اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  گلستان

کمبود نهاده در فصل کشت و کاهش عملکرد مزارع گلستان در فصل برداشت

در حالی‎که گلستان همواره یکی از استان‎های برتر در تولید محصولاتی همچون گندم و کلزا محسوب می‎شود اما بی‎تدبیری در فصل کشت محصولات زراعی در خصوص فراهم کردن نهاده‎های مورد نیاز کشاورزان موجب شده تا در این روزها و هم‎زمان با فصل برداشت شاهد کاهش عملکرد محصولات در استان باشیم.

کمبود نهاده در فصل کشت و کاهش عملکرد مزارع گلستان در فصل برداشت

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، از ابتدای فصل زراعی و همزمان با کشت محصولات پاییزه، بخش کشاورزی با شوک افزایش قیمت و کمبود نهاده  مواجه شد؛ اتفاق تلخی که به دنبال آن تعداد زیادی از کشاورزان نتوانستند در زمان مناسب و به مقدار کافی برای رشد گیاه کود و سم‌ تهیه کنند از این رو از ماه‌ها قبل کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند با وجود چنین مشکلاتی در زمان کشت با کاهش عملکرد محصولات در زمان برداشت مواجه خواهیم شد.

از سویی کاهش ریزش‎های جوی در زمستان سال گذشته موجب شد تا محصولات زراعی استان بیش از این ضعیف شده تا جایی که بارندگی‎های چند روزه گذشته آسیب جدی به مزارع گندم و کلزا وارد کرد.

*پرداخت کشاورز کارت در زمان کمبود و گرانی نهاده/ پرداخت ۸۱ میلیارد تومان کشاورز کارت به کشاورزان گلستانی

در همین رابطه معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان در خصوص حمایت‎های سازمان جهاد کشاورزی هنگام کمبود و گرانی نهاده از کشاورزان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: در فصل زراعی شاهد کاهش ۴۰ درصدی بارندگی در استان بودیم که طی ۵۰ سال اخیر بی‎سابقه بود از سویی با گرانی و کمبود نهاده نیز مواجه بودیم از این‎رو بارها اعلام کردیم شرایط خاصی در بخش کشاورزی استان حکمفرماست‌.

محمدرضا عباسی تصریح کرد: برای کاهش مشکلات نقدینگی کشاورزان، بحث کشاورز کارت تعریف شد که به هر بهره‌بردار مبلغ ۲۰ میلیون تومان برای خرید نهاده‎ها پرداخت کردیم اگر کشاورزی دارای چک برگشتی‌یا بدهی بانکی بود  با بانک عامل هماهنگی لازم در خصوص برداشت این موانع انجام شد.

وی با بیان اینکه در جذب اعتبار برای پرداخت کشاورز کارت رتبه سوم کشور را کسب کردیم، افزود:۸۱ میلیارد تومان کشاورز کارت برای ۶ هزار نفر پرداخت شده است در واقع ما محدودیت پرداخت کشاورز کارت در استان نداشتیم با این وجود برخی کشاورزان از این موضوع بی‌اطلاع بودند و برخی دیگر در آن بازه زمانی احساس می‎کردند به کشاورز کارت نیازی ندارند.

*کشاورزان نسبت به برداشت محصول خود در اول صبح اقدام نکنند/ استفاده از کمباین‎های دارای معاینه فنی در زمان برداشت

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان اضافه کرد: بعد از کشت مزارع گندم، کلزا و جو فرمول‎های تغذیه‎ای آسان مثل محلول‌پاشی و استفاده از کودهای زیستی را به کشاورزان توصیه کردیم.

عباسی در خصوص نارضایتی برخی کشاورزان از افت محصولات توسط کارخانه‎ها گفت: کارخانه‎ها یا انبار خرید غله ضابطه مشخصی برای افت زدن دارند عمومأ دستگاه‌های رطوبت‌سنج میزان رطوبت محصول را مشخص می‌کند و اگر محصول حاوی علف‎های هرز، خاک یا سنگ‌باشد دقیقأ توسط دستگاه اندازه‎گیری می‎شود با این وجود اگر کشاورزی نسبت به میزان‌ افت محصول خود معترض است نماینده جهاد کشاورزی به عنوان حکم‌ در تمام مراکز خرید حضور دارد.

وی از کشاورزان درخواست کرد تا صبح اول وقت نسبت به برداشت محصول اقدام نکنند اجازه دهند رطوبت کاهش یابد همچنین هنگام برداشت محصول از کمباین‎های دارای معاینه فنی استفاده شود.

*کشاورز کارت زمان مناسبی به دست کشاورز نرسید

در حالی که مسوولان جهاد کشاورزی معتقدند پرداخت کشاورز کارت در زمان کمبود و گرانی نهاده موجب رفع بخشی از مشکلات شد اما دبیر خانه کشاورز گلستان می‎گوید کشاورز کارت زمانی به دست کشاورز رسید که کشت انجام شده بود و استفاده از کود بعد از کشت تأثیر چندانی در مقاومت گیاه ایجاد نمی‎کند.

علیقلی ایمانی با بیان اینکه ریسک فعالیت در کشاورزی بالاست و عوامل قهری و طبیعی به کشاورزی صدمه وارد می‎کند، در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: امسال در سطح کشور و استان شاهد کاهش چشمگیر بارندگی بودیم از سویی عوامل مدیریتی و انسانی نیز باعث بالا بردن ریسک کشاورزی می‎شود با این وجود کشاورز ما هم از نظر عوامل طبیعی و هم از بعد مدیریتی آسیب دید.

وی افزود: در طول فصل به ویژه در زمستان که فصل رویش گندم، جو و کلزا بود بارندگی مناسبی در استان نداشتیم و گیاه رشد خوبی را نداشت از طرفی عوامل مدیریتی زمانی کشاورز کارت را به دست کشاورز رساندند که کشت انجام شده بود و کشاورز نتوانست کود پایه که تأثیر بسیار زیادی در تولید محصولات کشاورزی دارد و در مقاومت گیاه در مقابل عوامل، آفات و بیماری‎ها تأثیرگذار بود را تهیه کند در واقع بیش از ۵۰ درصد کشاورزان نتوانستند کود پایه را تهیه کنند چون در دسترس کشاورز نبود.

وی بیان کرد: بانک‌ مرکزی نیز از پرداخت کشاورز کارت به کشاورزان دارای بدهی معوقه و چک برگشتی ممانعت کرد و شرایط خاصی برای استفاده از کشاورز کارت به وجود آمد.

*افزایش قیمت سموم و ناتوانی کشاورز برای خرید سم مزارع گلستان را به علف‎های هرز آلوده کرد/ کاهش 40 درصدی عملکرد مزارع در گلستان

دبیر خانه کشاورز گلستان خاطرنشان کرد: امسال به دلیل افزایش قیمت سموم کشاورز توان خرید و مبارزه با علف‎های هرز را نداشت و مزارع ما تقریبأ آلوده به علف‎های هرز است بنابراین امروز که زمان تحویل محصول به کارخانه‌هاست باید این مسائل نیز لحاظ شود که در حق کشاورز اجحاف نشود در واقع می‎توان دستورالعمل برای افت محصول را به نفع کشاورز برد.

ایمانی ابراز کرد: وقتی نتوانیم با عوامل قهری و طبیعی مبارزه کنیم باید به کشاورز کمک کرد در حال حاضر شرایط بحرانی در پیش داریم پیش‌بینی می‎شود نسبت به سال گذشته شاهد کاهش حدود ۴۰ درصدی عملکرد مزارع در استان باشیم.

براساس این گزارش، کمبود نهاده و کاهش بارندگی و از سویی ناتوانی مدیران هنگام مواجه با شرایط بحرانی همچون تغییرات اقلیمی موجب شد تا در فصل برداشت شاهد کاهش عملکرد محصولات باشیم به گفته کارشناسان پیش‌بینی می‎شود در این شرایط شاهد کاهش عملکرد ۴۰ درصدی در تولیدات کشاورزی استان باشیم؛ امری که بدون تردید تأثیر منفی بر اقتصاد شکننده و ضعیف استان بر‌جای خواهد گذاشت از سویی کمبود تولید، امنیت غذایی کشور را با چالش جدی مواجه خواهد کرد با این وجود در حالی که هر روز از سوی کشاورز و رسانه خواستار توجه و حمایت جدی مسوولان امر به بخش کشاورزی هستیم اما هر روز که می‎گذرد کشاورز بیش از گذشته با مشکلاتش رها می‎شود.

=================

گزارش از فهیمه اجاقلو

=================

انتهای پیام/83017

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول