اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

علم و پیشرفت

تعمیر و نگهداری کابل‌های دریایی فیبرنوری برای اولین بار با توان داخل انجام می‌شود

معاون وزیر ارتباطات می‌گوید: در شبکه زیرساخت کشور هر جا ممکن باشد از تولیدات داخلی استفاده می‌کنیم؛ همچنان که در پروژه‌‌هایی که قبلا از محصول خارجی به داخلی سوئیچ کرده‌ایم دیگر به صورت دائمی محصول داخلی می‌خریم و بسیاری از تجهیزات شبکه هم داخلی شده است؛ حتی برای اولین بار در حال استفاده از توان داخل در تعمیر و نگهداری کابل‌های دریایی هستیم.

تعمیر و نگهداری کابل‌های دریایی فیبرنوری برای اولین بار با توان داخل انجام می‌شود

به گزارش خبرنگار گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، شرکت ارتباطات زیرساخت یکی از شرکت های مهم و اصلی در زیر مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که علاوه بر اینکه در موضوع اینترنت کشور عهده دار اصلی مسئولیت است، در بخش های متعدد دیگری هم نقش های اساسی ایفا می کند.

برای مثال این شرکت تا چندی پیش در موضوع پیام رسان های بومی که در زمان خود به عنوان یک اولویت مهم کشور تعیین شده بود و مصوباتی جدی توسط شورای عالی فضای مجازی برای تحقق اهداف آن ابلاغ شده بود، اجراگر برنامه هایی دولت برای حمایت از پیام رسان های داخلی بود.

علاوه بر این در موضوعات دیگری از جمله استفاده از تجهیزات تولید داخل در صنعت مخابرات و ارتباطات، شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان متولی شبکه مادر مخابراتی و زیرساختی کشور، نقش اساسی در اجرایی شدن و تحقق برنامه های کشور در این زمینه دارد. زیرا این شرکت، بازوی اصلی دولت و حاکمیت در خریدهای دولتی از بخش خصوصی تولیدکننده تجهیزات مخابراتی است و رویکرد و سیاست های آن می تواند جهت بازار تولیدات کشور در این زمینه را تعیین کند.

درباره موضوعات پیام رسان های داخلی، استفاده از تولید داخل در شبکه زیرساختی، واگذاری VPN قانونی به متقاضیان و اقشار خاص و پروژه کشوری سیگنال رسانی تلویزیونی با فیبر نوری با حمید فتاحی معاون وزیر، رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت وگو کرده ایم.

وی پیش از عهده دار شدن این مسئولیت، عضو شورای فنی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و مدیرکل امنیت شبکه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، عضو کمیسیون تخصصی تنظیم مقررات و عضو شورای راهبری شبکه ملی اطلاعات بود.

*ملزم به اجرای قانون حداکثر استفاده از توان داخلی در شبکه مخابرات و زیرساخت ارتباطات هستیم

فارس: چند سال پیش به ویژه در یک بازه های زمانی شاهد اخبار متعددی از استفاده از تجهیزات تولید داخل توسط شرکت ارتباطات زیرساخت در توسعه شبکه بودیم؛ اما مدتی است که دیگر اخباری از اجرای پروژه های شرکت ارتباطات زیرساخت با کمک توان داخلی نیست و در این باره تاکید خاصی به گوش نمی رسد و این موضوع کم رنگ شده است. دلیل چیست؟

فتاحی: علت این است که وقتی که در پروژه‌ ای از محصول تولید خارج از کشور به محصول تولید داخل سوئیچ می کنیم، دیگر به صورت دائمی در حال خریداری آن محصول داخلی هستیم و این رویه ادامه دار شده است. یعنی در یک مقطعی پروژه ای با توان داخلی کلید زده شده است و استفاده از توان داخلی ادامه یافته است. پس اینکه می فرمایید یک مدت خبری نبوده است به همین دلیل است.

به طور کلی هم در حال حاضر در بسیاری از حوزه‌ ها برای مثال در بحث های تجهیزات زیرساختی در شبکه ارتباطات زیرساخت امکان تهیه و خرید تجهیزات از توان داخلی را داریم. گل سرسبد استفاده از توان داخلی در تجهیزات زیرساختی مورد استفاده شرکت ارتباطات زیرساخت هم پروژه اخیر بزرگ و مهم سیگنال  رسانی سراسری به همه نقاط کشور بود که چندی پیش افتتاح شد و به بهره داری رسید. 

با سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات مخابراتی ارتباط دائمی برای رصد تولید داخل در حوزه تجهیزات مخابراتی ارتباط دائمی داریم

بنابراین اینکه می فرمایید برای مدتی خبری نبوده است به دلیل این بوده که به طور دائم در حال رصد تولید داخل در حوزه تجهیزات مخابراتی و زیرساختی هستیم و در این باره هم با سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات مخابراتی ارتباط دائمی داریم.

از سوی دیگر چارچوب های قانونی موجود در کشور از جمله قانون استفاده حداکثری از توان تولید داخل و دیگر دستورالعمل‌ های موجود در این زمینه، شرکت ارتباطات زیرساخت را ملزم به استفاده از توان تولید داخلی می کند؛ همچنین در این باره اعتقاد مدیران شرکت ارتباطات زیرساخت هم بر این است که بتوانیم حداکثر استفاده از تجهیزات ساخت داخل را داشته باشیم. 

*تعمیر و نگهداری کابل های دریایی فیبرنوری برای اولین بار با توان داخل انجام شد

فارس: آیا علاوه بر پروژه سیگنال رسانی سراسری تلویزیونی که اخیراً افتتاح شد، پروژه دیگری هم در دستور کار شرکت ارتباطات زیرساخت است که در آینده به بهره‌ برداری برسد؟

فتاحی: به طور کلی در هر آنچه که استفاده از توان داخلی امکان داشته باشد، از توان داخلی بهره خواهیم برد؛ اما علاوه بر پروژه سیگنال رسانی سراسری تلویزیونی در حوزه های فیبر نوری از جمله فیبرهای نوری دریایی و تعمیر و نگهداری کابل های دریایی هم برای اولین بار در حال استفاده از توان تولید داخل هستیم.

بسیاری از تجهیزات شبکه زیرساخت تولید داخل است

همچنین در بسیاری از تجهیزات شبکه هم در حال استفاده از توان تولیدات داخل هستیم.

*پیام رسان های داخلی از وضعیت نیاز به امکانات زیرساختی عبور کردند

فارس: در دوره قبلی مدیریت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت قبلی، پیگیری پروژه پیام رسان اجتماعی بومی در شرکت ارتباطات زیرساخت انجام می شد و در دولت فعلی این پروژه از شرکت ارتباطات زیرساخت به سازمان فناوری اطلاعات ایران منتقل شده است. هم اکنون چه اقداماتی برای حمایت از پیام رسان های داخلی انجام می شود؟

فتاحی: به طور کلی موضوع راهبری پیام رسان ها و خدمات پایه شبکه ملی اطلاعات در سازمان فناوری اطلاعات ایران پیگیری می شود اما بحث های زیرساختی آنها در  حوزه اختیارات شرکت ارتباطات زیرساخت است که ما هم براساس توان مان، مستندات قانونی و ابلاغیه های قانونی که مرکز ملی فضای مجازی برایمان تعیین کرده است، تاکنون حمایت های لازم را از پیام رسان های داخلی انجام داده ایم و ان شالله در آینده هم انجام خواهیم داد.

سازمان فناوری اطلاعات ایران نیازمندی های که پیام رسان های داخلی دارند را معمولاً به شرکت ارتباطات زیرساخت ارجاع می‌ دهد و بر اساس میزان مصرفی که در پیام رسان ها وجود دارد و پس از تایید میزان مصرف آنها، نیازمندی های شان را تامین می کنیم.

فارس: مرحله بعدی حمایت از پیام رسان های داخلی چیست؟

فتاحی: حمایت ها از پیام رسان های داخلی به صورت مستمر و مداوم است و زمان بندی هم دارد و به صورت مرحله ای نیست. به این معنی که مرجع مربوط در این حوزه، مرکز ملی فضای مجازی است و تا زمانی که مرجع مربوط تشخیص دهد که این حمایت ها باید ادامه داشته باشد به ما ابلاغ می شود و آنها را ادامه خواهیم داد.

این حمایت هم فقط شامل پیام رسان ها نیست و شرکت ارتباطات زیرساخت در سایر خدمات لایه کاربری که خدمات و سرویس های عمومی را به مردم ارائه می کنند براساس مصوبات و ابلاغیه های مرکز ملی فضای مجازی، ارائه خدمات را انجام می دهد. مقطعی هم که این خدمات به مرحله ای از بلوغ برسند و توانمندی لازم را برای توسعه خود داشته باشند، مشخص خواهد شد؛ اما با این حال همه موضوع در اختیار مرکز ملی است و تصمیم گیری ها در آن مرکز صورت می گیرد و به ما ابلاغ می شود. ما براساس ابلاغیه های مرکز ملی فضای مجازی عمل می کنیم.

فارس: در دوره ای برنامه حمایتی و توسعه ای پیام رسان های داخلی بسیار دقیق تدوین شده بود؛ برای مثال در ابتدا تعدادی حمایت شدند، در مرحله بعد تعداد کمتر شد و باز هم در مرحله بعدی، بین ۷ پیام رسان داخلی ۲ پیام رسان برای حمایت بیشتر انتخاب شدند و مرحله بعدی حمایت‌ ها یک پکیج شامل حمایت های فنی و غیرفنی اعلام شد. چرا مدتی است دیگر از این برنامه های مربوط به پیام رسان های داخلی خبری نیست؟ 

در دولت جدید سازمان فناوری اطلاعات ایران عهده دار مسئولیت پروژه پیام رسان های داخلی شده است

فتاحی: از این اخبار خبری نیست زیرا در حال حاضر پیام رسان های داخلی در وضعیتی قرار دارند که از نظر امکانات زیرساختی چندان مشکل خاصی ندارند و نیازمندی‌ های آنها قبلا رفع شده است. بنابراین در حال حاضر در پیام رسان های داخلی بیشتر در حوزه‌ های دیگر در حال کار هستند.

با این حال اگر باز هم نیازمندی در حوزه زیرساخت های ارتباطی داشته باشند در خدمت آنها هستیم.

*کندی سرعت پیام رسان های داخلی بیشتر به عواملی داخلی شان مربوط است نه کمبود پهنای باند

فارس: کاربران فارس من با طرح سوژه ای با طرح درخواست حمایت از پیام رسان‌های داخلی، گفته اند: یکی از مشکلات اصلی پیام رسان‌های داخلی و رغبت مردم به پیام رسان خارجی، عدم حمایت مسئولین از آنها است. این‌عدم حمایت شامل موارد بسیاری می‌شود اما یکی از مهم‌ ترین آن‌ها ناشی از پهنای باند پایینی است که به آنها اختصاص داده شده است. اگر پیام رسان های داخلی در حوزه های زیرساختی مشکل امکانات و تجهیزات ندارند، پس گلایه مردم که می گویند سرعت پیام رسان های داخلی و پهنای باند آنها کم است درست نیست؟ 

فتاحی: این وضعیت شاید بیشتر به عواملی داخلی در پیام رسان های داخلی مربوط باشد؛ برای مثال در معماری پلتفرم مشکلاتی وجود داشته باشد. مشکل زیرساختی آنچنانی وجود ندارد که بخواهد موجب کندی در پیام رسان های داخلی شود.

*موضوعات حقوقی تحویل سیگنال رسانی تلویزیونی از وزارت ارتباطات به صداوسیما بهره برداری را متوقف کرد؛ نه اختلافات 

فارس: یکی از موضوعاتی که درباره پروژه مشترک وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان صدا و سیما برای سیگنال رسانی سراسری مطرح شد، اختلاف نظر مدیران دو مجموعه در نحوه بهره برداری از پروژه بود که پس از تکمیل شدن پروژه ای که حدود ۱۰ سال پیش آغاز شده بود، آن را برای مدتی متوقف کرد. این اختلاف بر سر چه بود؟ 

فتاحی: البته که این اختلاف ها به مدت ده سال طول نکشید. پروژه از سال ۹۲ تا سال ۹۷ انجام شد و پس از آن بهره‌ برداری به تاخیر افتاد. دلیل این تاخیر هم اختلاف نبوده است؛ بلکه موضوعات حقوقی و بین دستگاهی بوده است که باید مرتفع می‌ شد. همچنین بحث هایی قانونی  درباره بهره‌برداری از این پروژه به وجود آمده بود. 

فارس: بحث های قانونی درباره چه بود؟ آیا درباره حق السهم و درآمد طرفین در این پروژه بود؟

فتاحی: خیر؛ درباره درآمد و سهم نبود؛ این پروژه وقتی که توسط یک مجموعه ایجاد شد و قرار شد که به مجموعه دیگری تحویل داده شود در موضوعات واگذاری و تحویل مشکلاتی به وجود آمد. البته این موضوعات حواشی کار هستند و پروژه دیگر به اتمام رسیده و اصل موضوع این بود که این پروژه به بهره‌ برداری برسد و مردم در سراسر کشور بتوانند از خدمات آن استفاده کنند.

فارس: اینکه آقای جبلی رئیس سازمان صدا و سیما از وزارت ارتباطات و فناوری خواسته اند که در ادامه پروژه هم با این سازمان همکاری و همراهی کند منظور ایشان چه بود؟

چند درصد کم از پوشش سیگنال رسانی تلویزیونی با فیبرنوری در سراسر کشور باقی مانده است

فتاحی: به نظرم منظور آقای جبلی همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ایجاد مابقی پوشش در چند درصد باقی مانده از کشور بوده است که پوشش سیگنال رسانی تلویزیونی با فیبرنوری در سراسر کشور کامل شود. زیرا در حال حاضر پوشش در ۹۸ درصد مناطق کشور کامل شده است.

*شنیده ایم که موضوع VPN قانونی در دادستانی کل کشور دنبال می شود

فارس: درباره موضوع واگذاری VPN قانونی در کشور به متقاضیان و اقشار خاص واجد شرایط مانند دانشجویان یا اساتید و محققان، این موضوع پیش از این از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت مطرح شده بود، سپس اعلام شد که این شرکت مسئولیتی در این باره ندارد و موضوع به کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه سپرده شد. آخرین بار هم شرکت ارتباطات زیرساخت لیست درگاه‌ های تبلیغات و فروش VPN را به مرکز ملی فضای مجازی ارائه کرد. این پروژه به کجا رسید؟

فتاحی: پروژه VPN قانونی پروژه ای نیست که در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات باشد. این پروژه در دادستانی کل کشور آن طور که منم شنیدم دنبال می شود اما در این باره باید از دادستانی سوال پرسیده شود. 

سرنوشت پروژه VPN قانونی در دادستانی روشن می شود

فارس: این پروژه قرار بود در یک مقطعی توسط شرکت ارتباطات زیرساخت انجام شود. 

فتاحی: اگر این طور و چنین قراری بوده است من در این باره اطلاع ندارم اما به طور معمول دادستانی کل کشور این موضوع را پیگیری می کند.

انتهای پیام/ 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول