اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  مرکزی

آغازمرمت قدیمی‌ترین منبر چوبی ایران در تفرش

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی شهرستان تفرش از آغاز مرحله سوم مرمت اثر تاریخی فرهنگی منبر چوبی نقوسان در این شهرستان خبر داد.

آغازمرمت قدیمی‌ترین منبر چوبی ایران در تفرش

به گزارش فارس خبرگزاری فارس از اراک؛ منبر چوبی مسجد جامع روستای نقوسان تفرش از آثار ارزشمند مربوط به دوره سلجوقی و صفوی است که یکی از قدیمی‌ترین آثار چوبی ایران است که بعد از منبر مسجد جامع ابیانه به عنوان قدیمی‌ترین منبر چوبی ایران شناخته می‌شود، این منبر در تاریخ ۵۴۰ ه.ق یعنی دوره سلجوقی ساخته شده و از تأثیرات هنر ساسانی در هنر چوب نیز بهره برده است.

منبر نقوسان دومین منبر قدیمی ایران است که از چوب گردو و داغداغان، با تکنیک فاق و زبانه و با کمک میخ‌های چوبی ساخته شده و دارای نقوش هندسی، گیاهی و کتیبه‌هایی به خط کوفی و نسخ است و به واسطه نقش درخت زندگی، چلیپا، دوایر توخالی، برگ کنگر، برگ مو و... پیوندهایی با هنر ایران در پیش از اسلام دارد.

با اینکه منبر نقوسان از منظر شکل ساختاری مشابه منبرهای دوره سلجوقی است، اما بر اساس مشخصات شکلی و تزئینی و ماده تاریخ ساخت منبر یکی از شاهکارهای هنر چوپ در دنیای اسلام و دوره سلجوقی است.

مهدی رحیمی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در تفرش اظهار کرد: منبر چوبی مسجد نقوسان در شهرستان تفرش در سه مرحله مرمت شد این مرمت از ابتدای سال جاری آغاز شده و اکنون مرحله سوم مرمت این اثر تاریخی  آغاز شده است.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان تفرش با اشاره به اینکه سه مرحله مرمت آن با اعتباری به مبلغ ۷۰۰ میلیون ریال از محل اعتبارات طرح‌های عمرانی انجام شده است، افزود: این عملیات شامل اسیدزدایی قطعات منبر به وسیله نانو، درات هیدرو کسید کلسیم دیسپر شده در دوپروپانول و فعالسازی ذخیره قلیایی پس از درمان است.

رحیمی افزود: منبر چوبی مسجد جامع روستای نقوسان تفرش به عنوان قدیمیترین منبر چوبی ایران در آذر ماه سال ۹۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

وی در ادامه بیان کرد: این منبر چوبی یکی از قدیمی‌ترین آثار چوبی ایران است که بعد از منبر مسجد جامع ابیانه بعنوان قدیمی‌ترین منبر چوبی ایران شناخته می‌شود، این منبر در تاریخ ۵۴۰ ه.ق یعنی دوره سلجوقی ساخته شده است و از  تأثیرات هنر ساسانی در هنر چوب  نیز بهره برده است.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان تفرش یادآور شد: این اثر تاریخی به شماره ۱۴۱۰ در تاریخ ۹۸/۹/۳ در فهرست آثار ملی منقول ایران به ثبت رسیده است.

رحیمی تصریح کرد: این اثر تاریخی فرهنگی بعد از مرمت و میکروب‌زدایی در محل مسجد نقوسان مجددا نصب خواهد شد.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول