفق نخواهند شد.

وی خاطرنشان کرد: ۷۵ درصد کودکان طیف اوتیسم مشکل ذهنی دارند و ۳۰ درصد هوش عادی و بالاتر از هوش معمولی دارند و در موارد خاص استعدادهای خارق العاده مشاهده می‌شود که در افراد عادی این استعدادها دیده نمی شود.

سلیمانی با بیان اینکه خانواده های اوتیسمی با مشکلات عدیده‌ای درگیر هستند گفت: یکی از مشکلات خانواده‌ها اختلالات همراه با اختلال اوتیسم است مانند سرع، بیش فعالی و نقض تمرکز، اختلات خواب ، اختلالات گوارشی، پرخاشگری‌های شدید، خودآزاری و مشکلات دیگر مراقبت از کودکان با اختلالات طیف اوتیسم سطح سه است که به علت شدت علائم روابط اعضای خانواده را دچار مشکل کرده و جمع عاطفی خانواده را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد به طوری که خانواده‌ها امکان مشارکت همزمان تمام اعضای خانواده در مراسمات را ندارند.

وی در خصوص درمان کودکان اوتیسم گفت:  دارو درمانی فقط مربوط به اختلالات همراه با اوتیسم کمک کننده خواهد بود مانند کنترل سرع، بیش فعالی، نقض تمرکز مشکلات خواب و پرخاشگری های شدید و برای علایم اوتیسم دارو درمانی هیچ تاثیری نخواهد داشت و درمان این کودکان شامل گفتار درمانی کار درمانی مداخلات روانشناسی بازی درمانی موسیقی درمانی و سایر فعالیت‌های هنری مانند نقاشی و حرکت درمانی است.

این مقام مسوول یادآور شد: اولین مرکز درمانی طیف اوتیسم مرکز پیشگامان امید می‌باشد که در سال ۹۳ توسط دکتر مهران سلیمانی دایر شده و نزدیک به صد نفر کودکان طیف اوتیسم خدماتی مانند کار درمانی موسیقی درمانی، نقاشی حرکت درمانی، بازی درمانی مداخلات روانشناسی نوروفیدبک و تحریک الکتریکی مغز دریافت می‌کنند.

رییس مرکز درمان و توانبخشی بیماران اوتیسم پیشگامان امید ارومیه در خصوص هزینه درمان عنوان کرد: هزینه ارائه خدمات در مرکز پیشگامان امید برای خانواده‌های با اختلال اوتیسم بسیار ناچیز بوده و برای یک ماه ارائه خدمات از رایگان نهایت 300 هزار تومان می‌باشد.

وی تاکید کرد: در صورتی که خانواده‌ها نسبت به رفتارهای فرزندان خودشان مشکوک هستند با مراجعه به سایت بهزیستی و پر کردن فرم غربالگری اختلال طیف اوتیسم که شامل ۱۰ سوال می‌باشد اگر چناچه ازاین ۱۰ سوال سه مورد جواب مثبت باشد برای تشخیص دقیق به مرکز دائمی غربالگری اختلالات طیف اوتیسم که مرکز پیشگامان امید می‌باشد مراجعه کنند چرا که تشخیص زودهنگام رمز موفقیت درمان اختلال طیف اوتیسم است.

خاطر نشان می‌شود باتوجه به مشکلاتی که یک کودک اوتیسمی می‌تواند برای خانواده ایجاد و هزینه‌های سرسام‌آوری به آنها تحمیل کند نیاز است در این راستا خیرین و دولت دست یاری این بیماران را بفشارند و محلی برای نگهداری آنان و ارائه خدمات با کیفیت و شایسته دایر کنند بلکه اندکی از درد خانواده‌‎های اینگونه بیماران کاسته شود و طبق بررسی‌های انجام شده برخی از این کودکان دارای استعدادهای خارق‌العاده‌ای هستند که افراد عادی از آن بی بهره‌اند که کشف این استعداد نیازمند شناسایی و آموزش توسط افراد مجرب است که ضرورت دارد کودکان اوتیسمی به طور حتم از آموزش‌های لازم و کافی بهره ببرند .

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول