اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  زنجان

مرگ، سوغات سموم غیر استاندار برای باغات سیب «گوزلدره»

در کنار بحران بی‌آبی، که بخش اعظمی از باغات و مزارع کشورمان را تحت‌الشعاع قرار داده است، به جرات می‌توان گفت که وجود سموم تقلبی آن هم به هر نحوی در فروشگاه‌های خدمات کشاورزی و با قیمت‌های آنچنانی، باعث شده تا هر ساله کشاورزان شاهد مرگ تدریجی باغات خود باشند.

مرگ، سوغات سموم غیر استاندار برای باغات سیب «گوزلدره»

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، خرداد ماه سال جاری بود که سید جواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی در همایش روز جهانی سلامت غذا، سموم تقلبی کشاورزی را مشکل جدی در کشور عنوان کرد و گفت: باید این موضوع را به صفر برسانیم.

حالا با گذشت تقریبا سه ماه از صحبت آقای وزیر این سوال‌ پیش می‌آید که متولیان اصلی این موضوع در حال حاضر دقیقا کجای کار هستند؟

چند سالی می‌شود که به دلیل کمبود منابع آبی یا نبود آب، کشاورزان زحمت‌کش در جای جای کشورمان خسارت‌های جبران ناپذیری را متحمل می‌شوند، اما از سوی دیگر استفاده از سموم تقلبی این خسارت‌ها را دو چندان کرده است، موضوعی که همه ساله برای کشاورزان ملال آور شده به طوری که از نشان دادن دست رنجشان و به عرضه گذاشتن محصولاتشان برای فروش شرمسارند.

در کنار بحران بی‌آبی، که بخش اعظمی از باغات و مزارع کشورمان را تحت‌الشعاع قرار داده است، به جرات می‌توان گفت که وجود سموم تقلبی آن هم به هر نحوی در فروشگاه‌های خدمات کشاورزی و با قیمت‌های آنچنانی، باعث شده تا هر ساله کشاورزان شاهد مرگ تدریجی باغات خود باشند.

این در حالی است که مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان اذعان می‌کند که هر ساله اکیپی متشکل از چندین نهاد و ارگان، فروشگاه‌ها خدمات عرضه کشاورزی را پایش می‌کنند و در صورت وجود تخلف، اخطارهای لازم به متخلفان داده و یا پلمب و اگر سموم غیرمجاز داشته باشند جمع‌آوری می‌شود.

اما کشاورزان هم از یک سو اذعان دارند که طبق  توصیه کارشناسان حاضر در فروشگاه‌های خدمات محصولات کشاورزی دز استفاده از سموم را موقع سم‌زدایی درختان باغات و مزارع خود را رعایت می‌کنند، اما باز محصولات انها دچار آفت شده و ماحصل یک ساله آنها از بین می‌رود.

ماجرا از این قرار است که محمود بابایی یکی از باغداران روستای گوزلدره شهرستان سلطانیه است در گفت وگو با فارس به افزایش چند برابری قیمت سموم اشاره و اظهار می‌کند؛ دو هکتار باغ سیب دارم و پیش بینی می‌کردم که ده تن سیب برداشت کنم اما این پیش بینی تو زرد از آب در آمد.

 

سم مورد استفاده استاندار و کیفیت لازم را نداشته است

 بابایی با بیان اینکه روستای گوزلدره مهد سیب است و محصول اصلی بسیاری از باغداران این منطقه همین محصول است، اذعان می‌کند؛ در حال حاضر از ده تن سیب فقط یک تن سیب برداشت کرده‌ام و ۹ تن آن ریزش کرده است.

این باغدار می‌گوید: با مشکلی که برای محصول باغ سیب بنده و دیگر کشاورزان این منطقه پیش آمده است به نظر می‌رسد که سم مورد استفاده استاندارد نبوده و کیفیت لازم را نداشته است.

وی با بیان اینکه سم مورد استفاده شده را از فروشگاه‌های مجاز خریداری ولی نتیجه‌ای که داده چیزی جز پشیمانی نبوده است، عنوان می‌کند: میزان استفاده از سم و شرایط زمانی سمپاشی طبق گفته کارشناس کشاورزی رعایت شده است، ولی چرا باید برداشت من از ده تن سیب به یک تن برسد؟

این باغدار اظهار می‌کند: زمانی که به کارشناس کشاورزی که سم مورد استفاده به پیشنهاد وی خریداری شده، رجوع می‌کنیم، اذعان می‌کنند که همین نوع سمی که برای باغات سیب من داده شده، کشاورزان مناطق مختلف هم استفاده کرده‌اند ولی این اتفاق برایشان رخ نداده است.

به نظر می‌رسد کشاورزان گوزلدره‌ای شهرستان سلطانیه در یک بام و دو هوایی بین کارشناسان حاضر در فروشگاه‌های عرضه محصولات کشاورزی و متولی اصلی این امر یعنی جهاد کشاورزی قرار گرفته‌اند.

مشکل کشاورزان روستای گوزلدره شهرستان سلطانیه را با مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در میان گذاشتیم.

کشاورزان نمونه سم را ارایه کنند

مجید بلالی، مدیر حفظ نبات جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در زنجان می‌گوید: در حالت کلی وضعیت کنترل آفات و بیماری را با رعایت همه شرایط و دستورالعمل‌ها خواهیم داشت یعنی اگر یک جای کار ایراد داشته باشد نتیجه کار صد در صد مشکل خواهد داشت.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: در مورد مشکل کشاورزان روستای گوزلدره را نمی‌شود گفت که سم مشکل داشته است و یا این را هم نمی‌توان گفت که حتی در میزان دز استفاده از سم پاشی اشتباهی رخ داده است، در حالی که در این زمینه انواع فاکتورهای زیادی از جمله زمان سم پاشی، وزش باد، دمای هوا و از همه مهمتر شرایط و ویژگی‌های آب و هوایی منطقه جزء عناصری است که تاثیر گزار خواهند بود.

وی با بیان اینکه حتی رفتار آفت هم بر اساس شرایط آب و هوایی تغییر می‌کند، گفت: بحث‌های زیادی دراین موضوع دخیل هستند و نمی‌توان قطع به یقین گفت که مشکل از سم و یا زمان استفاده از آن و یا میزان دز استفاده شده است، بنابراین همه این موارد قابل رصد و پایش هستند.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه به فرض اگر کشاورزان منطقه مورد نظر مطمئن هستند که مشکل از سم بوده می‌توانند نمونه سم را ارائه و ما هم برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارسال می‌کنیم.

وی با تاکید بر اینکه سم‌هایی که در فروشگاه‌ها عرضه می‌شود مجاز و استاندارد و مشکلی برای استفاده کشاورزان ندارند، افزود: سم‌های موجود در فروشگاه‌های خدمات کشاورزی را بارها برای بررسی و اطمینان بیشتر به آزمایشگاه ارسال شده است و ایرادی نداشتند.

بلالی اضافه کرد: سموم مورد استفاده در باغات و مزارع طی یک پرسه و پایشی از کارخانه خارج می‌شود  و خود مسؤولان مربوطه کارخانه‌ هم موظف هستند سم را قبل از اینکه به بازار ارسال کنند، از هر سری تولید آن نمونه‌های را مورد آزمایش قرار داده و کیفیت آن را بسنجند.

وی با بیان اینکه سازمان حفظ نباتات نظارت به این امر دارد و از این بابت تقریبا می توان گفت که مشکلی نیست، بیان داشت: مگر اینکه که سم خارج از چرخه استاندار تولید و یا به صورت قاچاق وارد شده باشد و کشاورزان هم ناخواسته تهیه کرده باشند که بحث آن جدا است.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه آموزش‌های لازم برای کشاورزان توسط همکاران حفظ نباتات و همچنین بحث‌های آموزش و ترویج توسط همکاران مدیریت ترویج اطلاع رسانی می‌شود، گفت: حتی ما این توصیه را داریم که کشاورزان و باغداران مبارزه تلفیقی را لحاظ کرده و سم کمتری را استفاده و متکی به سم نباشند.

وی اضافه کرد: حتی باغداران و کشاورزان می‌توانند از انواع روش‌های زراعی و مکانیکی و یا هر روشی که منجر به کاهش جمعیت آفت می‌شود را اتخاذ کنند و در نهایت برای آن جمعیت که بالاترین زیان اقتصادی را وارد می‌کند اقدام به کنترل آفت از طریق سم بکنند.

بلالی با اشاره به اینکه ما هیچ زمانی مشکل کمبود سم نداشته‌ایم، ضمن اینکه بیش از ۱۰۰ فروشگاه مجاز عرضه خدمات کشاورزی در سطح استان فعالیت می‌کنند، اظهار داشت: هر ساله اکیپی متشکل از چندین نهاد و ارگان، فروشگاه‌ها خدمات عرضه کشاورزی را پایش می‌کنند و در صورت وجود تخلف، اخطارهای لازم به متخلفان داده و یا پلمب و اگر سموم غیرمجاز داشته باشند، جمع‌آوری می‌شود.

وی در ادامه با بیان اینکه ما برای یک آفت یک نوع سم نداریم و چند نوع سم وجود دارد چرا که تناوب سم باید رعایت شود تا اثر بخشی و مقاومت خود را نشان دهد، خاطر نشان کرد: باغداران ارتباط خودشان را با همکاران جهاد کشاورزی حفظ کنند و در صورت نیاز اقدام به مرور دستورالعمل‌های گفته شده را دشته باشند تا اقدام به تولید محصول کنند.

گفتنی است، در شهرستان سلطانیه حدود ۹۵۰ هکتار باغ سیب بارور وجود دارد، که پیش‌بینی می‌شود از این میزان سطح، بیش از ۴۰ هزار تن سیب توسط کشاورزان سلطانیه برداشت و روانه بازار شود.

تعداد بهره‌برداران سیب در شهرستان بیش از ۴۰۰ کشاورز است، که به گفته سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان سلطانیه  پیش‌بینی می‌شود از محل فروش ۴۰ هزار تن محصول سیبی که در شهرستان برداشت می‌شود بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان عاید باغ‌داران شود.

لازم به ذکر است، که شهرستان سلطانیه در 35 کیلومتری جنوب‌شرقی مرکز استان زنجان قرار گرفته است، و روستای گوزلدره شهرستان سلطانیه مرکز بخش باغ حلی است، بخش باغ حلی به مرکزیت روستای گوزلدره سفلی، مشتمل بر ۲۴ روستا است که در فاصله میان سلطانیه و زنجان قرار دارد.

مردم روستای گوزلدره  در کنار کشاورزی ، دامداری و باغداری ، صنایع مختلفی مانند خیاطی ، کفاشی، نجاری ، زنبورداری نیز کسب درامد هستند.

انتهای پیام/۷۳۰۲۱

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول