اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  فارس

امامزاده ابوالقاسم(ع) میراثی ماندگار در شهرستان کوار

مشهورترین زیارتگاه شهرستان کوار استان فارس، بقعه امام زاده ابوالقاسم از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) مشهور به شاهزاده ابوالقاسم می‌باشد که یکی از ده‌ها جاذبه تاریخی و گردشگری این شهرستان است.

امامزاده ابوالقاسم(ع) میراثی ماندگار در شهرستان کوار

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، مهاجرت خاندان نبی اکرم(ص) به ایران مصادف با آغاز نهضت‌های عدالت‌خواهانه تشیع در نیمه دوم قرن اول هجری و با روی کارآمدن حکومت خاندان اموی می‌باشد.

 با گسترش مخالفت و مبارزات این نهضت‌ها، خلفای ستمگر اموی و عباسی دست به سرکوب این نهضت از طریق تعقیب، دستگیری و شکنجه گسترده فرزندان ائمه (ع)، سادات و علویان در مناطق حجاز و عراق که در آن زمان کانون اصلی مبارزات به شمار می‌آمد، کردند و نتیجه این فشارها و شکنجه‌های حکام ستمگر، مهاجرت پنهانی فرزندان و نوادگان ائمه (ع) و سادات به دیگر سرزمین‌های اسلامی و امن از جمله ایران بود.

استان فارس نیز به دلیل موقعیت خاص و اتفاقاتی که در مسیر حرکت کاروان فرزندان خاندان عصمت(ع) به مشهد و قم افتاد، یکی از استان‌هایی است که پذیرای بیشترین تعداد امامزادگان(ع) بوده است.

شهرستان کوار، که از شهرستان‌های تازه تفکیک شده از شیراز است، آثار تاریخی و اماکن زیارتی بسیاری را در خود جای داده است.

مشهورترین زیارتگاه کوار، بقعه امام زاده ابوالقاسم از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) مشهور به شاهزاده ابوالقاسم می‌باشد که در دامنه کوه مشرف به دشت کوار، در مسیر جاده شیراز به کوار واقع شده است.

بقعه شاهزاده ابوالقاسم در روستای ولیعصر (عج) به فاصله حدود ۵۰۰ متری این روستا، که پیش از این مشهور به قلعه فرنگی بوده است، قرار دارد.

در مسیر جاده اصلی، جاده  آسفالته بقعه امامزاده شاهزاده ابوالقاسم از جاده شیراز- کوار جدا می‌شود و با طی حدود  ۱۳۰۰ متر به آن مکان مقدس می‌رسد.

در ابتدای جاده امامزاده، تاق نصرت دو دهنه‌ای را در سال‌های اخیر ساخته‌اند و بارگاه امامزاده بر روی تپه‌ای و در ارتفاع ۱۴۳۹ متراز سطح دریا قرار دارد. 

ساختمان جدید آن در سال‌های گذشته به صورت مهندسی‌ساز ساخته شده و سنگ قبری در زیر آن است که با خطوط کوفی کلمات الله و محمد(ص) روی آن نوشته شده است.

بر اساس اطلاعات موجود و کتیبه‌ای که در این بقعه قرار دارد این بقعه این گونه معرفی شده است: مرقد مطهر امام‌زاده ابوالقاسم و فرزندان امامزاده علی و امام‌زاده قاسم فرزند حسن مجتبی(علیه السلام) که در قرن دوم سال ۱۱۲ هجری قمری در این مکان به شهادت رسید.

ظاهراً مطلب فوق اشاره به نسب ابوالقاسم بن حسن بن علی بن حسن بن حسن المثنی بن امام حسن مجتبی(علیه السلام) برادرزاده شهیدفخ (علیه السلام) دارد.

داود نعیمی می‌نویسد: این امام‌زاده بزرگوار و شه‌زاده عالی‌قدر و معصوم زاده والاتبار فرزندحسن بن علی الخیر، برادرزاده شهید فخ حسین بن علی الخیراست.

 امام‌زاده مدفون در کوار در اواخر قرن دوم و اوایل قرن سوم یعنی در زمان امام علی بن موسی الرضا(علیه السلام) زندگی می‌کرده و به احتمال قوی تا زمان امامت حضرت امام جواد(علیه السلام) نیز معاصر بوده است. 

این بزرگوار با فرزندش شاهزاده علی به شوق دیدار حضرت رضا(علیه السلام) به ایران هجرت نموده است که عاقبت تحت تعقیب دشمن قرارگرفت و به دلیل تعقیب عمال مأمون عباسی به این منطقه پناه آورد و در اینجا توسط عمال حکومت شناسایی و به شهادت رسید. 

وجود یک قبرستان قدیمی در این مکان نیز اهمیت آنرا بیشتر کرده است؛ قبرستان شاهزاده ابوالقاسم یکی از آثار ملی ثبت شده در کوار است که قدمت آن مربوط به دوران قاجاریه می‌باشد و در تاریخ ۱۳۸۶/۱۱/۳۰ به شماره ثبت ۲۰۹۷۳ در مجموعه آثار تاریخی ایران ثبت شده است.

بقعه امامزاده در بالای تپه قرار دارد و قسمتی از اطراف تپه را جهادسازندگی محوطه‌سازی و درخت‌کاری کرده است، یک حلقه چاه هم به ژرفای ۲۰۰ متری به آب رسیده است و امامزاده باغی هم در پائین همین تپه واقع شده است.

این بقعه محل دفن برخی از شهدای مدافع حرم نیز می‌باشد و همواره مورد توجه زائران و گردشگران است و بسیاری از برنامه‌های فرهنگی نیز در ایام مختلف سال در این مکان برگزار می‌گردد.

انتهای پیام/م/ن

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول