به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، مهمترین عوامل بوجود آورنده بیماری های قلبی عروقی عبارتند از: فشار خون بالا، افزایش چربی های خون، بیماری دیابت، اضافه وزن، چاقی، استعمال دخانیات و کم تحرکی، در این میان نقش تغذیه مناسب و داشتن تحرک بدنی در پیشگیری وکنترل این بیماری ها بسیار مهم است.
افزایش این نوع از بیماریها ناشی از تغییرات در رژیم غذایی، فعالیت بدنی و مصرف دخانیات بوده که به دلیل تغییر در شیوه زندگی ناشی از شهر نشینی صنعتی شدن پدید آمده است.
امروزه مردم نسبت به گذشته بیشتر غذاهای پرکالری مصرف میکنند و رژیم غذایی پر انرژی دارند، از طرفی تحرک و فعالیت بدنی آنان نیز کمتر شده است، بنابر این یکی از مهم ترین فاکتورها برای جلوگیری از بروز بیماری های قلبی عروقی تغییر رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی ناسالم است.
دکتر آزاده نجارزاده در گفتوگو با خبرنگار فارس، اظهار کرد: در مورد بیماریهای قلبی و عروقی فاکتورهای خطری وجود دارد، عواملی که شانس ابتلا به بیماری قلبی عروقی بیشتر میکند.
وی با اشاره به اینکه عواملی مانند افزایش سن، نژاد، سابقه بیماری قلبی در خانواده هم در ابتلا به بیماری قلبی و عروقی نقش دارد که قابل تغییر نیستند تصریح کرد: در مقابل آن یک سری عوامل خطر وجود دارد که می تواند تغییر کند.
این متخصص تغذیه، رژیم غذایی، سطح کلسترل خون، دیابت و چاقی را عوامل قابل تغییر دانست و افزود: با یک رژیم غذایی مناسب و کنترل دیابت، اضافهوزن، چربیخون و فشارخون می توان تا حد زیادی از ابتلا به بیماری قلبی جلوگیری کرد.
دکتر نجارزاده یکی از تاثیرگذارترین عوامل ابتلا به بیماری قلبی و عروقی را چربیها عنوان کرد و گفت: چربی های اشباع و چربی های ترانس خیلی خطرناک هستنند و می توانند کلسترول "ال دی ال" یا کلسترول بد را بالا ببرند با رسوب در رگها بروز بیماری در فرد شود.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه ما هرچقدر بتوانیم کلسترول ال دی ال رو کاهش بدهیم کمتر دچار بیماری قلبی و عروقی می شویم خاطر نشان کرد: چربی اشباع یا ترانس که در روغنهای جامد و سرخ کردنی، روغن حیوانی، لبنیات پرچرب باعث افزایش کلسترول ای دی ال در خون میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با بیان اینکه اگر کسی همه رژیم غذایی را رعایت میکند، مصرف لبنیات پرچرب مشکلی برای وی بوجود نمی آورد یادآور شد: اگر شخصی دارای کلسترول خون بالا میمی باشد، بهتر است برای کنترل آن از لبنیات کم چرب استفاده کند و مصرف چربیهای اشباع رو به حداقل برساند.
دکتر آزاده نجارزاده تصریح کرد: چربیهای ترانس در روغنهایی هستند که به صورت مصنوعی هیدروژنه شدهاند مثل روغن جامد، روغن سرخ کردنی و روغن شیرینی پزی که دارای اسیدهای چرب ترانس است و باعث افزایش کلسترول"ال دی ال" را بالا می برد و کلسترول خوب را کاهش می دهد و بهتر است مصرف آن را به حداقل رساند.
وی مصرف زیاد نمک را از دیگر عوامل بروز بیماریهای قلبی و عروقی دانست و افزود: نکته مهمی که درباره مصرف نمک باید به آن توجه داشتاین است که همه نمکی که در یافت میکنیم، نمکی نیست که خودمان به غذا اضافه میکنیم، بخش عمده آن در غذاهایی فرآوری شده وجود دارد.
این متخصص تغذیه، با بیان اینکه باید مصرف نمک را به حداقل رساند گفت: با جایگزین کردن چاشنی و ادویههای مختلف، میتوان تا حد زیادی مصرف نمک را کاهش داد و ریسک بیماری قلبی و عروقی را کمتر کرد.
دکتر آزاده نجارزاده درپایان با اشاره به اینکه رژیم غذایی متناسب با ویژگیهای فردی اعم از سن، جنس، وزن، برای هر فرد متفاوت است خاطرنشان کرد: تنوع رژیم غذایی بیمار قلبی باید از گروههای غذایی مختلف شامل لبنیات کم چرب، غلات، حبوبات، سبزیجات، میوه و پروتئین در وعده های غذایی مختلف است، هر وعده غذایی باید حداقل شامل سه گروه از مواد غذایی گفته شده باشد و یک گروه از سبزیجات به همراه هر وعده غذایی حتما مصرف شود.
انتهای پیام/ب