اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

هنر و رسانه  /  موسیقی و هنرهای تجسمی

پیگیری توصیه رهبر انقلاب در اهتمام به مقوله سرود/احیاء نغمات محلی اولویت دوازدهمین جشنواره رضوی

سیدمجتبی ذبیحی دبیر جشنواره سرود رضوی گفت احیاء ملودی‌های محلی اقصی نقاط ایران‌زمین، شرط و اولویت اصلی آثار ارسالی از سوی گروه‌های شرکت‌ کننده در دوازدهمین جشنواره سرود رضوی هستند.

پیگیری توصیه رهبر انقلاب در اهتمام به مقوله سرود/احیاء نغمات محلی اولویت دوازدهمین جشنواره رضوی

خبرگزاری فارس ـ گروه موسیقی: سرود‌های حماسی در دهه ۶۰ مشوق فعالیت‌های اجتماعی و انقلابی بود و متأسفانه به مرور به محاق رفت، اما رهبر معظم انقلاب چند سال پیش بر احیای سرودخوانی نوجوانان تأکید کردند، از این رو گروه‌های مختلف به صورت آتش به اختیار و خودجوش متولد شدند و آثار مطلوبی هم خلق شد. ایشان در سال 94 فرمودند: سرودی بسازید که بچه‌ها وقتی در کوچه راه می‌روند، آن را زمزمه کنند.

رهبر معظم انقلاب سال گذشته نیز در پیامی به آئین اختتامیه اولین جشنواره ملی و بین‌المللی سرود فجر، بر زبده‌گزینی در شعر، صدا و آهنگ در سرودها و انتخاب موضوعات اسلامی، انقلابی و ملی تأکید کردند. توصیه رهبر انقلاب بر اهمیت و ترویج سرود نشان می‌دهد که این قالب هنری ارزشمند با تمام محاسنی که دارد، شاید مهم‌ترین وجه‌ش که از دلِ همخوانی برمی‌آید، همان هم‌دلی و وحدت باشد، فرم و قالبی فاخر از موسیقی که می‌تواند با بهره از فنون روز موسیقی و بار محتوایی ارزشی از نظر مفهومی و ادبی، به مطلوب‌ترین شکل ممکن باعث تاثیرگذاری روحی، عاطفی، اخلاقی و اجتماعی شود. عنایت رهبری به مقوله سرود باعث شد علاوه بر گروه‌های خودجوش، موجی از رویدادهای سرودمحور در کشور شکل بگیرد و ارگان‌ها و نهادهای بیشتری به این مهم ورود کنند که به حق منشا اثر بر این فرم موسیقایی از منظر هنری و اجتماعی شده‌اند.

امروزه بهره از فنون آهنگسازی مدرن، کنترپوئن، هارمونی، ارنجمان‌های روز و استفاده از ارکسترهای حجیم‌تر و کوارتت‌های زهی و کورال‌های پرتعداد، اجرای فواصل اول، سوم، پنجم و اکتاو، تکنیک قرینه‌های دور و نزدیک، سایه، آرتیکولاسیون، آکاپلا و ووکاپلا، بهره از ملودی‌ها، موتیف‌ها و فیگورهای جذاب و بدیع و بسیاری دیگر از فنون همخوانی جمعی در ساختار سرودها مشهود است و این قالب و فرم موسیقایی را به غایت نسبت به قبل پویاتر و برای مخاطب عام جذاب و شنیدنی‌تر کرده است لیکن تا رسیدن به میزان مخاطب هدف، راه درازی در پیش است و در بحث اطلاع‌رسانی و نشر این آثار نیاز به اهتمام بیشتر از سوی مسولین، نهادها و ارگان‌های مربوطه احساس می‌شود. 

جشنواره سرود رضوی یکی از رویدادهایی است که هدف اصلی‌اش ارتقاء سطح سرود در جامعه فرهنگی هنری کشورمان است و در این مسیر و طی چندین دوره‌ای که از برگزاری این رویداد گذشته، شاهد بهبود جایگاه سرود در کشور بوده‌ایم. بی‌شک چند رویداد عمده رقابتی سرود کشور، در رونق این قالب هنری ارزشمند که ویژه گروه‌های سنی کودک تا نوجوان و جوان را شامل می‌شود، باعث این پیشرفت شده‌اند که البته تا رسیدن به نقطه آرمانی هنوز فاصله بسیار است اما این روند به درستی و با برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری مطلوب، در آینده‌ای نه‌چندان دور، به شرایط و موقعیت مورد نظر خواهد رسید.

در همین خصوص با سیدمجتبی ذبیحی دبیر دوازدهمین جشنواره سرود رضوی گفتگویی ترتیب داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

چند ماه تا برگزاری جشنواره دوازدهم سرود رضوی باقی مانده، امسال شعار و هدف اصلی جشنواره چیست؟
بنام خدا. جشنواره امسال با شعار محوریت موسیقی محلی و نغمات و ملودی‌های بومی برگزار خواهد شد. ازاینرو به گروه‌ها اعلام شده که در تولید، اجرا و ارسال آثار، شرط و اولویت با آثاری است که بر مبنای موسیقی محلی منطقه‌ای که گروه از آن‌جا می‌آید، خواهد بود.

 جشنواره امسال با شعار محوریت موسیقی محلی و نغمات و ملودی‌های بومی برگزار خواهد شد

جشنواره امسال از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟
امسال جشنواره دارای 3 بخش است.
بخش اول تمام گروه‌های «متوسطه اول» و «متوسطه دوم» دختران و پسران که در مجموع به چهار گروه مختلف سنی جنسیتی تقسیم می‌شوند، در جشنواره شرکت خواهند کرد. ضمن اینکه داوری هر بخش به صورت کاملا جداگانه انجام خواهد شد و همچنین آثار برتر و جوایز نیز به تفکیک خواهد بود.
بخش دوم، بخش «سرود همگانی» ویژه مدارس است که گروه‌ها باید آثار خود را به صورت همگانی و متشکل از یک گروه حداقل 100 نفری اجرا و فیلم آن را برای جشنواره ارسال کنند تا مورد ارزیابی قرار گیرد.
بخش سوم، «بخش اجراهای پاتوقی» که در این بخش گروه‌ها باید در مناطقی از شهر و در میان مردم یک منطقه را انتخاب و سرود خود را اجرا کرده و فیلم اجرا را برای جشنواره ارسال کنند که این فیلم‌ها نیز توسط داوران ما ارزیابی و آثار برتر مشخص شده و برای اجرا در رقابت اصلی دعوت خواهند شد. تعداد اعضای گروه برای اجرای پاتوقی باید 10 نفر باشد.

شما برای محتوا و کیفیت آثار چه برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری انجام داده‌اید؟
موضوع جشنواره که در فراخوان اعلام شده در سه محور و بخش «امام رضا (ع) «حضرت معصومه (س) و «حضرت شاهچراغ(س)) مشخص شده که آثار باید با این مضامین اجرا شوند.

آنچنان که از کار و رقابت برمی‌آید، شرایط نسبتا دشواری برای شرکت‌ هم از نظر اجرا در مناطق شهری و معابر و هم تعداد سرودخوانان و هم بهره از نغمات محلی هر منطقه در دستور کار گروه‌ها قرار دارد. حالا این گروه‌ها پس از انتخاب باید منتظر چه سطحی از جوایز باشند؟
جوایز این دور از رقابت‌ها همانطور که در سه بخش مسابقات تعریف شده، اینجا هم برای هر بخش جوایز مخصوص به هر بخش لحاظ شده که برای بخش رقابتی 20 میلیون تومان برای گروه اول، 15 میلیون تومان برای گروه دوم و 10 میلیون تومان برای گروه سوم درنظر گرفته شده است. که این جوایز در چهار بخش به تفکیک خواهد بود یعنی برای هرکدام از بخش‌های متوسطه اول پسران، متوسطه دوم پسران، متوسطه اول دختران و متوسطه دوم دختران.

«بخش اجراهای پاتوقی» که در این بخش گروه‌ها باید در مناطقی از شهر و در میان مردم یک منطقه را انتخاب و سرود خود را اجرا کرده و فیلم اجرا را برای جشنواره ارسال کنند

در بخش سرود همگانی نیز 10 میلیون تومان برای گروه اول، 7 میلیون تومان برای گروه دوم و 5 میلیون تومان برای گروه سوم در نظر گرفته شده است.

در بخش اجراهای پاتوقی نیز 15 میلیون تومان برای گروه اول، 12 میلیون تومان برای گروه دوم و 10 میلیون تومان برای گروه سوم مقرر شده است.

*برای اولین بار اجرای پاتوقی داریم آنهم به صورت اجرای زنده

تفاوت عمده جشنواره امسال با ادوار گذشته در چیست؟
تفاوت جشنواره امسال این است که برای اولین بار اجرای پاتوقی داریم آنهم به صورت اجرای زنده. در این بخش هم بخش‌های تفکیک شده متوسطه اول و دوم، پسران و دختران وجود دارد.

سرود قالبی است که بخصوص با هجوم موسیقی‌های وارداتی بخصوص موسیقی پاپ کمتر با اقبال جوانان و نوجوانان مواجه شده است. آیا تدابیری برای شنیده‌ شدن هرچه بیشتر آثار برتر این دوره از جشنواره اندیشیده شده است؟
بله. بنیاد بین‌المللی امام رضا (ع) بودجه‌ای خوب برای بحث رسانه‌ای و تولید آلبوم آثار این دوره از جشنواره تدارک دیده است تا آثار با کیفیت این دور از جشنواره در سطح قابل قبولی به گوش مخاطبین برسد و عموم جامعه بیشتر با مقوله سرود آشنا شوند چراکه سرود امروز از تمام جهات با ارتقاء کیفی مطلوبی همراه است و چه از نظر فرم و چه از نظر قالب‌های موسیقایی و اجرا با ذائقه روز مخاطب همخوانی دارد و ارائه درست و گسترده این آثار می‌تواند نظر مخاطبین نسبت به مقوله سرود را ارتقاء بخشد.

*بخش سرود همگانی و بخش پاتوقی را ذیل فرمایش رهبر انقلاب برنامه‌ریزی کرده‌ایم

با توجه به سفارش و توصیه مقام معظم رهبری جهت اشاعه سرود، چقدر توانسته‌ایم به این مهم نزدیک شویم؟
ما همین بخش سرود همگانی و بخش پاتوقی را به جهت ترویج سرود و ذیل فرمایش رهبر انقلاب برنامه‌ریزی کرده‌ایم به گونه‌ای که در بین مردم و در سطح جامعه و در اماکن عمومی اجرا شود که همین باعث اشاعه سرود و ارتباط هرچه بیشتر مردم با قالب سرود خواهد شد.

بنیاد بین‌المللی امام رضا(ع)، اداره کل ارشاد استان گلستان، اداره کل آموزش و پرورش استان گلستان و معاونت پرورشی وزارت آموزش و پرورش این دور از جشنواره سرود رضوی را برگزار می‌کنند

*6 تا 8 اردیبهشت‌ جشنواره به میزبانی استان گلستان شهر گرگان برگزار می‌شود

در آخر لطفا در مورد تاریخ دقیق برگزاری جشنواره دوازدهم توضیح بفرمایید.
ابتدا باید عرض کنم که شرکت کنندگان در این دور از جشنواره تا 28 اسفندماه فرصت دارند تا آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال فرمایند. به تاریخ دهم فروردین 1402 آثار وصول شده مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت و در نهایت هم از تاریخ 6 تا 8 اردیبهشت‌ماه 1402 دوازدهمین جشنواره سرود رضوی به میزبانی استان گلستان شهر گرگان برگزار خواهد شد.

لازم به ذکر است که جشنواره سرود رضوی تنها جشنواره‌ سرودی است که در آن وزارت آموزش و پرورش هم مشارکت دارد. بنابر این بنیاد بین‌المللی امام رضا(ع)، اداره کل ارشاد استان گلستان، اداره کل آموزش و پرورش استان گلستان و معاونت پرورشی وزارت آموزش و پرورش این دور از جشنواره سرود رضوی را برگزار می‌کنند.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول