اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  همدان

فرش «جوزان» و «مهربان» نقشی از تاریخ همدان

قالی این خطه از دیرباز تا همین حوالی شهره عام و خاص این وری‌ها و آن ور آبی‌ها بوده و هنوز هم نامش طنین تاریخ است؛ تاریخی که گره به گره بافته شده و تار به تار نقش روزهای خوش را به پودش تابانده، قالی همدان همچون نگینی بر تارک این کهن‌شهر درخشیده و رونق دیروز و سربلندی امروز شده است.

فرش «جوزان» و «مهربان» نقشی از تاریخ همدان

خبرگزاری فارس- همدان: اگر پای چرتکه بنشینیم و حساب و کتاب کنیم به ۵۰۰ سال آن طرف‌تر شاید هم بیشتر از این حرف‌ها برسیم آن هم با گواه و سند و مدرک و رد پای شاه طهماسب صفوی؛ این پیشینه قالی کهنه دیار همه‌دانا ست.

قالی این خطه از دیرباز تا همین حوالی شهره عام و خاص این وری‌ها و آن ور آبی‌ها بوده و هنوز هم نامش طنین تاریخ است؛ تاریخی که گره به گره بافته شده و تار به تار نقش روزهای خوش را به پودش تابانده، قالی همدان همچون نگینی بر تارک این کهن‌شهر درخشیده و رونق دیروز و سربلندی امروز شده است.

فرشی با سنگینی منحصر به فرد و ریشه‌های بلند و پرپشم که بلندای قدمت همه‌دانا را فریاد می‌کند و گویای ذوق و یکه‌تازی فرشبافان این منطقه است. اصلا قصه فرش این کهنه دیار قصه هزار و یک شب است که نقش نقشش راوی فرهنگ دور و دراز جای جای این دیار بوده است.

قالی‌هایی با رنگ‌های طبیعی که با سر سوزن ذوق و خرده‌هوشی گره به گره کنار هم می‌نشینند و دل از همه می‌برند و یک دنیا خاطرخواه داشتند، هنوز هم دارند هنوز هم کشورهایی چون آمریکا و آلمان چشم به راه قالی همه‌دانا هستند و این پیشینه را صفای خانه و کاشانه‌شان می‌دادند.

گاهی سفیدی نقش حسین‌آباد ذوق مردم را برمی‌انگیزاند و گاهی رنگ و لعاب مهربان که نامش نرمی و آرامش به جان می‌اندازد، از شمال تا جنوب همدان رنگ و نقشه‌اش بی‌نظیر است و پرطرفدار؛ از هر کدام بگوییم مدیون آن یکی می‌مانیم.

نقش نهاوند و تویسرکان خانه‌های اروپایی را درنوردیده، نقش‌های ریزبافت همدان سالن‌های بزرگ آمریکایی‌ها را محصور خود کرده است؛ اصلا در نظر هر طراحی کفپوش سالن‌های بزرگ چیزی جز فرش همدان نیست و باید این روزها در به در، گوشه به گوشه به دنبالش باشی، فرش‌های این خطه سفیران ذوق و اندیشه و لطافت همدانی‌ها در سراسر جهان هستند.

این موارد را ما نه! نقل قول‌های آن ور آبی‌ها گواه است که کتاب خاطرات‌شان از ایران مزین به نام فرش همدان و اطراف این خطه است و ماندگار. نقل قول‌هایی که ردی از نام همدان و ملایر و درجزین در خود دارد، نامی از این گذرگاه اقتصادی و پررونق، فرش‌های "جوزان" و "مهربان" و "انجلاس" که وسط قصه تاریخ جا خوش کرده‌اند.

مثل نقل «یاکوپ پولاک – طبیب دربار قاجار در سال‌های ۱۸۵۰ در سفرنامه خود می‌گوید: فرش ایران بیشتر نه از نظر رنگ بلکه از حیث دوام و دقت بافت معروفیت دارد، زیباترین قالی‌ها از آن ایالت فراهان در نزدیکی کرمانشاه است و چادرنشینان کردستان و همدان نوعی از قالی درجه دو می‌بافند آنها با استعمال رنگ قهوه‌ای باز در زمینه قالی‌ها که از پشم شتر است می‌دانند که چطور جذابیت ظاهری قالی‌ها را بالا ببرند.»

از این نقل‌ها تا دلتان بخواهد به وفور هست و گواه شهرت فرش همدان است راستی سراها هم اگر زبان شوند این قدمت و پیشینه را فریاد می‌کنند؛ سراهایی آغتشته به بوی رنگرزی و انعکاس هزار رنگش. اگر زبان شوند، روزهای خوش فرش همدان را بازگو می‌کنند و قصه‌های تار و پودش را یا نه قصه دستان هنرمندانی که نقش در رنگ می‌انداختند و دنیایی را حیران گره‌بافی‌شان.

گفتنی‌ها را گفتیم اما چه سود که این بلندای تاریخ به بی‌مهری این و آن و باد فراموشی سپرده شده، مسئول و مردم و بازاریان سرای فرش به پا خیزید و پای دل این تار و پود بالا روید و بار دیگر فرش اکباتان را نامی کنید و رونق بیافزایید.

پایان پیام/89033/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول