اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  قزوین

«یار مهربان» را همراه خود کنیم/ چه کتاب هایی بخوانیم، بهتر است

استان قزوین رتبه سوم مطالعه در کشور را به خود اختصاص داده این در حالی است که کارشناسان حوزه کتاب انتظار دارند کتابخانه‌ها باید شلوغ‌تر باشند و کتاب‌هایی مطالعه شوند که تفکر و اندیشه را در ذهن افراد تعمیق بخشد.

«یار مهربان» را همراه خود کنیم/ چه کتاب هایی بخوانیم، بهتر است

به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، خواندن و مطالعه کمک می‌کند تا افراد تخیل فعال‌تری داشته باشند و این تخیل موجب سطح بالاتری از خلاقیت در جامعه می‌شود. کتاب خواندن حافظه و تمرکز را بهبود می‌بخشد و همچنین باعث کاهش استرس می‌شود.

در استان قزوین ۵۸ باب کتابخانه نهادی و مشارکتی وجود دارد که ۵۶ هزار عضو این کتابخانه ها هستند.

در این گزارش به وضعیت کتابخوانی و مطالعه مردم استان قزوین پرداخته ایم که از نظر می گذرد.

ناهیدسادات حیاتی که سابقه حدود 28 سال فعالیت در کتابخانه‌های عمومی استان قزوین را به عنوان کتابدار، مسئول فرهنگی، مسئول کانون ادبی و غیره در کارنامه کاری خود دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قزوین عضویت مردم در کتابخانه‌های عمومی را خیلی خوب ذکر و اظهار می‌کند: اما بنا به فرهنگ و قدمت فرهنگی، در چند دهه اخیر وضعیت کتابخوانی در استان زیاد مطلوب نیست و انتظار داریم کتابخانه‌ها شلوغ‌تر از وضعیت فعلی باشد.

وی با اشاره اینکه بخش مرجع کتابخانه‌های استان قزوین بسیار غنی است و در کتابخانه‌هایی همچون عارف، امام، علامه رفیعی و شهدا بخش عظیمی از کتاب‌های نفیس و منابع موجود در رشته‌های علوم انسانی، علوم پزشکی، پرستاری، مدریت و غیره موجود است، می‌افزاید: بنا به تغییرات اجتماعی و دسترسی به اینترنت و بازی‌های دیجیتال به نظر می‌رسد آمار مطالعه نسبت به سال‌های اخیر، اندکی در کتابخانه‌ها خلوت شده و میزان مطالعه ریزش داشته است.

این کتابدار بانوان، کودکان و نوجوانان را بیشترین مراجعان کتابخانه‌های عمومی استان قزوین و حدود 70 درصد و آقایان را 30 درصد ذکر و ادامه می‌دهد: بانوان خانه‌دار به دلیل اینکه وقت آزادتری دارند بیشتر به مطالعه کتاب‌های تربیتی، پزشکی، رمان‌های تاریخی، ایرانی و خارجی و مجلات تغذیه، آشپزی، کیک و کیک‌پزی می‌پردازند و برای کودکان و نوجوانان هم کلاس‌های قصه‌گویی، قصه‌نوسی، بازخوانی کتاب، فعالیت‌های فرهنگی و ادبی در مناسبت‌های مختلف و داستان‌نویسی در کتابخانه‌ها برگزار می‌شود.از سویی در هفته بسیج، هفته معلم و دفاع مقدس و ... برنامه‌های خاصی برگزار می‌شود.

حیاتی در خصوص مطالعه بیشترین کتاب‌ها توسط جوانان توضیح می‌دهد: جوانان به مطالعه کتاب رمان‌های پلیسی، هیجانی و رمان‌های بسیار خوب گرایش دارند که می‌توان به استقبال و مطالعه کتاب 4 اثر فلورانس اشاره کرد.

وی می‌افزاید: اگر از حالت عمومی خارج شویم به کتاب‌های تخصصی برای برخی رشته‌ها یمانند مهندسی برق و مکانیک و غیره نیاز داریم و می‌طلبد در برخی رشته‌ها همچون روان‌شناسی، علوم تربیتی، علوم اجتماعی، ازدواج، حقوقی منابع جدید در کتابخانه‌ها موجود باشد تا هر عضوی که وارد کتابخانه‌ها می‌شود و به این کتاب‌ها نیاز دارد بتوانیم منابع به‌روز و جدید به وی معرفی کنیم.

این کتابدار با تاکید بر خواندن رمان توسط جوانان به طور جدی بیان می‌کند: برخی برای سرگرمی مطالعه می‌کنند اما باید گفت زمانی که کتاب بربادرفته (رمان امریکایی)، بینوایان، کتاب‌های تولستوی( روسیه)، آلبرت(فرانسه) و ... را می‌خوانیم یعنی با ادبیات این کشورها را داریم مطالعه می‌کنیم و با آن آشنا می‌شویم که برای آرامش ذهن و روان لازم است کتاب‌های روان‌شناسی هم مطالعه شود.

حیاتی در خصوص مطالعه کتاب و خواند در فضای مجازی معتقد است؛ لذتی که در کتاب خواندن، ورق زدن و چاپ خاص کتاب وجود دارد هیچ وقت در دنیای فضای پیدا نمی‌شود و باید همان طور که تلفن همراه با ماست همیشه یک کتاب کوچک همراه خود داشته باشیم و در پارک بعد از پیاده‌روی و ورزش، در قطار، خودرو، هواپیما برای لحظه‌ای چند صفحه از کتاب همراه را ورق بزنیم و از خواندن لذت ببریم.در این برهه از زمان که معنویت کم‌رنگ شده به مردم توصیه می‌کنم کتاب‌های معنوی مانند حافظ، سعدی و ... را مطالعه کنند چرا که مطالعه کتب معنوی به انسان درس اخلاق، زندگی و معناگرایی می‌بخشد.

کتاب‌هایی مطالعه شود که به درد زندگی می‌خورد

محسن جلیلوند کارشناس تامین منابع اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قزوین اذعان می‌کند: از سوی کتابخانه‌های عمومی استان در بخش‌های مختلف خدمات متنوعی به اعضا و علاقمندان به کتاب ارائه می‌شود که شامل بخش امانت ویژه کودک و نوجوان، بخش مخزن برای بزرگسالان در تمام رشته‌های اعم از علوم اجتماعی، هنر، ادبیات و کتاب‌های کمک درسی،غیره، قرائت‌خانه، نشریات، بخش امانت مردم در حوزه‌های مختلف که اصل خدمات است، می‌شود.

وی بیشترین تقاضای کتاب را گروه سنی کودکان و نوجوانان ذکر و می‌افزاید: کتاب قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب و 10 قصه برای امام زمان (عج) ازجمله کتاب‌های پرمخاطب در برخی کتابخانه‌های عمومی استان است که مورد استقبال این قشر قرار گرفته است.

این کارشناس ادامه می‌دهد: کتاب‌های رمان، داستان، روان‌شناسی، ادبیات، مخاطبان خاص خودش را در کتابخانه‌ها دارد و برخی کتاب‌ها همچون آشپزی، فرزندپروری، دفاع مقدس و کتب دینی، خانه‌داری هم پرمخاطب هستند.

جلیلوند اضافه می‌کند: پیشنهاد می‌شود کتاب‌هایی مطالعه شود که کاربردی بوده و به درد زندگی می‌خورد که می‌توان به کتاب‌هایی در زمینه فرزندپروری، تقویت باورهای دینی، مهارت‌های زندگی، همسریابی، ازدواج و تشکیل خانواده اشاره کرد.

وی خاطرنشان می‌کند: برخی کتاب‌ها وجود دارند که رویکرد کاملا علمی دارند و برای مخاطب جذابیت داشته و جالب هستند.

این کارشناس می‌گوید: در حال حاضر مردم خیلی حوصله مطالعه طولانی را ندارند و به فضای مجازی به مطالعه می‌پردازند و مطالعه کم شده که باید گفت در فضای مجازی نمی‌توان تامل و تعمق کرد چرا که کار علمی و محققانه‌ای ایجاد نمی‌کند اما مطالعه کتاب که منبع آن مشخص است و می‌توان به آن استناد کرد انسان را با عمق بیشتری از منبع مواجه می‌کند و با ورق زدن کتاب می‌توان بیشتر تمرکز، تفکر کرد.

جلیلوند می‌افزاید: گرچه روی آوردن مردم به کتاب در فضای مجازی هم مطالعه محسوب می‌شود و سبب می‌شود انسان یک گام به پیش برود اما خواندن کتاب، تاثیر بیشتری در زندگی انسان می‌گذارد.

وی به معرفی چندین کتاب می پردازد و بیان می کند: از جمله کتابها می توان به کتاب  همسری که به من میاد، فاطمه سادات دیباج نشر آرما، کتاب علیه تربیت فرزند، الیسون گوپنیک، نشر ترجمان، کتابچه فروتن آشپزی مینو امیرقاسمی، نشر مرکز یادت باشد و شرح زندگی شهید سیاهکالی مرادی نوشته رسول ملاحسنی نشر شهید کاظمی اشاره کرد.

فاطمه محمدبیگی مدیر کل کتابخانه‌های عمومی استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قزوین اظهار می‌کند: طبق پژوهشهای انجام شده یکی از عوامل مفید تقویت هوشی مطالعه از طریق کاغذ است چرا که مطالعه از طریق نمایشگر ممکن است تمرکز دستخوش تغییرات شود.

وی خواندن در رسانه دیجیتال را متفاوت از خواندن کتابهای چاپی می داند و می افزاید: اثرگذاری و به خاطرسپاری مطالعه از طریق کتابهای چاپی بیشتر است و عملکرد مغز در مطالعه کتاب کاغذی هم بیشتر است.

این مسئول ادامه می دهد: طبق فرمایش مقام معظم رهبری ابزارهای نوظهور و فضای مجازی هیچ وقت جایگزین کتاب نمی شود که باید گفت مطالعه کتاب کاغذی و الکترونیکی می توانند به عنوان مکمل هم استفاده شوند.

مدیر کل کتابخانه های استان قزوین اذعان می کند: میزان سرانه مطالعه در استان قزوین بالاتر از میانگین کشوری است و رتبه سوم کتابخوانی را دارد.

به گزارش فارس، کتاب‌ بهترین دوست برای همنشینی، بهترین مشاور در زمان تردید، بهترین آرام بخش دوران افسردگی، بهترین سرگرمی دوران بازنشستگی، مطمئن‌ترین مخدر برای خستگی، بهترین ورزش برای ذهن و زیباترین باغ طبیعت و زمینی بارور برای بقای ابدی است و می طلبد با یار مهربان بیشتر مانوس شویم و همراه همیشگی خود کنیم.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول